Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację. Zawinąłem się. Ja w zenie4 mam wszystkie rezystory dale 0,25 W. Nic niedobrego się nie dzieje. Muszę przeanalizować czy w tym miejscu może być 0,25 . Pozdrawiam

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Proszę rzućcie okiem na schemat. Wymagana wiedza z fizyki ze szkoły podstawowej.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Kupiłem kaptonówki w TME (1,90zł).

Pasta termoprzewodząca z obu stron podkładki (radiator-pasta-podkładka-pasta-tranzystor) ?

Dać podkładki między IRF9610 a radiatorki do których je przykręcę ?

Dam 453 ohm, tylko chodziło mi o ich moc 0,25W.

Jeżeli radiatorki do których będą przykręcone IRF9610 nie będą stykać się z obudową(OBUDOWĘ ZMASUJ WEDŁUG WCZEŚNIEJSZYCH NASZYCH PORAD) itp. to można zastosować bez. Jeżeli jest ryzyko zetknięcia z czymś(dren jest podłączony do metalowej części IRF9610) to zastosuj.Czy parę różnicową na IRF9610 łączysz ze sobą na jednym radiatorku(warto to zrobić ,aby w miarę wyrównać temp. złączy pary różnicowej),WTEDY koniecznie zastosuj podkłądki takie same dla obu i wspólny radiatorek(plus pasta termoprzewodząca).Zastosuj też kondensator do mostków prostowniczych(DO ZACISKÓW AC) 100nF/250V AC MKP,lub rozwiązanie z poprzedniej konstrukcji(było solidnie),nie zapomnij też równolegle to uzwojenia pierwotnego też 100 nF/250V AC MKP Ii wskazany jak w poprzedniej konstrukcji termistor.

Jeżeli jeszcze nie wlutowałeś kondensatorów 220mikro/50V to polecam ich wcześniejsze zaformowanie.Procedura polegać będzie na tym ,że jak masz 6szt. to połącz je ze sobą równolegle plus do plus minus do minusa.Do wyprowadzenia plusa przylutuj rezystor 1 kohm/2W(ryzyko uszkodzenia rezystora małej mocy impulsem prądowym ładującym do ok. 40V od zera plus pojemność ponad 1300mikro). Równolegle przylutuj diodę led sygnalizacyjną z szeregowym rezystorem 47 kohm/0,25W plus 100kohm/0,25W szeregowo do zacisków kondensatorów ,aby pamiętać ,że po odłączeniu od formowania kondensatory się rozładowały do zera. Wszystko podłącz do napięci z rzędu 30V-50V do minusa kondensatora i przez rezystor 1 kohm/2W,oraz zostaw podłączone na około 24h.

Warto zaformować wcześniej kondensatory ,ponieważ są to elektrolity,szczególnie te pracujące w sprzężeniu zwrotnym, przez całe swoje życie nie widzą żadnego zapięcia stałego na sobie tak,aby mogły się zaformować (choć początkowo),na tych w aktywnym źródle prądowym panuje napięcie odpowiednio 0k.0,6V oraz na tych drugich zdecydowanie więcej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy wszystko gra w załączonym rysunku ?

(nie pokazałem połączeń +/-, bo te są oczywiste a nie chciałem gmatwać rysunku)

Proszę jeszcze o pomoc w "zmasowaniu" obudowy.

W pdf pokazałem układ połączeń mas - co jeszcze brakuje ?

Para różnicowa IRF9610 będzie się zamontowana plecami do wspólnego radiatora, czyli zastosuję podkładki.

A kondensatory nie są fabrycznie formatowane ?

(wszystko gra na załączonym rysunku?)

Dzięki za pomoc !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest kwesta do rozwiązania już na końcu.

U mnie akurat zwarcie mas we wzmacniaczu nie dało dobrego efektu, więc masa nie jest nigdzie zwarta.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

a takie propagowane rozwiązanie ?

(tylko czy przy dualmono ?)

Ukryta Zawartość

post-56888-0-27250900-1425248476_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proces rozformowania kondensatorów następuje ,gdy nie są podłączone do napięcia stałego a tak jest w przypadku tych w stopniu sprzężenia zwrotnego ,gdzie jeszcze pracują z rezystancjami w A5 z zakresu ok.10kohm do 100kohm,tylko dla składowej zmiennej.

Jeszcze panie Krzyśku uwaga odnośnie masy łączącej kondensatory to te wcięcie trzeba zrobić do ostatnich kondensatorów ,czyli delikatnie za ich śruby(kawałek profilu grubego miedzianego przeciętego po lini i dostosowanego do montażu kondensatorów i podłączeń)

W przypadku zbocznikowania mostka prostowniczego 4 szt. 100nF/250V AC MKP nie ma potrzeby stosowania dodatkowego 100nF/250V AC MKP na zacisk AC mostka prostowniczego(jest to rozwiązanie w pewnym stopniu alternatywne ,,kiedy nie stosujemy pełnego bocznikowania mostka,wtedy pomaga nawet jeden kondensator 100nF/250V AC MKP na zacisk AC),zostaje też kondensator na pierwotnym uzwojeniu trafa wraz z termistorem.

Warto też gniazda XLR obu kanałów przysunąć jak najbliżej siebie i ich masy(przy gniazdach) podłączyć ze sobą linką miedzianą (1,5 mm2) pomiędzy gniazdami a środek tego połączenia dać do masy obudowy.Nie ma konieczności uziemiania obudowy jeśli wszystkie połączenia po pierwotnej stronie traf zrobi się solidnie z pełną izolacją i kablami sieciowymi z podwójną izolacją,lub jedną ,ale z dodatkowymi koszulkami izolacyjnymi.Wtedy nie będzie się pojawiać bzyczenie pochodzące od np.świetlówek,idące prosto na masę przez przewód neutralny sieci.Nie ma wtedy ryzyka ,gdy ktoś zamieni nam w instalacji starego typu przewód neutralny z fazowym ,wtedy mieliśmy by pełne napięcie sieci na obudowie a tak nie będzie ryzyka.Ekrany traf podłącz osobno w miejsca ,gdzie podłączasz gnd głośników i te do płytek ,ale każdy ekran trafa do swojej blaszki miedzianej.

Nie wolno również zapomnieć o bezpiecznikach na każde trafo (2A-2,5A /250 V ZWŁOCZNY POWINIEN SIĘ NIE PRZEPALAĆ PRZY UŻYCIU TERMISTORA NA KAŻDE TRAFO). Do tego zastosuj jakieś gniazda bezpiecznikowe do obudowy.

Kabelki sieciowe prowadzić trza skrętką (plus dobre koszulki izolacyjne), tak samo skręć ,jeśli masz możliwość też wtórne(aby nie siały wkoło zakłóceniami).

W oryginalnym pasie A5 połączenia kabelkami sygnałowymi były naprawdę krótkie stąd nie było musu stosowania ekranowanych.Dla optymalizacji niech pan zastosuje jakiś przyzwoity kabelek sygnałowy XLR od np. mikrofonu,taki zbalansowany,bo skrętka może być nie wystarczająca(dobre właściwości ekranujące plus jeśli jest możliwość jakiś dodatkowy oplot miedziany lub itp. na kabel sygnałowy dla jeszcze zwiększenia ekranowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oplot miedziany ,aby nie robił pętli mas niech pan podłączy tylko przy gnieździe XLR(jeden punkt połączeń dla obu kanałów),plus jeszcze jakaś dodatkowa koszulka dla izolacyjna dla ekranu ,aby nie stykał się z czymś w obudowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprawiłem rysunek zgodnie z sugestiami .....?

(płytka miedziana, ekrany transformatorów, masy z XLR)

Niestety gniazda XLR nie będą blisko i ... klops!

Proszę o dalsze uwagi.

Proces rozformowania kondensatorów następuje ,gdy nie są podłączone do napięcia stałego a tak jest w przypadku tych w stopniu sprzężenia zwrotnego ,gdzie jeszcze pracują z rezystancjami w A5 z zakresu ok.10kohm do 100kohm,tylko dla składowej zmiennej

czyli za jakiś czas pracy w A5 i tak się rozformatują - błąd konstrukcyjny ?

W przypadku zbocznikowania mostka prostowniczego 4 szt. 100nF/250V AC MKP nie ma potrzeby stosowania dodatkowego 100nF/250V AC MKP na zacisk AC mostka prostowniczego

a można zastosować jedno i drugie rozwiązanie ?

Nie ma konieczności uziemiania obudowy jeśli wszystkie połączenia po pierwotnej stronie traf zrobi się solidnie z pełną izolacją i kablami sieciowymi z podwójną izolacją

Kupiłem w tym celu 0,5 metra Supry - 2 x 2,5 mm2, ekranowany, tylko, że są 3 żyły

(przewód uziemienia staje się zbędny, co z nim zrobić ?)

W oryginalnym pasie A5 połączenia kabelkami sygnałowymi były naprawdę krótkie stąd nie było musu stosowania ekranowanych.

Kable sygnałowe będą miały 15cm

(kupiłem Furutecha UP-OCC: 20 AWG na sygnałówki i 14 AWG na głośnik)

Jest sens ekranować ? Sygnał płynie ekranowanym kablem a później "biega"

po miedzianych ścieżkach po 30 centymetrowej płytce bez ekranowania?

Wielkie dzięki za pomoc i proszę o dalsze porady !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-56888-0-19296600-1425317575_thumb.jpg

post-56888-0-13494300-1425317706_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli gniazda XLR nie będą blisko to połącz masy w pobliżu gniazd XLR przez rezystory 10 ohm/0,25w 1 % i połączenie tych dwóch rezystorów (środek daj do masy obudowy). Zastosowanie elektrolita nie jest w przypadku sprzężenia zwrotnego optymalne,lecz ze względu na rozmiary kondensatora MKP 220 mikro/250V i co się z tym wiąże bez ekranowania takiego kondensatora przy współpracy z dużymi wartościami rezystorów ,będzie on indukował zakłócenia co przy stopniu sprzężenia zwrotnego jest bardzo ważne.Można próbować współpracy przy zwartym tym kondensatorze lecz wtedy zamiast dc offsetu 20mV otrzymamy ponad 200mV ze względu na wzmocnienie napięcia niezrównoważenia pary różnicowej i bardzo ono będzie pływać ze zmianami temperatury.W oryginalnych passach A5 te elektrolity raczej nie były formowane(na sto procent nie jestem pewny),bo to zajmuje troszkę czasu.Jeśli jednak chcemy ,aby nasz elektrolit osiągnął katalogowe parametry i w zastosowanym miejscu układu na pewno się nie zaformuje(sprzężenie zwrotne),to warto go zaformować,bo niewiele czasu to zajmuje a i rozforowaniem nie trzeba się przejmować.

W przypadku zbocznikowania mostka prostowniczego 4 szt. 100nF/250V AC MKP nie ma potrzeby stosowania dodatkowego 100nF/250V AC MKP na zacisk AC mostka prostowniczego

a można zastosować jedno i drugie rozwiązanie ?

Nie ma już takiej potrzeby,bo zadanie te spełnią te na mostku.

Instalacja u ciebie jest starego typu,więc nie trzymaj się kurczowo z uziemiania obudowy inaczej mogą być problemy(tak jak na rysunku,obudowę umaś według powyższego wpisu z rezystorami) a trzeci kabelek zaizoluj(rurka izolacyjna plus jakieś opaski.Jeśli już koniecznie chcesz umasić obudowę przez bolec uziemienia to warto zastosować rozwiązanie Passa z Zena,wtedy używamy mostka prostowniczego.

Ukryta Zawartość

Kable sygnałowe będą miały 15cm

(kupiłem Furutecha UP-OCC: 20 AWG na sygnałówki i 14 AWG na głośnik)

Jest sens ekranować ? Sygnał płynie ekranowanym kablem a później "biega"

po miedzianych ścieżkach po 30 centymetrowej płytce bez ekranowania?

W sygnałowce zastosuje pan jednak kable ekranowane ,możliwie jak najlepiej zaekranowane nawet jak na płytce jest wiele długości ,bo płytka zostanie zaekranowana w pewnym stopniu przez radiator(nie wiem czy na płytce ścieżki sygnałowe nie są otoczone polami masy,wtedy jest dodatkowe ekranowanie) (mała odległość plus umasiony radiator) a należy pamiętać ,że w pobliżu choć ekranowane pracują dwa dużej mocy trafa , 4 cewki które sieją mocno zakłóceniami(niech pojawi się choć minimalna pętla masy w newralgicznych obwodach masy ,wtedy taki obwód działa jak zwój trafa i indukuje malutkie napięcia ,które się dodają do masy(i nie tylko).Wychwytują to również kondensatory nie tylko w sprzężeniu zwrotnym,więc warto je również włożyć do okrągłego z blaszki cienkiej ocynkowanej(folia miedziana) domku i domek umasić(te w sprzężeniu zwrotnym).

Zobaczmy jak to robią w lampowcach ,gdzie dbają o każde połączenie sygnałowe.Nawet skrętka z kabelków z rysunku może być nie wystarczająca,choć najczęściej w projektach DIY takie rozwiązanie jest stosowane,ale kabelek sygnałowy w porównaniu z dodatkowymi elementami ,aż tak dużo nie kosztuje(plus cena dodatkowego oplotu miedzianego).

Są też fabryczne kondensatory stałe z wbudowanym ekranem.

Ukryta Zawartość

połącz masy w pobliżu gniazd XLR przez rezystory 10 ohm/0,25w 1 % i połączenie tych dwóch rezystorów (środek daj do masy obudowy)

Poprawiłem rysunki: mas i formowania kondzi - jest dobrze ?

nie trzymaj się kurczowo z uziemiania obudowy inaczej mogą być problemy

Nie trzymam się, myślałem, że to jest niezbędne.

A ekran kabla 220V zasilającego trafa gdzie podłączyć ?

a trzeci kabelek

a mogę puścić "N" dwoma kablami i wykorzystać w ten sposób trzeci (zielono-żółty) ?

W sygnałowce zastosuje pan jednak kable ekranowane

Czy mogę zrobić skrętkę z tych Furutechów, nałożyć koszulkę na to oplot miedziany

i ponownie koszulkę termokurczliwą i ekran połączyć jak na rysunku ?

kondensatory nie tylko w sprzężeniu zwrotnym,więc warto je również włożyć do okrągłego z blaszki cienkiej ocynkowanej(folia miedziana) domku i domek umasić(te w sprzężeniu zwrotnym)

Nałożyć również oplot miedziany fi 16mm na każdy 220uF ?

Teraz są dobrze poprowadzone masy na rysunku ?

Rezystory 10 ohm bliżej XLR czy GND ?

Zastosować rezystory (bleeder) 2,2K na kondensatorach w zasilaczu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie zmontowalem dzisiaj zasilacz i mam maly problem. Zasilacz sklada sie z transformatora z podwójnym uzwojeniem wtornym, 2xmostek prostowniczy i 2x6 kondensatorów. Punkt wspolny masy na wyjsciu z kondensatorów (Połączony wewnetrzny plus z minusem). Jak odłączę zasilanie to na gałęzi plusowej napięcie prawie nie drgnie bez obciążenia, za to minusowe spada bardzo szybko ok 0,1V/sek. W żadnym innym zasilaczu nie spotkałem się z takim zjawiskiem. Mostki prostownicze podmieniłem i dalej to samo. Czyżby trafił się jakiś felerny kondensator w zasilaczu?

Panie Krzyśku można formować kondensatory 220mikro/50V wedle rysunku jest ,gotowy do pracy,tylko przeoczył pan mostek prostowniczy(można zastosować nawet mały 1A na 200V lub z przeznaczenia dla A5).

Kabelek sieciowy do traf najlepiej zrobi pan z zwykłego kabla 1,5 mm2 ,gdzie dwie żyły są ze sobą skręcone i dalej dla lepszej izolacji trzeba w rurkę izolacyjną, a kabelek z ekranem odkładamy na bok(sieciowy).

nie trzymaj się kurczowo z uziemiania obudowy inaczej mogą być problemy

Nie trzymam się, myślałem, że to jest niezbędne.

A ekran kabla 220V zasilającego trafa gdzie podłączyć ?

Wyświetl postUżytkownik elektron18 dnia 03.03.2015 - 12:45 napisał

a trzeci kabelek

a mogę puścić "N" dwoma kablami i wykorzystać w ten sposób trzeci (zielono-żółty) ?

Odradzałbym w przypadku gdy chce pan jednak zastosować kabel sieciowy ekranowany łączenie neutralnego z kabelkiem uziemienia ,wtedy powstanie w tym obwodzie pętla masy,która jako jeden zwój będzie emitować zakłócenia wewnątrz obudowy.Szczerze mówiąc od serca to jako sieciowe w obudowie da pan zwykłe jak napisałem,grunt żeby zrobić dobrą skrętkę ułożono z dala od kabli sygnałowych i newralgicznych obwodów.

W sygnałowce zastosuje pan jednak kable ekranowane

Czy mogę zrobić skrętkę z tych Furutechów, nałożyć koszulkę na to oplot miedziany

i ponownie koszulkę termokurczliwą i ekran połączyć jak na rysunku ?

Dobry pomysł,tylko staranna ścisła skrętka(kabelki będą miały jednakowy kolor,więc trzeba przy połączeniu zwracać szczeólną uwagę miernikiem,który plus a który minus sygnału oraz jako gnd miedziany oplot na którą zakładamy koszulką izolacyjną (warto też unieruchomić kabelki w oplocie paroma kropelkami butaprenu do środka tej konstrukcji(alternatywa to gotowy kabelek ekranowany z powyższych wpisów).

kondensatory nie tylko w sprzężeniu zwrotnym,więc warto je również włożyć do okrągłego z blaszki cienkiej ocynkowanej(folia miedziana) domku i domek umasić(te w sprzężeniu zwrotnym)

Głównie chodzi oto ,aby zaekranować kondensatory w sprzężeniu zwrotnym przez owinięcie je folią miedzianą,ale tak ,aby ona nie stykała się z metalowym wyprowadzeniem kondensatora(góra z nacięciami),czyli po stronie wew. nie licząc góry i od góry stabilizujemy folię miedzianą z kondkiem,aby się nie zsuneła kroplą butaprenu a do folii lutujemy kabelek cienki miedziany a jego łączymy do gnd wej. na płytce.

Nie ma konieczności stosowania rezystorów w zasilaczu równolegle do kondensatorów,bo w zmontowanym urządzeniu po wyłączeniu i tak spadają one do małych wartości,więc nie ma żadnego problemu w poprawnym funkcjonowaniu.Problem może być w trakcie uruchamiania gdy zostawi pan naładowane kondensatory i to dla przykładu się przeoczy i przez przypadek się później zewrze to może być spory huk i zespawanie metalowego przedmiotu ,który zrobi zwarcie(ryzyko uszkodzenia kondensatorów po takim zwarciu). Zatem nie ma potrzeby.

Mam problem z otwarciem drugiego pdfa i jego prawidłowym odwzorowaniem wrzuci pan jeszcze raz.

Jeżeli oplot się wciśnie to może pan dać ,tylko według zastosowania tak jak by to była folia(takie same kroki instalacji ekranu).

Rezystory 10 ohm bliżej XLR czy GND ?

Mała będzie różnica ,ale da pan bliżej gniazd XLR.

Nie zapomni pan o bezpiecznikach sieciowych !!!

Użytkownicy

1040 postów

Napisano wczoraj, 22:19

Panowie zmontowalem dzisiaj zasilacz i mam maly problem. Zasilacz sklada sie z transformatora z podwójnym uzwojeniem wtornym, 2xmostek prostowniczy i 2x6 kondensatorów. Punkt wspolny masy na wyjsciu z kondensatorów (Połączony wewnetrzny plus z minusem). Jak odłączę zasilanie to na gałęzi plusowej napięcie prawie nie drgnie bez obciążenia, za to minusowe spada bardzo szybko ok 0,1V/sek. W żadnym innym zasilaczu nie spotkałem się z takim zjawiskiem. Mostki prostownicze podmieniłem i dalej to samo. Czyżby trafił się jakiś felerny kondensator w zasilaczu?

Podejrzanie pada na kondensator w tym rejonie ,trzeba to sprawdzić kolejno demontująć je i patrzyć czy te zjawisko następuje nadal(cyba,że są na płytce drukowanej wtedy mogą być jakieś mikro włoski z miedzi powodujące zwarcia,wskutek przeoczenia).

Zrobi pan jeszcze taką próbę niech pan je zostawi spokojnie włączone pod napięcie (urucomione) na parę godzin,może mają duży prąd upływu i trzeba im zaformowania,wtedy prąd upływu powinien się zmniejszyć.

Warto spróbować.

Patrzy tez pan czy któryś nie syczy i nie puchnie,oby go nie wysadziło.

Kondensatory nie syczą i nie puchną. Połączone są przewodem grubości 2,5mm2. Sprobuję zostawić włączony na kilka godzin. Jeszcze niepokoi mnie fakt że na gałęzi ujemnej jest o 0,3V niższe napięcie niż na dodatniej. Na uzwojeniach napięcie jest takie samo i mostki też już podmienialem na inne.

Panie Krzyśku można formować kondensatory 220mikro/50V wedle rysunku jest ,gotowy do pracy,tylko przeoczył pan mostek prostowniczy(można zastosować nawet mały 1A na 200V lub z przeznaczenia dla A5).

Ten Wasz rysunek i cały wywód o formowaniu kondensatorów jest niestety błędny . Formowanie to nie tylko podłączenie do napięcia stałego.

Przede wszystkim formowanie prowadzone jest impulsowo. Polega to na impulsowym ładowaniu i rozładowaniu kondensatora wraz ze stopniowym podnoszeniem napięcia od zera do wartości max na jaka jest zaprojektowany kondensator. Jest to proces dość długi ,potrafi nawet trwać do miesiąca przy duzych pojemnościach.

Efekty są znaczące i to nie tylko upływność ale i wiele innych parametrów kondensatora ulega polepszeniu.

Robi się to na jednej diodzie i 2 opornikach ( odpowiednio dobranych) . Jutro myślę ,żę elektron18 ,przedstawi schemat tego automaty do formowania. Zachęcam wszystkich do zaproponowania takiego układu na 3 elementach w/w. Wesołego główkowania.

OK! Wrzucam jeszcze raz poprawione pdf-y.

Za sygnałowy do XLR wystarczy ten 2-żyłowy Melodiki i za 3 żyłę (GND) robi ekran ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poprawione pliki pdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za sygnałowy do XLR wystarczy ten 2-żyłowy Melodiki i za 3 żyłę (GND) robi ekran ?

Ukryta Zawartość

Będzie pracował.

Tak czy siak nawet przy użyciu schematu w wersji minimalistycznej do formowania będzie poprawa parametrów.

Podziękowanie koledze zelo7 za rozszerzenie tematu i za zaproponowanie rozwiązania ,człek się całe życie uczy.

Można stosować,dobrze i staranie rozrysowane połączenia tylko brakuje towarzystwa bezpieczników sieciowych na każde trafo (nawet jak w obudowie nie ma przeznaczonych na nie gniazd to można coś kupić do wew. lub zmontować na płytce) ,bo w razie pomyłki mogą paść trafa w najgorszym przypadku jak ma pan sporej wartości bezpieczniki automatyczne w instalacji). Rezystory 10 ohm/1% mogą być nawet te 0,4W(TAKIE MALUTKIE). Najważniejszy do zaekranowania kondensator to ten w sprzężeniu zwrotnym,ale jak pan ma możliwość do ekranować wszystkie.Podczas lutowania rezystorów wej. i w sprz. zwrotnym warto je maksymalnie blisko płytki przylutować ,aby nie miały zbyt długich nóżek,które działają jak anteny do łapania zakłóceń.Rezystory mocy 1 ohm z kolei troszkę nad płytka,bo się grzeją.Podczas montowania tranzystorów IRF9610 w parze różnicowej nie zapomni pan o tulejkach izolacyjnych z tworzywa sztucznego(do otworów) do obudowy TO-220 i trzeba skontrolować miernikiem przed uruchomieniem czy niema zwarcia pomiędzy metalowymi wyprowadzeniami obu tranzystorów.(taż z radiatorem do którego są zamocowane). Tranzystory mocy IRFP240 VISHAY przed montażem sprawdzi pan czy nie mają jakiś nadlewk obudowy na wkładkę radiatorową co będzie powodować utrudniony przepływ ciepła.Metalowa wkładka IRFP240 VISHAY JEST DOŚĆ MIĘKKA ,WIĘC TRZEBA TO ZROBIĆ BARDZO DELIKATNIE.

Ukryta Zawartość

Tak czy siak nawet przy użyciu schematu w wersji minimalistycznej do formowania będzie poprawa parametrów.

Oczywiście ,ale w mojej opcji widać dokładnie na mierniku jak spada i stabilizuje sie upływność ,i kiedy osiąga ona najniższą możliwą wartość i kiedy można zakończyć formowanie.

Przed montażem tranzystorów(metalowe wkładki radiatorowe) oczyści pan je za pomocą czyścików do uszu i spirytusu(nie pić go przed uruchamianiem,po można),aby usunąć tłuszcze i jakieś zabrudzenia.Z pastą termoprzewodzącą też lepiej mniej niż za dużo i równomiernie rozprowadzamy.

Ważniejszy od pasty jest dobry docisk tranzystorów do obudowy ,notabene jest mnóstwo rodzajów pasty o bardzo różnych właściwościach termo przewodzących ,radzę zainwestować w dobre (ale ,drogie) pasty.

Najlepsze pasty są na bazie srebra i złota ,uważajcie bo one przewodzą prąd trzeba uważać na zwarcie do obudowy.

Prawda trzeba zadbać o solidny i równomierny docisk (podkładki),ale bez pasty rośnie rezystancja termiczna połączenia,gdy radiator,tranzystor ma jakieś mikro ryski,które wypełni pasta.Dobrze,że pan zasygnalizował kwestię docisku.

Ukryta Zawartość

Chłopaki tak z innej beczki zerknijcie na ten temat.

Ukryta Zawartość

Bezpiecznik będzie tylko nie narysowałem. A układ mas teraz jest dobrze ? Może tak zostać ? Pasta termo ma większy opór termiczny niż podkładki kaptonowe - dawać ?

OK !

Dostosuję się do wszystkich wytycznych, łącznie ze szpirytusem - po !

Wielkie Dzięki !

Ekranować dodatkowo blachami ocynkowanymi całą sekcje zasilacza (duże kondki 39000uF) od płytek na ścianach radiatorów ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.