Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Rzadko tu zaglądam ale jak takie dobre rzeczy o mnie piszą to chyba zacznę częściej ;-) . Ciesze sie, że dźwięk tych kolumn tak bardzo się podoba.

Dla mnie to jest zawsze spora niewiadoma jak przystępuje do projektowania. Czy to co zrobiłem finalnie spodoba sie zamawiającemu, bo gusta i oczekiwania bywają różne.

Ale jak sie uda, wszystko jest trafione , to jest duża satysfakcja z włożonej pracy :-) . Fajnie jest wiedzieć, że zagrało lepiej niż konstrukcje renomowanych firm.

Mam nadzieje , że kolejne projekty będą równie udane, chociaz poprzeczka zawieszona jest już wysoko.

Ostatnio kupiłem na aukcji kolumny diy Dynaudio typu zamkniętego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo spóźniłem się z licytacją na B&W CDM1 czego nie żałuję.

Zdecydowałem się na ten tani zakup, ponieważ chciałem mieć jakieś kolumny do sypialni i stwierdzam, że brzmią ładnie.

Musiałem wprowadzić kilka zmian z uwagi na to, że lubię bas z kolumn zamkniętych ale te kolumny wymagają odpowiednich głośników niskotonowych i dużej obudowy. Chcąc zachować walory tych kolumn i poprawić zachowanie głośnika niskotonowego i odtwarzanie niskich tonów zastosowałem otwór stratny variovent Dynaudio oraz odchyliłem głośnik wysokotonowy i średniotonowy do tyłu poprzez zastosowanie podstawek regulacyjnych i teraz stwierdzam, że brzmią lepiej niż posiadane Monitor Audio RX6. Scena jest szeroka i wychodzi chwilami za słuchacza co dobrze świadczy o małych przesunięciach fazowych zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja niczym specjalnym was nie zaskoczę, bo Yoshi_80 jak i Binganta, to są mistrzowie w swojej dziedzinie, przeogromne doświadczanie, ale wiadomo nie każdy ma miejsce i sprzęt do takich robót. Moje kolumny to Usher T9950-20 + 8945A, kondensatory Cross-Cap + Z-CAP SUPERIOR, rezystory metalizowane, w środku 3 wzmocnienia poprzeczne, grubość frontu i tyłu 39mm (MDF), boczne ścianki 6 warstw sklejki 3mm, klejone jedne na drugiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ja niczym specjalnym was nie zaskoczę

Bardzo eleganckie i stonowane kolumny. Podobają mi się.

A na przyszłośc wklejaj obrazki bezpośrednio - można - bo zapewne wielu kolegów z lenistwa nie kliknie w te linki. ;)

qb83.jpg

O tych przesunięciach to dowaliłeś :-)

Napisz co miało znaczyć to stwierdzenie... czy zwrotnice nie wprowadzają przesunięcia fazowego sygnału a jego wielkość jest zależna od typu filtra i rzędu ???

Wyprowadź mnie z "błędnego myślenia" i dokonaj rewolucyjnych zmian w elektrotechnice bo w tym kierunku zmierzasz...

Edytowane przez nadzorca2

Scena jest szeroka i wychodzi chwilami za słuchacza co dobrze świadczy o małych przesunięciach fazowych zwrotnicy.

Ja bym obstawiał przesunięcie czsowe pomiędzy falą bezpośrednią a odbitą od sufitu.

Pochyliłeś głośniki i wynik jest słyszalny.

Są to stare głośniki z lat 90 tych i niskotonowy ma zawiesznie rozkalibrowane?

Trzeba każdy z osobna pomierzyć

Edytowane przez slawek213
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Napisz co miało znaczyć to stwierdzenie

Ponieważ moderacja jest średnio rozgarnięta, napiszę jeszcze raz: to nie podstawówka, tylko wątek o kolumnach DIY. Nie będę ci udowadniał, że kolumna z filtrami 4. rzędu swobodnie może (i w większości przypadków będzie) mieć przestrzeń lepszą, niż kolumna z filtrami 1. rzędu.

Bardzo eleganckie i stonowane kolumny. Podobają mi się.

A na przyszłośc wklejaj obrazki bezpośrednio - można - bo zapewne wielu kolegów z lenistwa nie kliknie w te linki. ;)

qb83.jpg

bardzo ładne. czy je mozna gdzies posłuchac?

No jestem pod wrażeniem! :))) super głosniczki i bardzo eleganckie skrzynki. Coś więcej o zwrotnicy? jesli to nie tajemnica....gotowy projekt czy własny?

Piękne kolumienki gratulacje dla właściciela oraz konstruktorów (Yoshi_80, Bingant-paczki cudowne)

Jeśli tak grają jak wyglądają to czapki z głów

Edytowane przez JARO 66

Najbardziej podoba mi się fornir i świetnie położony lakier, połączenie czerni na froncie i okleiny naturalnej zawsze było w moim guście, ale skaj nie pasuje do naturalnej okleiny mimo, że ładnie wygląda. Kolumny nie mają zupełnie proporcji, nie ważne są duże, bo "s" klasa też jest duża, ale brak w nich artyzmu. Takie sklecenie kilku płyt (doskonałe technicznie) na łapu - capu i ten udziwniony front, który już po drugim odtworzeniu obrazka nudzi jak stare disco-polo.

Zastosowałeś doskonałe przetworniki w dobrze wykonanej obudowie bez cienia zaangażowania plastyka, szkoda :)

colcolcol.Disco-polo nie słucham a kształt skrzynek to mój świadomy wybór,zawsze podobały mi się kolumny Sonus Faber(anniversario)80 tys.zł?,a przetworniki moje chyba odrobinę lepsze.Tobie nie podobają się proporcje tych kolumn,trochę mnie to dziwi,gdyż wszyscy którzy widzięli je na żywo mieli zupełnie inne zdanie ale to dobrze,są różne gusta i jest o czym rozmawiać.Uwierz mi że nie nudzę się przy nich,wprost przeciwnie nie można mnie odpędzić.Dla mnie są piękne i świetnie grają.

Zastosowałeś doskonałe przetworniki w dobrze wykonanej obudowie bez cienia zaangażowania plastyka, szkoda :)

A mi się właśnie wydaje, że taka zróżnicowana kolorystyka i faktura powierzchni jest niezwykle gustownie dobrana.

Zresztą każda kobieta Ci powie, że odcienie czerni pasują do wszystkiego.

Kufelek za niesklepową, unikalną i oryginalną estetykę leci.

Witam.Kolumny od początku grały bardzo dobrze ale teraz po prawie 3-tygodniach zaczynają śpiewać,jeszcze kilka fotek.

w jak dużym grasz pomieszczeniu?

ponieważ widziałem (i słyszałem) te kolumny na ``żywo`` zarzut kolegi malkontenta uważam za nietrafiony-kolumny,pomimo pokażnych gabarytów wyglądają na smukłe i ``znikają`` w pomieszczeniu.a za taki dżwięk trzeba zapłacić sporo złotówek.Szacun dla Yoshiego i gratulacje dla Roberta!

dla kontrastu-duża rzecz na Seas(zdjęcie z telefonu-niezbyt dobrej jakości)

Witam triode.Gram w26m2.Kolumny znikaja,najbardziej zaskoczona jest zona,chodzi po pokoju i szuka dodatkowych glosnikow,mowi ze sobie jaja z niej robie.

Wybrzuszenia przy tweeterze i wooferze bym sobie darował, ale trzeba przyznać, że bignant odwalił kawał dobrej roboty! Pięknie położony lakier:)

Jarbub czym je napędzasz?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

No jestem pod wrażeniem! :))) super głosniczki i bardzo eleganckie skrzynki. Coś więcej o zwrotnicy? jesli to nie tajemnica....gotowy projekt czy własny?

i ile kosztują i czy są gdzieś do posłuchania,. szukam fajnych dobrych kolumn no i koniecznie ładnych, cena jest sprawą wtórną, mam pare koncepcji ale te są sliczne

W sobotę miałem okazję posłuchać nowego nabytku kolegi jarbuba. Wrażenia... :)) takie, że przetworniki są już zamówione. Do końca sierpnia powinienem mieć te cuda u mnie :)) Dzięki Jarek!

• Pokaż nowe odpowiedzi