Skocz do zawartości
IGNORED

Hyperiony II, III czy Mimas II

atryda

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba dojrzalem do wymiany mojego zestawu kina domowego (szczegoly w info) na porzadne stereo. W zwiazku z tym pare pytan:

1. Czy bedzie widoczna roznica przy wymianie na ktores z tych kolumn+ wzmacniacz do ok 1kzl?

2. Czy Hyperiony III sa naprawde tak dobre, zeby rekompensowaly 800zl roznicy w cenie?

3. Jaki wzmacniacz do tych kolumn w cenie do 1kzl?

4. Moze jakis inny zestaw kolumny, wzmacniacz w tym przedziale cenowym?

Spraw utrudnia, jeszcze fakt ze zestaw wiekszosc czasu bedzie gral w pomieszczeniu ok 18mkw a 3-4 miesiace w 26mkw.

https://www.audiostereo.pl/topic/23468-hyperiony-ii-iii-czy-mimas-ii/

Porownywalem kiedys moje byle Tannoy M4 z AA. Jedynie na co bym wymienil wtedy je to na Mimas II, ale byly to M4 mocno modyfikowane. M4 niemodyfikowane graly duzo slabiej od moich, wiec roznica bylaby wieksza. Hyperionow III nie sluchalem wiec nie wiem. Moze warto podjechac i posluchac???

Ja słuchałem Mimasów i Hyperionów III, jeśli rafko mówi że jest różnica jest między M4 a Mimasami to ja mogę ze swojej strony powiedzieć że jest również różnica pomiędzy Mimasami i Hyperionami oczywiście z dużą przewagą Hyperionów.

Hyperion III, tylko raczej do melego pomieszczenia to srednio sie nadaja. Mozesz miec problem z basem. Ale jak wiekszy pokoj to nie ma co sie zastanawiac. Jak masz male pomieszczenie to DIONY albo Totem Mite ew Paradigm Studio 20v3 bodajrze jak nie pomylilem oznaczen;). Byl tutaj taki fajny watek zalozony przez Snajper (a) poszukaj. Tam dowiesz sie duzo napewno.

>mlody2

Chętnie posłuchałbym tych Totem Mite :))) Da się coś w tej kwestii zrobić ? Mieszkam niedaleko Ciebie. Aktualnie mam AA Dione, w bardzo małym pomieszczeniu, ale może jeszcze da się lepiej :)))

Do 18 m2 to raczej bym sugerowal monitorki. Polecalbym Dynaudio 42 oraz wczesniej wspomniane Totem Mite. Niemniej jednak jest to wyzszy koszt od wspomnianych przez Ciebie Mimasow, wiec musialbys podac budzet jaki mozesz przeznaczyc!

pkrecz, 28 Gru 2005, 10:25

>>mlody2

>Chętnie posłuchałbym tych Totem Mite :))) Da się coś w tej kwestii zrobić ? Mieszkam niedaleko

>Ciebie. Aktualnie mam AA Dione, w bardzo małym pomieszczeniu, ale może jeszcze da się lepiej :)))

Nie ma problemu bierz sprzet pod pache ( lepiej do samochodu ) i zrobimy maly odsluch:) Tylko CD swoje musisz wziac bo ja jestem w trakcie sciagania nowego sprzetu:) Jak chcesz to mozesz tez wziac Diony i kable swoje. Zobacz sprzet w o mnie i wez co uwazasz:) Masz czas jutro ( czwartek ) po pludniu? Bo pozniej to juz tylko w nowym roku jakos:P Mysle ze warto wpasc:)

>mlody2

Niestety nie mam samochodu. Będę musiał wybrać się do Ciebie pociągiem w jakąś sobotę, ale to dopiero po Nowym Roku. W weekend pasuje Ci ? Z czasem skontakuję się w tej sprawie na priva. OK ?

Hyperiony II z Denonem raczej sie nie sprawdza - bedzie zimno, twardo i nieprzyjemnie (sluchalem z PMA-980R i tak wlasnie bylo).

Sprobuj posluchac moze AA Tethys - powinno byc zdecydowanie lepiej, zwlaszcza ze cena teraz to okolo 3 tys.

Pozdrawiam,

Lete

• Redaktorzy

atryda - u mnie AA Hyperiony II grają z Sound Projectem 3SE (tranzystor 35Wx2) w ponad 20m i jest ok. Brzmienie wzmaka oceniam jako lekko lampowe - gorąca średnica, słodkie wysokie i zaokrąglony bas. Poszukaj czegoś podobnego (np. hybrydy Ancienta, lamp DAREDa). Powinno Ci się spodobać.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

tylko zamiast E10czy E11 poszukaj końcówki E30 + jakiegoś pre (za 65zł dostaniesz nową pasywkę VALa, ale zdecydowanie lepiej zagra z prosiakiem Musicala X-PRE, albo inna lampką)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

A widziałeś X-Pre?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Wolalbym uniknac wszelkich lamp i innego delikatnego sprzetu ze wzgledow praktycznych. Generalnie mieszkam w akademiku i 2 razy do roku mam przejazdy dom-akademik i akademik-dom. Do tego wiadomo w akademiku sporo ludzi sie kreci i pewnie by chcieli zobaczyc, dotknac ........:)

Hmmm... Ja mam Mimas II. Nie słuchałem Hyperionów, jeno czytałem. Przed zakupem zastanawiałem się również, czy warto dołożyć do Hypków. A róznica jest spora, poczytałem i psim swędem kupiłem Mimasy w dobrej cenie.

Nie umiem plastycznie opisywać doznanych wrażeń, edukację muzyczną ukończyłem w momencie zmiany ustrojowej, w podstawówce. ale gdy po raz pierwszy posłuchałem Mimasów II, uderzyło mnie bogactwo wydobywajcych się dzwięków z dobrze kontrolowanym basem, choć mam niespełna 13 m2. Średnica zwarta, wysokie nie świdrują uszu, dżwięk nie jest sterylny. Glośniki ładnie budują scenę. Uznałem, że w moich warunkach mieszkalnych, przy uwzględnieniu innych potrzeb, nie będę dopłacał do Hyperionów. Może by i mnie powaliły na kolana, chętnie się kiedyś przekonam i jesli grosza starczy, kupię. Póki co, głośniki uzupełniają się z systemem, a w porównaniu do poprzedników, tj. B&W 302, Tannoy M2.5 i B&W 303, poczyniłem ogromny krok naprzód i na nowo poznaję swoje płyty...

• 1 miesiąc później...

posluchalem w koncu nowych hyperionow,no i tak...jak dla mnie kolumny idealne do rocka,duzy dzwiek,duze cisnienia akustyczne,bas jest porywajacyi swietnie pulsuje,po prostu czadzik,mozna nim przestawiac sciany,kolumny jak dla mnie do min. 20metrow.Niestety z reszta gorzej,srednica nie zachwyca,wysokie tony szczegolowe lecz lekko oderwane,jak dla mnie ciut za jednostajne i suche,po dluzszych odsluchach mimo gorszej dynamiki bardziej przypadly mi do gustu spokojniej grajace phoebe II,mialy to cos w srednicy czego hyperiony nie maja,oczywiscie mniejszy bas,ale wokal o wiele bardziej ciekawy,sprawe pogodzily totem mite ktore przestrzenia i naturalnoscia zdeklasowaly konkurencje,niesamowicie wciagajacy dzwiek..graja zupelnie inaczej niz modele aa.no a ja jako monitorowy sceptyk teraz mam maly metlik w glowie;)

Widocznie do Vincenta pasowały Totemy .

Już gdzieś tu na forum czytałem że potrzebują dobrej elktroniki przynajniej z przedziału 4000/5000 tyś .

Ja słuchałem je z Nad-em 352 i to był okropnie efekciarski dzwięk coś ala Altusy Bas łup łup łup potem długo długo nic i coś świszczało na górze , środka nie stwiedzono .

o Dacu stelmacha moge powiedziec tylko tyle ze jako uzytkownik podlaczam sie tylko do reszty pozytywnych opini na jego temat i potwierdzam je,w koncu srednica zaczela wybrzmiewac,gra bardzo czysto i szczegolowo a przy tym nie meczaco,napewno jest wiele lepszych cdekow ale napewno nie za takie pieniadze.

Ja sluchalem Hyperionow III ( jako jeden z pierwszych ) i mam Totem Mite( ktore tez wybralem z paru innych modeli ) Potwierdzam ze Mite potrzebuja porzadnej elektroniki. Z byle czem graja byle jak. Moja konfiguracje mozna zoabczyc w o-mnie. Napewno Mite potrzebuja wydajnie pradowego wzmaka i niezbyt jasno acz przejrzyscie i naturalnie grajacego. Reszta toru wg gustu. Wg mnie Totemy zywo reaguja na jakiekowiek zmiany czy to kabelkow gl. czy IC.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.