Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

duże wychylenie membrany wymaga świetnej kontroli ze strony wzmacniacza i dochodzi w takim przypadku kompresja sygnału spowodowana fizycznymi właściwościami zawieszenie głośnika.

Przede wszystkim występuje zjawisko Doplera zmieniając wysokość dźwięku podawanego na wejściu.na 10 i mniej calowych głośnikach jest to pewien dysonans.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To chyba tylko sekcja MT , a gdzie dół?

Na razie pudełka górne (średnio- i wysokotonowe) chcę przygotować. Pudła "dolne" oczywiście wciąż stoją i czekają na zmiłowanie, na swoją kolejkę. Dzisiaj mi się trochę zeszło na robieniu ... przewodów do wysokotonowca i średniotonowca. Miałem gdzieś w piwnicy taki 2kg bęben srebrzanki 0,4mm, więc podkusiło mnie robić przewody z tego. Do wysokotonowego pociągnięte to jest 2x 6x0,4mm, a do średniotonowego pociągnięte 2x 16x 0,4mm ... Wciągnięte w koszulki zdjęte uprzednio z kabli energetycznych typu YDYP ... odpowienio 2,5mm2 oraz 4mm2. Przewody wciągnięte w te rurki idealnie równolegle, bez "skręcania".

Ciekaw jestem czy to jest przerost formy nad treścią, czy jakieś ciut inaczej (lepiej?) to zagra.

Oprócz tego były dzisiaj jeszcze wycinanki z takiej fizeliny głuszącej i wykładanie / wyklejanie wnętrza w co poniektórych miejscach.

Moje "dolne" głośniki to będą na bazie: Scan-Speak 26W/8861T00 Revelator

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... ale swoją drogą, właśnie też się zastanawiam teraz, że ta średnica 26cm to tak trochę "cienko" zagra zapewne .... jeśli do tej pory byłem przyzwyczajony do odsłuchu na głośnikach o średnicy 30cm ?

No bo np. w serii Revelatorów teraz jest jeszcze taki "wielki" głośnik o średnicy 32 ...

Ukryta Zawartość

Czy ktoś miał już jakieś doświadczenia z tym przetwornikiem ?

Trochę kasy to kosztuje .... ciekaw jestem czy w "tej" średnicy są jakieś ciekawe cenowo "alternatywy", które mają szansę zagrać równie dobrze ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Zygmunt miło zobaczyć, że w końcu ruszyłeś z kopyta, ważne żebyś wygrzał dobrze przetworniki i zwrotnice zanim zaczniesz mieszać. U mnie trwało to dobre kilka dziesiąt godzin zanim zaczęło grać, a dół to już w szczególności. Nadal mam wrażenie , że dźwięk się jeszcze delikatnie zmienia. Myślę, że trudno porównywać 30cm tonsila nawet modyfikowanego przez Ciebie do tego revelatora, ale sam posłuchasz i ocenisz. Na początek to nie przesadzałbym z tym tłumieniem w module niskotonowym ale sam ocenisz. Napisz koniecznie jak to u ciebie zagrało jestem bardzo ciekaw.

Przede wszystkim występuje zjawisko Doplera zmieniając wysokość dźwięku podawanego na wejściu.na 10 i mniej calowych głośnikach jest to pewien dysonans.

w mikrofonach wystepuje zjawisko dokładnie odwtrotne.....

Dla mnie dobry bas to taki , gdzie mogę śledzić skomplikowany rytm który nakręca gitara basowa i kazde uderzenie stopy , każdy instrument osobno w harmonii z resztą pasma . Takie granie słyszałem tylko z dużych paczek.

dobra definicja. jednakoż takie coś mam z rogersów ls-55, a te duże nie są. Bas jest czytelny i melodyjny w okolice 37hz, potem znika, pokój za mały. Ilościowo nie jest za wiele, jego głośników inaczej sie nie da, są specyficzne.

w mikrofonach wystepuje zjawisko dokładnie odwtrotne.....

Mikrofony wielko membranowe maja najlepszy dźwięk nie do podrobienia choćby legendarna kapsuła C12.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Na razie słucham jednego pudełka górnego - prowizorycznie zmontowanego na czymś, co można nazwać profanacją zwrotnicy, a raczej jej brakiem (pojedynczy kondek 3uF na gwizdek wysokotonowy). Średniotonowy żywcem na wprost - i tak do lampowca na niskich poziomach odsłuchowych. Powiem tak: pomimo całej profanacji - szczęka opada ... wystarczy się przejść pomiędzy prawą (dotychczasową) kolumną, w stronę lewej, sprofanowanej strony 'Rewelatorowej', aby usłyszeć ogrom różnicy.

Na pojedynczym kondku to ten zestaw "monitora" średnio-wysokotonowego - po prostu wymiata.

Może minimalnie trochę za mało basu jest, aczkolwiek wcale niedużo go brakuje ... co zresztą nie dziwi, wobec całkowitego brak jeszcze nieuruchomionego pudła dolnego.

Góra - dźwięk gwizdka, jest taki jakby bardziej naturalny, choć na pierwszy rzut oka jest tej góry "mniej" - ale to nie razi, nie "metalizuje" - jest po prostu "precyzyjna" .. Zapewne jak już uruchomię całą zwrotnicę, to będzie to jeszcze inaczej grało.

Na razie dogaduję ostatnie szczegóły w Polinku w sprawie cewek - niskotonową zamawiam z poza standardowego typoszeregu.

Zamiast "typowej" niskotonowej - będzie parka ze zmodyfikowanej pozycji:

Cewka ind. 5,600mH +/-3% 0,197Ω dr.1,60mm Fe 0,436kg. śr.55 dł.82mm

Ta ceweczka będzie po prostu nawinięta nie na 5,6mH, lecz na 5,2mH. Grubszym drutem, bo około 1,6mm, na powiększonym rdzeniu. Cena będzie w zasadzie prawie ta sama, a efekt tego będzie taki, że minimalnie mniejsza rezystancja R_DC, zapewne około 0,175~0,19mH. To da trochę zapasu na ewentualne testowanie alternatywnych konfiguracji.

Standardowa cewka miałaby 0,218 ohma, co jest o 0,018 za dużo względem projektu.

Co ciekawe .... aż się wręcz prawie "prosi" w tym miejscu stwierdzić, że taka zwrotnica "na małpę" z pojedynczego konda 3 uF i w wyniku tego powstał całkiem ciekawie grający "monitorek" (przynajmniej tak na "słuch") ... Zapewne można by taką koncepcję dopieścić. Zrobić takie zmutowane "jenseniątko" ... dwudrożne monitory.

Ten średniaczek co tam siedzi - bardzo ładnie chodzi również na niższych rejestrach.... a jak mi przyślą tą rurkę bas refleksu - to zapewne jeszcze ładniej zejdzie. To tyle w kwestii profanacji i prowizorki ...

Edytowane przez zjj_wwa

Co ciekawe .... aż się wręcz prawie "prosi" w tym miejscu stwierdzić, że taka zwrotnica "na małpę" z pojedynczego konda 3 uF i w wyniku tego powstał całkiem ciekawie grający "monitorek"

Narazie przkonałes sie o jakości przetworników :) Troels stroi kolumienki tak żeby płynęła z nich muzyka , nawet jak na początku będzie ci brakowało wysokich to daj sobie więcej czasu zanim wsadzisz jakiś mniejszy rezystor . Ja "strojąc " moje DTQWT zacząłem od najmniejszej wartości 1ohm a dzisiaj po roku ma 2 ohm i tak jest idealnie . A na początku 1 wydawało się za mało , dopiero z czasem jak poznawałem moje płyty na nowo , dochodziłem do tego " jak to bylo nageane ". Tu poklepie się pod teoria Troelsa ze komercyjne konstrukcje syczą za bardzo , (Treble seals ) U mnie najdłużej rozwijał skrzydła sredniotonowiec.

Tez miałem ochotę na ten projekt , ale mam wzmaka SET i balem się ze nie będzie to się zgrywało .

Edytowane przez kocurmarcin
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Tu poklepie się pod teoria Troelsa ze komercyjne konstrukcje syczą za bardzo

100% zgoda. Zawsze wstawiam przed tweeter więcej ohmów, niż pierwotnie zakładam.

• 2 tygodnie później...

może troszkę nie na temat ale sporo osób tu zagląda a więc zapytam czy ktoś wie co to za głośniki leżom u mnie a je nie wiem co to jakie parametry?

