Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe

Rekomendowane odpowiedzi

...to może coś takiego?

Przecież miałeś wymienić ten za przeproszeniem Mackintoshowski 'szwaks' na urządzenia Electrocompanieta.!!!!

Edytowane przez Magnepan

Ładna kolorystyka o efektach akustycznych trudno pisać.

Załączone miniatury

Nie wiem czemu kojarzy mi się z ochraniaczami na obuwie po 2 zł od słuchacza.

...to może coś takiego?

Załączone miniatury

Ładnie, ciepło - to Twój prawda?

Przecież miałeś wymienić ten za przeproszeniem Mackintoshowski 'szwaks' na urządzenia Electrocompanieta.!!!!

Czekam, zamówiłem w HI FI Clubie.

Już drepczę w miejscu z niecierpliwości:)

Czekam, zamówiłem w HI FI Clubie.

Już drepczę w miejscu z niecierpliwości:)

Ok , wszystko jasne. Pozdrawiam i czekam na pierwszy wpis o nowym systemie.Powodzenia.

Ps.Ładny pokój.25 prezentują się bardzo okazale.Całościowo b.ładnie.

Edytowane przez Magnepan

Za ok 2 tygodnie powinien już być.

Teraz szukam nowego okablowania.

Nie wiem czemu kojarzy mi się z ochraniaczami na obuwie po 2 zł od słuchacza.

Ładnie, ciepło - to Twój prawda?

tak, dzięki.

Za ok 2 tygodnie powinien już być.

Teraz szukam nowego okablowania.

Electrocompaniet ma dedykowane dobre sieciówki w b.rozsądnej cenie [ porozmawiaj z HiFi Clubem] ok.400 zł.lub spróbuj inne

dostępne na rynku ale przed zakupem przetestuj koniecznie w systemie.

Natomiast niedrogie łaczówki to Sun Wires [niemiecka firma importująca okablowanie firmy Madrigal z USA a póżniej produkcyjna!] Xlr Reference można kupić [jedyny model] s/h na e-bay za około 180-200 euro. Generalny dystrybutor Electrocompanieta w Niemczech zaleca te kabelki - taki best buy. Będziesz potrzebował 2 pary. Cdp + pre + monobloki.

ps.www.audiomarkt.de

Edytowane przez Magnepan

Electrocompaniet ma dedykowane dobre sieciówki w b.rozsądnej cenie [ porozmawiaj z HiFi Clubem] ok.400 zł.lub spróbuj inne

dostępne na rynku ale przed zakupem przetestuj koniecznie w systemie.

Natomiast niedrogie łaczówki to Sun Wires [niemiecka firma importująca okablowanie firmy Madrigal z USA a póżniej produkcyjna!] Xlr Reference można kupić [jedyny model] s/h na e-bay za około 180-200 euro. Generalny dystrybutor Electrocompanieta w Niemczech zaleca te kabelki - taki best buy. Będziesz potrzebował 2 pary. Cdp + pre + monobloki.

ps.www.audiomarkt.de

dzięki za info.

Chcę pozostać przy jednym XLR AQ SKY - zapięty będzie od cd do pre.

Reszta już sprzedana, został mi jeszcze jeden zasilający PS Audio AC3 - może wepnę go do listwy.

Chcę pozostać przy jednym XLR AQ SKY - zapięty będzie od cd do pre.

Dobrze, ale powinieneś również xlr pociągnąć od pre do monobloków.W pełni zbalansowany [xlr] system gra lepiej od miksu rca/xlr.

Zresztą próby potwierdzą że wariant xlr. gra 'pełniej i ciekawiej'.

Dobrze, ale powinieneś również xlr pociągnąć od pre do monobloków.W pełni zbalansowany [xlr] system gra lepiej od miksu rca/xlr.

Zresztą próby potwierdzą że wariant xlr. gra 'pełniej i ciekawiej'.

tak, tak tylko xlr.

• 4 tygodnie później...

Pierwsze filmy:

http//www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=3e0mjsyz1TE&NR=1

http//www.youtube.com/watch?v=_NfocyZnVkA

Mogę ustawić bokiem, ale szklany bok też nie za ciekawie, a kolumny będą wtedy "za głęboko" w pomieszczeniu.

Tak szczerze mówiąc, to jeszcze nic nie mam, a już się wk.....m :)

Jak się zdenerwuję, to złożę sobie dobre hi fi za -dziesiąt a nie -set tysięcy i będzie spokój :)

Jak się zdenerwuję, to złożę sobie dobre hi fi za -dziesiąt a nie -set tysięcy i będzie spokój :)

Jest to na pewno jakiś pomysł, chociaż nie na długo. Przy audiofilskim charakterze i tak powracamy do choroby; szyby to zalecam dżwiękochłonne, potrójne albo poczwórne, z argonem w środku. W wielu amerykańskich bogatych domach i oczywiście studiach mają szerokie zastosowanie. Są drogie, ale to jest i tak pryszcz w porównaniu do sumy jaką zamierzasz wydać na sprzęt audio...

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

Tak swoją drogą, to jak się człowiek naczyta o wpływie akustyki, to ogarnia go frustracja, że w nieprzygotowanym pomieszczeniu ma 30% tego co w dedykowanym.

Z drugiej strony widząc na zagranicznych forach systemy za setki tysięcy dolarów nie zauważamy zbytniej dbałości o akustykę. Dobre, symetryczne ustawienie kolumn, grube zasłony, dywanik i jest w porządku.

Czyli...

1. My przesadzamy?

2. Za granicą są głusi ludzie?

Dokładnie, też tak myślę.

Co więcej - może nie jestem audiofilem? - nawet gdybym budował wielki dom to i tak nie przeznaczałbym osobnego pomieszczenia na audio. Owszem, delikatnie bym się pobawił estetycznymi ustrojami ale i tak system by stał w salonie. To ja mam w nim wypoczywać, relaksować się, to ja mam być dumny z jego posiadania, to audio jest dla mnie a nie ja dla audio. To tylko pośrednik między mną o muzyką, a nie cel.

Ta tak jak z muzyką na żywo. Jak idziemy na koncert/gig do klubu czy też knajpy, to obcujemy z naturalną akustyką i żywym dzwiękiem, a nie studyjną wersją akustyki i dżwięku. Też nie posiadam specjalnych ustrojów w domu, ale jednak trzeba zaznaczyć, że częśc mieszkań brzmi po prostu fatalnie i adaptacja akustyczna przynajmniej w minimalnym stopniu jest niezbędna.

Parker's Mood

w8.jpg

Coś takiego będzie docelowo u mnie. Na poważne odsłuchy na szklaną ścianę pójdzie jakaś ładna zasłona :)

Po co zasłona wystarczy tylko tą szybę odpowiednio wygiąć.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Albo drzwi na taras otworzyć ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Najgorzej, że u mnie drzwi tam nie ma :)

Szklane okna, otwierana tylko górna część.

Ewentualnie można się pobawić czymś w stylu składanej/przesuwnej ściany. Na poszczególnych częściach tej ściany byłyby ustroje akustyczne. Na czas wieczornych odsłuchów można ją rozłożyć, na dzień zamknąć i cieszyć się światłem i widokami.

Kapitalnie to wygląda. Ciekawe ile waży takie okno :)

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

mi się nie do końca podobają takie pokoje jak ten - wole gdy jest normalnie zagracone meblami - jak już wydaje się mln. na audio to pokój to przecież drobnostka

najfajniej pasują kolumny w pokoju nr 1 z tym kominkiem - lubie takie domy

Albo drzwi na taras otworzyć ;)

No nie! Wtedy pokój będzie przegłuszony :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

najfajniej pasują kolumny w pokoju nr 1 z tym kominkiem - lubie takie domy

Totalne akustyczne zero :)

Ale za to design świetny, racja.

Mały off top nadający się bardziej do działu 'Akustyka'. Elb, przepraszam, ale mam nadzieję, że docelowo wyjdzie z tego piękne pomieszczenie odsłuchowe.

Dobra, nie chciałem tego pokazywać, ale już nie mam pomysłów. Zanim wejdzie osoba od akustyki, doradźcie mi, czy jest sens w ogóle ją tam wpuszczać.

Pomieszczenie prostokątne, pokazana szklana ściana ma ok 8m, boczne w okolicach 10.

Czy szkło, szczególnie o takiej powierzchni (choć w sumie są drewniane ościeżnice :) ) determinuje beznadziejność akustyczną pomieszczenia?

Da się coś z tym zrobić?

vf2vpyqyegkn.jpg

Edytowane przez LUKASIQ

W życiu nie pozbyłbym się tak pięknego widoku na rzecz akustyki. Zatrudnij fachowców, na pewno istnieją środki, czy też półśrodki, żeby tego okna i widoku nie ruszać i nie psuć. Kombinacja muzyki i obrazu realnego wschodu czy też zachodu Słońca to o wiele większe przeżycie i radocha niż perfekcyjna akustyka. Zadbaj o odpowiednie kolory na ścianach i słuchaj ciszej - to wszystko! Pięknie...! Nic nie kombinuj z tym oknem!... Osobiście, to wstawiłbym jedno duże okno... '-)

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi