Skocz do zawartości
IGNORED

paradoks - QBA a Wharfedale

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

ciekawostka mnie ostatnio spotyka ;-)

od kilku miesięcy próbuję sprzedać kilkuletnie QBA Elements 1, duże podłogowce, całkiem niezły dźwięk - i w związku z brakiem popytu w końcu wstawiłem je do swojego zestawu kina domowego w miejsce Wharfedale Diamond 8.3 (oczywiście łamiąć tym zasady zestawu do kina domowego gdzie głosniki powinny dawać tę samą charakterystykę itd itd) - w kinie QBA zagrały pięknie z resztą zestawu 7.1 opartego na Diamondach... wydaje się, że Diamondy przy tych QBA grają oj słabiutko, słabiutko ;-)))

puściłem kilka ogłoszeń na portalach hi-fi, że sprzedaję QBA i Wharfedale - i oto jaka jest moc reklamy i marki - słabsze Wharfedale sprzedam chyba od razu, a lepsze QBA zostaną bo najwidoczniej osoby przeglądające te ogłoszenia nei kierują się jakością sprzętu i brzmieniem tylko nazwą ;-)))))

mieliście takie przypadki?

https://www.audiostereo.pl/topic/21366-paradoks-qba-a-wharfedale/

Nieosłuchani ?? Nie wolno uogólniać, paradigm ma w swojej ofercie lepsze i gorzsze konstrukcje...Ten gostek też nieosłuchany ? :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zyzio, 19 Wrz 2005, 12:27

Który taki nieosłuchany? Toż widać na pierwszy rzut oka po tym zestawie że on głuchy niemal musi być! Kto to widział żeby taki zestaw ułozyć. Nie ma prawa zagrać! :)))

• 1 rok później...

Ja także mam QBA Elements kupione w 2006 roku. Kupiłem je w QBA za coś koło 1750 zł. Grają pięknie, są "przejrzyste" i bardzo przestrzenne. Ich jedyna wada to pewien niedostatek najniższego basu. Są to kolumny dające naturalny i spójny dźwięk.

Pytanie - dlaczego ludzie nie chcą takich kolumn? Otóż chodzi chyba o to, że jak ktoś sobie kupi "Warf....", czy "Dal....", czy "Missi..." np. w Media Markcie itp. to może przed znajomymi "pobrylować" w stylu "no wiesz, kolumny kupiłem, w Media ....., za tyle i tyle".

A żeby podjąć decyzję o kupnie QBA to trzeba się trochę znać i troszkę wiedzieć co to jest dobrze poukładany, "niesyczący", przestrzenny dźwięk.

Pzdr.

media markt jak sama nazwa wskazuje: market, czyli masówa. masówa to także "hity na czasie" szczególnie polecane przez radio eska, czyli miedzy innymi mandaryna i inni show-meni i show-menki :)

ani nie da sie tego słuchac ani oglądąć. ale promocje czasami w media markt są ciekawe, np. telewizor Slim Fit Samsunga 32 cale, panorama, 100hz za 999 zł !!!!!!!!! no szok.

adamgdansk, 19 Wrz 2005, 09:12

>od kilku miesięcy próbuję sprzedać kilkuletnie QBA Elements 1, duże podłogowce, całkiem niezły

>dźwięk - i (...)... wydaje się, że Diamondy przy tych QBA grają oj słabiutko, słabiutko ;-)))

>puściłem kilka ogłoszeń na portalach hi-fi, że sprzedaję QBA i Wharfedale - i oto jaka jest moc

>reklamy i marki - słabsze Wharfedale sprzedam chyba od razu, a lepsze QBA zostaną bo najwidoczniej

>osoby przeglądające te ogłoszenia nei kierują się jakością sprzętu i brzmieniem tylko nazwą ;-)))))

>

>mieliście takie przypadki?

teraz pewnie się sprzedadzą...

cfany ten adamgdansk;

IGNAC, 27 Sie 2007, 15:33

>i co myslisz ze ten kineskop jest gorszy od tanich LCD ? nie sądze, wrecz jestem zdania ze tanie

>LCD są do banii !!!

Zgadzam się. Co więcej, uważam że nawet spośród średnio-drogich i drogich LCD sporo jest do bani. Sam mam starawego, ale bardzo dobrego kineskopowca 100Hz Metza i nie zamierzam go wymieniać na LCD, no chyba że nieodwracalnie wyzionie ducha.

IGNAC, 27 Sie 2007, 15:33

>i co myslisz ze ten kineskop jest gorszy od tanich LCD ? nie sądze, wrecz jestem zdania ze tanie

>LCD są do banii !!!

Hehe, ten kineskop też jest tani, jeśli już kierować się tym kryterium ;-D

tanie kineskopy z tego pułapu cenowego co ten samsung da się oglądać a tanie LCD niestety nie :)

w szoku byłem jak nie raz sobie przystanąłem w sklepie pooglądać taki LCD. kurde, no chocby nie wiem jak chciał to polubić, nie polubi !!!! takie LCD są dobre jak ktoś chciałby sie wyleczyć z choroby kinomaniaka :)

QBA słuchałem w kilku konfiguracjach (i w domach i na audioshow) i zawsze był to dobry dzwięk. Wharfedale słuchałem raz i nie było dobrze. Ale tak jest, że czasami dobre kolumny ale mało znane grają lepiej i są jednocześnie niesprzedawalne ;-(. Ot takie prawidła rynku ;-(. Chociaż to forum ma spory wpływ opiniotwórczy ;-D

jasne, opinie mają duzy wpływ. ale czesto pojawiają sie bardzo sprzeczne ze soba.

wydaje mi sie ze czesto opinie wydają osoby ktore nie mają pojecia o tym co piszą. bez urazy dla nich.

ja sam pracuje w firmie ktora akurat sprzedaje samochody, nowe i dobre. spotykam sie z opiniami ludzi ktorzy cos tam slyszeli od kogos. szok !!!! czasami mozna sie za głowe złapać co ludzie mowią.

Witam.Ktoś w jakimś wątku napisał że lepsze od QBA elements 1 są radmory LS 10 o ile dobrze pamiętam symbol.Tylko że z dosyć bliskiego żrudła słyszałem że te radmory to projektował właśnie QBA jak i jakieś kolumny dla tonsila.Tak że zgadzam się że nie raz sama marka potrafi nieżle zamieszać w podświadomości.

Pozdr.

ciety, 2 Wrz 2007, 19:59

Tak jeśli sobie przypominam to cała seria Radmorów - LS 10, LS 20, LS 30 i LS 40 była projektu i zbudowana na komponentach QBA. Głosniki i cewki wewnątrz były dostarczan przez Intertechnik, której QBA jest dystrybutorem.

W pierwszej recenzji Radmorów w Hi-Fi Magazynie był też Radmorach LS 20 na Seasie. Była to kolumna podłogowa niemal identyczna z produkowaną wczesną wersją Elements.

Następnie pojawiły się na krótko kolumny Princ i Princess czyli Radmor LS 30 i LS 40 z nieco inną obudową i gorszą zwrotnicą. Podobno produkowane przez firmę, która wytwarzała obudowy do kolumn Radmora, po zakończeniu z nim współpracy.

I tak na wyglad i na cenę to Kolumny QBA się bardzo dobrze prezentują. Szkoda że asortyment jest bardzo mały i nierozwijany od wielu lat.

Radmor Ls20 zasadniczo różnił się głosnikami od I wersji elements. wysokotonówka w Radmorach była aluminiowa KF19FD w Qbie z materiału Kf19F, sredniotonowiec w Radmorach seas z korektorem fazy bardzo jasny kolorw qbie była gumowa nakłdaka przeciwpyłowa. Całkowicie inaczej brzmiące kolumny.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Co do QBA to miałem Elements 2 dwie różne wersje (seas + peerless i seas + tvm) oraz Elements 1.1 (seas + peerless) wzięte z małego sklepu w którym stały kilka lat i nikt się nimi nie interesował, wziąłem z ciekawości i po kolei bez problemu potem je sprzedałem, za każdym razem z prawie dwukrotnym przebiciem, bo gość ze sklepu miał ich już chyba dość i sprzedał je za bezcen :) Elements 2 podstawkowców tych pierwszych (seas + peerless) w zasadzie żaluję, że sobie nie zostawiłem - bardzo dobre kolumienki, napewno nie jest to neutralne granie, dźwięk jest mocno podkolorowany na modłę QBA, ale jednocześnie bardzo kulturalny i na poziomie z niewiarygodnym basem jak na tak małe skrzyneczki. QBA Elements 1.1 to w zasadzie podobne brzmienie w większej skrzynce, tylko ja odniosłem wrażenie, że bardziej kulturalne i mniej efektowne niż w Elements 2 - zaskakujące jest to, że bas w podłogowcach był delikatniejszy i bardziej stonowany niż w Elements 2 - w zasadzie to na plus, bo Elements 2 były lekko przebasowione. Aha Elements 2 na wooferze TVM to mocny krok w tył w stosunku do tej drugiej wersji - w tym przypadku nie żałuję, że sprzedałem. Wykonanie na zadawalającym poziomie, Elements 1.1 z ciemno orzechowymi frontami wyglądały naprawdę elegancko jak na kolumny za tę cenę, oczywiście jak na kolumny za cenę za jaką je kupiłem to istna rewelacja, a za cenę za jaką je sprzedałem też OK.

Pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.