Ukryta Zawartość

pekl.jpg

7ta2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

100% zgoda. Zawsze wstawiam przed tweeter więcej ohmów, niż pierwotnie zakładam.

Zależy którą płyte się puszcza, jazz,ambient,lata 70 lubią "jasne strojenie" a potem jak chce się posłuchać rocka,metalu to okazuje się że kolumny drą pysk.

Wiele nagrań naprawde lubi jasne dostrojenie i jest wiele powietrza detali a brak rezystorów w filtrze odpowiedzialnym za najwyższą góre to tylko na plus. Mam już dość ciągłego przestrajania ale każda płyta jest inna.

może troszkę nie na temat ale sporo osób tu zagląda a więc zapytam czy ktoś wie co to za głośniki leżom u mnie a je nie wiem co to jakie parametry?

Według mnie, to rosyjskie głośniki niskośredniotonowe. Miałem o bardzo podobnej konstrukcji tylko o średnicy 20 cm. Poszukaj na rosyjskich forach może coś więcej znajdziesz.

Chciałem napisać to samo. Podobne widziałem w kolumnach "Norsk Audio", na bazie Radiotechniki. W większych basach magnes był dodatkowo skręcany śrubami, montowała je kiedyś w swoich kolumnach też Diora.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Przywoziłem "chyba" takie same z Ukrainy jakieś 25 lat temu , kosze odlewane z aluminium , wielkie magnesy , nakładki przeciwpyłowe to był dziwny siatkowy materiał , tu dokładnie nie widzę.

Dwa dałem kumplowi do samochodu , basisko było że HEJ. :)

• 4 tygodnie później...

Witam

Jestem na forum pierwszy raz i chciałbym prosić o radę. Jestem na etapie końcowym budowy moich podłogówek. Chciałbym przykleić fronty do obudowy tylko nie wiem za bardzo czego użyć. Widziałem na filmie o Sonusach proces klejenia frontów do obudowy. Może ktoś z forumowiczów wie czego użyto w tym procesie (jaki klej?). Mocowanie na widoczne śruby od frontu nie wchodzi w rachubę. Poniżej zamieszczam fotki z budowy. Przepraszam za kiepską jakość zdjęć. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-53829-0-42938900-1392741515_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwyczajny klej poliuretanowy załatwi sprawę, chyba że to jakiś specjalny materiał jest na tym froncie. chociaż poliuretan i tak sklei wszystko...

zwyczajny klej poliuretanowy załatwi sprawę, chyba że to jakiś specjalny materiał jest na tym froncie. chociaż poliuretan i tak sklei wszystko...

Front jak i skrzynka wykonane z MDF-u. Fronty oklejone eko-skórą ale od drugiej strony surowy MDF. Chciałbym żeby klej "złapał" i wytrzymał do końca świata i jeden dzień dłużej.

Już prawie gotowe. W zasadzie to jeszcze tylko na dolne kolce, czyli na "piony murarskie" czekam ...

Bardzo przyjemnie to gra.

A w trakcie jak gra, to spokojnie nawijam sobie alternatywną cewkę do zwrotnicy niskotonowej. To nawijanie to jeszcze trochę potrwa, ale uprzejmie melduję, że płaskownik 2mm x 3,5 mm ( = 7mm2 ) daje radę nawinąć na karkas Weissera, np. taki EI-150, EI-174, czy nawet EI-192, przy wykorzystaniu dwóch ścisków stolarskich. Abstrahując od przekroju, to nawijanie płaskownikiem jest chyba nawet przyjemniejsze od nawijania okrągłym drutem, bo poszczególne warstwy się "równiej" układają. Mniej powietrza w przekroju uzwojenia.

Mam nadzieję utrafić w 5,2mH z rezystancją 0,09 ohma.

Ukryta Zawartość

post-34863-0-04344500-1392829394_thumb.jpg

post-34863-0-17002400-1392829400_thumb.jpg

post-34863-0-66637200-1392829405_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Front jak i skrzynka wykonane z MDF-u. Fronty oklejone eko-skórą ale od drugiej strony surowy MDF. Chciałbym żeby klej "złapał" i wytrzymał do końca świata i jeden dzień dłużej.

