Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, il Dottore napisał:

. Do tego wspomaganie tylko do 25km/h, co spokojnie akceptuję w moim rowerze ale dla właściciela szosówki to jest bezsens.

CHyba że to jazda górska  ,  średnią 20-21 kmh  to ja robię swoją ciuchcią na 50-70 km trasie :) , na zwykłej drodze

Faktycznie: poszperałem i takie zwierzę jak elektryczny gravel istnieje w przyrodzie! 🙂

Canyon bardzo ładne robi. Z porządnym silnikiem i normalną baterią. Niestety - cena jest abstrakcyjna. Nie, żebym chciał kupić, bo wolę rowery z pełną amortyzacją, ale muszę przyznać, że design robi wrażenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20 minut temu, jarekb napisał:

średnią 20-21 kmh  to ja robię swoją ciuchcią na 50-70 km trasie 🙂 , na zwykłej drodze

Ja z moich wyjazdów na szutry mam zwykle średnią 13-14km/h, ale to licząc z postojami, z przejściami przez jezdnię itp.

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 minuty temu, il Dottore napisał:

Faktycznie: poszperałem i takie zwierzę jak elektryczny gravel istnieje w przyrodzie! 🙂

Canyon bardzo ładne robi. Z porządnym silnikiem i normalną baterią. Niestety - cena jest abstrakcyjna. Nie, żebym chciał kupić, bo wolę rowery z pełną amortyzacją, ale muszę przyznać, że design robi wrażenie.

Ukryta Zawartość

Elektryczny gravel będzie w ofercie rodzimego Krossa w kolekcji 2023. 

Aczkolwiek nie jestem fanem elektryków. Uważam,  że swoje trzeba przejechać i wypocic. Był czas , że robiłem 1500 km miesięcznie w terenie. I to był czad !

Fajnie jest się zjechać w terenie, potem dobra muza , na dobrym sprzęcie i oczywiście jakiś dobry alkohol do tego.

Nic więcej nie trzeba 😀

Ukryta Zawartość

widzieliscie te „pietrowe“ kierownice

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3359.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, xajas napisał:

widzieliscie te „pietrowe“ kierownice

Piękna sprawa!

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Aha, zapomniałem powiedzieć, że na ostatniej wycieczce widziałem na trasie 2 Romety - Waganta i Gazelę! 🙂 Coraz lepsze maszyny w tej Irlandii! 🙂

Ten canyon elektryk -gravel wyjatkowo paskudny. Zaprzeczenie idei rowerów gavel. Gravel to składanie roweru samemu by jezdzic szybko w lekkim terenie. Lata temu dokładałem kierownice baranek do crossów sztywnych lub jak najszersze opony do szosowych rowerów by jezdzic po scieżkach w lesie. Ten canyon to porazka dla grubasów i paralityków.Lepiej kupic motorower. Cięzki kloc z silnikiem. Przeciez to zaprzeczenie rowerowania. Nie masz sił jezdzic w terenie to trenuj. Lub siłownia. Lub cokolwiek. Niedługo beda sztangi elektryczne do wyciskania na ławce.

Grundig High Fidelity

19 minut temu, mzawek napisał:

Cięzki kloc z silnikiem.

No nie taki ciężki. W sumie jestem zaskoczony niską masą, ale to carbon w końcu. 16kg z Boschem CX i normalną baterią to jest REWELKA. Ja mam kloca 27kg.

W sumie bronić idei elektrycznego gravela nie zamierzam, bo ani mnie to ziębi, ani grzeje. Koło gravela - czy elektryka czy analoga - w życiu nawet nie stałem. Więc nie mam wiedzy żadnej, by snuć jakiekolwiek dywagacje. Ja wolę trekkingi z pełną amortyzacją. Do mojego użytku to ideał a nie żadne karbonowe kosmiczne wynalazki. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy w tej elektrycznej szosie Bianchi wspomaganie jest do 25km/h? Jeśli tak to jest to raczej spowalniacz niż dopalacz. Szosą po asfalcie raczej rzadko się jeździ wolniej niż 30km/h. Może w górach ten rower ma jakiś sens ale na równinie to trochę bez sensu.

3 godziny temu, mzawek napisał:

Ten canyon elektryk -gravel wyjatkowo paskudny. Zaprzeczenie idei rowerów gavel. Gravel to składanie roweru samemu by jezdzic szybko w lekkim terenie. 

...

Przeciez to zaprzeczenie rowerowania.

Przecież to bezsens

Co ma skladanie samemu z szybkim jeżdżeniem w lekkim terenie

Kto to takie "idee" wymyślil?

Gdzie jest to "rowerownie"?

Gdybyśmy tak wszyscy trymali się takich idei, to do dzisiaj jeździli byśmy furmankami, bo to przecież "idea pojazdów czterokołowych" 😉

Edytowane przez xajas
5 godzin temu, przmor napisał:

Szosą po asfalcie raczej rzadko się jeździ wolniej niż 30km/h. Może w górach ten rower ma jakiś sens ale na równinie to trochę bez sensu.

