Skocz do zawartości
IGNORED

Knosti- myjka do lp.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie, ale proszę się nie śmiać, jakie stosujecie dozowniki do płynu w technice mycia z odsysaniem przez odkurzacz? Rurka w dozowniku musi być o określonej średnicy. Macie jakieś domowe patenty?

Patent jest prosty. Kupiłem w drogerii jakiś płyn do włosów w przezroczystej buteleczce z odkręcanym atomizerem. Płyn do zlewu (albo na łepetynę :-), myjesz buteleczkę i zapodajesz do środka miksturę. Płyta na talerz, puszczasz i psikasz 8-10 razy. Masz pokrytą płytę równomiernie płynem (label suchy jeśli robisz to umiejętnie). Pędzel w dłoń i jedziesz z koksem :-)

Edytowane przez seniortelefono

Imacman-blondyna pracuje nad Guinness'em.

Niesamowita kobieta z niesamowitym piwem :)

Patent jest prosty. Kupiłem w drogerii jakiś płyn do włosów w przezroczystej buteleczce z odkręcanym atomizerem. Płyn do zlewu (albo na łepetynę :-), myjesz buteleczkę i zapodajesz do środka miksturę. Płyta na talerz, puszczasz i psikasz 8-10 razy. Masz pokrytą płytę równomiernie płynem (label suchy jeśli robisz to umiejętnie). Pędzel w dłoń i jedziesz z koksem :-)

Jaki pędzel polecasz?

Ja używam płaskiego o szerokości płyty z włosia koziego. Kupiłem w jakimś sklepie internetowym dla plastyków. Trzeba go tylko przystrzyc.

Cześć...robiłem tak samo, wcześniej używałem jeszcze mniej zaawansowanych technik wybłyszczania winyli...ale do czasu....po tym jak kupiłem używaną nitty gritty pro, to po pierwszym odsłuchu umytej przy jej pomocy i znanej mi przecież na pamięć płyty, szczękę zbierałem z podłogi.....od tej pory nie wierzę (niestety)w półśrodki....pozdrawiam - Andrzej.

Pytanie bez złośliwości :

Na jakiej zasadzie działa nitty gritty ?

Co różni ją od ssawki odkurzacza oklejonej aksamitką ?

Poza wygodą użytkowania oczywiście.

Możesz wkleić jakieś zbliżenia elementu rozprowazającego płyn i odsysająco czyszczącego ?

Jeszcze raz podkreślam zero złośliwości tylko ciekawość.

Pooydrawiam

Bejnik

Być może.

Mam pięć płyt umytych w Okki Nokki. Po jednym ich przesłuchaniu z ciekawości umyłem je swoim sposobem. I wprawdzie szczęki nie zbierałem, ale poziom szumów się troszeczkę zmniejszył.

Tak że co kto lubi.

Tak na marginesie uważam, ze wydawanie dużych pieniędzy za w sumie proste urządzenie mija się z celem. Ale na pewno zyskuje się wygodę.

Po raz drugi - co kto lubi :-)

Pytanie bez złośliwości :

Na jakiej zasadzie działa nitty gritty ?

Co różni ją od ssawki odkurzacza oklejonej aksamitką ?

Poza wygodą użytkowania oczywiście.

Możesz wkleić jakieś zbliżenia elementu rozprowazającego płyn i odsysająco czyszczącego ?

Jeszcze raz podkreślam zero złośliwości tylko ciekawość.

Pooydrawiam

Cześć!....żaden ze mnie fotograf, a poza tym by dokładnie pokazać podzespoły, to musiałbym rozmontować myjkę, na co, po jej kapitalnym remoncie, nie mam większej ochoty....ale moim zdaniem, ważna jest moc odkurzacza oraz elementy rozprowadzające i odsysające płyn, wykonane z mikrofibry...dokładny opis znajdziesz w necie....przy okazji kolejnej kąpieli winyli (robię to raz na jakiś czas....tj. po tym jak kupię co najmniej 10 szt.) postaram się pstryknąć parę fotek, ale dysponuję jak na razie tylko telefonem (lustrzankę zaanektowała ta zła kobieta :-)) i tym samym na zbyt wiele to bym nie liczył.....pozdrawiam - Andrzej.

Bejnik

Być może.

Mam pięć płyt umytych w Okki Nokki. Po jednym ich przesłuchaniu z ciekawości umyłem je swoim sposobem. I wprawdzie szczęki nie zbierałem, ale poziom szumów się troszeczkę zmniejszył.

Tak że co kto lubi.

Tak na marginesie uważam, ze wydawanie dużych pieniędzy za w sumie proste urządzenie mija się z celem. Ale na pewno zyskuje się wygodę.

Po raz drugi - co kto lubi :-)

Cześć! Po pierwsze okki nokki to nie nitty gritty (choć nazwy podobne - przypadek ?)...po drugie - jaki płyn myjący ?......, po trzecie - kto mówi o dużych pieniążkach ?...myjkę kupiłem używaną i ponadto okazała się poważnie uszkodzona (czytaj: nieszczelna)...dostałem duży upust, w rezultacie kosztowała tyle, co może ze trzy komplety konsti i to bez płynu....tym samym mniej niż niewiele....a efekt mycia (moim zdaniem) spektakularny, bez porównania do tego, jaki uzyskamy domowymi sposobami....ot i tyle....pozdrawiam serdecznie - Andrzej.

Bejnik

Polemizował nie będę bo i tak nie mam jak porównać :-)

Natomiast zasada działania obydwóch tych fabrycznych urządzeń jak i mojego "chałupniczego" jest taka sama. Trudno mi sobie wyobrazić aby można było płytę umyć dokładniej niż mi się to udaje. Ale to tylko moje domniemania - może rzeczywiście fabryczne urządzenia robią to lepiej.

Co do cen - chodziło mi o nowe urządzenia, których cena jest moim zdaniem absurdalna. Niemniej nikomu w kieszeń zaglądać nie zamierzam i każdy kupuje co chce :-)

A jeśli Tobie udało się kupić to okazyjnie, to tylko pogratulować.

Wracając do tematu wątku - walczę z zaciskiem w knosti, coby nie zalewał labela. Wymyśliłem coś takiego - uszczelka okienna przyklejona do zacisku. Pytanie do kolegów - czy izopropyl może rozpuścić klej od tej uszczelki albo samą uszczelkę - czy można to spokojnie stosować do mycia płyt, bez obawy o ich usyfienie? Pierwsze mycie testowe zakończone powodzeniem, label suchy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12-0-57000500-1305650494_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ja używam płaskiego o szerokości płyty z włosia koziego. Kupiłem w jakimś sklepie internetowym dla plastyków. Trzeba go tylko przystrzyc.

Znalazłem taki oto Pędzel z kozy płaski klejony o szerokości 10 cm

Ukryta Zawartość

post-11945-0-96789500-1305655486_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzysiek, ale właściwie po co Ty ładujesz ten izopropanol do mycia każdej płyty? Każdą płytę masz rzeczywiście zapaćkaną tłustymi plamami? Bo wiesz, nietórzy płyty chwytają rękoma za krawędzie, względnie za label, czyli za te części z którymi igła nie ma zupełnie kontaktu. Izopropanol służy tylko rozpuszczaniu tłuszczów, sądzę, że w 90% przypadków jest zupełnie niepotrzebny. Daj kroplę stężonego izopropanolu na płytę którą masz do wyrzucenia i zobacz co się stanie. Daj drugą kroplę na tę gumową uszczelkę, odczekaj aż izopopanol odparuje całkowicie i przyjrzyj się tej uszczelce.

Do wody destylowanej należy dodać tylko niewielką ilość środka zmniejszającego napięcie powierzchniowe wody (dosłownie kilka kropel) i...naprzód!

Pozdro,

Yul

• 2 tygodnie później...

Ja robię 8-10 w jedną stronę i odsysanie. Później to samo w drugą stronę.

Tj. kręcisz w lewo a potem w prawo? ;)

Żartuje oczywiście, ale Imacman pamiętaj, że cała czynność musi być przeprowadzona "przed zmierzchem dnia siódmego od księzyca w pełni, a wykonując ją stać musisz na jednej nodze. Drugą zaś musisz wykonywać ruchy przeciwne, do kierunku w którym kręci się aktualnie talerz". Inaczej nie zagra, niestety :(

Chyba lepiej DD, bo pasek będzie się ślizgał przy obciążeniu talerza. Ale może wystarczy BD, nie wiem...

btw. Udało mi się dorwać knosti za 70 zł(bez płynu), heh, szczere kondolencje dla ludzi którzy wydali na plastik 200zł...ale sprawdza się b.przyzwoicie, szkoda, że jest takie nie dopracowane i trzeba grzebać w tym zacisku.

Jeśli mowa o użyciu ssawki to

DD także nie 'pociągnie', no chyba ,że Technics 1210 ;)

o BD nie wspominając

najlepiej jest kupić po prostu silnik

audiokarma.org

Żartuje oczywiście, ale Imacman pamiętaj, że cała czynność musi być przeprowadzona "przed zmierzchem dnia siódmego od księzyca w pełni, a wykonując ją stać musisz na jednej nodze. Drugą zaś musisz wykonywać ruchy przeciwne, do kierunku w którym kręci się aktualnie talerz". Inaczej nie zagra, niestety :(

A gdzie dziewica i krew nietoperza? No i tylko i wyłącznie na rozstajach...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Imacman

Bez znaczenia, żaden nie uciągnie. Trzeba kręcić ręcznie.

Uciągnie, trzeba go tylko odpowiednio do tego dostosować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uciągnie, trzeba go tylko odpowiednio do tego dostosować.

Ukryta Zawartość

Wyszło to całkiem profesjonalnie - niestety nie mam takich zdolności i możliwości jak Ty :(

Czy to jest taki sam moduł?

Ukryta Zawartość

Tylko problemem jest to koło pośrednie zamocowane na łożyskowanej osi :(

Są tylko takie łączniki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

Wyszło to całkiem profesjonalnie - niestety nie mam takich zdolności i możliwości jak Ty :(

Czy to jest taki sam moduł?

Ukryta Zawartość

Tylko problemem jest to koło pośrednie zamocowane na łożyskowanej osi :(

Są tylko takie łączniki:

Ukryta Zawartość

Tak, to bardzo zbliżony zespół napędowy. Różni się tylko kształtem tego białego plastiku, w który wchodzi element zespolony z kołem pojazdu. Ten element ma taki kształt, aby pasował do tej białej części obrotowej zaspołu napędowego. Z koła pojazdu wyciąłem sobie to kółko pośrednie, oklejone elastycznym paskiem zębatym. Te łączniki z drugiego linku także można przerobić tak, aby miały odpowiednią średnicę i płaszczyznę pozwalającą na oklejenie paskiem. Wpadł mi w ręce kiedyś taki samochodzik dla dzieci i skojarzyłem, że napęd od niego będzie się doskonale nadawał do budowy myjki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi