Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet na tym filmiku słychać że owszem bass trapy pomógły i te gąbki wytłumiły pogłosy i odbicia ale w finale zabiły też blask werbla.

W takim zupełnie pustym ponieszczeniu i do perkusji to pewnie jest to jakaś opcja ale nie do pokoju mieszkalnego w którym chcemy słuchać muzyki.

Tym bardziej że pokój mieszkalny nigdy nie jest pusty. Są meble, dywan, zasłony, donice z kwiatami itd.

Gąbki to najgorsza opcja poprawiania akustyki.

Zdecydowałem się podesłać ten filmik do oceny, aby każdy wyrobił sobie zdanie. W istocie uderzenie w werbel pod koniec brzmi jak w patelnie ;) Gąbka w nadmiarze zabija muzykę...

To ja doleję oliwy do ognia . A może to tak ma brzmieć werbel , tylko pomieszczenie fałszuje jego prezentację . Brzmienie instrumentu w dużej mierze zależy też od sposobu nagrania i od miejsca ustawienia mikrofonu .

To ja doleję oliwy do ognia . A może to tak ma brzmieć werbel , tylko pomieszczenie fałszuje jego prezentację . Brzmienie instrumentu w dużej mierze zależy też od sposobu nagrania i od miejsca ustawienia mikrofonu .

Możemy werbel dać 3 metry nad ziemię na wolnym powietrzu i zarejestrować. Stawiam dolary do orzechów że będzie to zupełnie inna prezentacja niż to co słychać na filmiku z gąbkami.

Ale masz słuszność twierdzić że pomieszczenie fałszuje prezentację dźwięku. Teraz całe zadanie w tym by pomieszczenie wpływało jak najmniej na autentyczność przekazu.

Ale masz słuszność twierdzić że pomieszczenie fałszuje prezentację dźwięku.

Bo to było złe pomieszczenie :) - a tak poważnie przykład lekko chybionej dekoracji akustycznej.

Dobra , doprecyzuję o co mi chodziło .

Instrumenty takie jak bębny perkusji rejestruje się przy pomocy mikrofonów umieszczanych nad membranami na statywach , wtedy rejestrują faktyczną barwę instrumentu . Tutaj mikrofon jest umieszczony prawdopodobnie przy kamerze więc rejestruje bardziej odbicia niż sam werbel .

Dla tego zmiany w akustyce mają aż taki wpływ na brzmienie instrumentu .

Przy prawidłowym ustawieniu mikrofonu powinien się zmieniać sam pogłos i wybrzmienie a nie barwa .

A poza tym ja osobiście nie mam nic przeciwko piramidkom . Tylko w ich stosowaniu potrzeba trochę rozsądku .

U mnie to było wybawienie , ale mój pokój jest prawie idealnym kwadratem ( nie całe 15 m2 ) , więc trochę musiałem powalczyć .

• 3 tygodnie później...

to znaczy co? papiery na pólke stawić? dziwne......

ludzie dom ma wyglać elegancko a nie jak stodoła z jakimiś tonami papierzysk jak na fotce powyżej ! to wygląda jak w bibliotece u mola ksiązkowego.

Raz byłem u takiego audiofila to wyszedłem po 5 minutach bo...smierdziało stęchlizną i wilgocią jak w komórce.

sprzęt audio ma byc i piekny i w pieknym otoczeniu a nie jak u ruskiego pisarza z głębokiego zsrr..

ja lubie rzeczy piekne i eleganckie. Cała sztuka by słuchac muzyki i filmy oglądać w warunkach elegancji. To sprawia przyjemność. Temat akustyki mego domu juz powierzylem firmie z Austrii- dziękuje za poradę. Niedługo nadejdzie czas sie zając wyborem reszty brakującego sprzetu/.

jakie wzmacniacze i kolumny sugerujecie ? ma ktoś jakieś swe typy? czas coś pozmieniać w swym życiu po za... żoną hehe

to znaczy co? papiery na pólke stawić? dziwne......

ludzie dom ma wyglać elegancko a nie jak stodoła z jakimiś tonami papierzysk jak na fotce powyżej ! to wygląda jak w bibliotece u mola ksiązkowego.

Raz byłem u takiego audiofila to wyszedłem po 5 minutach bo...smierdziało stęchlizną i wilgocią jak w komórce.

sprzęt audio ma byc i piekny i w pieknym otoczeniu a nie jak u ruskiego pisarza z głębokiego zsrr..

ja lubie rzeczy piekne i eleganckie. Cała sztuka by słuchac muzyki i filmy oglądać w warunkach elegancji. To sprawia przyjemność. Temat akustyki mego domu juz powierzylem firmie z Austrii- dziękuje za poradę. Niedługo nadejdzie czas sie zając wyborem reszty brakującego sprzetu/.

jakie wzmacniacze i kolumny sugerujecie ? ma ktoś jakieś swe typy? czas coś pozmieniać w swym życiu po za... żoną hehe

Widzę że nurtują Cię problemy klasy średniej, co kiedyś przeanalizowaliśmy na jednym z wykładów. Pewne przywiązania i utarte schematy, które przedstawiasz są tego ewidentnym dowodem.

Polecam troszeczkę szersze horyzonty niż warunki elegancji. Nie chodzi o to by było brudno ale o pewne wartości i ich hierarchię. Bo rozumiem że wyznacznikiem wszystkiego dla Ciebie jest piękno i elegancja. Tylko mam dziwne wrażenie, że w rozmowie dużo więcej do zaproponowania może mieć pisarz z głębokiego ZSRR. Choć na skali próżności przegrywa z Tobą ewidentnie.

Dobrze że dobitnie zaznaczyłeś iż firmą która będzie się zajmować akustyką jest firma Austriacka. Rozumiem że bardzo droga i nie jest ona dostępna dla średnio sytuowanego osobnika. Pewnie kluczowe jest to że będą to robić w domu a nie podrzędnym mieszkaniu. Jak chcesz poszpanować to zrób to w konwencjonalny sposób. Kup samochód sportowy za ponad mln zł i znajdą się osoby które nawet zrobią sobie z twoim samochodem zdjęcie.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

czas coś pozmieniać w swym życiu po za... żoną

Rozumiem, że żonę wymieniłeś już na nowszy model, to dobrze. Każdy nuworysz powinien ten krok mieć wyszczególniony jako najważniejszy. Pamiętaj, że to nie koniec. Koło sześćdziesiątki musisz sobie zafundować nową dwudziestolatkę.

Oczywiście samochód. To podstawa. Twojego sprzętu audio ludzie nie docenią. Większość nawet bardzo bogatych kupuje jakieś tam miniwieże i wcale nie docenią twojego wypasionego sprzętu. Tak więc samochód przede wszystkim. BMW oczywiście. Chyba, że jesteś chudym facetem w okularach, to wtedy Mercedes.

Ci, którzy nie docenią audio, docenią kino domowe. Najlepiej 7.1, a jeszcze lepuiej zdobyć takie 10.1 i porządne 3D na 60'' ekranie. W pomieszczeniu na kino fotele z prawdziwej skóry, dywanik z niedźwiedzia polarnego, lampy na kłach słonia i porządny barek na pilota otwierany...

Będziesz cool. Tylko pamiętaj, żeby w całym domu nie było żadnej książki. Bo to dyskwalifikuje towarzysko.

A, zapomniałbym. Płyty winylowe, a nawet cd/dvd to obciach. Muzykę trzba mieć na serwerze strumieniowym. Obowiązkowo kradzioną. Na czymś w końcu trzeba oszczędzać.

Edytowane przez StaryM
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ma prawo lubić ładne rzeczy

Nikt nie neguje lubienia ładnych rzeczy. Też lubię ładne rzeczy. I nie chodzi o lubienie ładnych rzeczy, ale o pogardę.

papiery na pólke stawić?

Chodziło o zdjęcie pokoju melomana z tysiącami analogowych płyt. Jeśli o takim czymś ktoś wypowiada się z pogardą, to na pewno nie jest ani melomanem, ani audiofilem.

Ale dajcie popalić gościowi.

Ma prawo lubić ładne rzeczy.

Jak każdy z nas. Grunt to dostrzegać piękno tam, gdzie głupiec nie sięga wzrokiem.

Ja osobiście marze o wielkiej bibliotece z książkami, które wszystkie przeczytałem. W realizacji mojego marzenia pociesza mnie to, że na spółkę z moją partnerką coś tam czytamy i może wspólnie spełnimy moje małe marzenie. No i bez krępacji będę mógł powiedzieć o czym jest moja strona biblioteczki. Jeden widzi papiery, drugi dostrzega, że właściciel powinien być wartościowym dyskutantem.

Dlatego nieważne ile będzie miał kasy, jak drogim samochodem będzie jeździł czy jak ogromny będzie miał dom. W pewnym momencie rodzi się pytanie czy aby na pewno jest to osoba z którą chciałbyś rozmawiać. Bo są ciekawsze tematy, niż to na co ostatnio wydał górę pieniędzy.

Fajnie jest jak fajnie gra . A jeszcze fajniej jak jeszcze fajnie wygląda . ( ktoś to zrozumiał ? ). Ja na moje piramidki za kolumnami nie mogłem patrzeć ( wyglądały jak prowizorka ) , więc wsadziłem je w drewniane ramki i obciągnąłem materiałem.

Od razu lepiej . Kwestia estetyki to sprawa indywidualna .

Skoro dobrze działa to po co dalej grzebać ?

Czasami tylko nam się wydaje, że jest dobrze, dopóty nie usłyszymy tego lepszego i poprawnego przekazu.

Czasami tylko nam się wydaje, że jest dobrze, dopóty nie usłyszymy tego lepszego i poprawnego przekazu.

Witaj, Imacman, powrót za grobu?Żartuję, kupiłeś nowego kompa, czy stary dał się naprawić.

Fajnie że już jesteś, bo w akustyce zrobiło się trochę głucho.Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Witaj, Imacman, powrót za grobu?Żartuję, kupiłeś nowego kompa, czy stary dał się naprawić.

Fajnie że już jesteś, bo w akustyce zrobiło się trochę głucho.Pozdrawiam.

Miło mi, że się trochę stęskniliście za moim marudzeniem :)

Niestety miałem nieplanowany wydatek :(

1339090734[/url'>' post='

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30
  • 4 tygodnie później...

witam

przeprowadziłem się do nowego mieszkania i jeden pokój przeznaczam tylko do słuchania muzyki. Głośniki to Magnepan 1.7 z pasywnymi subami. Słucham głównie klasyki. Poniżej plan jak bym chciał to ustawić (sam się narzuca) i jak widac brak ustrojów akustyczych. Prosiłbym o pomoc w tym zakresie. Pokój ma jedną wadę - tylko 2,7m szerokości!!!Jeszcze nic tam poza półkami na płyty nie stoi. Szafa drewniana dopiero do zamówienienia i musi tam być.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno na ścianach bocznych od kolumn do półek na płyty grube pochłaniacze. Dyfuzor to się nie nadaje pracował by na dużym kącie i w bliskiej odległości więc niewiele korzyści z niego w tym miejscu.

Na drzwiach od szafy mniemam że jest to przesuwna. Zamontował bym dyfuzor na zewnętrznych drzwiach, tj. tych które są przesuwane na całej długości.

Na 100 % będziesz walczył z upierdliwymi rezonansami własnymi pomieszczenia.

dzięki za sugestę i czy przylepienie takiej samoprzylepnej pianki ma sens (nawet podwójnie)?, pytam bo łatwe w momtażu:

Ukryta Zawartość

za kolumnami w rogach wkładać ćwierwałki na całej wysokości? A co z sufitem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zn21

Na początek proszę przeczytaj cały ten wątek.

Będziesz wiedział że piramidki są dużo mniej szeroko pasmowym pochłaniaczem niż wełna mineralna.

Więc gąbkę zostawiamy pod prysznicem tam gdzie jej miejsce :).

Możesz kupić sobie wełnę mineralną i obić ją filcem technicznym który jest kolorowy i ładny.

W teorii można by wełnę mineralną obić np folią cienką a ją grubym filcem technicznym. W teorii taka kanapka powinna spowodować że wełna nie będzie pylić w ogóle a filc załatwi problem z pochłanianiem wyższych częstotliwości.

ok dzięki za wyjśnienie. Rozumię, że we własnym zakresie powinienem zrobić i wstawić zamiast propozycji z allegro do pojoju w ramkach obok głośników wełnę mineralną obitą filcem technicznym o wymiarach powiedzmy: grubość 5cm x wysokośc 1,7m x dłudość 1,8m. Grubość 5 cm wystarczy? Czy zasłony na okno też warto z jakiegoś konkretnego materiału kupić. Co do kaloryfera to może on być na ścianie, gdzie jest okno lub na bocznej, gdzie lepiej go umieścić?

Rysunek poniżj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grubość 5 cm wystarczy?

W uproszczeniu: im wełna grubsza tym lepiej pochłania niższe częstotliwości.

50mm pochłania >80% od 600Hz,

100mm pochłania >80% od 250Hz.

Obicie folią spowoduje obniżenie pochłaniania wysokich częstotliwości. Obicie filcem jeszcze inaczej wpłynie na pochłanianie w zależności od właściwości filcu.

Na podłodze planujesz wykładzinę lub dywan?

Co z sufitem? Pozostaje jako wielka płaska powierzchnia czy można z nim coś zrobić?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

• Pokaż nowe odpowiedzi