Ja sklejkę i front dębowy skleiłem żywica epoksydowa , robiłem testy na klepkach parkietu - nie da się tego rozerwać

Kilkanaście godzin już pograły, więc trochę za wcześnie gadać o brzmieniu, ale mogę spróbować co nieco powiedzieć.

Na początek kilka słów o odstępstwach od "wzorcowego" projektu Jensen 1071. Pudła zamówiłem u Marka ze ścianami o nieco większej grubości, w związku z czym należało przeliczyć wymiary zewnętrzne pod kątem utrzymania prawidłowej kubatury wewnętrznej pudełek. Względem oryginału, moje pudła są trochę głębsze.

Jeśli chodzi o Bass Reflex'y - to dałem dokładnie oryginalne średnice i długości jak zalecane przez Troels'a. W szczególności średniotonowy bass reflex to jest rurka fi 40 mm x 145 mm. Niskotonowy: fi 68 mm x 162 mm. Wbrew zaleceniom Jarka, poszedłem w opcję dość mocnego wytłumienia pudła basowego.

Oprócz bitumito-filców, co standardowo od Marka były, to jeszcze dorzuciłem warstwy własnego filcu.

Brzmienie: .... przyjemne. Góra nie jest aż tak nachalna, jak z moich PRL'owskich historycznych Pershingów GDWT 9/80/5F.

Jakaś taka precyzyjniejsza (zdecydowanie!), mniej inwazyjna, subtelna, niekłująca.

Średnica i wokale - soczyste i naturalne, dające to złudzenie że ktoś śpiewa w pokoju.

Bass - no właśnie. Tutaj pełne zaskoczenie. Okazuje się, że jest go całkiem sporo. Precyzyjny. Obfity. Ciepły.

Chwilami to się nawet zastanawiam, czy aby niepotrzebnie nie skróciłem tych tuneli BR z pierwotnego rozmiaru fi 68 mm x 220 mm.

Wiem, wiem, z wyliczeń "kalkulatorem" wychodzi, że powinny być raczej obcięte do 162 mm, ale .... to właśnie w wariancie z dłuższą rurką BR to ten bass był taki mniej uwydatniony, ale jednocześnie bardziej autorytatywny, precyzyjny. Za pomocą sygnałów testowych wyszło mi ponadto, że co nieco niżej "schodzi".

Teraz jest jak gdyby co nieco "podbity". To nie razi, zresztą w sumie to się cieszę, bo zazwyczaj to słucham muzyki a nie sygnałów testowych, a moja muzyka aż tak nisko nie schodzi jak te sygnały testowe. Podbicie dobrze współgra ze sporym metrażem / kubaturą pomieszczenia, oraz ze wzmacniaczem lampowym.

Chodzą takie obiegowe opinie, iż z lampy zawsze jest "za mało basu". Zdecydowanie nie w tym przypadku.

Jak te Jensenki 'mrukną" - to aż sufit chodzi.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Fajnie, że dobrnąłeś do końca. Daj się teraz przetwornikom i zwrotnicy wygrzać, dźwięk się na pewno jeszcze zmieni, myślę że potrzeba dobrze ponad 200 godzin grania.

Aha, no i oczywiście ponowne, tradycyjne, wielkie, wielkie dzięki, dla Marko3T, za to że odwalił kawał solidnej roboty.

Tak solidnej, że aż czasem kręgosłup boli :)

Gdyby nie to, że te pudła są dzielone na części górne i dolne, to można by się złamać. Literalnie.

Witam, moze ja też sie pochwale, paczki klasyczne ale dość nietypowo bo seas 27tffc, mca15rcy, beyma12br70, cięte na 350hz,3khz, 90l strojone na 36Hz. Zdjęcie dość kiepskiej jakośći ale mój aparat coś nawala ostatnioto zostaje koma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nerwowyx

Witam, moze ja też sie pochwale, paczki klasyczne ale dość nietypowo bo seas 27tffc, mca15rcy, beyma12br70, cięte na 350hz,3khz, 90l strojone na 36Hz. Zdjęcie dość kiepskiej jakośći ale mój aparat coś nawala ostatnioto zostaje koma

I jak Ci sie podoba granie tego zestawu? Beyma daje rade na basie?

• Pokaż nowe odpowiedzi