Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JanF

(Konto usunięte)

Geometria frontu jest "nietykalna".

Ok. Znalazłem projekt z EdW z 99 roku kolumn OSTINATO 2000 firmy ESA.

21 x 27 x 90 cm (szer, głęb, wys) - wymagana objętość to 30 dm2.

ESA stosowała taki litraż, ale chyba dlatego że kiepska Vifa nie miała basu i wielkim pudłem chociaż trochę trzeba było wydobyć :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość JanF

(Konto usunięte)

Wyciągam z piwnicy Altony 80 W 3-way 33 x 28 x 70 cm 8W.

Dziesięć lat temu były jeszcze na chodzie, idę z nimi do serwisu.

To nie to, o co mi chodzi, ale będzie najszybciej grało.

Zdradzisz jak robiłeś rowkowanie w pokryciu skrzynek?

Witam

Znalazłem w sieci projekty w których rowki nacinano nożykiem lub klejono fornir ze szczeliną a potem wypełniano szpachlą i szlifowano. Znalazłem też rozwiązanie, że w szczelinę wklejano pasek hebanu. Dla mnie to było zbyt pracochłonne i ryzykowne (podczas szlifowania czarnej szpachli, pył wnikał do forniru). Może jak ktoś wie jak to zrobić poprawnie to nic się nie dzieje). Wybrałem moim zdaniem najprostszą metodę czyli paski zostały namalowane czarnym lakierem.

Pozdrawiam

Witam

Znalazłem w sieci projekty w których rowki nacinano nożykiem lub klejono fornir ze szczeliną a potem wypełniano szpachlą i szlifowano. Znalazłem też rozwiązanie, że w szczelinę wklejano pasek hebanu. Dla mnie to było zbyt pracochłonne i ryzykowne (podczas szlifowania czarnej szpachli, pył wnikał do forniru). Może jak ktoś wie jak to zrobić poprawnie to nic się nie dzieje). Wybrałem moim zdaniem najprostszą metodę czyli paski zostały namalowane czarnym lakierem.

Pozdrawiam

Dzięki za wyjaśnienia.

Nie miałeś problemów z migracją lakieru w fornir poza obrysem pasków?, udało się zachować równe brzegi tych namalowanych pasków?

Jakiego konkretnie lakieru użyłeś i jakiej techniki jego nakładania?

Nie miałeś problemów z migracją lakieru w fornir poza obrysem pasków?

Przed taka operacja najlepiej zagruntowac fornir, moze byc podklad nitro. Zamknie drewno i z migrowaniem lakieru nie powinno byc klopotu.

Dzięki za wyjaśnienia.

Nie miałeś problemów z migracją lakieru w fornir poza obrysem pasków?, udało się zachować równe brzegi tych namalowanych pasków?

Jakiego konkretnie lakieru użyłeś i jakiej techniki jego nakładania?

Witam

Jak napisał meloV8 fornir został zagruntowany (warstwa izolantu) następnie całość została zabezpieczona papierem i oklejona taśmą. Potem została położona reszta warstw laieru. Lakier czarny kupiony w hipermakecie budowlanym (nazwy w tej chwili nie pamiętam - do drewna). Całość lakierowania wykonał znajomy lakiernik. Lakier który kupiłem był nakładany pistoletem. Pan w firmie sprzedającej lakier stanowczo odradzał nakładanie pędzlem lub wałkiem.

Pozdrawiam

Witam

Jak napisał meloV8 fornir został zagruntowany (warstwa izolantu) następnie całość została zabezpieczona papierem i oklejona taśmą. Potem została położona reszta warstw laieru. Lakier czarny kupiony w hipermakecie budowlanym (nazwy w tej chwili nie pamiętam - do drewna). Całość lakierowania wykonał znajomy lakiernik. Lakier który kupiłem był nakładany pistoletem. Pan w firmie sprzedającej lakier stanowczo odradzał nakładanie pędzlem lub wałkiem.

Pozdrawiam

Dziękuję Wam za wyjaśnienia. Właśnie kombinuję jak wykończyć monitory, stąd ta ciekawość.

• 2 miesiące później...

Tak chciałbym wykonać ten projekt na Aurum Cantus znajomy ma na tych głosnikach 3 drogi i jest Ok

Kolego, mozesz w dwóch-trzech zdaniach opisać brzmienie tych Aurum Cantus i jakie/jaki ma Twój Kolega w swoich kolumnach. Z góry dziękuję. Też chciałem zrobić coś na Cantusach ale usłyszałem , że do 2 way najwyżej 18-tkę gdyż 8" będzie kiepsko radziła sobie ze średnimi. Wtedy lepiej wcisnąć średniaka i zrobić 3 way. Konkretnie chodzi mi o to jaki jest bas, jego szybkość, barwa, czy nisko schodzi. A jeśli to 2 way to przy okazji jak gra średnimi jeśli to niskośredniotonowy.

Fronty do kina na Usherach 8948a+T9950:

Kolego możesz napisać jak je ciąłes i jaką zwrotkę zastosowałeś jeśli to nie tajemnica. Bardzo fajne kolumienki. Bardzo dziękuję.

Edytowane przez Adek45

Kolego możesz napisać jak je ciąłes i jaką zwrotkę zastosowałeś jeśli to nie tajemnica.

Projekt zwrotnicy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Podoba mi sie

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 1 miesiąc później...

Witam przedstawiam kolumny projektu i wykonania dla mnie przez forumowicza Papierwoleju.Kolumny Audiosynergia Modulo 3Kolumny ze zwrotnicą aktywną.Przetworniki to od góry kopułka audaxa,aerożelowy średniak audaxa oraz 12"bas SB Acoustic.Zwrotnica aktywna odfiltrowuje część średniowysokotonową,wysoki ze średniakiem fiitr pasywny.Dobór przetworników nie był przypadkowy,audax aerożelowy to najlepsza średnica jaką słyszałem,słuchałem w innych kolumnach wykonanych przez Papierwoleju, na dole aktywnie woofer 12" SB.Grają świetnie,nie będe tu pisał o dżwięku.Zainteresowanych kupnem kolumn w przedziale cenowym 8-10 tyś zapraszam na odsłuch.Kolumny warto robić.Warto je robić u Piotra czyli forumowego Papierwoleju..Przeskakujemy jakość gotowców kilkakrotnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23437-0-38059200-1440850289_thumb.jpgpost-23437-0-64989200-1440850327_thumb.jpgpost-23437-0-98546800-1440850384_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bobonerek

Cześć Azus, Zagry od Darkula grają ekstra .Miałem coś zmieniać zmieniając różne głośniki,szukałem,ale Piotr zrobił kolumny i Zagry teraz już zostaną.Poza tym ampy dają tylko prąd,musi być dobry,ale to kolumny dają dżwięk.Jak to jest dobrze zrobione,to nie myślisz o pierdołach typu kable,źródła.Nie wsłuchujesz się bo gra i słuchasz muzyki..Gra i tyle.Zawsze mi coś nie halo z basem było.Robiąc to aktywnie masz go tyle ile chcesz,jest takiej jakości że szok,żadna pasywka nie podskoczy bo nie może.Jest niewyobrażalna swoboda w graniu.Mimo bas refleksu nie ma grama buły na basie ,a nie mam żadnych pułapek basowych.Papierwoleju namówił mnie na tą aktywną filtracje,bo mam dwie końcówki i dwa preampy.Więc jeden preamp Zagra został gainem od basu, a jeden jest głównym.Gram od wczoraj,nie mogę wyłączyć.Od metalu po pitolenie gra świetnie.Papierwoleju zrobił naprawdę dobra robotę.I wykonanie obudów przez Marko 3T mistrzostwo.

Ale żeby papierwoleju zrobił pierdzidzurę??? ;-)

To jeszcze pytanie: jaka jest średnica BR?

Edytowane przez mirfak

----------------

Witam przedstawiam kolumny projektu i wykonania dla mnie przez forumowicza Papierwoleju.Kolumny Audiosynergia Modulo 3Kolumny ze zwrotnicą aktywną.Przetworniki to od góry kopułka audaxa,aerożelowy średniak audaxa oraz 12"bas SB Acoustic.Zwrotnica aktywna odfiltrowuje część średniowysokotonową,wysoki ze średniakiem fiitr pasywny.Dobór przetworników nie był przypadkowy,audax aerożelowy to najlepsza średnica jaką słyszałem,słuchałem w innych kolumnach wykonanych przez Papierwoleju, na dole aktywnie woofer 12" SB.Grają świetnie,nie będe tu pisał o dżwięku.Zainteresowanych kupnem kolumn w przedziale cenowym 8-10 tyś zapraszam na odsłuch.Kolumny warto robić.Warto je robić u Piotra czyli forumowego Papierwoleju..Przeskakujemy jakość gotowców kilkakrotnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23437-0-38059200-1440850289_thumb.jpgpost-23437-0-64989200-1440850327_thumb.jpgpost-23437-0-98546800-1440850384_thumb.jpg

Cudowne :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobór przetworników nie był przypadkowy,audax aerożelowy to najlepsza średnica jaką słyszałem

witam, jaki to jest model AUDAXa jeśli można zapytać ? zdjęcie jest z daleka i nie jestem pewny czy to jest HM130Z0 z okrągłym pierścieniem ozdobnym/mocującym ?

Ukryta Zawartość

może kolega dałby się namówić na zabranie kolumn na Audio Show?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak wy robicie te obudowy? Skusiłbym się na takie kolumny ale padnę na skośnych ściankach.

Przeważnie trzeba zrobić rysunki szczegółowe i zamówić u specjalisty (stolarza) dysponującego parkiem maszynowym. We własnym zakresie też można, ale wymaga to samozaparcia i pogodzeniem się z licznymi lokalnymi porażkami w np. fornirowaniu. Po prostu trzeba mieć doświadczenie i sprzęt, ale oczywiście nauczyć się można. Ja pierwsze skrzynki wykonałem sam. Udały się bo miałem dostęp do prymitywnego parku maszynowego, ale następne już zamawiałem u specjalistów od stolarki. Rysunki dostarczałem ja. Niestety oni też robili błędy bo wbrew pozorom kolumna z jej wymaganiami estetycznymi nawet dla specjalisty z parkiem maszynowym to niewdzięczna robota. Inne są łatwiejsze choć oczywiście nie zawsze. Teraz przy maszynach CNC jest dużo łatwiej. Myślę że dobra firma od mebli kuchennych by się tego mogła podjąć, ale tanio nie będzie bo to są wykonania jednorazowe.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Przeważnie trzeba zrobić rysunki szczegółowe

Lepiej model 3D. Przy okazji widzi się, co powstanie.

Myślę że dobra firma od mebli kuchennych by się tego mogła podjąć

Jakoś żadna nie chce :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi