Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Jeat zadowolony? Jest. Czego chciec wiecej?

Takie podejście jest rozsądne, ale raczej nijak nie pasuje do tematyki tego forum, ten wątek oraz cały dział forum przeznaczony jest raczej dla pasjonatów obrazu i dźwięku w systemach kina domowego, a takie osoby w żadnym wypadku takiego podejścia mieć nie będą. Mogę sobie wmawiać, że telewizor za 2000zł zaświeci lepiej niż ten za 10 tys. zł, ale szczerze, po zobaczeniu chociażby raz dobrego obrazu na tym droższym telewizorze, ten tańszy wcale nie jest dobry - szczerze mówiąc - dla wielu (tak jak dla mnie), obraz na tym tańszym może być wręcz nie do przyjęcia (nie oznacza to, że niska cena oznacza z założenia niską jakość), jeśli człowiek przyzwyczai się do jakiegoś poziomu jakości, to nikt mu nie wmówi, że coś gorszego nie jest gorsze. Niestety bardzo często zdarzają się osoby, które z uporem maniaka próbują wszystkim dookoła powiedzieć, że to co mają w domu (chociażby takie plastikowe kino domowe za 550zł) jest najlepsze i koniec - no bo przecież ON/ONA wie najlepiej co trzeba kupić i nikt nie ma prawa mieć lepszego sprzętu :)

Takie podejście jest rozsądne, ale raczej nijak nie pasuje do tematyki tego forum, ten wątek oraz cały dział forum przeznaczony jest raczej dla pasjonatów obrazu i dźwięku w systemach kina domowego, a takie osoby w żadnym wypadku takiego podejścia mieć nie będą. Mogę sobie wmawiać, że telewizor za 2000zł zaświeci lepiej niż ten za 10 tys.

Chyba nie do końca zrozumiałeś od co chodzi..Mówimy bardziej o tym czy warto mieć TV za 2000zł skoro się jest pasjonatem TV czy nie mieć wcale bo za 10tyś są lepsze.

Kot podał ekstremalny przykład w zasadzie podstawowe kino to koszt około 6-10tyś. Zwykły Kowalski z krzesła spada jak takie coś słyszy. Skoro Manta jest po 200zł

Edytowane przez Z3RO7OO

... Sprawa pierwsza ..trzeba mieć o czym marzyć...:))))

...Sprawa druga... zawsze znajdzie się sprzęt lepszy od tego, który posiadamy... i będziemy chcieli go mieć....

..Sprawa trzecia... zawsze to jest kwestia pieniędzy....

..............Trzeba umieć znaleźć Swoje miejsce w szeregu..............i cieszyć się z tego co mamy.....

....a patrząc na sytuację w naszej ojczyźnie...TO LEPIEJ JUŻ BYŁO.............

Ttzeba wiedziec kiedy powiedziec sobie dosc. Ja mam optome hd20 i tv sharp lcd. O ile moge oglądać tv po 10tys bo nie robi To na mnie wrazenia. Ale proja za 15tys wolalbym nie oglądać bo bym sie wkurzył, nie byl zadowolony i w koncu kupił a tak uwazam ze mam mega wypasiony sprzet i jestem w 200% zadowolony.

Lepiej juz bylo? Chyba nie mowisz powaznie....

...Sprawa druga... zawsze znajdzie się sprzęt lepszy od tego, który posiadamy... i będziemy chcieli go mieć....

..............Trzeba umieć znaleźć Swoje miejsce w szeregu..............i cieszyć się z tego co mamy.....

....a patrząc na sytuację w naszej ojczyźnie...TO LEPIEJ JUŻ BYŁO.............

Nie liczac ostaniego punktu to zgadzam sie :-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Bez ostatniego punktu to tak. Ale czy akurat marzymy o czyms nowy do kd? Czy mozemy nie miec klapek na oczach i marzyc o nowym cabrio albo motorwce albo wakacjach w Grecji czy Tajlandii? Albo o nowej kanapie czy podłodze debowej? Albo... no chyba ze mamy wszystko w d... i liczy sie tylko kino ;)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Wszyscy macie rację-Yodas dobrze to ujął,a najbardziej w 3 punkcie. ;)

KotSylwester- najgorzej jak chcemy to wszystko co opisałeś-ale,patrz punk 3. Yodasa ;)

Co tam takie frajerskie projektory za 10tyś jak można sprzedać nerkę i w końcu obejrzeć coś bez zniesmaczenia :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No właśnie. Dlatego nie ma się o napalać na wszystko jak leci. Trochę kasy tu, trochę tu... albo mega kino i... meblościanka z prl-u a pod domem polonez itp.

Mówimy bardziej o tym czy warto mieć TV za 2000zł skoro się jest pasjonatem TV czy nie mieć wcale bo za 10tyś są lepsze.

Jeśli ktoś jest prawdziwym pasjonatem, to poczeka dłużej, aby odłożyć większą sumę i kupi taki za 4-5 tys. (niekoniecznie za dziesiątki tys. zł) - nie kupi byle czego, nie wyda fortuny, a jeśli wybierze dobrze, to będzie się takim produktem cieszył przez lata (a więc dodatkowo zaoszczędzi). Niestety większość ludzi kupuje oczami i nosi ich kiedy mają wydać gotówkę - dla większości liczy się to, że będą coś mieli tu i teraz - czy to co kupują jest dobre to dla nich sprawa drugorzędna.

Święta prawda!

No właśnie. Dlatego nie ma się o napalać na wszystko jak leci.

Nie trzeba wydawać wszystkiego, pamiętaj, że powyżej jakiegoś progu cena wzrasta nieproporcjonalnie do wzrostu jakości - zawsze trzeba znaleść złoty środek - jeśli określi się realnie swoje możliwości finansowe, będzie się miało cierpliwość oraz odpowiednią wiedzę aby optymalnie dopasować sprzęt, to nawet przeciętny Polak pasjonat o niezbyt pojemnej kieszeni będzie sobie w stanie zbudować bardzo dobre kino domowe - i nie mówię tu o jego własnych wrażeniach a jakości bezwzględnej takiej instalacji.

Trochę kasy tu, trochę tu... albo mega kino i... meblościanka z prl-u a pod domem polonez itp.

Trzeba sobie też zadać pytanie czy taki polonez jest nam potrzebny Nie rozumiem większości młodych ludzi (pomiędzy 18 a 26 lat), którzy mimo, że nie mają jeszcze własnej rodziny, oraz większej potrzeby (nie są miłośnikami motoryzacji ani nie potrzebują używać go w pracy) posiadać samochód - to większość pieniędzy jakie mają wydają właśnie na samochód - nie wiem, czy to jest jakiś wyznacznik statusu Polaka - rdzewiejący pod domem samochód, który mimo, że nie jest używany, to bez przerwy "ssie" z nas gotówkę? A co kupują jak się kompletnie zepsuje - jeszcze droższy samochód do rdzewienia. To się nazywa marnotrawstwo pieniędzy - ja wolę wydać te pieniądze na środek transportu, którego rzeczywiście będę używał (jakiś porządny rower) oraz na swoją pasję (audio i wideo).

Bez ostatniego punktu to tak. Ale czy akurat marzymy o czyms nowy do kd? Czy mozemy nie miec klapek na oczach i marzyc o nowym cabrio albo motorwce albo wakacjach w Grecji czy Tajlandii? Albo o nowej kanapie czy podłodze debowej? Albo... no chyba ze mamy wszystko w d... i liczy sie tylko kino ;)

Kocie... o marzeniach pisałem ogólnie.... nie jestem monotematczny i oczywiście posiadam inne marzenia, nie tylko o projektorze za 50 tysi i więcej....;)))))
  • 2 tygodnie później...

U mnie się pozmieniało. Przez podłogę na legarach musiałem wynieść się do innego pokoju.

Wymiary ok 18mkw, przeznaczenie : Kino/ Komputer/"przechowalnia" znajomych na noc co zdarza się dosyć często : ) Dlatego też stoją łóżka z obu stron.

Stereo stoi w innym pokoju.

Ukryta Zawartość

299989a04c77746amed.jpg

65865f2f65467c09med.jpg

5a346952a10d9598med.jpg

c573cf86f90bd824med.jpg

48e949e47bf2720fmed.jpg

bd8e1fcc13922565med.jpg

d0fd810fcb582bcamed.jpg

2096ddde1229c36fmed.jpg

8c0e9ded800d850fmed.jpg

To teraz po kolei.

Kino :

Amplituner Sony STR-790QS

Fronty : I.Q TED 4.2, które do 18mkw są zdecydowanie za duże, choć w kinie potrafią nieźle huknąć - cztery 22cm robią swoje.

Centralny : Koda z serii AV702 - Do wymiany.

Tyły: Koda również z serii AV702 - Jako efektowe spełniają swoje zadanie, nie mam zastrzeżeń - czekają na powieszenie i nie mogą się doczekać : ) Na razie stoją po bokach.

Subwoofer : Koda SW1000v2 - przy frontach wydawałby się zbędny, co jest błędem, bo daje jeszcze bardziej popalić przy wszelkiego rodzaju wybuchach itp..

Co do obrazu jak widać dwa projektory do wyboru. Optoma HD65 oraz Sanyo PLV-Z5.

.Został Sanyo PLV-Z5, optoma jest do zrobienia ale oba prezentują podobny poziom obrazu - jak dla mnie bdb przy dobrym źródle.

Ekran mierzy ok 102" nie pamiętam już dokładnie. Jest to odpowiednio przygotowana ściana, wygładzona bez widocznej faktury pomalowana farba polecaną do ekranu, która nie kosztuje krocie - Tikurilla Feeling Interior Paints F499 czyli taka "przybrudzona" biel. Będę jeszcze kombinował z jasno szarym ekranem, który myślę, że sprawdzi się idealnie.

Obramowanie zrobiłem z listew styropianowych. Koszt całego ekranu wraz z obramowaniem to ok 200zł i jak na razie sprawdził się lepiej niż wszystko inne do tej pory ( roleta, tani ekran za 500zł.. ).

Bardzo ważnym jest ciemny kolor ścian w sąsiedztwie ekranu ! U mnie jest to 1,5m ciemno szarego z każdej strony.

Podnosi to sporo kontrast i ściany stają się praktycznie niewidoczne jak to bywa w przypadku jaśniejszego koloru.

Jasne ściany to zabójstwo dla obrazu i nie pomaga nawet hiper kontrast i nie wiadomo jakie matryce full hd.

Docelowo cały pokój miał być szary, jednak przed świętami nie starczyło mi czasu i odłożyłem to na później.

Słowo jeszcze o systemie do PC. Jest złożony z grundiga Fine Arts V3 oraz Arcus AS4. Kolumny jak widać wchodzą w ekran i niestety będę musiał wymienić je najprawdopodobniej na mniejszy model AS3.

Jak widać pasowałoby pochować kable, do położenia wykładzina, która jest już kupiona od dawna tylko brak czasu na montaż, jakaś ładniejsza podstawka pod sprzęt gdzie można by włożyć nogi przy korzystaniu z komputera, no i najważniejsze to zamurować drzwi z tyłu i zrobienie ich z drugiej strony bo ciężko teraz się ustawić fotelami w pokoju.

Stworzenie namiastki kina to był impuls jakieś półtora roku temu. Po prostu zobaczyłem obraz z projektora i nie było odwrotu : )

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Excalibue

Witam serdecznie. Jako że jestem nowy na tym forum, postanowiłem się przywitać i przedstawić mój skromny sprzęcik. W porównaniu z tym zobaczyłem u niektórych kolegów na forum, stwierdzam że "strasznie malutki jestem" ale każdy ma taki sprzęt na jaki pozwala mu portfel (i żona :) ) Jeśli chodzi o mój sprzęcik (QQ 6000, Energy power 12, onkyo ht-r758, panasonic dmp bdt 320) to jestem w miarę zadowolony - piszę "w miarę" ponieważ jestem rozczarowany subwooferem, jakoś go "nie czuję", niby go słychać ale nie ma tego kopa który chyba powinien być... może to kwestia ustawienia, może kalibracji, sam nie wiem... Będę wdzięczny za wszelkie komentarze :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-54362-0-20118500-1396726337_thumb.jpgpost-54362-0-13889900-1396726376_thumb.jpg

post-54362-0-96210200-1396726354_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Czemu mówi się o polepszeniu jakości, słabym czarnym dużych budżetach a nikt nie używa czarnych ekranów ?

http://youtu.be/UAxhMflrQs8

Liter jeśli jesteś zadowolony to najważniejsze, gratuluję kącika kinowego, tylko ten TV malutki ;)

Cycus różnica w jakości na tych dwóch ekranach robi wrażenie, ciekawa sprawa.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Czemu mówi się o polepszeniu jakości, słabym czarnym dużych budżetach a nikt nie używa czarnych ekranów ?

A wiesz jakiej od projektora taki czarny ekran wymaga jasności? Taniej i łatwiej (skoro mowa o instalacjach KD) pomalować na czarni ściany i sufit.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Liter jeśli jesteś zadowolony to najważniejsze, gratuluję kącika kinowego, tylko ten TV malutki ;)

Wiem, wiem że malutki (40 cali), dźwięk wydaje się nawet momentami "za duży" do tego pudełeczka :) W przyszłym roku na pewno będzie wymieniony, zastanawiam się tylko nad wielkością, 55' cali będzie z pewnością, zastanowię się nad '60-ką, ale żona ma obawy że będzie wtedy w pokoju tylko i wyłącznie tv widoczny, co mi osobiście by nie przeszkadzało :) Chciałem w tym roku kupić plazmę Panasa, ale niestety przegrał z zakupem kuchni :( a finanse nie wytrzymają takich dwóch wydatków...

Skromny zestaw studencki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kamilszymczak

To koleżanki pewnie wpadają na sense :)

zdarza się, rzadko bo rzadko, ale zdarza :) Edytowane przez kamilszymczak

witam

wiec przedstawiam wam mój zestaw kd

denon avr 3808

Samsung 55 led

Samsung blue ray

kolumny przednie rbh 1266-se

centralny rbh 661-se

subwoofer rbh 12-se

tylne - jamo omega 3

przewody monster cable i gale elektronics xl315

przednie kolumny podlaczone sa pod 4 kanaly denona,2 kanaly napedzaja subwoofery wbudowane w dolnej części , kolejne 2 kanaly napedzaja gorna czesc kolumn...

jeżeli macie możliwość zakupu glosnikow tej marki to bardzo bym je polecal,sadze ze każdy bylby zadowolony z dzwieku tak jak ja jestem zadowolony

nie jestem audiofilem i pewnie ktoś na pewno wynajdzie jakas negatywna opinie ale dla mnie to rewelacyjne glosniki.odkad je używam ulubiona muzyka nabrala,,innych ksztaltow,, ...

Ukryta Zawartość

post-47197-0-23797700-1397232289_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez michal535

Te 55" jakoś maluśko wyglądają. Chyba wielkie pomieszczenie masz. Więc jest potencjał.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

A wiesz jakiej od projektora taki czarny ekran wymaga jasności? Taniej i łatwiej (skoro mowa o instalacjach KD) pomalować na czarni ściany i sufit.

czyli standardowy projektor za powiedzmy 5-6 koła nie "uciągnie" na takim ekranie? To jaki by musial byc ten projektor konkretnie?

tez to na zdjęciach zauwazylem,pokoj jest duzy no i kolumny maja 125 cm wysokości wiec ten tv jakos wygląda na maly....gdybym ogladal to zdjecie to powiedział bym ze ktoś klamie ze to 55 "

poprzednio miałem 40" tv i kolumny wygladaly na za duże a teraz w końcu wygląda proporcjonalnie-na zywo... a na zdjęciu to jest jak jest...

co do potencjalu to niebardzo-wszystko się zaczyna blisko od sciany bo z drugiej strony sa drzwi i musi być miejsce na ich otwarcie.poprzednio miałem tv na długiej scianie po lewej ale po ustawieniu 55" bolały oczy po krótkim czasie wiec przeniosłem wszystko na drugi koniec pokoju...

Edytowane przez michal535
  • Pokaż nowe odpowiedzi