Skocz do zawartości
IGNORED

Emerson Lake & Palmer

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tak na fali nowego fajnego wydania dvd ELP pytanie: które według Was wydania płyt cd ELP brzmia najlepiej? Oczywiście mam komplecik cd wydanych w 1996 roku przez Castle remasterów. Niekótre wciąz dobrze brzmia. Nie słyszalem wydania nowego (chyab sprzed dwóch lat?), tego z bonusami... Czy ktoś mógłby dwa zdania na ten temat: jakie brzmienie, czy warto kupować (oczywiście już dla samych bonusów warto:), ale czy jakośc brzmienai zmieniła się na lepsze? Pozdrawiam. Maciek O.

PS. Jesem zachwycony poprawa brzmienia i w ogóle wydaniem, łacznie z ceną (!!!) płytek zespołu Free! Polecam.

https://www.audiostereo.pl/topic/21130-emerson-lake-palmer/

Witam, zdecydowanie najlepszą są wydania cd ELP przez MFSL, niestety tylko Tarkus i Trylogia. Posiadam wszystkie inne płyty wydane przez Victory, chyba pierwsze remastery, ale w prównaniu z oryginalnymi wydaniami winylowymi są kiepskie. I jak to bywa w innch przypadkach następne wydania i remastery też daleko odbiegają od naturalnego brzmienia winylu. Moja rada jeśli jesteś fanem ELP szukaj wydań winylowych znajdzesz je stosunkowo tanio. pozdrawiam. AK

https://www.audiostereo.pl/topic/21130-emerson-lake-palmer/#findComment-372517

>endy>

Dzięki za pozdrowienia! No i za wieści. Zdaję sobie doskonale sprawę z wyższości analoga nad cd a wśród cd jakos Mobile powala jasne. Jednak chciałem wiedzieć, czy jest coś pośredniego:) w tych nowych remasterach. A i tak skończy się pewnie na Mobilkach kiedyś:) Powodzenia!

https://www.audiostereo.pl/topic/21130-emerson-lake-palmer/#findComment-372583

No to się policytujmy:) Ja w "progresji siedze" od dobrych ponad trzydziestu lat:) I jeszcze zyję:) CO prawda ledwo ale zawsze:) Pamiętam czasy debiutów tych Panów i od początku mnie urzekli. No ale wtedy był inny czas, inne emocje, inne powietrze:) Wiecie: "za moich czasów to....":))) Tak powazniej to jednak coś w tym jest. Ciekawe że właśnie oni tak czesto siegający do klawiszowej elektroniki z tamtych czasó ustrzegli się "zestarzenia: dźwięku.... Wiecie o czym pisze prawda, niektóre eksperymenty moogowe dzisiaj wywołują usmieszek a tutaj pełen szacunek!

A kiedy obejrzałem dvd z fragmentem ich próby, czy tez tworzenia kompozycji... Kiedy Emerson tłumaczy PAlmerowi jak ma wystukiwac rytm a LAke spokojnie daje pochodzik basowy, to szczęka mi opadła... No i moment kiedy PAlmer uderza w swoim "wypasionym" jak na owe czasy zestawie w "coś"... Zawsze myślałem ze to jakas zabawka Emersona się odzywa a tutaj zaskoczenie!

W każdym razie albo się coś podoba albo nie. Nie oznacza to, ze iedyś się nie spodoba. JA w swoim starczym wieku, z definicji odrzucalem np. Slayera... Aż do pewnego momentu. Po prostu mnie porwał! Tak więc warto być otwartym i nie zamukać się. JAk to mawiał słynny, piekny były wokalista równie słynnego zespołu Wham!:)) SŁuchajć bez uprzedzeń:) I to jest akurat prawda! Swoją drogą skoro już wspomnaiem o pany G. Majkelu:) - wczoraj zarzuciłem tribiute to Fredi M. CO by nie mówić, ten pan potrafi spiewać oj potrafi. A że nie musi sie to podobac to już inna sprawa:) Pozdrawiam. Maciek

https://www.audiostereo.pl/topic/21130-emerson-lake-palmer/#findComment-374401

Ja jestem otwarty i nie zamykam sie. Dlatego mam w domu 3 plyty EL&P z mysla ze sie wreszcie przekonam, ale jak dotad ten czas nie nastapil :-( Momenty totalnego nieladu i wrecz halasu kaza mi wyjac plyte w szuflady i wlaczyc np. U.K, Refugee czy wiele innych.... i wtedy zaczyna mi sie znowu chciec zyc....

Ja absolutnie nie mam nic do Emersonow i cenie ich za to ze maja tak wiele odbiorciow, no ale czoz - moj czas na nich jeszcze nie nastapil i zaczynam sie zastanawiac czy w ogole nastapi... . Podobnie kiedys mialem z plyta "Topographic Oceans" YES'ow - kiedys trudno mi bylo tego sluchac, a teraz jest to wdg mnie jedna z najlepszych plyt Yes, ktora kocham bezgranicznie!

Pozdrawiam wszystkich progresmanow ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/21130-emerson-lake-palmer/#findComment-375040

Jotesz

tia.... i debiut to jedyna płyta,którą mam. Ale kupię jeszcze (znowu ) Tarkus. Obrazków nie mogę słuchać,podobnie Trilogy. Brain Salad Surgery - mało pamiętam,czas przypomnieć sobie. O reszcie chyba trzeba zapomnieć?

https://www.audiostereo.pl/topic/21130-emerson-lake-palmer/#findComment-375047

japan

zildjian miał na myśli inne "obrazki":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:-)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/21130-emerson-lake-palmer/#findComment-375684

pierwszy ELP jest dla mnie najlepszością, a jeśli chodzi o Yes to czymś takim jest dla mnie Close To The Edge - ten Topograficzny Ocean kiedyś mnie znudził, ale dawno go już nie słuchałem - lata świetlne...

muzyka łagodzi obyczaje

https://www.audiostereo.pl/topic/21130-emerson-lake-palmer/#findComment-375701
  • 3 lata później...

słyszał ktoś remastery K2?pytam szczególnie o Salad Brain Surgery. polować na K2 czy wydanie na shm-cd??

poza tym jeśli macie jakąś stronę gdzie opisane jest źródło tego co znajduje się na krążku, podzielcie się proszę informacjami.

jeszcze jedna refleksja:czy Wy też macie problemu z wyborem wydania?czy to naturale,że im bardziej zagłębia się w świat fonografii tym trudniej odnaleźć właściwe wydawnictwo?

ja mam od pół roku poważny z tym problem.

pozdrawiam

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Zdecydowanie K2. Zwykłe remastery nie wiele wnoszą a SHM mam wrazenie graja głosniej moze klarowniej ale czy lepiej (?).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

słuchałeś ELP z remastera K2 czy polecasz ponieważ jak K2 to musi być dobrze?

mam wątpliwości bo miałem Vangelisa "Albedo 0.39", remaster K2 i moim zdaniem bez rewelacji.

Słuchałem debiutu - porównałem sobie do shm i zwykłego remastera, którego posiadam i tak mi wyszło. Co do vinyla się nie wypowiadam bo było to dawno i bardzo był zjechany (pierwsze brytyjskie wydanie kupione przez kuzyna u wrednych kapitalistów w roku wydania.

Ziostałem przy zwykłym remasterze z zalem ze względów li tylko finansowych. Jakby co polecam K2 - debiut.

dzięki za informacje. w takim razie spróbuję chyba K2. ceny ostatnich japońskich wydać ELP są umiarkowane więc sprawdzę jak to będzie grać.

Tu jest to co słuchałem ale jak dla mnie drogo - tak ma być ;(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to samo połowę taniej:))

najtańsza wysyłka chyba 5$. do 3 tyg czekania. za 7$ airmail.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.