Skocz do zawartości
IGNORED

Wrażenia po Audio Show 2005

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

>andrea29

Totemy Model 1 grały w niedzielę, a te większe podstawkowce, to właśnie były Totemy Mani II - i te grały w sobotę. Pieruńsko drogie, ale - moim zdaniem - ich dźwięk jest wart tej ceny (podobnie zresztą jak Modelu 1). W ogóle mam jakąś dziwną słabość do dźwięku dwóch producentów kolumn - WLMa i właśnie Totema... ;-) Może za długo obcuję na co dzień z "sucholcami"... Ale sam wczoraj mówiłeś, że przechodzi się przez różne fascynacje... ;-)

Niestety nie moglem w tym roku byc na wystawie Audio Show.

Chcialbym podziekowac kolegom za interesujace i obszerne opinie,

oraz za fotografie zamieszczone na forum. Dzieki Wam prawie tam bylem.

A ponadto czytajac pewne wpisy tego tematu dawno tak sie nie usmialem.

Tak trzymac! Grunt to prawdziwa polemika i zabawa w utarczki slowne!

Mozna boki zrywac! Zwlaszcza watek o "smrodzie potu", "wplywie pomie-

szczenia pokoju hotelowego" i "zapasci w spiaczke po rozpaczy wywolanej

zakupem kabla".

Prosze o jeszcze i jeszcze...

:)

Pozdrawiam!

P.S. Na pewno w przyszlym roku wybiore sie na AS w masce gazowej.

Oczywiscie zartuje. Myslalem tez powaznie, zeby wybrac sie na wystawe

do Monachium w 2006 roku. Kto jeszcze chcialby pojechac?

Krotki reportaz z 2005 roku mozna zobaczyc: www.hifi.pl

Panowie PROSZĘ o ładne fotki z A.S na prv. moze być McIntosh (ten nowy transport i przetwornik , Jadis ,BAT itp. ;-)

i wszelkie inne ładne zdjątka z A.S z góry dzięki ;-)

Kiedy jest Monachium?

Ktorzy z kolegow beda na CES w styczniu? Moze krotkie spotkanie w Las Vegas?

AS - Bez zadnego oddzwieku jeden z forumowiczow wspomnial o SACD, wiec nalezy zrozumiec, ze w ogole wbrew jednak dobrze utzrymujacej sie swiatowej popularnosci formatu, polski AS kompletnie sie wypial ( w 2 znaczeniach). Dobrze ze jest cos in lieu of NIC, ale gdzie jest np Levinson, Krell, Boulder, Nagra i kikadziesiat innych bedacych elementami fundamentu przemyslu. Z perspektywy 2 kontynentow i Atlantyku, wystawiane firmy stwarzaja ogolnie biorac jednak (prosze sie nie obrazic) mierny i dziwny obraz jakiegos europejskiego sprzetu, troche podrzednych kategorii, takie wlasnie pewne dziwactwa. Troche tego, troche tamtego. McIntosh obecnie czesto sprzedawany w USA przez salony sprzedajace i zajmujace sie montazem kina domowe, plazmy, projektory - mc ma trafic tak jak na wiekszych rynkach, do pomieszczen rozrywkowych w duzych domach w Konstancinie. Ma byc konserwatywnie, gabarytowo duze, proste w obsludze, odpowiedznio drogie i solidne - jak w tradycyjnym amerykanskim domu w klasie wyzszej sredniej. Nic interesujacego. Gdzie jest Audio Research, gdzie jest Moon? I jeszcze raz, gdzie do cholery jest w Polsce SACD?

Zapytam sie tez, gdzie byly polskie wytwornie nagran na AS? Czy bylo np stoisko Universal Polska? Jezeli nie, to kilku oslow w marketingu wlasnie w biurach wytworni, lub polskiech przedstawiciel powinni zadbac o reprezentacje swoich produktow i prowadzic w wygodnym miejscu podczas wystawy sprzedaz z rabatem. A moze byli?

bylim zobaczylim i bo ja wiem:)

kilka zestawow gralo dorze teraz troche trudno mi powiedziec ktore bo mam maly metlik ,napewno efektowne byly male monitorki o ktorych mowi wovo, mi tez sie podobaly >

Generalnie nie podobalo mi sie jedno -wystawcy dosc mocno puszczali tendencyjna muzyke,male skladziki byle nie za glosno ( bo sie cos wyda:)) na AS bylem 1 raz i w takich warukach nie da sie dokaldnie ocenic poziomu sprzetu .Ladne wyglada i gral calkiem dobrze tonsilek jak na klase niska budrzetowa.

• Redaktorzy

co do muzyki to msz referencyjne nagrania prezentował P.Waszczyszyn na swoich lampowych cackach, a był to krążek La Tarantella - Antidotum Tarantulae z wytwórni alpha prod (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Jeśli reszta płyt jest tak zrealizowana jak ww to większość samplerów może się schować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jazz, masz rację, chyba polski rynek hi-end audio jest b. płytki - dlatego część dobrych marek po prostu już nie wróciła.

SACD - były tylko płyty do kupienia; natomiast - co ciekawe - Linn chyba wycofał się z zapowiadanej na stronie www prezentacji wielokanałowej

Małe Ushery za 1,4 kzł grały ze wzmacniaczem PrimaLuna Prologue One i odtwarzaczem też Ushera CD-1. Ten odtwarzacz przedstawiono jako następcę nie znanego mi zresztą poprzednika CD-100. Miał być odeń lepszy ale i jest (to rzecz w przeciwieństwie do poprzedniej wymierna) - droższy. Zaskoczenie na plus podpierające zresztą moja wiarę w małe monitory w pomieszczeniach wielkości pokoju w bloku.

Co było w tych odgrodach - czy PHY, czy Supravoxy? Zasugerowałem się wcześniejszą wypowiedzia i stąd napisałem PHY. Zaglądałem do nich od tyłu i mogłem odczytać co tam miały wypisane na kuprze ale tego nie zrobiłem i odrobić się tego zaniedbania już nie da.

Z wrażeń zaś wzrokowych, nie tylko moich - welumki i sieciówki o przekroju węży strażackich. Nie śmiem się wypowiadać na temat ich wpływu na dźwięk ale jak mnie będzie stać - nabędę ze względów prestiżowych! Jest to ostateczny i niepodlegający jakiejkolwiek wątpliwości wyróżnik pozwalający odróżnić audiofila od nieaudiofila ;-)

Tak jest w odgrodach były dwa różne głośniczki w sobotę i w niedzielę.

Co do Ancienta, to faktycznie odsłuch La Tarantelli w sobotę był niesamowity. Ostatnie nagranie rockowe w sobotni wieczór - osoby, które siedzieły do 20:10 wiedzą o czym piszę - już nie zagrało tak piętknie. Jak na kolumienki za 24kzł, to jednak wymagałbym trochę większej uniwersalności.

Ukryta Zawartość

post-2999-100000537 1170279110_thumb.jpg

post-2999-100000538 1170279109_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dźwięku u Veluma naprawdę słuchało się z przyjemnością. Był to dźwięk relaksujący. Zupełne przeciwieństwo dynamiki i bezpośredniości, które występowały u Ancienta (no ale tam na dole był Eton), za to dźwięk był raczej spokojniejszy i całkiem przyjemnie było na chwilkę usiąść i popatrzeć sobie na pytony:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Rekin - mi też brak podfrezowań pod głośniki w monitorach AA nie dawał spokoju, ale wytłumaczyłem sobie, że ja po prostu mam takie zboczenie zawodowe;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>jar1

Ja na każdej sali słyszałem taki dziwny dźwięk - coś jakby słabo wytłumiony stukot, ale to chyba lustro w moim aparacie tak kłapało ;) A serio, to faktycznie inaczej było w sobotę i inaczej w niedzielę. Dokładniej wsłuchiwałem się w sobotę. W niedzielę już tylko biegałem i czekałem, żeby wyjść na pifo.

>Fr@ntz

Mi również wpadło to w oko. Biorąc pod uwagę staranność doboru puszczanej w AA muzyczki i dorobioną ideologię do tych monitorków - miałem jednak wrażenie, że to produkt nie do końca dokończony (masło maślane:). A brak podfrezowań powodował, że mi cholerny kosz zasłaniał część kadru :)

Na tegorocznym AS 2005 usłyszałem mój wymarzony dźwięk który od dawna miałem w głowie ale żaden system tego jeszcze nie zagrał az do soboty . Avantgarde powalił mnie na kolana i pokazał że można osiagnąć wierne odtworzenie dźwieku na żywo w systemie .

System Avangtarde Acoustic zagrał tak jakby zespół grał przed nami na koncercie tak mozna określic to w skrucie , niezależnie czy były to duże składy Jazzowe , swingowe czy Pink Floyd wrażenie zawsze było to samo : żywy naturalny dźwięk . Zespół stoi przed nami a my go widzimy i to bez koniecznośći zamykania oczu :) . Wrażenie naturalności instrumentów powalało i pojawiało się za każdym razem bez najmniejszego wysiłku z naszej strony , system prezentował dzwięk doskonały .

Nic ale to nic na tegorocznym AS nie zbliżyło się nawet do tego poziomu , tylko McIntosh był w stanie zaoferować podobną naturalność lecz chyba był ogranczony kolumnami Thiela . Czasem jednak miało się odczucie jakby starał się grać naturalnie ale odrobinę się męczy przy tym , czego w systemie Avangtarde Acoustic nie było .

Pierwszy raz usłyszałem dzwięk który był swobodny , czysty , instumenty naturalne żywe . Całość to miód dla uszu żadnego zmęczenia dźwiękiem pierwszy raz usłyszałem zestaw o godzinie 13 . Około 18 juz mnie bolała głowa od tych buczacych basów i pseudo-dzwieku na pozostałych pięciu pietrach , trzeba przyznac ze na audio mozna sprzet pooglądac a odsłuchiwac gdzie i kiedy indziej żeby wydac o nim opinie , tak więc po tym jak zaczęła mi pekac głowa postanowiłem wrócić i zrelaksowac się przy zestawie Avantgarde i warto było muzyka płyneła swobodnie , jedyny zestaw który grający głośno mimo to nadal potrafił relaksować , czy zdażyło wam sie włączyć muzykę głośno jak was boli głowa ? przeciez można oszaleć wtedy a ten system działał kojąco mimo wysokiego poziomu głośności żadnego wysilania się aby usłyszeć jakiś instrument , wszystko podane na tacy na szerokiej scenie jak na koncercie . Na pokazie Linna w Bristolu prezenter mówił że męczymy się kiedy muzyka jest nienaturalna bo nasz mózg stara się rozpoznać i dopasować dzwięk do znanych i słyszanych wczesniej dzwieków jeśli bas jest niewyrazny buczy itp itd po prostu męczymy się tego słuchając stąd uczucie że po 15 min mamy ochote wyłączyć muzyke a nie słuchac jej dalej tak miał rzekomo grac linn nie udało sie . Za to Avantgarde w 110 % spełnia to założenie . Ja z zestawem tym miałem właśnie takie doświadczenie ze chciałem słuchac go bez przerwy a im dłużej tym lepiej , nie potrafiłem znależć i doczepić sie do czegokolwiek bo nie było do czego to był wymarzony dla mnie system .

Nie wyobrażam sobie lepszego dźwięku , bo czy można pezeskoczyć dzwięk naturalny grany na żywo ? przeskoczyć nie ale odtworzyć takowy ? . System Avantgarde Aciustic pokazał że tak .

Cokolwiek połkneła towarzysząca zestawowi Wadia brzmiało bajecznie , nieznane utwory wciagąły od pierwszej sekundy , zespół grał dla nas na żywo za każdym razem . Po tym co pokazał ten zestaw nie chciało juz się słuchac niczego innego bo to tylko marna namiastka prawdziwego dzwięku .

Perkusja została odtworzona w 100 % , o ile pozostałe systemy dawały radę z odtworzeniem innych instumentów w miarę relanie o tyle tak żywej i naturalnej perkusji nie prezentował żaden . Mozna było tego słuchac godzinami .

Chylę czoła przed twórcą tego systemu odnalazł muzycznego grala .

Przepaść dzieląca pozostałe systemy od tego była ogromna , tak jak niestety cena systemu Avantgarde za całość ok 100 000 . niestety w Euro :(

Cena bajeczna dla zwykłego śmiertelnika lecz po usłyszeniu systemu to co z niego wypływa pozwala nam zrozumiec dlaczego sa ludzie którzy są w stanie wydawac takie kwoty za sprzęt . Któż z nas nie chciałby aby codzień grały tylko dla nas koncerty na żywo zespoły z całego świata .

Niestety narazie nie mam zdjęć dla opisu dodam ze chodziło o zestaw z bordowymi tubami w Sobieskim .

Ogólnie super impreza mozna było pośmiac sie z wystawcami , swobodnie porozmawiać dotknąć nieco dzwięku o którym marzymy . Czekam z niecierpliwością na przyszły Audio 2006 . Mam tylko nadzieję zże będzie avantgarde wtedy spędzam cały dzień u nich a drugi dzien przeznaczam na resztę a może nie :) ......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.