Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, MartyMcFly napisał:

Nie sądziłem ze post ze ktoś ma kilka odtwarzaczy UHD może wywołać tyle niezdrowych emocji u co poniektórych

Niezdrowy...Słowo klucz. 😅

Ten Typ tak ma....i się nie zmieni.Wielu już to tutaj przerabiało....niestety przypadłość tego forum .

Edytowane przez Gmow1977

setup już dawno nieaktualny
Słuchajcie zabawna sytuacja, napisał do mnie kilka zaczepnych wiadomości user JVC 4K domagając się żebym mu napisał na priv jaki mam sprzęt A/V a jak nie napisze to cytuje "wara od forum". Po czym ten sam użytkownik  z braku zaspokojenia swojej ciekawosci, sam sobie odpowiedział w kolejnej wiadomości na priv na podstawie moich starych zdezaktualizowanych postów w tym wątku, ze ma droższe kino i ze ja niby mam w salonie   
Co to jest piaskownica i konkurs kto ma lepsze ?  
Nie sądziłem ze post ze ktoś ma kilka odtwarzaczy UHD może wywołać tyle niezdrowych emocji u co poniektórych.
Nic nowego. Niestety.
3 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Niezdrowy...Słowo klucz. 😅

Ten Typ tak ma....i się nie zmieni.Wielu już to tutaj przerabiało....niestety przypadłość tego forum .

Może powinienem napisać jaki mam setup i szybko zgasić tego typu zaczepki, ale obawiam się ze mogłoby sie poglebic lub po prostu nastąpiłoby wyparcie w stylu 'Co? ktoś inny nie może mieć lepszego zestawu niż moi' 😉 Zreszta kilka postów wyzej to już nastpiło w postaci wynurzeń dot. kilku odtwarzaczy UHD 😉

Tymczasem kilka fot z projekcji które mówią same za siebie, niech będzie ze z salonu  😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zabawa laser dimming:

pVxLghr.jpg

zabawa optimizerem w UB9000 i porównanie do frame adapt HDR:

0gUBj5K.jpg🙂

Oczywiscie zdjecia nie oddaja tego jak obraz wyglada na żywo, ale jest nieźle wg mnie. 

User JVC 4K może zgadywać na jakim projektorze, jak go to tak b. intryguje 😉 

Mała podpowiedź jest w moim avatarze. Tego typu obiektyw jest w 3 projektorach JVC: RS3000/RS4100/RS4500 i każdy z nich jest lepszy od podstawowego lasera, wiem nie dlatego ze moje jest najmojsze, ale  mialem okazje porównać i testować 🙂 Chętnie tez podyskutuje o tematach merytorycznych nie na zasadzie przekomarzania sie i ataków personalnych jak w piaskownicy tylko np o upgrejdzie zasilania liniowego w Oppo 203, o kalibracji. Mogę podyskutować tez o ekranie kinowym vs 16:9, sposobach maskowania ekranu, zmiennym aspekt ratio, procesorach obrazu jak MadVr, dostosowaniem pokoju lub salonu do projekcji, porównaniach projektorów itp.

Próby zaimponowania mi amplitunerem w wiadomościach na priv nie będą skuteczne.

Mogę natomiast do znudzenia gadać o zestawach dzielonych  tzw. 'separates' czyli końcówkach mocy i preamp /procesor AV  🙂  To jest mój konik 🙂 

Welur w salce - to raczej standard i każdy może sobie to łatwo i niedrogo zrobić u siebie jak ma taki kaprys. Ja szanuje tak samo projekcje w salonie i nie zawsze trzeba wpakować niewiadomo ile kasy by mieć dobry efekt. Nie każdy chce mieć u siebie czarna norę 😉 Czasem mniejszym kosztem można naprawdę osiągnąć ciekawy rezultat. Wiem co mówię bo w końcu podobno mam tanią projekcje w białym salonie  😉

Tu mój skromny ekran format 2,35:1 w moim 'salonie':

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieje ze JVC 4K podpowie mi ze swojego doświadczenia czym i jak kalibruje swój RS2100 🙂

Ja prosty użytkownik dopiero kilkanaście razy kalibrowałem projektory, więc co ja tam wiem i to tylko Xrite i1 pro 2 oraz SpyderX Pro i podstawowy luxomierz 🙂 - mój mały zestawik poniżej - oprogramowanie HCFR dopiero ogarniam, więc narazie głównie JVC Autocal 😉 

Ukryta Zawartość

bez odbioru 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MartyMcFly

A jakie głośniki i preamp/amp bo amplitunery to chyba nie twoja bajka nawet te topowe.

Czyli masz RS3000 lub RS4100 to już wiem teraz jakiej firmy ekran i jakiej marki głośniki i elektronika jaki system Dolby Atmos na ilu głośnikach itp. może więcej szczegółów.

Edytowane przez JVC 4K

setup już dawno nieaktualny
Słuchajcie zabawna sytuacja, napisał do mnie kilka zaczepnych wiadomości user JVC 4K domagając się żebym mu napisał na priv jaki mam sprzęt A/V a jak nie napisze to cytuje "wara od forum". Po czym ten sam użytkownik  z braku zaspokojenia swojej ciekawosci, sam sobie odpowiedział w kolejnej wiadomości na priv na podstawie moich starych zdezaktualizowanych postów w tym wątku, ze ma droższe kino i ze ja niby mam w salonie   
Co to jest piaskownica i konkurs kto ma lepsze ?  
Nie sądziłem ze post ze ktoś ma kilka odtwarzaczy UHD może wywołać tyle niezdrowych emocji u co poniektórych.
To jest chory człowiek. W zasadzie powinieneś ignorować jego posty.
Słowo "chory"nie ma tu zabarwienia złośliwości, wręcz przeciwnie. Współczuję mu.
13 minut temu, MartyMcFly napisał:

Nie widzę sensu dyskutować z kimś, kto nie umie prowadzić merytorycznej i kulturalnej dyskusji, tylko prowadzi ja w formie zaczepnej obrażając przy tym innych użytkowników forum.

Ja umiem, kolega wyżej już nie bardzo 🤷‍♂️ Ignoruj, i tyle.

Edytowane przez Adi777

Powiem, że nawet te małe zdjęcia z projekcji zrobiły na mnie wrażenie. Świetne kolory no i mój ulubiony film, a w zasadzie trylogia - oglądam ją w całości raz w roku 🙂 Taki fan. Chciałem włączać w tym tygodniu, ale czekam na nowe głośniki frontowe i central więc poczekam. Wersja Władcy Pierścieni w 4K w znacznym stopniu poprawiła dźwięk.

RS3100/4100/4500 to już musi być kosmos - nie miałem okazji nawet oglądać urządzenia na żywo, ale znacie moje zdanie na temat projektora. Dopiero od niedawna odkrywam moc JVC RS440/X590 i jestem pod takim wrażeniem, że ho ho ho

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, kivlov napisał:

Dopiero od niedawna odkrywam moc JVC RS440/X590 i jestem pod takim wrażeniem, że ho ho ho

To poszukaj chociaż używanego RS1000 lub N5 i w tedy będziesz miał 4K obraz a to na pewno będzie jeszcze większa różnica😉

Oj nie tak szybko, dopiero od miesiąca ciesze się nowym projektorem, a już zmiany? Zmieniam projektor co roku więc jeszcze 11 miesięcy 🙂

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, kivlov napisał:

a już zmiany?

A dlaczego nie? Wiesz już że JVC to najlepsze co może być! Sprzedaj za tyle ile kupiłeś ( uwierz mi znajdzie się szybko kupiec ) dołóż i kup chociaż najniższy model z 4K od JVC różnica na pewno będzie jeszcze większa i lepsza☺️ 

w Niemczech N5 z 450h jest za 4300€ do negocjacji a RS1000 z 1067h za 3800€ do negocjacji, oba 2020 pierwszy Marzec drugi Styczeń 

Edytowane przez długi89
Gość

(Konto usunięte)
56 minut temu, burz napisał:

Przy tej jakości obrazu według mnie większą rolę gra kontrast niż 4k vs. 4k interpolacyjne.

Ja nie zwracam uwagi na jasność czy kontrast ale na czerń i jakość obrazu a tu… zapiera dech w piersi. 

Przypomnij tylko co ty masz za PJ? Bo nie pamietam? Nie chce Cię wyśmiewać ale dla mnie liczy się jakość a nie ilość kontrastu!!! Mam czarny pokój, twój ( napisał bym brzydko ale ugryzę się w język) ma daleko do mojego… mam RS2000 ty co masz? 

Mialem RS1000… wiec wiem jak to świeci ale czy Ty też to wiesz? Czerń, głębia koloru, nasycenie, kontrast!!! Wrzucałem tu fotki z Hobbita przy projekcji RS1000 i ekranu Adeo i powtarzać się nie będę!!! Dla mnie możesz sobie myśleć że jestem drugim JVC 4K ale przynajmniej miałem więcej sprzętu niż ten jeleń !!! 

I jeszcze jedno nie ma to startu do najnowszych modeli lub wyższych ale jest 10 razy lepszy obraz niż z takiego RS440 czy 540 bo mamy na pokładzie 4K a nie pseudo e-shift 4K

Edytowane przez długi89

Może i nie przerobiłem tyle sprzętu co ty ale RS2100 nie jest moim pierwszym JVC, wcześniej przez półtora roku miałem JVC DLA N7, więc też się trochę tego przewaliło, a wiecie pokój kinowy mam na poddaszu dom spory i po schodach nosić tak ciężkie klamoty to trochę może być wkurzające mam 16 stopni na schodach, a głośniki, projektor, amplituner to wszystko waży i to nie mało.

Zgadzam się po raz kolejny któryś już raz z kolei JVC DLA X7900/RS540 to nie jest projektor 4K tylko Full HD z przesunięciem e-shift to nawet nie stało obok 4K najgorszy model jaki mogło JVC wypuścić to już lepiej kupić Sony albo Epsona od RS540. Bez odbioru.

Godzinę temu, JVC 4K napisał:

mam 16 stopni na schodach

Celsjusza,czy Fahrenheita?

głośniki, projektor, amplituner to wszystko waży i to nie mało.

Dorzuć do tego jeszcze teściową 😆

JVC DLA X7900/RS540 to nie jest projektor 4K tylko Full HD z przesunięciem e-shift

Słuszna uwaga.

Ja osobiście jako, że mój pierwszy projektor jest aktualnym nie wchodziłbym w RS2000. Od razu celuję w RS3000. Minimum. Za mały przeskok. Po za tym rozdzielczość 4K to nie wszystko. Kto ma wiedzieć to wie. Źródło też robi swoje. W nowych wiadomo gładkość obrazu. To widać. Cała reszta na zabawy kinowe jest wystarczająca. I tak my jesteśmy niszą w tym momencie jeśli chodzi o projektor. Na prawdę większość ludzi co mają lub chcą mieć projektory nie patrzą w tą stronę. A i tak są zadowoleni z obrazu. Już nie wspomnę o wielkości. Już nie będę wspominał o profesjonalnych kalibracjach sprzętu audio /video. Kto to ma? Pewnie mało kto tu na forum nawet. Ale śmiać, nabijać się z innych najprościej. Pamiętajcie o jednym. Pieniądz w końcowych rozrachunku nie jest miarą. Miarą jest to co nas cieszy i zadowala. Pozdrowionka dla zagubionych.

14 godzin temu, długi89 napisał:

A dlaczego nie? Wiesz już że JVC to najlepsze co może być!

Zależy raczej, pod jakim względem. 

PS Dlaczego krzyczysz? Równie dobrze ktoś inny może krzyczeć w Twoją stronę, że masz, przykładowo, budżetowe głośniczki Dali 🤷‍♂️ Po co się tak popisywać?

Edytowane przez Adi777
Gość

(Konto usunięte)
39 minut temu, Adi777 napisał:

PS Dlaczego krzyczysz? Równie dobrze ktoś inny może krzyczeć w Twoją stronę, że masz, przykładowo, budżetowe głośniczki Dali 🤷‍♂️ Po co się tak popisywać?

Chcesz to krzycz, mi to nie przeszkadza☺️ Co do Dali, fakt są budżetowe ale mając do kupienia 13 kanałów wolałem kupić od razu niż bawić się w lepsze głośniki kupując np 5 kolumn a resztę rozłożyć w czasie. Nie wiem czy ten czas by się nie przedłużył do niewiadomego okresu a tak mam od razu wszystkie kanały, coś kosztem czegoś ale nie narzekam🥰

Teraz, długi89 napisał:

Chcesz to krzycz, mi to nie przeszkadza☺️

Nie, ja nie zamierzam krzyczeć w niczyją stronę.

1 minutę temu, długi89 napisał:

ale nie narzekam🥰

No i fajnie.

Bo KRÓL jest tylko jeden 🙂

Jest wymagający , źada jaskini i musi ją mieć , aby pokazać swoją siłę i piękno przekazu .

Długi doceniam Twoje intencje o zmianę projektora. Wierzę, że będzie lepiej na zmianę, ale na wszystko potrzeba czasu i nie można kończyć całej zabawy i zabijaniu się na zakupie topowych produktów. Uwielbiam kupowanie różnych rzeczy w ciemno i testowania, dla swojej zabawy, hobby, dla wyrobienia swojej opinii i doświadczenia na temat sprzętu. Tak jak ktoś wspomniał mogłeś także zainwestować w kolumny wyższej klasy, ale wiadomo nie zawsze wszystko można. W kinie domowym raczkuję, a i tak już myślę osiągnąłem dużo, ale to nie koniec. Na chwilę obecna priorytetem jest dźwięk w STEREO i następnie w kinie, chociaż mogę zdradzić, że w kinie jeżeli chodzi o sprzęt szykują się kosmiczne zmiany. Za ok 2-3 tygodnie przylecą paczki więc prezent na święta już zakupiony i prawdopodobnie pochwalę się jak już to wszystko  dokładnie ustawię. Zdradzę tylko, że na chwile obecna jako souroundowe głośniki będą moje Franco Serblin Accordo Essence.

Godzinę temu, kivlov napisał:

Za ok 2-3 tygodnie przylecą paczki więc prezent na święta już zakupiony i prawdopodobnie pochwalę się jak już to wszystko  dokładnie ustawię.

Ciekawy jestem, jakie kolumny kupiłeś. Monitor Audio PL500II słuchałem w salonie Hans Audio w Holandii, ale krótko. Na pewno są to dobre kolumny, więc gdybyś je kupił, to zapewne byłbyś zadowolony. Mnie by ciekawiło porównanie PLII z Perlistenem S7T. 

Ja nie zwracam uwagi na jasność czy kontrast ale na czerń i jakość obrazu a tu… zapiera dech w piersi. 

Przypomnij tylko co ty masz za PJ? Bo nie pamietam? Nie chce Cię wyśmiewać ale dla mnie liczy się jakość a nie ilość kontrastu!!! Mam czarny pokój, twój ( napisał bym brzydko ale ugryzę się w język) ma daleko do mojego… mam RS2000 ty co masz? 

Mialem RS1000… wiec wiem jak to świeci ale czy Ty też to wiesz? Czerń, głębia koloru, nasycenie, kontrast!!! Wrzucałem tu fotki z Hobbita przy projekcji RS1000 i ekranu Adeo i powtarzać się nie będę!!! Dla mnie możesz sobie myśleć że jestem drugim JVC 4K ale przynajmniej miałem więcej sprzętu niż ten jeleń !!! 
I jeszcze jedno nie ma to startu do najnowszych modeli lub wyższych ale jest 10 razy lepszy obraz niż z takiego RS440 czy 540 bo mamy na pokładzie 4K a nie pseudo e-shift 4K
Jeśli mówisz o rozdzielczości. To maksymalnie może być 4 razy większa niż w full HD.
Nie 10 razy.
PS Dlaczego krzyczysz? Równie dobrze ktoś inny może krzyczeć w Twoją stronę, że masz, przykładowo, budżetowe głośniczki Dali  Po co się tak popisywać?

Coś mi się wydaje że Martinek dzisiaj Whisky wali, bo wtedy zmienia się jak Dr Jekyll and Mr Hyde ,
Wszystko krytykuje i naśmiewa się z innych.
Gość

(Konto usunięte)
36 minut temu, RAF77 napisał:

mi się wydaje że Martinek dzisiaj Whisky wali,

A no dobra była😊 w końcu miałem okazje skonsumować Johnny Walker Blue Label 😜

3 godziny temu, kivlov napisał:

Za ok 2-3 tygodnie przylecą paczki więc prezent na święta już zakupiony

Jestem ciekaw co w końcu wybrałeś bo coś tam czytałem w dziale High End? Z jednej strony zazdro a z drugiej ciekawość… 

3 godziny temu, kivlov napisał:

Wierzę, że będzie lepiej na zmianę, ale na wszystko potrzeba czasu i nie można kończyć całej zabawy

Zgadzam się, sam teraz będę składał drugi system w salonie i tutaj raczej stanie na TV choć wolałbym też projektor ale że to salon więc chce też móc oglądać w dzień a nie tylko po ciemku jak w jaskini batmana… to już mam w dedykowanej salce dla mnie a tu ma być dla znajomych… 

30 minut temu, długi89 napisał:

Zgadzam się, sam teraz będę składał drugi system w salonie i tutaj raczej stanie na TV choć wolałbym też projektor ale że to salon więc chce też móc oglądać w dzień a nie tylko po ciemku jak w jaskini batmana… to już mam w dedykowanej salce dla mnie

Następny Projekt?....Jeszcze się pierwszym nie pochwaliłeś jak wyszło ,a tu już następny zaczynasz? 😳Ty  to masz rozrzut jak ruska katjusza😅 Może wstawiszcoś  tutaj  ?Jaki efekt końcowy ?Ciekaw jestem,zresztą... pewnie nie tylko ja...

Powiem, że w tym budżecie niby łatwo kupić coś dobrego, ale opcji jest bardzo dużo i nie wiadomo co jest dobre. Pomoc Darka jest nieoceniona i pochwale się jak będę miał na miejscu sprzęt.

3 godziny temu, Adi777 napisał:

Ciekawy jestem, jakie kolumny kupiłeś. Monitor Audio PL500II słuchałem w salonie Hans Audio w Holandii, ale krótko. Na pewno są to dobre kolumny, więc gdybyś je kupił, to zapewne byłbyś zadowolony. Mnie by ciekawiło porównanie PLII z Perlistenem S7T. 

Zdradzę później 🙂

Zazdroszczę Wam tych zabaw. Oczywiście jest to zdrowa zazdrość 😄 U mnie czekanie ze sprzętem audio-video podyktowane jest budową domu, a z tym nie ma co się spieszyć, materiały muszą mieć czas na ustanie się, schnięcie, i tak dalej, no i wszystko musi być na tip-top. 

Ja już się wybudowałem więc doskonale Cię rozumiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi