Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

Możecie mi powiedzieć, czy cyrus np. 5 albo 8vs2 byłyby polecane do rocka, mocnej muzy ?

Jesli kolumny tak jak pisze emil nie beda zbyt duzym obciazeniem dla cyrusa to jak najbardziej. U mnie goni Phonary Veritas p3, az milo. Z tym, ze Phonary same w sobie sa "szybkimi" kolumnami tzn. dobrze oddaja impuls no i jak wspomnialem latwymi do napedzenie 2 x 13cm Peerless. Pokretlo przy normlanym sluchaniu max na godzinie 8. W dzien gdy chce nieco przylozyc potencjometr nie przekracza 10. Nie odczuwam tez niedostatkow basu ale to pewnie zasluga kolumn podloGowych i malego pomieszczenia ok 16qm.

Rammstein, Mettalica, Riverside, AC DC, Tool wymiataja.

Cyrus sprawdza sie takze z weglowym Scan Speakiem mialem okazje wiele razy sluchac takiego zestawienia u znajomego tj. RLS Triton ok 85 db i cyrus dawal rade.

Co prawda przy probie naglosnienia ok. 40qm pokoju przy glosniejszym sluchaniu tzn. galka na ok 12 godz. cyrusik sie grzal i wlaczalo sie zabezpieczenie.

Jesli natomiast kolumny typu dynaudio, VA to tak jak pisze broy zdecydowanie lepiej Exposure 3010, Rotel RA 1070, Roksan, Primare. Naim to nie jest moja estetyka grania.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

dzięki za informacje,

emil a jakiego masz cyrusa w szafie? :)

Miałem 8vs2, z tym że już jest u kolegi...

Gdybyś odezwał się wcześniej to posłuchałbyś 8vs2 vs heed.

• 1 miesiąc później...

Jako, że wcześniej pytałem, czy cyrus nadaje się do rocka, metalu, to jako posiadacz wersji 7, chciałbym napisać, że cyrus (akurat7) nadaje się do ciężkiej muzy, bardziej niż większość innych wzmacniaczy. Można tylko chcieć rozwinięcia tego, co pokazuje cyrus 7, a więc większe wybrzmienia w całym paśmie, uporządkowanie przy głośniejszym odsłuchu i ścianie dźwięków oraz większego odczuwania fizycznie wibracji dźwięku(fizyczne odczuwanie na sobie sceny i ciśnienia przy zachowaniu konturu całości). Tyle, że to już marzenia o ideałach :)

Ale ta barwa, ten styl, który reprezentuje cyrus, są prawdziwsze i lepsze niż praktycznie wszystkie inne wzmaki, jakie przerabiałem, nawet znacznie droższe, a było tego duużo.

Cyrus ma w sobie prawdę, neutralność i naturalność, a jednocześnie dawkę ciepła.

Jakaś taka dobra recepta na wszystko i tylko chcieć iść w tym kierunku, poszerzając, rozwijając to co on daje.

Edytowane przez proplayer

Kolumny "tymczasowo" paradigm titan .v2 z wymienionymi tweeterami. Kable głośnikowe na początku dnm reson, ale raczej nie do końca pasują brzmieniowo do cyrua i podłączyłem gorsze o innej charakterystyce technokabel.

Podobno kabel sieciowy daje też słyszalną różnicę, bo mam zwykły, zresztą Ty też tak pisałeś z tego co pamiętam.

Zastanawiam się, czy można z tego cyrusa wydobyć dłuższe wybrzmienie w całym paśmie, bo dźwięki zbyt szybko się kończą, nie potrafi ich odpowiednio wyciągnąć do końca, tak jak jest to nagrane, ale tak samo się dzieje na słuchawkach. Być może to jest jego charakterystyka brzmienia, styl i nie da się tego zmienić, ani kablem, ani psx-r (bo zasilacz chyba nie ma zbytniego wpływu na wybrzmienie góry, a raczej bardziej na dół jak już)

Edytowane przez proplayer

Paradoksalnie sama poprawa dołu pasma poprawia też górę. Ale pomijając to... Jeśli PSX poprawia otwartość i swobodę, to oznacza, że wprost wpływa pozytywnie na górę pasma. Drobne dźwięki dopiero z PSX zaczynają się rozsypywać i być rozdzielcze. Bez PSX jest płasko i nieciekawie. Na górze pasma najbardziej.

Polecam wypróbować jeśli masz możliwość zasilający furutecha .Wczoraj nawet tak dla audiozabawy porównywałem oba kabelki w zasilaniu wzmacniacza Cyrus 8vs . I właśnie furutech dawał głębszy bas, pełniejsze wybrzmienie ,większą czytelność i muzykalność.Ogólnie co do kabli wszelkiej maści polecam tylko odsłuchy w swoim systemie bo można stracić dużo kasy i nie być zadowolonym jeśli kupujemy polegając na opinii innych.Każdy z nas ma inne preferencje co ostatecznie chcemy usłyszeć.

Psx-r daje lepszą kontrolę dźwięku i większy oddech.Niestety cena jest wysoka a uzyskana poprawa może być dla niektórych niewarta zainwestowanych pieniędzy.

Miałem w domu rca Cyrusa -podobno to reson w koszulce Cyrusa- i było czytelnie i przestrzennie tylko zniknął cały bas.

• 3 tygodnie później...

Przetestowałem furutecha 314ag II na złotych wtykach furutecha. W porównaniu do zwykłego kabla wyczuć można było, że dodał nieco wypełnienia, tyle że na dole zaczęło dudnić, mulić, to samo na baltlabie, także ten model kabla jest za słaby. Zresztą jest polecany raczej do cd.

Dlatego przy swoim furutechu zamontowałem wtyczki rodowane, co przełożyło się na lepszy moim zdaniem bas nie tak mocno zaznaczony jak na złoconych.Cyrus jak i Baltlab nie ma regulacji barwy więc z rozsądkiem trzeba dobrać całe okablowanie bo może to istotnie wpłynąć na odbiór muzyki niekoniecznie w kierunku przez nas oczekiwanym.Jak pisałem wcześniej konieczne są odsłuchy w własnym systemie, a nie sugerowanie się opiniami innych.Opinie z pism i internetu mogą nam tylko podpowiedzieć czego możemy się spodziewać ale niekoniecznie zawsze zagra tak samo w naszym systemie.Zgadzam się że furutech 314 może być odebrany jako podbijający bas- takie też na początku miałem odczucia- bo zakres wysokotonowy jest wygładzony, czystyi przestrzenny lecz nienatarczywy. Zwiększa się dynamika , czytelność oraz muzykalność .Na niektórych płytach pojawił się problem z nadmiarem basu i ale są to najczęściej płyty przeróbki audio z mp3 jak i kiepsko nagrane oryginały co słychać, natomiast przy dobrych realizacjach jak i wydawnictwach audiofilskich jest ok.

CYRUS Discmaster -PROBLEM z odtwarzaniem płyt.

Czy ktoś może mi doradzić co zrobić z tym fantem.

Transport(bo brak przetwornika CA) ma problem z czytaniem płyty Cd lub z poprawnym odtwarzaniem . Objawia się to strasznymi trzaskami.

Jeśli trzeba założę inny wątek?

post-22950-0-17333700-1312992503_thumb.jpg

post-22950-0-89081100-1312992537_thumb.jpg

post-22950-0-45474100-1312992582_thumb.jpg

1/ Ile ma lat ten transport?

2/ Może już czas na nowy laser? Choć trzaski to nie jest typowy objaw padu lasera - servo? Cholera wie... Trzaski to bardzo dziwny objaw. Może coś w zasilaniu? Masz możliwość pożyczyć zewnętrzny zasilacz Cyrusa?

3/ Pisałeś do Cyrusa w tej sprawie? Brytyjskie firmy mają dobrą obsługę klienta.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1/ Ile ma lat ten transport?

2/ Może już czas na nowy laser? Choć trzaski to nie jest typowy objaw padu lasera - servo? Cholera wie... Trzaski to bardzo dziwny objaw. Może coś w zasilaniu? Masz możliwość pożyczyć zewnętrzny zasilacz Cyrusa?

3/ Pisałeś do Cyrusa w tej sprawie? Brytyjskie firmy mają dobrą obsługę klienta.

Nic do tej pory nie zrobiłem. Zasilacz do niego mam. Ile ma lat to nawet nie wiem, ale ponad 10 może mieć . Sam mam go od września 2004.(odkupiłem od gościa z Mazur).

Jest to świetny transport i ciężko się mi z nim rozstać.

Słyszałem ,że to może być wina flesza. Po przeprogramowaniu ponoć ustają problemy. Ale to tylko wiem ze słyszenia.

Czekam nadal na jakieś dobre rady i pomoc z tym cyrusem.

• 4 tygodnie później...

Witam, jako użytkownik przesympatycznych i dobrze grających Cyrusów chciałbym w najbliższym okresie zrobić dalszą rozbudowę systemu audio w oparciu o istniejące cd Cyrus 6SE, Cyrus 8vs2 oraz monitory Usher s520. I tutaj mam dylemat. Co jest wąskim gardłem w takim systemie? Co należałoby w pierwszym kroku upgrajdować? Cd do wersji 8? a może zmiana monitorków na np. Dynaudio Focus 110 lub inne?

Co koledzy z klubu możecie mi poradzić?

Witam, jako użytkownik przesympatycznych i dobrze grających Cyrusów chciałbym w najbliższym okresie zrobić dalszą rozbudowę systemu audio w oparciu o istniejące cd Cyrus 6SE, Cyrus 8vs2 oraz monitory Usher s520. I tutaj mam dylemat. Co jest wąskim gardłem w takim systemie? Co należałoby w pierwszym kroku upgrajdować? Cd do wersji 8? a może zmiana monitorków na np. Dynaudio Focus 110 lub inne?

Co koledzy z klubu możecie mi poradzić?

Obstawiałbym kolumny.

Jakby kogoś interesowało co cyrus ma w obudowie:

http://www.rdhworld.myzen.co.uk/smfcu/index.php?topic=1536.0

Jacek70!

Usherki to baardzo fajne kolumienki w swojej cenie. Zrobiły na mnie duże wrażenie stereofonią i fajnym basem, ale to jednak tanie kolumny i brak im wyrafinowania i szlachetności droższych. Też je miałem kupić, ale postanowiłem dozbierać na kolumny z wyższej półki. Tak więc myślę, że też musisz zmienić kolumny. Bo elektronika fajna.

Jacek70!

Usherki to baardzo fajne kolumienki w swojej cenie. Zrobiły na mnie duże wrażenie stereofonią i fajnym basem, ale to jednak tanie kolumny i brak im wyrafinowania i szlachetności droższych. Też je miałem kupić, ale postanowiłem dozbierać na kolumny z wyższej półki. Tak więc myślę, że też musisz zmienić kolumny. Bo elektronika fajna.

Dziekuję Panowie za odpowiedzi, w takim razie trzeba rozglądać się za monitorkami

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

CYRUS Discmaster -PROBLEM z odtwarzaniem płyt.

Czy ktoś może mi doradzić co zrobić z tym fantem.

Transport(bo brak przetwornika CA) ma problem z czytaniem płyty Cd lub z poprawnym odtwarzaniem . Objawia się to strasznymi trzaskami.

Jeśli trzeba założę inny wątek?

Potrzebna mi pomoc . Co mam zrobić z moim transportem CD Cyrusa. Umarł mi już całkowicie. Kolega zaglądał do nie go i sugeruje ,że może to być wyczyszczony flesz.

Może ktoś ma jakiś pomysł?

• 2 tygodnie później...

witam bede zmieniac moj odtwarzac ktorym jest Marantz sa15s1. potrzebuje cd malych wymiarow bo bede sie przeprowadzac do mniejszego mieszkania i kolumny z odtwaezaczem ida pod mlotek. ogolnie podoba mi sie angielskie brzmienie wiec jak narazie mysle powaznie o jakims cd CYRUSA. z tym ze nie mam kompletnie pojecia ktore cd cyrusa sa naprawde dobre i nie beda odbiegaly wiele od marantza. do przeznaczenia mam ok 2800 na uzywke. jesli sa troche starsze odtwarzacze cyrusa ktore brzmia lepiej od tych nowszych to jestem otwarty :) no chyba znacie odtwarzacze innych firm o malych gabarytach ale dobrym dzwieku :)

Nie wiem czy pisanie w zakładce Klub Cyrusa II wymaga spełnienia jakichś warunków ;-)) ale sie odważę.

Kupiłem niezbyt drogo Cyrusa II z PSXem oba z końca produkcji czyli najmłodsze jakie sie dało, ale oczywiście ok. 20 letnie. Sprawdzone na miejscu z Eposami i z nieznanym źródłem, grały potężnie. Klocki przyjadą ok. Bożego Narodzenia. Klubowiczów użytkowników tych klocków chciałbym prosić o sugestie co do zakupu źródła do współpracy z nimi. Nie chodzi o gramofon, choć CyrusII słynie z dobrego phono stage, ale o CD ? DVD ? (BRay chyba nieczęsto mają wyjście analogowe?). Jakbym wiedział co, to może bym co wylicytował jeszcze przed Gwiazdką ? :-))

Edytowane przez profee

Kup model z 8-ką w nazwie i będzie ok.

no wlasnie juz poluje na cd8x. sa wadliwe te modele ??

btw: szukam cd8SE jakby co

pzdr

Panowie, nie chcę być zwiastunem złej nowiny, ale sprawdzałem, ze CD8se cyrusa (ładowany od góry, ciężar 20 kg)jest na mechanizmie CDM9. Ten mechanizm nie jest juz produkowany od paru lat. Te zespoły sprzedawane (zwykle z HongKongu ) w sieci są używane ew. seller refurbished.Również oferowane całe mechanizmy razem z głowicą laserową są używane. Parę lat temu interesowałem sie CDplayerem Quada (używanym, jakoby vintage)- był on również na którymś mechanizmie z rodziny CDM9 i juz wtedy ciężko było namierzyć, ale jeszcze się trafiały. Jest kilka odmian: CDM9/11, CDM9/44 itd.zwykle trudno sie dowiedzieć jaki siedzi w danym klocku. Mechanizmy CDM9 są znamienne tym, że głowica laserowa przesuwa sie ku brzegowi płyty nie prostoliniowo, w prowadnicach lecz po łuku okręgu (swing arm).

Chyba, że mowa o jakimś obecnie produkowanym CDplayerze Cyrusa o podobnym do CD8SE oznaczeniu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.