Skocz do zawartości
IGNORED

Knosti- myjka do lp.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kiedyś miałem jakiś syfeks na płycie punktowo w jednym miejscu. Nie zeszło po pierwszym myciu. Zostawiłem na dłużej w Knosti, żeby się pomoczyło, a potem ustawiłem tak płytę na szczotkach, żeby było na tym syfeksie i smyrałem przód-tył przód-tył po szczotkach. Zeszło, grało elegancko.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

mam nadzieje ze forumowy płyn jest lepszy od knosti . W knosti myję płyty od 5 do 10 minut a mimo to niektóre trzeba umyć dwukrotnie czyli ok 15 minut kręcę najbardziej zabrudzoną płytą :)

mam nadzieje ze forumowy płyn jest lepszy od knosti . W knosti myję płyty od 5 do 10 minut a mimo to niektóre trzeba umyć dwukrotnie czyli ok 15 minut kręcę najbardziej zabrudzoną płytą :)

To nieźle musisz mieć te płyty zabrudzone. Lepiej do takiego stanu nie dopuścić. W takim razie więcej izopropanolu.

pytanie do specjalistów od forumowej mikstury. Chciałem kupić w aptece "wodę do iniekcji", jednak pani powiedziała, że takowa jest w porcjach po 5ml, więc musiałbym kupić takich ze 100 opakowań. W zamian wziąłem litr wody oczyszczonej (aqua puricata), czy to o taką wodę chodziło, czy może trzeba szukać tej 'do iniekcji' w innych opakowaniach?

Pozdrawiam

Moon

^^ Kupuję w aptece "wodę do wstrzykiwań - Baxter" - 500ml za 3zł.

Aqua Purificata też może być stosowana do myjki - to jest woda oczyszczona otrzymana za pomocą wymiany jonowej lub odwróconej osmozy.

I jeszcze tytułem uzupełnienia a propos nazewnictwa alkoholu izopropylowego i alkoholu propylowego:

Alkohol izopropylowy = propan-2-ol wg. IUPAC lub 2-propanol

Alkohol propylowy = propan-1-ol wg. IUPAC lub 1-propanol

IUPAC to Międzynarodowa Unia Chemii Czystej i Stosowanej

Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

^^ Kupuję w aptece "wodę do wstrzykiwań - Baxter" - 500ml za 3zł.

Aqua Purificata też może być stosowana do myjki - to jest woda oczyszczona otrzymana za pomocą wymiany jonowej lub odwróconej osmozy.

no to git, dzieki. widocznie w aptece po prostu nie mieli wody do wstrzykiwań w innych opakowaniach.

Witam, czy zamiast izopropanolu można zastosować zwykły czysty spirytus spożywczy? Chodzi o to, że spirytus jest w każdym monopolowym, natomiast izopropanol tylko z allegro, gdzie po zsumowaniu zakupu i kosztów wysyłki wychodzi równowartość spożywczego prawie.

Witam, czy zamiast izopropanolu można zastosować zwykły czysty spirytus spożywczy? Chodzi o to, że spirytus jest w każdym monopolowym, natomiast izopropanol tylko z allegro, gdzie po zsumowaniu zakupu i kosztów wysyłki wychodzi równowartość spożywczego prawie.

kolego, czytaj co pisze na etykietach. Spirytus ma 96% więc jak może być czysty? Dlatego zostawia osad i nie stosuje się go do czyszczenia optyki czy laserów w CD.

Pozdr, Krzysiek

A mozna uzyc SAMEGO izopropanolu? Bez rozrabiania z innymi cieczami. Bedzie skutecznie? Nie musi byc skuteczniej od plynu forumowego, antystatyczne skladniki nie sa mi potrzebne.

A mozna uzyc SAMEGO izopropanolu? Bez rozrabiania z innymi cieczami. Bedzie skutecznie? Nie musi byc skuteczniej od plynu forumowego, antystatyczne skladniki nie sa mi potrzebne.

Obawiam się,że może by za mocny do winyla.

Alkohol etylowy nie jest tak obojętny chemicznie względem tworzyw sztucznych jak alkohol izopropylowy, dlatego to ten drugi używa się głównie do ich czyszczenia. Choć z drugiej strony, to etanol czesto stosuje się do czyszczenia np. optyki precyzyjnej.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

W końcu kupiłem myjkę Knosti.Dałem 132 zł plus przesyłka z Niemiec.Wykonanie średnie, mogło być lepiej,w używaniu dość prymitywna, ale longi po przemyciu grają rewelacyjnie!Nie spodziewałem się,że będzie aż tak dobrze!Wiekowe płyty, które daremno było czyścić szmatkami, szczoteczkami, teraz pokazały na co je stać.Przestały smażyć.Dla mnie rewelka!

W końcu kupiłem myjkę Knosti.Dałem 132 zł plus przesyłka z Niemiec.Wykonanie średnie, mogło być lepiej,w używaniu dość prymitywna, ale longi po przemyciu grają rewelacyjnie!Nie spodziewałem się,że będzie aż tak dobrze!Wiekowe płyty, które daremno było czyścić szmatkami, szczoteczkami, teraz pokazały na co je stać.Przestały smażyć.Dla mnie rewelka!

A po pierwszym przesłuchaniu takiej umytej płyty zbiera Ci się syf na igle?

Gość Darek1890

(Konto usunięte)

W końcu kupiłem myjkę Knosti.

Ma ona tez jeden duzy minus o ktorym nikt nie wspomina. Na niektorych plytach labele sa wieksze od kolka na ktorym sie mocuje plyte i moze byc przykra niespodzianka gdy farba zacznie schodzic podczas mycia. Na szczescie mozna samemu to dopracowac.

Tutaj masz przepis na sprawdzony plyn do mycia plyt, oraz duzo innych przydatnych informacji

http://www.soundfountain.com/amb/rc1.html#LIQUID

Powyzszy przepis jest bledny . Wykonany plyn zawiera etanol . Etanol ( tzw spirytus ) jest jednoznacznie srodkiem agresywnym chemicznie w stosunku do vinilu . Dluzsze pozostawienie plyty w taki plynie zaskutkuje jej nieodwracalnym uszkodzeniem .Proponuje przejrzec As w celu znalezienia receptury tzw plynu forumowego . Jest on szeroko uzywany na forach miedzynarodowych i w chwili obecnej nie ma dla niego rozsadnej alternatywy .

Gość Darek1890

(Konto usunięte)

nie ma dla niego rozsadnej alternatywy .

Mylisz sie ze niema alternatywy.

Etanol ( tzw spirytus ) jest jednoznacznie srodkiem agresywnym chemicznie w stosunku do vinilu .

Tak ale nie gdy jest rozcienczony w odpowiednich proporcjach.

Dluzsze pozostawienie plyty w taki plynie zaskutkuje jej nieodwracalnym uszkodzeniem .

Nikt nie pozostawia plyt w plynie tylko czysci.

Stosuje ten srodek do czyszczenia plyt od bardzo dlugiego czasu i smiem stwierdzic ze twoje myslenie jest bledne. Testowalem kilkanascie srodkow do czyszczenia plyt i kazdy twierdzil ze ten jest super, tylko ten zaden inny. prawda jest gdzies niedaleko i tylko wlasne doswiadczenie pokaze ci co jest dobre. Na forach calego swiata mozna przeczytac rozne sklady. Jedne czyszcza powiezchownie inne gleboko w rowkach nastepne pozostawiaja zabezpiecenia elektrostatyczne itd. itp. Sprawdzalem tez kiedys zwykly alkohol rozcienczony w wodzie destylowanej z dodatkiem plynu do mycia naczyn w bardzo malej ilosci i powiem ci ze efekt byl zadziwiajacy. Plyty ktore trzeszczaly odzyskaly swoj dzwiek, byly czyste, swiecace i niektore wygladaly jak nowe. Ogladalem je nawet przez szklo powiekszajace. Wszystko to testowalem osobiscie nie patrzac na innych co mowia. Dodam ze zajmuje sie plytami juz ponad 30 lat. Chcialbym kiedys kupowac plyty tak czyste jak posiadam. A tyle na ten temat wszyscy pisza. Efekt? Sam sobie odpowiedz.

- pomocy - nadepnąłem przypadkowo i urwał się ten krótszy trzpień od kółka dociskowego - dłuższy na szczęście został, więc myję, ale jest duży dyskomfort, na stronie knosti można te kółka kupić za 5 euro, ale dostawa 33 euro ! czy to można gdzieś kupić taniej ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

- pomocy - nadepnąłem przypadkowo i urwał się ten krótszy trzpień od kółka dociskowego - dłuższy na szczęście został, więc myję, ale jest duży dyskomfort, na stronie knosti można te kółka kupić za 5 euro, ale dostawa 33 euro ! czy to można gdzieś kupić taniej ?

np. tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na allegro widziałem kiedyś - nie pamiętam, albo 35 albo 50 zł. Chore pieniądze za takie g*****:) pytaj u ramadusa albo u wamata (nicki z allegro) bo to było u jednego z nich. Ale mimo wszystko próbowałbym naprawić - urwać całość trzpienia, czy jak to nazwać, i zastąpić metalową śrubką albo coś.

to dla markama odpowiedź

dotyczy płynu KNOSTI disco-Antistatic tego pakowanego do myjek 1 litr .

excel

dobry klej 2 składnikowy ( nie jedno ) by Ci to skleił na amen na przykład płynny metal Bizona schnie 2 dni ale nawet klucz do mieszkania ( gdzie powierzchnia styku jest minimalna ) skleił trwale . Tyle że taki klej kosztuje jakieś 25 zł więc niewiele taniej ale za to dostępny jest napewno w każdym mieście .

To prawda, dostałem kilka płyt z allegro które były umyte w oryginalnym knosti, tragedia. Excel - spróbuj wyjąć cały ten fragment z trzpieniem, u mnie było bardzo lekko doklejone, że musiałem dokleić sam:)i potem pokombinuj, uważam ze 45 zł to GARGANTUICZNA cena za takie coś, zważając że ja za całą myjke zapłaciłem 70 zł. Myśle że można by nawet wbić gwóźdź, taki dosyć skromny, na głębokość 0,5 - 1cm, tak jak szedł oryginalny trzpień, potem zalać super glue, reszte gwożdzia owinąć kilka razy koszulką termokurczliwą, żeby był odpowiedniej grubośći. Na pewno da się coś zrobić,pzdr:)

Witam Kolegów. I ja stałem sie posiadaczem myjki Knosti. Umyłem dzisiaj kilka płyt, miedzy innymi "The wall", które kupiłem na A... . Oczywiście poćwiczyłem na jakimś badziewie. Ale co tam można zepsuć? Płyta Pink Floyd na oko była czysta, ale stwierdziłem, że po umyciu 6 płyt i przefiltrowaniu płynu przez filtr do kawy, na wewnętrznej stronie bibuły jest szary brud, jakby kurz, wieloletni kurz. Może nawet z domu poprzedniego właściciela. Płyty myłem w oryginalnym płynie Knosti. Te które umyłem a właściwie wyszorowałem pomiędzy tymi szczotkami, aż świecą czystością. "The wall" po tym szorowaniu gra rewelacyjnie, nie ma "pykania" nawet w cichych partiach. Generalnie jestem zadowolony. Przeliczyłem jednak, że dziennie myjąc po 7 płyt (tyle wchodzi na suszarkę), zajmie mi to około półtora miesiąca aby umyć wszystkie. To trochę czasu. Co zauważyłem: niestety te cholerne osłony na lebele przepuszczają płyn. Tak sobie myśle, że chyba poproszę mojego znajomego tokarza aby mi wytoczył osłony z aluminium na tokarce z rantem na uszczelkę gumową. Nie jest to bardzo skomplikowane toczenie, więc po dwóch - trzech dniach będę miał nowe osłony i chyba szczelniejsze. Muszę jeszcze wypróbować "forumową miksturę" którą tak zachwalacie. Chciałbym jednak wprowadzic do niej jeszcze jeden skladnik. Na razie nie piszę jaki, muszę to doświadczalnie sprawdzić (oczywiście nie innych Pink Floidach). Jak sprawdzę działanie to podzielę się recepturą. Powinno być dobrze a nawet bardzo dobrze. A tak jeszcze odnośnie wody destylowanej z aptek - w czałej Częstochowie nie mogłem jej kupić. W jednej pani powiedziała, że może sprzedać ni etanol (czyli spirytus etylowy) natomiast woda jest na receptę (!). Polska to być dziwna kraj! Ale teraz już wody mam pod dostatkiem. Moja koleżanka, która jest lekarzem w jednym ze szpitali, powiedziała mi że oni tam mają destylarkę. Kupiłem baniak na 5l i mam teraz a mam tej wody. I mam już źródełko. Nie do wyschnięcia. Podsumowując: myjka jest tak prosta w budowie jak przysłowiowy cep. Ale to działa. I może w tym tkwi cała filozofia, w tej prostocie. Jak sprawdzę moją recepturę to napiszę o tym. Na razie jestem zadowolony. Za produkt (w sześcio stopniowej skali), daję ocenę 5+ !!

ps. zapomniałem dodać, że umyte płyty umieściłem w nowych koszulkach: papierowych z wkładem foliowym lub foliowych półokrągłych. Umycie płyt i wsadzenie ich w stare koszulki to tak, jakbyśmy się wykąpali (i przepaszam za porównanie) założyli brudne ubranie. W zasadzie efekt ten sam :-))

Edytowane przez Nikonowiec
  • Pokaż nowe odpowiedzi