Jump to content
IGNORED

Jedzonko


Fr@ntz

Recommended Posts

  • Redaktorzy

Skoro za oknem jesień to kilka propozycji (z Antyradia) na zagospodarowanie czasu (w kuchni):

 

CREPES SUZETTE/PAULINE:

Naleśniki: z jaj, mąki, mleka, śmietany (zamiast wody, tak polecała pani Rubinstein), stopionego masła (ćwierć szklanki na szklankę mąki), szczypty soli i łyżeczki cukru przygotowujemy ciasto i odstawiamy na 30 minut, by mąka na dobre zaprzyjaźniła się z resztą składników. Na suchej teflonowej patelni smażymy cieniuchne naleśniki i układamy je w zgrabny stos.

Sos: na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z dwóch sparzonych pomarańczy, dodajemy szklankę świeżo wyciśniętego soku z tychże, pół szklanki cukru i sześć łyżek masła. Gotujemy regularnie mieszając, aż konsystencja sosu będzie muślinowa i na koniec dodajemy dwie łyżki likieru pomarańczowego (ja daję Cointreau, niektórzy wolą Grand Marnier).

Modyfikacja, która zmienia Crepes Suzette w Crepes Paulina: kroimy w plastry sześć kumquatów (mikre pomarańczki w rozmiarze przepiórczych jaj) i dorzucamy je do gotującego się sosu, przekrawamy na pół limonę – jedną połówkę kroimy w maleńkie kawałki i również dorzucamy, razem s sokiem wyciśniętym z drugiej połówki. Gotujemy całość jeszcze pięć minut.

Serving suggestion: indywidualny naleśnik składamy w chusteczkę i trzymając go za róg moczymy w gorącym sosie. Umoczony kładziemy na talerzu, polewamy jeszcze łyżką sosu (z niezwykle dekoracyjnymi fragmentami kumquatów i limony), oraz łyżką ogrzanego likieru pomarańczowego. Podpalamy i podajemy oszołomionym gościom

ciasto czekoladowe:

Sześć konkretnych jaj zmiksować z kubkiem cukru na puszystą masę. Do miski połamać dwie czekolady gorzkie o min. 70% zawartości kakao i rozpuścić z kostką masła w wodnej kąpieli (miska nad garnkiem z wrzątkiem), wystudzić, dodać do jaj z cukrem. Pół kubka mąki pszennej wymieszać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia, wmiksować do ciasta. Trzy garście orzechów posiekać dość drobno, wsypać do masy, całość pięknie wymieszać i wlać w dobrą formę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celcjusza, po upływie pół godziny nakłuć patyczkiem środek ciasta - jeśli po nakłuciu patyczek jest suchy, ciasto można wyjmować z pieca. Od razu wyrzucić z blachy i jeszcze gorące posypać lekko cukrem pudrem.

 

Bób z boczkiem po męsku:

paczkę świeżego bobu wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i słodzimy. Gotujemy nie za długo, sprawdzając, czy już. Jeśli już – wyrzucamy bób na sito i czekamy, aż ostygnie. Wystudzony sumiennie i precyzyjnie obieramy do misy. 20 deko przedniej jakości boczku kroimy w słupki zgrabne jak nogi Tiny Turner i rzucamy na suchą patelnię teflonową. Wytapiamy i smażymy na chrupiąco. Odsączamy z tłuszczu i wrzucamy na bób. Patelnię czyścimy (względnie bierzemy następną suchą, tłuszczem nie skalaną) i sypiemy na nią dwie garście ziaren słonecznika: szybko zezłacamy ciągle mieszając i dodajemy do lekko opieprzonego bobu z boczkiem. Zasadniczo możemy podawać (jako przekąskę do piwa na przykład), chyba, ze wolimy całość połączyć sosem: 5 dkg sera z błękitną pleśnią (świetna gorgonzola oczywiście) wkładamy do miseczki i bardzo starannie rozkruszamy widelcem. Dodajemy ząbek posiekanego drobno jak jasna cholera czosnku, szczyptę białego pieprzu i 100 ml jogurtu naturalnego. Mieszamy rozcierając ewentualne grudki sera i polewamy gotowym sosem bób.

 

Miętus na obiad (full opcja):

60 dkg mrożonych filetów z miętusa, vegeta, 2 jajka, mąka, masło, olej, bułka tarta, trzy woreczki jaśminowego ryżu (Basmati), opakowanie mrożonego groszku, śmietana, ząbek czosnku,musztarda, cukier, sól, tarty parmezan, cytryna.Miętusa lekko rozmrażamy i tniemy na połowy. Lekko smarujemy vegetą, otaczamy mąką, maczamy w solidnie rozkłóconych (wręcz awanturujących się) jajach i panierujemy nie za grubo w bułce. Na patelni rozgrzewamy razem masło i olej, kładziemy miętusa i smażymy na złoto z obydwu stron. W miseczce robimy sos: sześć łyżek śmietany, dwie łyżeczki musztardy, posiekany ząbek czosnku i czubatą łyżkę tartego parmezanu mieszamy starannie i odstawiamy do lodówki. Ryż i groszek gotujemy oddzielnie wedle przepisów na opakowaniu (ryż zapewne 10-15 minut, groszek 5 minut), łączymy razem w misie i posypujemy płatkami masła. Podajemy w indywidualnych porcjach: trzy kawałki miętusa, góra ryżu z groszkiem, solidna łyżka sosu przy rybie, ćwiartka cytryny do ściśnięcia nad nią.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Link to comment
Share on other sites

Eee, gdybyście tego spróbowali, to nie wieszalibyście psów na Fr@ntzu... To raz, a dwa - jesteśmy przecież na BOCZNICY a Fr@ntz daje przepis na Bób z BOCZKIEM, czyli nie możecie powiedzieć, że źle z tymi przepisami trafił. Bo gdzie ma być miejsce na boczek jak nie na bocznicy właśnie...

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
  • Redaktorzy

jeśli jakiś facet nie potrafi dać sobie rady w kuchni to jest Dupa i tyle! A tak na marginesie umiejętność gotowania to jeden z "wabików" na kobiety. Nie musisz być przystojny jak Delong (czy jak się ten aktorzyna pisze), nadziany jak Kulczyk ale jeśli potrafisz coś fajnego dziewczynie ugotować to masz duże szanse aby jej zaimponować.

Przykładowo u mnie "we firme" przeważają kobiety, tylko co z tego skoro większość nie wie jak się robi naleśniki a i wodę niekiedy potrafi przypalić. Ot i uroki emancypacji.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Link to comment
Share on other sites
  • Redaktorzy

BRODA - nie nie odeszła i nie ma zamiaru. Oboje dobrze gotujemy i obojgu gotowanie sprawia przyjemność. Pomijam fakt, że Małżowinka z wykształcenia jest dietetykiem (całe szczęście nie prubującym stosować wyuczonych zasad w domu).

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Link to comment
Share on other sites

Kuchenne wygibasy to nie dla mnie. Wolę coś prostszego do wykonania i niezbyt pracochłonnego.

Wszystkiego według uznania - ryż na sypko, puszka groszku lub kukurydzy konserwowanej, puszka tuńczyka w sosie własnym, pokrojone w kostkę kiszone ogórki, jedna papryka pokrojona w kostkę, cebula w kostkę lub szczypior, można trochę pokrojonego w kostkę pikantnego żółtego sera, trochę zielonego koperku lub pietruszki, do smaku dodać soli, pieprzu, majonezu, musztardy i po wymieszaniu odstawić do lodówki aby sie przegryzło.

UWAGA! Naprawdę nadaje się do jedzenia.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Fr@ntz ---> Może tutaj

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dopisuj:)

 

Będzie jeden cały wątek na ten temat:D

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Link to comment
Share on other sites
  • Redaktorzy

Broda - wiem, przeca był emotikon. Ale wolałem wyjaśnić sytuację, bo wiesz jak powstaje plotka ;-))

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.