Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Dla większości użytkowników (90%) taki system wystarczy. nie patrzmy na to przez swoj pryzmat!!

il Dottore to fanboj plasm panasa - nie to żebym miał coś do plasm panasonoca, to świetne tv, ale ich fanboje to specyficzni ludzie - predzej oczy ci wydrapią niz przyznają racje :):):)

Witam wszystkich użytkowników tego forum.

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum chciałbym się pokrótce przedstawić. Kinem domowym interesuję się od 2001 roku, czyli ery DVD i kineskopowych TV. Po kilku latach ciągłej ewolucji moich instalacji,przy wszelkich ograniczeniach budżetowo lokalowych udało mi się dojść do stanu jaki przedstawiam na fotkach.

Krótki opis instalacji:

pokój 4,15m x 3,60m,ekran ramowy ok 120 cali (konstrukcja własna), kolumny 5.1 KODA, sub JBL 250PB, amp. Onkio 805, PS3, projektor Sony HW40es.

Na razie trochę goło na ścianach ale w planach jeszcze zabudowa tylnej ściany - wata mineralna + płyta osb (sąsiad za ścianą) basstrapy na cztery rogi, projektor podwieszony do ściany.

Na razie to wszystko, chętnie wysłucham uwag i sugestii, oraz odpowiem na wszelkie pytania.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-57491-0-65351400-1420372783_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wata mineralna + płyta osb (sąsiad za ścianą)

na akustykę może pomóc nieco jak się to zrobi z głową...

na sąsiada praktycznie nic nie da - nadal będzie słychać łupanie suba i niższych częstotliwości...

sąsiada cza obłaskawić wódeczko sliedzikiem i zaproszeniem na seansa...

zazdraszczam proja - to kino ma super potencjał - wyczernione ściany - extra :)

Edytowane przez mily

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Na razie to wszystko, chętnie wysłucham uwag i sugestii, oraz odpowiem na wszelkie pytania.

Ja bym chętnie poczytał na temat Twojego ekranu - jak go wykonałeś, czy to farba czy płótno jaka/jakie konkretnie, czy masz porównanie do dedykowanych ekranów itd. Jestem zainteresowany bo właśnie myślę na czym tu oglądać (projektor już od 2 miechów wisi, obraz ok. 117-119"). Na razie zamierzam jutro pomalować "dopieszczoną" ścianę odpowiednim dla mnie szarym kolorem

Ekran wykonany jest na bazie kratownicy z listewek o wymiarach 2x3cm sklejonych i skręconych na wkręty do rigipsu, rozstaw listewek to ok 25cm. Na kratownicę przyklejona jest płyta mdf 3mm surowa (taka jak tyły szafek meblowych). Następnie gruntujący impregnat do drewna (zmniejsza chłonność i zwiększa przyczepność warstwy właściwej) i na to trzy warstwy białej Tikkurila Imperior Paint Full Matt Wall Finisch malowane szerokim wałkiem krótkowłosym. Ekran wisi jak zwykły obraz na ścianie.

Koszty wykonania są wręcz śmieszne w porównaniu do produktów gotowych: deski miałem ze starej podłogi (suchutkie i proste co ważne), płyta 35zł, klej 10zł, farba z przesyłką ok 70zł wkręty 5zł razem 120zł za 120cali. Zwrócił bym też uwagą na grubość płyty, przy 3mm jest ona dość giętka więc kratownicę należy wykonać dość gęsto min. to jak mi się wydaje te 25cm, ale lepiej dać 20cm lub ew. płytę 5mm. ważne jest też by konstrukcję wykonać starannie (u mnie odchyłka na całej długości nie jest większa niż 1-2mm).

Swój ekran mogę porównać do posiadanego wcześniej ekranu 90 cali rozwijanego ręcznie firmy K.......n . Po pierwsze ekran jest wreszcie całkowicie płaski i nie powyginany, kolory żywsze, biały wg mnie prawie idealny, co do scen ciemnych nie widzę szczególnych różnic głębi czerni w porównaniu do poprzedniego szarego. I co najważniejsze w scenach bardzo jasnych nie widać teraz dziwnych refleksów świetlnych odbijających się od poprzedniego ekranu co było dość wyraźne denerwujące. Oglądanie filmów z odległości ok 2,8m jest w pełni komfortowe nie widać zupełnie struktury ekranu, co przy tej przekątnej z tej odległości nie jest oczywiste.

Porównując koszty wykonanego w własnoręcznie ekranu do ekranu firmowego ramowego czy z napinaczami gdzie ceny ekranów tej wielkości zaczynają się od kilku tys. zł ja wolałem dołożyć do projektora. Przy zakupie proja będąc w stolicy w salonie z dedykowaną salką projekcyjną, testowałem go przez ok. 2 godziny na kilku ekranach (w tym jeden ramowy ,,dość drogi") nie jestem w stanie określić czy obraz na ,,firmówkach", a tego co u mnie, był lepszy (warunki podobne pełne zaciemnienie). Użytą farbę mogę spokojnie polecić co do koloru, tu każdy musi zdecydować sam w zależności od indywidualnych preferencji i warunków projekcji, w ostateczności ekran zawsze można przemalować i będzie spoko.

No pewnie, że wygląda, to się nazywa perspektywa. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Fronty stoją równiutko (zdjęcie robione pod katem) tylko central czeka na podstawkę lub jakiś wieszak, zastanawiam się jedynie czy dać go w pionie czy jednak w poziomie.

i na to trzy warstwy białej Tikkurila Imperior Paint Full Matt Wall Finisch

Użytą farbę mogę spokojnie polecić co do koloru, tu każdy musi zdecydować sam w zależności od indywidualnych preferencji i warunków projekcji,

ooooo właśnie, tutaj poruszyłeś temat który mnie nurtuje - napisałem nawet post ale jakoś nikt nie potrafił mi doradzić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - czemu akurat Imperior Paint? Bo taką polecają na forach (ale dawniej i za granica tym bardziej nie wiedzieli o "naszej" optivie super mat mat3) czy masz temat ogarnięty i z jakichś innych powodów wybrałeś Imperior Paint? O kolor mi nie chodzi (jestem tego świadom, ja będę malował szarym h4999) tylko o rodzaj farby.

edit:

już widzę różnice - ja pisałem o bazie z której byłby w mieszalniku zrobiony szary i ta baza jest na przedostatnim miejscu jeśli chodzi o mat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , natomiast Ty malowałeś troszke inną z tej serii (Interio paint)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) któa jest pełny mat tak jak optiva 3 - wychodzi na to ze powinienem kupić jednak farbe na tej pełnej mat optivie3 ew. kupić taka sama baze jak Ty. ta moja jest akrywoa LATEX, Twoja niby akrylowa tylko, masz jakieś doświadzczenia w tej sprawie która lepsza? Podaj prosze linka gdzie kupowałeś bo nie moge jej namierzyć i ile ci wyszło na 3-krotne malowanie, ja planuje pomalowac 2 razy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jgx

A tak to wygląda u mnie :)

W skrócie:

+Marantz SR5004

+BD7004 (chwilowo poza domem ;) )

+front Canton Reference 9.2

+Center i Sub Tonsil

+Tył i DPLIIz Canton Movie

+Optoma HD67N

+Ekran Optoma manualny 106"

+Ariva HD Player 210

+Turbodekoder NC+

+PS3 slim

+Xbox360

+PS4

+Switch HDMI 3x1 LIndy

+PC (Audiotrak Prodigy HD2)

W najbliższej przyszłośći planuje dokupić wzmacniacz pod pre outy i zmienić tyły na coś większego :)

49eaebd003880f48med.jpg20a02d6ae4aecaa3med.jpg

do JGX: tu kupiłem farbę

Ukryta Zawartość

zastosowałem po lekturze wątku z innego forum o tematyce HDTV

Ukryta Zawartość

Komfort jest ok, na zdjęciu ta konstrukcja wydaje się wyższa niż w rzeczywistości. To małe mieszkanie w bloku, nie mam na to osobnego pomieszczenia ;>

~100cm

.....kurczaki wg.mnie dużo za wysoko. ... ja będę się starał u siebie tak dobrać długość górnego topu aby ekran rozwijał się bardzo nisko i aby zaczynał się na wys.około 70cm od podłogi... oglądałem ekrany gdzie część robocza była wyżej i jak dla mnie nie było to komfortowe.... ale to już kwestia personalnych upodobań i często technicznych kompromisów.... ;) :)

...i tak Ci zazdroszczę bo już masz "to wszystko" u Siebie.... ;) :)

...mnie pozostało przede wszystkim przekonać moją drugą połowe do ciemnego koloru ścian i sufitu np. czekoladowego lub ciemnej kawy z mlekiem oczywiście wszystko w macie... wtedy pokusił bym się o ekran adeo ref.white 1.0 gain dla hw55 inaczej zostanie mi ref.szary 0.8 ....

Chyba że wg.was jakieś inne kolorki(oprócz czarnego) jeszcze dobrze współpracują z projkiem....? Poproszę o sugestie. .... ;) :)

Edytowane przez Yodas

Zawsze mnie zastanawiają komentarze na temat (za dużej) wysokości zamontowania ekranu. Wygłaszane bez znajomości wysokości siedzenia i kąta nachylenia oparcia. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Rozumiem, że ekran jeszcze zjedzie do centralnego, bo z tak zadartą głową, to ciężko o komfort oglądania.

Bez przesady; ile tam jest? 40 cm? Głos nie 'ucieknie' od ekranu jezeli o to Ci chodzi :)) powinno byc ok

to co według co nie których ekran ma schodzić do samej ziemi,bzdura.jak sobię siedzę około 4,5 metra od ekranu na wygodnej kanapie ,przy sporych wysokich kolumnach frontowych 120 cm to w czym problem aby był zawiesiony nawet na 2m.

Ja też nie lubię jak ekran jest wysoko, a też mam możliwość siedzenia ponad 4 metry od ekranu i nie wyobrażam sobie go na wysokości 2 metrów. Co prawda obecnie mam tylko telewizor, ale stoi 50 cm od ziemi.

Najczęściej widuję u ludzi telewizory wyżej, znaczniej wyżej i takie oglądanie jest dla mnie niekomfortowe. Dlaczego ? Zbyt wysoko trzeba podnosić głowę. Ergonomiczna postawa człowiek jest taka, że głowa jest skierowana lekko ku dołowi, a nie ku górze. Widzieliście kiedyś na ulicy człowieka chodzącego z brodą zadartą do góry ? Przy sporej odległości od ekranu kąt uniesienia głowy nie będzie duży ale jednak.

Dlatego wszędzie gdzie się nie czyta jest napisane, że najlepiej jak oczy są po środku ekranu albo nawet wyżej, zależnie oczywiście od wielkości ekranu i odległości. Mając w domu projektor i ekran nie jesteśmy najczęściej tego w stanie osiągnąć ze względów technicznych/praktycznych, ustawienie jest kompromisem.

Będąc np. w kinie zawsze siadam w połowie sali, a najlepiej w 2/3 odległości od ekranu, aby być nie niżej niż w połowie ekranu, a lepiej trochę wyżej, inaczej czuję dyskomfort.

Zawsze mnie zastanawiają komentarze na temat (za dużej) wysokości zamontowania ekranu. Wygłaszane bez znajomości wysokości siedzenia i kąta nachylenia oparcia. ;)

...zazwyczaj zestawy wypoczynkowe mają znormalizowaną wysokość siedzenia...to nie stołki barowe..... co do kąta oparcia to masz rację.... ;)

...pisałem w moim poście ze to też zależy od preferencji zainteresowanego i możliwości logistycznych....i wyraziłem zdanie "wg mnie".... nie napisałem ze do d..y ta wysokość... :) ;)

...a po drugie czym dalej od jasnego sufitu tym lepiej.... czyli czym niżej jest ekran i posiada odpowiednio długi górny top( górny top dotyczy ekranów rozwijanych) tym korzystniej dla postrzeganego obrazu.... :)

Edytowane przez Yodas

Są pewne elementarne zasady budowania takich pomieszczeń .Ja korzystałem z kalkulatora Epsona i starałem się zachować wyliczone proporcje . Ale tu na forum natykam się na " mądrali " którzy i tak wiedzą swoje - przy 120 cali siedzą dwa metry od ekranu , zadzierają głowę do góry bo albo mama albo druga połówka nie pozwoliła przestawić medlościanki w pokoju.Akustyka , kolory ścian ,ustawienie głośników to często przypadek ale i tak " jest bardzo dobrze " . I po tem wrzuca sie to na forum i oczekuje samych oklasków - jak ktoś zwróci uwagę że powinno sie zrobić inaczej to jest wielka obraza.

fotele wypocznki mają teraz regulację zagłówka,tak więc nie ma to dla mnie żadnego znaczenia wysokość ekranu,pomijając sufit bo tak bym nie oglądał.

fotele wypocznki mają teraz regulację zagłówka,tak więc nie ma to dla mnie żadnego znaczenia wysokość ekranu,pomijając sufit bo tak bym nie oglądał.

Albo dwie poduszki pod tyłek...... tylko po co ?, nie można od razu dobrze ?

Witam.Postanowiłem nieco odświeżyć mój pokój.Tak to wyszło- w sumie tanim kosztem a efekt całkiem ciekawy

Ukryta Zawartość

post-14583-0-34812500-1421136393_thumb.jpg

post-14583-0-66842000-1421136419_thumb.jpg

post-14583-0-26799800-1421136444_thumb.jpg

post-14583-0-60249500-1421136471_thumb.jpg

post-14583-0-17612600-1421136496_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi