Skocz do zawartości
IGNORED

Po co w ogóle kolce pod kolumny ???

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

A ja uzywam kolcow nie Franc za 5zl sztuka (albo i mniej, juz nie pamietam) maja podstawe z wglebieniem na kolec i regulacje z kontrą na klucz nr 10. Tez nic nie buja i nie wbija. A nawet ladnie wygladaja, bo spolerowalem i zalakierowalem z nudow.

?👈

Witam. Już tłumaczę po co są kolce. Typowa podłoga w angielskich domach jest zrobiona z nieheblowanych desek, na które przybija się 5 centymetrowy "dywan" czyli wykładzinę. Jedynym sensownym sposobem postawienia na tym magicznym podłożu kolumn jest zamontowanie pod spodem głośnika kolców i pieprznięcie tym kilka razy o podłogę aż się to przebije i wbije. Jest to jedyny powód dla którego to wymyślono, a my, jako te małpki które kopiują bezmyślnie z zachodu co się da, podpatrzyliśmy ten pomysł dorabiając antywibracyjną teologię.

Dodam jeszcze po co wymyślili półtonowe podstawki pod kolumny (z kolcami rzecz jasna - by się nie przewróciły). Otóż pod warstwą nieheblowanych desek daje się warstwę słomy i kolejną warstwę desek i tynku, i tak na wszystkich piętrach budynku - podłoga jest sufitem. Pan Smith, na suficie którego Pan Wilson pracowicie wbił kolumny, ma przyjemność słyszeć muzykę Pana Wilsona głośniej niż Pan Smith, bo całość zachowuje się jak gitara akustyczna. Postawienie głośnika Pana Smitha na ciężkim klocu betonu lub stali rozwiązuje problem wibracji więc Pan Wilson może spać spokojnie.

Jak można się domyślać z podobnych powodów ulubionym typem głośnika są w tym kraju małe monitorki. Podłoga i sufit dorabia brakujący bas. Duży głośnik w tym zaawansowanym wytworze inżynierii budowlanej (oni w większości domów mają pojedyncze szyby w oknach i oddzielne krany dla zimnej i gorącej wody) powoduje hm... Problemy. Delikatnie nazywając. Znam przypadek że spadł komin. Z autopsji. Trzeba było przypalić głupa....

Fakty te zrozumieć może tylko ktoś, kto zna angielską specyfikę :P

Gość partick

(Konto usunięte)

Już tłumaczę po co są kolce. Typowa podłoga w angielskich domach jest zrobiona z nieheblowanych desek, na które przybija się 5 centymetrowy "dywan" czyli wykładzinę.

0,5" carpet, no more (typically)... ok? :)

Nic nie wbija się w podłoże i można tak wyregulować wysokość że 4 stoją stabilnie.

Niemożliwe, że stoją stabilnie, bo jeśli są 4 kolce, to zawsze znajdzie się taki jeden, który będzie odstawał :)

Wybacz, ale wielu uczestników na tym forum jest zdania, że tylko zestaw złotów kolców w ładnym opakowaniu, wymoszczonym wewnątrz satyną w cenie 800 zł są w stanie poprawić brzmienie.

Biorąc pod uwagę to stanowisko, stanowisko braku akceptacji kompromisów Twoja kolumna się chwieje i obawiam się, że masz problem tylko jeszcze o tym nie wiesz ;)

0.1 mm, a może 0.01 mm, ale jeden kolec masz krótszy!

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Wybaczcie, ale guzik prawda!

Do swoich kolumn zamontowałem kolce + granitowe podstawy dopiero po roku użytkowania.

Liczyłem że zmieni się bas - nie odnotowałem jednak żadnej zmiany.

Jednak bardzo wyraźnie zmieniły się stereofonia i separacja instrumentów - bardzo na plus.

Więc nie jest to tylko zabawa w przebijanie "carpetu"!

Ja polecam postawienie kolum na kolcach, nawet jeśli mieszkacie w Polsce i macie w pokoju parkiet, a nie wykładzinę.

p.s. Mieszkałem w UK w czasach studenckich, kiedy jeszcze do Unii nawet się nam nie śniło. Patent z dwoma kranami na ciepłą i zimną wodę jest absolutnie niezrozumiały dla osoby z kontynentu. Miałem to i zawsze kląłem jak szewc...

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gość partick

(Konto usunięte)

p.s. Mieszkałem w UK w czasach studenckich, kiedy jeszcze do Unii nawet się nam nie śniło. Patent z dwoma kranami na ciepłą i zimną wodę jest absolutnie niezrozumiały dla osoby z kontynentu. Miałem to i zawsze kląłem jak szewc...

no popatrz, a ja mam both ;P

Redukcja wibracji, sprzężeń, zawsze jest mile widziana na każdym kroku.

Chociaż to niewidzialne mikrony, ale usłyszeć różnicę się da.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Jest to jedyny powód dla którego to wymyślono, a my, jako te małpki które kopiują bezmyślnie z zachodu co się da, podpatrzyliśmy ten pomysł dorabiając antywibracyjną teologię.

Postawienie głośnika Pana Smitha na ciężkim klocu betonu lub stali rozwiązuje problem wibracji więc Pan Wilson może spać spokojnie.

Jedno zaprzecza drugiemu. Czyli antywibracyjna teologia nie jest teologią tylko faktem.

Podłoga i sufit dorabia brakujący bas

Jakkolwiek opis jakości wykonania angielskich domostw trafny (możnaby wiele więcej) to jednak to powyższe stwierdzenie raczej nie świadczy dobrze o Twojej wiedzy nt. akustyki i dźwięku. Może się mylę ja, ale wyjaśnij mi jak niby podłoga i sufit dorabia brakujące częstotliwości, które nie sa fizycznie przetwarzane przez np. monitorki? Bas i sufit podłączasz do wzmaka?

Przypuszczam, że wiem o co Ci chodzi, ale jednak trzeba być precyzyjnym w wypowiedziach.

Powrót po dłuższej przerwie...

Niemożliwe, że stoją stabilnie, bo jeśli są 4 kolce, to zawsze znajdzie się taki jeden, który będzie odstawał :)

Wybacz, ale wielu uczestników na tym forum jest zdania, że tylko zestaw złotów kolców w ładnym opakowaniu, wymoszczonym wewnątrz satyną w cenie 800 zł są w stanie poprawić brzmienie.

Biorąc pod uwagę to stanowisko, stanowisko braku akceptacji kompromisów Twoja kolumna się chwieje i obawiam się, że masz problem tylko jeszcze o tym nie wiesz ;)

0.1 mm, a może 0.01 mm, ale jeden kolec masz krótszy!

Oczywiste:) Najlepszą stabilność dają 3 kolce...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.