Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję!

Słuchajcie powróciłem do ustawienia jak na zdjęciu, jest super, głośniki umieszczone są nad podłogą na wys. około 20cm. Nadal jednak stereo ucieka mi na lewą stronę. Podejrzewam, że po części to wina stojącego łóżka. Po lewej stronie jest wnęka i drzwi, wydaje mi się, że to też jest powód uciekającej "bazy" właśnie na lewą stronę. Oprócz tego wszystko jest cacy.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ucieka bo nie ma symetrii. Z lewej masz szafkę, a z prawej "czeluśc". Stereo Lubi symetrie...jak nazwa wskazuje.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Czyli pozostaje mi czymś grodzić, inaczej nie da rady, kupić coś co działa tak samo jak drewno...., albo wogóle inną ścianę wybiorę :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jak dokonac pomiaru w domowych warunkach ? Ktos kto ma pojecie mogl by zrobic mala instrukcje jak przy pomocy komputera mikrofonu i Room EQ Wizard prowizorycznie dokonac pomiaru, nastepnie w tym watku mozna by interpretowac pomiary i rozwazac jak prostymi metodami tlumic dana czestotliwosc.

• 1 miesiąc później...

Dostawiłem suba i basu mam pod dostatkiem. W zależności od potrzeb wynikających z różnic w nagraniu płyt mogę sobie go dozować ile trzeba. Pojawił się natomiast problem z dudnieniem, które pochodzi z kolumn frontowych, bo jest słyszalne również (a nawet wyraźniej) po wyłączeniu suba. Próbowałem różnych ustawień, ale w każdym przypadku za dużo jest przełomu niskich i średnich. To jest taki ryczący bas. Próbując z tym zawalczyć podłożyłem granity (korzyść niewielka), następnie dociążyłem kolumny (zero efektu jeżeli chodzi o ryczenie), a potem zawiesiłem ciężkie kotary za kolumnami i tu efekt wydaje mi się najbardziej korzystny. Jednak wciąż słyszę dudnienie i ryczenie. Wydaje mi się, że może mieć to związek z kształtem pomieszczenia. W narożnikach planuję wstawić ćwierćwalce, ale obawiam się, że to będzie kolejny ćwierćśrodek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17481-100003123 1255720739_thumb.jpg

post-17481-100003124 1255720739_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Marek

Nie ćwierć walce tylko kilkumetrowe szafy wypełnione po brzegi ubraniami powinieneś wstawić w rogi ;) Ja na tych fotkach ustroi pochłaniających niski, dudniący bas żadnych nie widzę :] Kocykami na ścianach to se można co najwyżej górę i średnicę poprawić.

I love the sound of crashing guitars

Zgadzam się z Micke 13

Jak miałeś ustawione poprzednio kolumny pod skosem to był brak basu, bo z łatwością przechodził on przez GK i zamieniał się w ciepło w grubej warstwie waty szklanej. Teraz jest inna, która juz tak nie pochłania basu, ale rozpraszaczy dalej brak w pokoju. Pierwszy rezonans osiowy dla długości pokoju masz przy 30Hz, następne przy 60 i 90Hz. Mówisz że się nasila jak grają same kolumny, więc najbardziej chodzi o te 60Hz i 90Hz.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

>> Micke 13, 16 Paź 2009, 21:26

>->Marek

>Nie ćwierć walce tylko kilkumetrowe szafy wypełnione po brzegi ubraniami powinieneś wstawić w rogi

>;)

No kiepsko to widzę ... :-)

>> L3VY, 16 Paź 2009, 23:02

Jeżeli 30Hz jest odbierane jako niski wibrujący bas z suba to się zgadza. Jest to odczuwalne. 60Hz pewnie mi nie przeszkadza, ale 90 może już tak. Niestety nie mam płyty testowej i nie wiem jak brzmi 90 Hz - przyjemnie czy nieprzyjemnie.

90Hz to takie już nie buczące tylko bardziej bzyczące "buuuuuu".

Jak masz możliwość podłączenia do systemu komputer to na elektrodzie jest zamieszczony program do generowania fal, ale nie mogę teraz tego odszukać.

Myslałem o czymś takim w narożnikach:

Ukryta Zawartość

Vicoustic Mega Fusor Bass Trap to ustroje akustyczne opracowane jako optymalne rozwiązanie problemów z niskimi częstotliwościami. Mogą być stosowane jako uzupełnienie innych paneli akustycznych.

Unikalny kształt Mega Fusor Bass Trap oraz wszystkich pułapek basowych Vicoustic pomaga w zwalczeniu różnego rodzaju niepożądanych rezonansów występujących w pomieszczeniach pozbawionych adaptacji akustycznej.

Cechy:

- rewolucyjny projekt

- wysoka wydajność pochłaniania

- prosta instalacja

- 8 sztuk paneli w pudełku

post-17481-100003090 1255775458_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Cechy:

- wysoka wydajność pochłaniania"

Jakich częstotliwości i na jakim poziomie? Pewnie zaczyna pochłaniać od 500Hz w górę.

Kliknąłem i widzę wykres bez opisu, na którym jest jakieś Alpha od 1,05 do 1,3 i częstotliwości od 125Hz - 4kHz. Gdyby Alpha było współczynnikiem pochłaniania dźwięku to byłby w przedziale od 0 do 1. Ostatnie kilka miesięcy spędziłem ucząc się akustyki, robiłem pomiary, budowałem różne ustroje i konfrontowałem założenia przy ich budowie z rzeczywistością. Dzięki temu wiem co jak pochłania i twierdzę że nie możliwym jest uzyskanie takiego wykresu jak ten przy zastosowaniu tego ustroju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukając porad jak zlikwidować dudnienie przejrzałem wiele wątków na tym forum. Niestety nie znalazłem gotowych rozwiązań oprócz wielu sugestii, że trzeba zamówić usługę u akustyka. Zaczynam czuć istotę problemu z dudnieniem i chyba zrozumiałem, że nie ma tu uniwersalnych rozwiązań - każdy przypadek jest szczególny i wymaga diagnozy. Powoli przekonuję się, że samemu się tu niewiele zdziała. Trzeba przeprowadzić pomiary, wyznaczyć wrogie częstotliwości i następnie odpowiednimi ustrojami wyciąć je jak chwasty w ogródku.

• 1 miesiąc później...

Mój pokój wzbogacił się o dwa ustroje firmy 4sound. Efekty? O wiele lepsze niż oczekiwałem. Przede wszystkim uporządkowała się scena dźwiękowa, poprawiła się przestrzeń. Teraz dokładnie "widzę" instrumenty.

Ukryta Zawartość

post-17481-100009233 1259446772_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich. Mam spory problem z alustyką w swoim pokoju. Przeczytałem dziesiątki artykułów i wszystkie wątki na forum, niestety teoria okazała sie mało przydatna:) W prawym rogu pokoju, w obszarze na prawo od plakatu, słychać straszny pogłos. Takich miejsc jest kilka, co niekorzystnie wpływa na jakosć dźwięku. Proszę o jakieś sugestie jak najtańszym kosztem poprawić własciwosci akustyczne pokoju.Jestem początkujący w kwestach audio i nie mam wielkiego doświadczenia. Liczę na Waszą pomoc, z góry dziękuje

Na razie mogę rzucić jedno zdjęcie, polewej jest meblościanka zapełniona książkami, drzwi ( z p[askudną szklaną szybą)znajdują się naprzeciwko kolumn, pokój ma kształt prostokąta - kolumny na dłuższej ścianie..........

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pigway, 29 Lis 2009, 17:05

>Witam wszystkich

Na pierwzy rzut oka, biurko pomiedzy kolumnami nie wróży zbyt dobrze dla poprawności sceny.

Spróbuj ustawić kolumny bliżej kanapy, w rogach dywanu. Powino się trochę poprawić.

Dla redukcji pogłosu.: na miejscu plakatu powieś jakiś zgrabny obraz ojelny, a za głową najlepiej pochlaniający ustrój akustyczny, może być oprawiona w ramkę pianka z piramidkami 1mX2m poziomo.

Dziękuję za odpowiedź:) Plakat jest w antyramie szklanej - to niedobrze; biurko i monitor między kolumnami - też nie teges:) Zdaję sobie z tego sprawę, zamerzam tak jak pisałeś przesunąć kolumny trochę do przodu, ale musze się również liczyć z zachowaniem zasady trójąta rownobocznego, nie chciałbym siedzieć za blisko kolumn. Na ścianie przeciwległej do kolumn powieszę 2 obrazy jeden duży i mniejszy obok, na szybę od drzwi myśle powiescić matę. Zobaczę jakie to da efekty. Pozostaje jeszcze plakat... pewnie zdecyduję się na jakiś ustrój w miarę estetyczny lub wiszące półki, które powinny równie dobrze spełnić swoje zadanie. A co z szerokością rozstawu kolumn teraz jest jakieś 2 metry, może troszkę mniej

Skoro to sa dwa metry. To może masz za duże kolumny do tego pokoju i powinieneś spróbować z monitorami. To mogłoby rozwiazać twoje problemy.

Pamietaj o symetrii, jak bedziesz wieszał te obrazki :)

Kolumny są za duże, ale nie będę ich wymieniał nie mam na to kasy. W przyszłości (kiedy już zmienię lokum na własne:)) zamierzam wszystko zaprojektować od podstaw. Kolumny to Heco Victa 700 dosyć spore ok 105 cm wysokości pokój ma jakieś 20m2. Cieszy mnie , że bas jest bardzo punktowy, zwarty i nie mam typowych problemów jakie występują przy kolumnach zbyt dużych dla pomieszczenia. Ogólnie jestem z nich zadowolony oceniając je w stosunku cenajakość zasługują na mocne 810. Jak będę miał aparat zaprezentuję pare zmian mam nadzieję, na +. Na razie zrobię to co radziłeś odsunę kolumny od biurka i zobaczę czy jest jakaś różnica:)

>> L3VY, 28 Lis 2009, 23:57

>Pewnie coś między 3 a 5 tyś. zł za parę.

Trochę kosztowały, ale są warte swojej ceny. Stereofonia jest zdecydowanie lepsza, scena powiększyła się niesamowicie, wzrosła detalicznosć, poprawiła się lokalizacja instrumentów. Słowem słyszę teraz więcej. Ale to jeszcze nie koniec adaptacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi