Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, il Dottore napisał:

Firma nazywa się Centurion, nie ma dealerów w Polsce (

Dziwne, bo parę lat temu brat kupił na Podlasiu właśnie Centuriona w sklepie...

Za taką kasę to mogli zrobić chociaż niewidoczne spawy, straszną fuszera 😁

7 godzin temu, przmor napisał:

Serio żeby przejechać 32km i to na elektryku trzeba się napedalowac? Przecież to 1,5h jazdy ze średnia 20km/h (nieprzekraczalną dla elektryków bez zdjętej blokady). W życiu bym elektryka nie kupił jeśli jazda na nim jest tak wyczerpującą 🙂

Na wypasionym elektryku szwagra zrobiłem sprint z Wetliny do Ustrzyk (dwie bieszczadzkie przełęcze Wyżna i Wyżniańską) ze średnią 25, ale to była masakra, bo nawet w dół na oponach 2,8 trzeba nieźle dygać - na szczęście piwo w hotelu jak zawsze zimne 😉

nagrywamy.com

Jesli to porownasz z twoim nie-elektrykiem, jak dlugo bys potrzebowal?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Nie te Ustrzyki, te bliższe, Górne 😉Na taką trasę nie starczy baterii w tym tempie. Ale w tym roku koledzy pykneli wielka pętlę (szosówkami rzecz jasna) w 4:45, więc może coś w tym jest. 

11 minut temu, Ajothe napisał:

Chyba nie rozumiem, mówisz że na elektryku trzeba strasznie się wysilać? 

Ten konkretny elektryk szwagra to freeridowy trek z oponami 2,8 z odpowiednim bieżnikiem (szwagier waży 120, jest co nosić). Na asfalcie z góry trzeba pedałować 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

16 minut temu, Ajothe napisał:

Mam takie wyobrażenie, że dzięki elektrykowi osoby bez kondycji mogą sobie jeździć po górach.....

...mylę się?

Tak, oczywiście. Ale niezbyt szybko i niezbyt daleko 😉

Tak serio to gory+szuter powolutku można się kulać. Ciężki full elektryczny z góry jedzie po szutrze 70, zwykły hardtail nie da rady (chyba, że ktoś nie myśli). Pod górę wszyscy sapią, elektryk jedzie latwiej/dużo łatwiej, ale jak masz 70km do zrobienia to musisz optymalizować zużycie prądu, więc trzeba kombinować. Jeździmy od 25 lat stałą w miarę ekipa w Bieszczady (od 17 lat mam ten sam pokój - nic się nie zmienił ;), więc siłą rzeczy niektórzy lepiej (dwóch w tym roku zalicza Hawaje, trzymajmy kciuki) a inni słabiej. Tu elektryki są ratunkiem, bo pozwalają większą grupą bez marudzenia i czekania robić trasy. Bez elektryków to było właśnie albo czekanie albo "eee ja dzisiaj sobie sam pętelkę walnę". A przecież rowery są tylko pretekstem 😉

nagrywamy.com

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Za taką kasę to mogli zrobić chociaż niewidoczne spawy, straszną fuszera

To nie fuszera - to amelinium. Ja mam identyczne wykonanie. Mało firm oferuje niewidoczne spawy, i to raczej tylko w analogach. Np. Koga tak robi rowery. E-bike ciężkie bydle, musi być solidnie, więc się spawa na bohato. 🙂

8 godzin temu, przmor napisał:

Serio żeby przejechać 32km i to na elektryku trzeba się napedalowac? Przecież to 1,5h jazdy ze średnia 20km/h (nieprzekraczalną dla elektryków bez zdjętej blokady). W życiu bym elektryka nie kupił jeśli jazda na nim jest tak wyczerpującą 🙂

Nikt nie zmusza kupować. 🙂 Musisz się sam przejechać i zdecydować, co wolisz. Teraz siostra jest w Alpach to mówi, że analogów już nie widziała tam w ogóle.

3 godziny temu, przmor napisał:

Ale cały czas nie jedziesz 25km/h, jedziesz czasem wolniej ale raczej nie szybciej bo wtedy trzeba rzeczywiście pedałować a nie tylko obracać nogami.

Jasne że wolniej. Myślałem o zamontowaniu Speedboxa ale to bez sensu. Jedziesz sobie 20km/h na ogół.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Obym nie musiał kupować elektryka :) Póki co zdrowie dopisuje a i kondycja nie najgorsza. Jak trzeba to i 100km przejadę w czasie porównywalnym czy nawet lepszym niż elektrykiem.

32 minuty temu, Ajothe napisał:

Mam takie wyobrażenie, że dzięki elektrykowi osoby bez kondycji mogą sobie jeździć po górach.....

...mylę się?

Nie powiem Ci bo jeszcze nie byłem w górach rowerem. Jak tylko kupię platformę na hak to zabiorę rowery w Góry Wicklow i dam znać. To takie pseudogóry, żadne Himalaje, ale czym chata bogata! 🙂

2 minuty temu, przmor napisał:

Obym nie musiał kupować elektryka 🙂 Póki co zdrowie dopisuje a i kondycja nie najgorsza. Jak trzeba to i 100km przejadę w czasie porównywalnym czy nawet lepszym niż elektrykiem.

I bardzo dobrze! Korzystaj! Wcale nie twierdzę że każdy musi mieć elektryka. Nieprawda! Każdy niech sobie pedałuje na czym chce.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

10 minut temu, il Dottore napisał:

To nie fuszera - to amelinium. Ja mam identyczne wykonanie. Mało firm oferuje niewidoczne spawy, i to raczej tylko w analogach. Np. Koga tak robi rowery. E-bike ciężkie bydle, musi być solidnie, więc się spawa na bohato. 🙂

Prowokuje, bo sam mam scotta beż spawów (nie wszędzie 😆) z Amelinium....analog 😋

14 minut temu, przmor napisał:

Obym nie musiał kupować elektryka 🙂 Póki co zdrowie dopisuje a i kondycja nie najgorsza. Jak trzeba to i 100km przejadę w czasie porównywalnym czy nawet lepszym niż elektrykiem.

Co roku wiosną przed Bieszczadami mam chwile zwątpienia - ale ciągle się trzymam. Niestety, ekipa się nam rozszerza i trzydziestolatkowi zafiksowanemu na rower nie ma szans koła utrzymać. Na szczęście znają gówniarze swoje miejsce w szeregu 😉

nagrywamy.com

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Prowokuje, bo sam mam scotta beż spawów (nie wszędzie 😆) z Amelinium....analog 😋

Ja też! Speedster Gravel 10, uwielbiam go! 

"Tynk pożera dźwięk" 747

• Redaktorzy

Ja mam dwa analogi hardaile

- GT Tequesta Cro-Mo 26" 3x8 rocznik 1998

- CUBE Attention ALU 29" 1x12 rocznik 2022

Oba zajebiste!

Edytowane przez kangie
Pomyłka

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 godziny temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Jeśli jeżdżę sobie rekreacyjnie, jak ostatnio - rozkoszując się fajnymi miejscami, zatrzymując się by porobić zdjęcia, posiedzieć nad wodą, czy nawet zjeść loda to taka wycieczka 50 km zajmuje mi ok. 5 godzin. Jednak wcześniej kilka razy jeździłem na działkę rowerem, którą mam w Łęgu nad Pilicą (82 km) i wtedy zależało mi na jak najszybszym pokonaniu trasy. Wtedy zajmowało mi to ok. 4 godzin. Normalnym górskim rowerem.

Ukryta Zawartość

Z doświadczenia to jak pisałem - elektryk do wyrównania szans w grupie. Ale samemu dla formy/schudnięcia czy wszyscy w grupie na elektrykach to bez sensu. Zabawka fajna, tylko co z tego... 

nagrywamy.com

2 godziny temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Jakby poszedl jakiś grubszy zakład, to przejadę to w 1,35-1.40godz.

Ukryta Zawartość

Ja polecam wszystkim gravela! To rower uniwersalny, dający mnóstwo frajdy, ale i wysiłku i endorfin. I nóg nie trzeba golić 🙂

"Tynk pożera dźwięk" 747

5 minut temu, EmilioE napisał:

Ja polecam wszystkim gravela! To rower uniwersalny

Może kiedyś go upoluję, bo jest właśnie uniwersalny. Na razie mam 2 górskie - jeden tylko do jazdy w zimę, a drugi (lepszy) do jazdy w pozostałe pory roku.

1 minutę temu, Allmr napisał:

No szosówką oczywiście. Nie dojrzałem na mapie, że to teren, zobaczyłem dystans i przewyższenie

Nie, to jest wszystko asfalt. Ale tam jest co jechać, wprawdzie to jakby łatwiejsza część pętli, ale i tak konkret, na początku przynajmniej. 

nagrywamy.com

Miałem taki szosowy rower od gazelle. Gazelle De Max Golden Line. To był mój ulubiony rower ale niestety juz odjechał i jeździ ktos inny. . Egzemplarz ktory posiadalem był full na 105 i był przewygodny kozak.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

• Redaktorzy
Teraz, przemak napisał:

Nie, to jest wszystko asfalt. Ale tam jest co jechać, wprawdzie to jakby łatwiejsza część pętli, ale i tak konkret, na początku przynajmniej. 

No to idealne na szosę/gravela. Na MTB trochę można się zajechać (kwestia doboru opon, bo istnieją opony terenowe o niskich oporach toczenia po asfalcie). Wtedy 3,5-4 bary w oponę i zapitalamy.

Ja wychodzę z założenia, że to "noga podaje".  😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

4 minuty temu, kangie napisał:

No to idealne na szosę/gravela. Na MTB trochę można się zajechać (kwestia doboru opon, bo istnieją opony terenowe o niskich oporach toczenia po asfalcie). Wtedy 3,5-4 bary w oponę i zapitalamy.

Ja wychodzę z założenia, że to "noga podaje".  😉

To jest dobry asfalt (w miarę), szosa z oponami 21 czy 23 bez problemu, po co przełaj. Akurat w Bieszczadach to gravel niezbyt, pod górę jeszcze jakoś, jak jest noga, ale poza szutrem wymiękka a w dół strach 😉

4 minuty temu, Allmr napisał:

To tzw. mała pętla? Nigdy nie byłem na rowerze w Bieszczadach.

Kawałek pętli dużej. Bieszczady poza szczytem sezonu super - i na szosę i na górala. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.