Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 40W o małych zniekszt. TIM

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy od napięcia zasilania, sam o to pytałem vs. SSM2210 - wczoraj.

Przy schematowym +- 30 V BC550 na pewno są ok.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

18 minut temu, namor napisał:

szkoda, ze to wciąż "przeróbki" Pani Klapczyńskiej, a nie oryginalny schemat (mój post #347)

Może to i przeróbka, ale warta popełnienia. Słuchałem dwóch wersji wzmaka u kol Bodo_z i naprawdę brzmienie jest na poziomie poważnych końcówek renomowanych firm audiofilskich. Szczególnie wersja mostkowa . Miałem porównanie z moimi Ugodami i trudno by wskazać zwycięzcę. Jest tylko nieco inaczej co nie znaczy gorzej

Edytowane przez Krzych 2
21 minut temu, Krzych 2 napisał:

Może to i przeróbka, ale warta popełnienia. Słuchałem dwóch wersji wzmaka u kol Bodo_z i naprawdę brzmienie jest na poziomie poważnych końcówek renomowanych firm audiofilskich. Szczególnie wersja mostkowa . Miałem porównanie z moimi Ugodami i trudno by wskazać zwycięzcę. Jest tylko nieco inaczej co nie znaczy gorzej

Wersja mostkowa niestety odpada. System będzie pędził 3 drożne aktywne open baffle. Już trzeba wykonać 6 takich końcówek. A mostkowo to 12. Nie realne - skrzynia będzie wielkości Rubin 714P 🙂 🙂 

Układ mostkowy jest dynamiczniejszy z bardzo dobrą prezentacja transjentów, lepsze tło i powietrze. Układ pojedynczy znowu gra z bardzo dobrą dopaloną średnicą. Do jazzu, akustycznego grania, symfoniki jest super. Zaskakująco dobrze prezentują się stare realizację zrobione jeszcze w domenie analogowej. 

Teraz, Krzych 2 napisał:

Układ mostkowy jest dynamiczniejszy z bardzo dobrą prezentacja transjentów, lepsze tło i powietrze. Układ pojedynczy znowu gra z bardzo dobrą dopaloną średnicą. Do jazzu, akustycznego grania, symfoniki jest super. Zaskakująco dobrze prezentują się stare realizację zrobione jeszcze w domenie analogowej. 

I na tym muszę zostać, żeby nie pojechać w absurd robienia 12 końcówek mocy 🙂 🙂 

3 minuty temu, Wlodek74 napisał:

I na tym muszę zostać, żeby nie pojechać w absurd robienia 12 końcówek mocy 🙂 🙂 

I...będziesz Pan zadowolony😄

26 minut temu, Wlodek74 napisał:

1/. Co przemawia za zastosowaniem jako Q3 BC546 zamiast BC550 (tak się to najczęściej widzi w innych implementacjach "Klapczyńskiej"? Czy to wynik Twoich prób porównawczych i ustaliłeś że tak gra lepiej?

2/. Co przemawia za zastosowaniem jako Q4, Q5, Q6 BC556 podczas gdy znowu - najczęściej widzi się tam w innych realizacjach BC560? Ponownie - czy to wynik prób porównawczych?

3/ Czy mógłbyś proszę rozwinąć zdanie "Q12może być bc237 a Q16 bc307 można też wstawić odpowiednio BC556 i BC546 lecz to są różnice w brzmieniu" Planowałem zrobić BC546/BC556 ale teraz już nie wiem - różnice są na korzyść kombinacji BC237/BC307 czy BC546/BC556? 

Prawda jest taka że nawet dając wszędzie tranzystory 556 i 546 szumy diametralnie nie są słyszalne ,lecz gdy się spojrzy na prądy które są wstanie obsłużyć to jest różnica ,patrząc na oryginalny schemat z wejściem  na odwracające wejście i sprawdzi się dokumentację tych półprzewodników jakie użył autor to okazuje się  ze nie włożył wszędzie takich samych tranzystorów tylko dobierał które gdzie mają się znaleźć. Niestety identycznych to raczej się nie uda zdobyć.
Co do wersji z wejściem odwracającym to sprawdzałem jak gra i że nie czułem specjalnej różnicy to zostałem przy tej wersji , nawet na forum proponowałem  pcb które pozwalało na zmontowanie obu wersji wzmacniacza lecz wtedy niebyło chętnych którzy złożyli by te płytki  mimo że chciałem oddać za free. Pozdrawiam.    

42 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Może to i przeróbka, ale warta popełnienia

a to szacun, moje wpisy to "prowokacja', że może ktoś jednak ten wzm. (oryginał) zrobi? , bo nigdy nie porównywałem oryginału do wersji "Klapczyńska", może nie ma o co "walczyć", po prostu widziałem parametry, pomiary "starych" wzmacniaczy operacyjnych, i widziałem, że w wersji odwracającej, znacznie im rosną parametry dynamiczne, więc uważałem, że w takiej konfiguracji, wzmacniacz z RE81/01 pracuje optymalnie.

Ja zbudowałem kilka z oryginału, (nie Pani Klapczyńskiej), wszystkie, grały wg. użytkowników "magicznie", dlatego,  bardzo chcę  słuchowej konfrontacji "Klapczyńska" vs oryginał .

EDIT: za długo pisałem, bodo_z odpowiedział, porównywał obie wersje, moje wpisy to jedynie irytacja, że Pani Klapczyńska, nie wspomniała o źródle "swojego" "projektu", ale tak było za PRLu

Edytowane przez namor
4 minuty temu, bodo_z napisał:

Prawda jest taka że nawet dając wszędzie tranzystory 556 i 546 szumy diametralnie nie są słyszalne ,lecz gdy się spojrzy na prądy które są wstanie obsłużyć to jest różnica ,patrząc na oryginalny schemat z wejściem  na odwracające wejście i sprawdzi się dokumentację tych półprzewodników jakie użył autor to okazuje się  ze nie włożył wszędzie takich samych tranzystorów tylko dobierał które gdzie mają się znaleźć. Niestety identycznych to raczej się nie uda zdobyć.
Co do wersji z wejściem odwracającym to sprawdzałem jak gra i że nie czułem specjalnej różnicy to zostałem przy tej wersji , nawet na forum proponowałem  pcb które pozwalało na zmontowanie obu wersji wzmacniacza lecz wtedy niebyło chętnych którzy złożyli by te płytki  mimo że chciałem oddać za free. Pozdrawiam.    

@bodo_zDziękuje. Zapytam ponownie:

>>Czy mógłbyś proszę rozwinąć zdanie "Q12może być bc237 a Q16 bc307 można też wstawić odpowiednio BC556 i BC546 lecz to są różnice w brzmieniu" Planowałem zrobić BC546/BC556 ale teraz już nie wiem - różnice są na korzyść kombinacji BC237/BC307 czy BC546/BC556? <<

Zależy mi na konkretnej odpowiedzi na to pytanie, z góry dziękuje

Edytowane przez Wlodek74
8 minut temu, Wlodek74 napisał:

@bodo_zDziękuje. Zapytam ponownie:

>>Czy mógłbyś proszę rozwinąć zdanie "Q12może być bc237 a Q16 bc307 można też wstawić odpowiednio BC556 i BC546 lecz to są różnice w brzmieniu" Planowałem zrobić BC546/BC556 ale teraz już nie wiem - różnice są na korzyść kombinacji BC237/BC307 czy BC546/BC556? <<

Zależy mi na konkretnej odpowiedzi na to pytanie, z góry dziękuje

Różnica na korzyść 237/337 polega na tym, że w tą parę można wpuścić więcej prądu. Można użyć jeszcze 639/640 z tych samych powodów. Problem z tymi ostatnimi niestety dostępność oryginałów słaba

Edytowane przez Krzych 2
9 minut temu, bodo_z napisał:

Jeszcze jedno pytanie - przecież BC560 i BC556 mają DOKŁADNIE identyczne parametry prądowe i rozpraszanej mocy.... Różni je max napięcie Uce - 45V vs 60V oraz Ucb 60V vs 80V. Nie rozumie....... Wyjaśnij proszę

Teraz, Krzych 2 napisał:

Różnica na korzyść 237/337 polega na tym, że w tą parę można wpuścić więcej prądu. Można użyć jeszcze 639/640 z tych samych powodów.

No ale jak to rzutuje na brzmienie? Ustawiamy wyższy prąd spoczynkowy i przy małych mocach dłużej idzie w płytkiej klasie AB czy co?

3 minuty temu, Wlodek74 napisał:

Różni je max napięcie Uce - 45V vs 60V oraz Ucb 60V vs 80V. Nie rozumie....... Wyjaśnij proszę

Zapas napięcia Uce i Ucb jest jak najbardziej wskazany. 

Jeśli chodzi o 550 i 546 to z tego co pamiętam to żal mi było wkładać tych pierwszych  z powodu ze nie miałem ich za dużo i miałem je sparowane a 556 i 546 udało mnie się dostać większą ilość niestety z parowaniem było trudniej .Więc szły do mniej istotnych miejsc.  

Końcówka z użyciem tranzystorów na wyższe napięcia może być nawet zasilana napięcie nieco ponad +-40V. Chyba nie muszę pisać , że to po prostu korzystne.

Teraz, bodo_z napisał:

Jeśli chodzi o 550 i 546 to z tego co pamiętam to żal mi było wkładać tych pierwszych  z powodu ze nie miałem ich za dużo i miałem je sparowane a 556 i 546 udało mnie się dostać większą ilość niestety z parowaniem było trudniej .Więc szły do mniej istotnych miejsc.  

Chciałeś napisać "Jeśli chodzi o 550 i 560 to z tego (...)" czyli po prostu miałeś worek 556/546 a mało 550/560, tak? Czyli w moim przypadku jak mam po blisko 100 sparowanych sztuk każdego mogę zastować 550/560 w zakresie Q1-Q6 a potem dopiero 556/546 w następnych stopniach?

@bodo_z I jeszcze jedno pytanie - co zadecydowało o tym że zamiast BD139/BD140 użyłeś 2SA1249 oraz 2SC3117 ? 

2SA1249/2SC3117 mają wyższą częstotliwość (75Mhz vs 120Mhz) - czy to było powodem czy po prostu takie miałeś ale BD139/BD140 zrobi taką samą robotę?

Możesz tak zrobić Włodku, możesz też popełnić wkładając tranzystory tak jak proponowałem i porównać szczególnie ze nie robisz 2 szt. a więcej szczerze nie wiem czy usłyszysz różnicę. Osobiście próbowałem tak jak piszesz, ale z powodów jak wyżej nie robiłem tak nie słyszałem zysku.

Jeśli chodzi o BD to raczej z parowaniem był kłopot i w tym czasie Bta w bd które mogłem kupić była marna , a czym niższa beta tym dokładniej trzeba dobrać tranzystory.
gdy jest wyższa parę jednostek  ma mniejszy wpływ . i dlatego nie wróciłem do bd.

14 minut temu, bodo_z napisał:

Możesz tak zrobić Włodku, możesz też popełnić wkładając tranzystory tak jak proponowałem i porównać szczególnie ze nie robisz 2 szt. a więcej szczerze nie wiem czy usłyszysz różnicę. Osobiście próbowałem tak jak piszesz, ale z powodów jak wyżej nie robiłem tak nie słyszałem zysku.

Bodo, dziękuje Ci za wszystkie wyjaśnienia. Ja wiem że pod względem "techniczno-elektronicznym" każda z tych kombinacji zadziała prawidłowo. Drążę temat pytaniami żeby dobrze zrozumieć wpływ poszczególnych tranzystorów na brzmienie (wiadomo - będzie subtelnie inne, raz minimalnie gorsze raz minimalnie lepsze). Moim celem po prostu nie są eksperymenty tylko MAKSYMALNIE dobre wykonanie układu, uruchomienie i używanie 🙂 Zatem jeżeli mogę się oprzeć na imponującym doświadczeniu kogoś takiego jak Ty to dopytuje 🙂 

Wiec ponownie zapytam 🙂  - jak z tymi 2SA1249/2SC3117 przeciwko BD139/140 oraz BC237/BC307 przeciwko BC546/BC556? Są słyszalne różnice w brzmieniu?

Edytowane przez Wlodek74

Gdyby nie było różnicy to nie proponował bym, lecz chodzi też o niezawodność.
 Z tego też powodu użyłem 25A tranzystorów na wyjściu dopisane obok 5200 i 1943
nie pamiętam jakie były użyte w oryginalnym schemacie chyba 2n.. 10A. ale pierwszy popełniłem na właśnie oryginalnych - licencyjnych Jugosłowiańskich i na polskich BDP to się zniechęciłem bo szybciej się paliły niż je mogłem kupić później sprawdziłem BD249- BD250,z częstotliwością graniczną 3MHz i wzmacniacz przestał się palić, bo niestety gdy uszkadza się para końcowa wzmacniacz kaskadowo dymił się co najmniej do kas kody. i wywaliłem te podwójne diody bap811 bo łatwo dostawały przerwy co tez powodowało siwy dym. Wzmacniacz musi być nie zawodny bo głośniki kosztują a podłączałem go do głośników które kosztowały wielokrotnie więcej n niż wartość 10 takich wzmacniaczy i nie swoich tez wysyłałem do odsłuchów do ludzi i nie mogłem sobie pozwolić by komuś uszkodziły się głośniki. Nawet gdzieś na forum są opisane wrażenia z podróży tych  co posłuchali tej końcówki . Ale trochę minęło już czasu od tych wydarzeń.

@bodo_z Czy mógłbyś proszę wyjaśnić jeszcze o co chodzi z tą "BAT41-45 sklejone ze sobą" 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Wlodek74 napisał:

@bodo_z Czy mógłbyś proszę wyjaśnić jeszcze o co chodzi z tą "BAT41-45 sklejone ze sobą" 

Ukryta Zawartość

Przy zasilaniu  +-30 V trudno jest osiągnąć zadany prąd spoczynkowy ta dioda podnosi napięcie regulacji,  para Q12-Q16 po włączeniu wzmacniacza mocno zmienia temperaturę co powoduje sporą zmianę prądu spoczynkowego dioda zmniejsza dryft tego prądu.

Można użyć 2sk30A, GR  ale że jfety  są kłopotliwe do kupienia i do sparowania trzeba mieć ich pewną ilość to zrezygnowałem z ich stosowania. Nie jestem też pewien czy będą pasować prosto do pcb i czy nie będzie trzeba obracać je względem obrazka BC. 
Tranzystory BC639 i BC640 mają nogi inaczej ustawione niż bc550 itd. mało sygnałowe a pcb ma takie futprinty więc trzeba na to zwrócić uwagę.  

Ukryta Zawartość

9 minut temu, kram napisał:

@bodo_z na schemacie przy żadnym tranzystorze nie ma gradacji hfe. Może być dowolna? Pytam bo mam tylko "C".

Gradacji nie podałem , ale grupa B powinna być ok .

Wyższe grupy h21e będą tylko lepsze. Nie bać się.

Zamiast dopytywać o tranzystory zaznacz Włodku na schemacie w poszczególnych gałęziach jakie zamierzasz puścić tam prądy. Szybko okaże się co można a czego nie użyć.

Co zaś do mostkowania wzmacniaczy; jeśli nie potrzeba wielokrotności mocy to nie warto tego stosować. Układ mostkowy z takich "samych" końcówek będzie zawsze gorszy od pojedynczego w zakresie mocy tego pojedynczego. 

Jak potrzeba mocy zwiększać napięcie zasilania i prądy... 

10 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Co zaś do mostkowania wzmacniaczy; jeśli nie potrzeba wielokrotności mocy to nie warto tego stosować. Układ mostkowy z takich "samych" końcówek będzie zawsze gorszy od pojedynczego w zakresie mocy tego pojedynczego. 

No tak. Tylko słuchałem wersji mostkowej i rzeczywiście brzmi po prostu lepiej. Dynamika, przenoszenie impulsu, kontrola itp. Jedynie nie ma tak dopalonej średnicy, wokale lekko mniej przekazują emocji to w sumie nie są jakieś fundamentalne różnice. Klasę w dźwięku słychać i tu i tu.

Grzegorz mam dwa takie wzmaki zrobione przez boda_z. Dokładnie jeden tradycyjny i drugi w mostku. Ten drugi to zrobiony przez boda po moich sugestiach. Moc nawet nie zwróciłem uwagi na to. Różnica w brzmieniu to jak dla mnie duża różnica na korzyść mostka, no może poza średnicą, mogłaby być troszkę bardziej dopełniona. Z resztą po moim experymentalnym egzemplarzu bodo przebudował od razu swojego do układu mostkowego.

Edytowane przez jodel
4 godziny temu, jodel napisał:

Grzegorz mam dwa takie wzmaki zrobione przez boda_z. Dokładnie jeden tradycyjny i drugi w mostku. Ten drugi to zrobiony przez boda po moich sugestiach. Moc nawet nie zwróciłem uwagi na to. Różnica w brzmieniu to jak dla mnie duża różnica na korzyść mostka, no może poza średnicą, mogłaby być troszkę bardziej dopełniona. Z resztą po moim experymentalnym egzemplarzu bodo przebudował od razu swojego do układu mostkowego.

Widzę, że Jacku mamy te same spostrzeżenia👍

W dniu 29.12.2021 o 23:00, Krzych 2 napisał:

Końcówka z użyciem tranzystorów na wyższe napięcia może być nawet zasilana napięcie nieco ponad +-40V. Chyba nie muszę pisać , że to po prostu korzystne.

Tak, ale ogranicza SOA tranzystorów.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

2 godziny temu, terminus napisał:

Tak, ale ogranicza SOA tranzystorów.

Owszem. Obszar bezpieczny należy zachować, ale zapas napięcia dla szybkich sygnałów jest korzystny i to zawsze. 

W dniu 31.12.2021 o 11:08, Krzych 2 napisał:

słuchałem wersji mostkowej i rzeczywiście brzmi po prostu lepiej.

W dniu 31.12.2021 o 11:18, jodel napisał:

Różnica w brzmieniu to jak dla mnie duża różnica na korzyść mostka

Wierzę.

Ja napisałem o parametrach obiektywnych a nie subiektywnych wrażeniach. 

• Pokaż nowe odpowiedzi