Dokładnie. Silnik ma wspomagać w jeździe pod górę.

Bardzo fajny Scott Axis eRide EVO Tour FS. Ma wszystko, czego bym potrzebował. Nowoczesny i elegancki. Cena niestety niedorzeczna. Rwałbym, jak Reksio szynkę. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 hours ago, mzawek said:

Niedługo beda sztangi elektryczne do wyciskania na ławce.

Stacionarne elektryki. Będzie można poszaleć na Zwifcie.

• Redaktorzy
1 minutę temu, marecki marek napisał:

Stacionarne elektryki. Będzie można poszaleć na Zwifcie.

Ma to sens. Większy dystans przejedziesz, zakładając ten sam włożony wysiłek.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

13 hours ago, il Dottore said:

Ty się śmiejesz a ja macałem w sklepie elektryczną szosówkę i to... Bianchi! 🙂

Ukryta Zawartość

Fabian Cancellera już takim doginał kilkanaście lat temu.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
13 minut temu, marecki marek napisał:

Fabian Cancellera już takim doginał kilkanaście lat temu.

Właśnie miałem o tym wspomnieć.

Pamiętacie to kręcące się koło i korby w przewróconym rowerze?

Czy w tej elektrycznej szosie Bianchi wspomaganie jest do 25km/h? Jeśli tak to jest to raczej spowalniacz niż dopalacz. Szosą po asfalcie raczej rzadko się jeździ wolniej niż 30km/h. Może w górach ten rower ma jakiś sens ale na równinie to trochę bez sensu.

Wystarczy poczytac o grupie docelowej (napewno znajdziesz tez po Angielsku).

Ukryta Zawartość

BTW. W porownaniu z sredniej klasy EMTB to taniocha

IMG_2230.thumb.png.013affa6327988d9913c483fdf6a20a6.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu Gravel z suspension

Ukryta Zawartość

Pewnie tez zaprzecza „idei“ Gravelow

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Z serii "Znajdź różnicę". ;)

Ukryta Zawartość

IMG_20220826_165014480~3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, xajas napisał:

Przecież to bezsens

Co ma skladanie samemu z szybkim jeżdżeniem w lekkim terenie

Kto to takie "idee" wymyślil?

Gdzie jest to "rowerownie"?

Gdybyśmy tak wszyscy trymali się takich idei, to do dzisiaj jeździli byśmy furmankami, bo to przecież "idea pojazdów czterokołowych" 😉

Taka była idea powstania takich rowerów typu -szutrowo-lesny  rower z barankiem -połaczenie szosy z trekinngiem lub crossem. Typowe wysmiewane kiedys DIY rowerowe. Wymyslili to rowerzysci amatorzy. Nagle stało sie popularne i same ochy i achy. Ja osobiscie nigdy nie kupię gotowego roweru typu czy jak tam zwał gravel. Rower gravel z silnikiem to już przesada i profanacja. A szosowy rower elektryk to już różowe LGBT rowerowe. Rower to prostota i lekkość. I znaczny wysiłek plusem czego jest kondycja fizyczna. Po zakupy lub po miescie sie nada e-bike. Ale pod górki trzeba trenowac i wyjsc ze stref komfortu żeby wjechać. Na e-bike nie ma satysfakcji. Kto nie zarznął sie w trupa , nie miał zejscia i odciecia ten nie wie i nie dowie sie nigdy o co chodzi w tym własnie rowerowaniu. Rowery na zakupy e-bike tak ale juz do pseudo-sportu to nie.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

1 minutę temu, mzawek napisał:

Taka była idea powstania takich rowerów typu -szutrowo-lesny  rower z barankiem -połaczenie szosy z trekinngiem lub crossem. Typowe wysmiewane kiedys DIY rowerowe. Wymyslili to rowerzysci amatorzy. Nagle stało sie popularne i same ochy i achy. Ja osobiscie nigdy nie kupię gotowego rowery typu gravel.

Nie wymyślili tego amatorzy. Takie rowery istnieją od bardzo dawna i od bardzo dawna nazywają się przełajowe. Można je składać, jak każdy inny rower, ale żadna to nowość. Producenci kombinują z geometrią, ale jedyną ale istotną modyfikacją systemową w stosunku do przełajówki jest mocowanie do bidonu 😉 

nagrywamy.com

• Redaktorzy

No dobra, koniec pitolenia.

70mm adapter. Próbowałem "podnieść" trochę sylwetkę po "awarii" kręgosłupa, zwiększając kąt pleców. Nie kupowałem regulowanego mostka. Za drogie są i ciężkie. Do tego elementy ruchome zapewne zmniejszają sztywność konstrukcji. Miałem w zapasie aluminiowy adapter typu stałego. Stosuję go od lat w rowerach swoich dzieci. Podnosi kierownicę o 70mm. Zauważmy, że kierownica przybliża się również do ciała w osi poziomej.

Po kilku dniach testów uważam, że to kiepskie rozwiązanie. Środek masy przesuwa się do tyłu i w górę. Większy nacisk pojawia się na siodełku.

Po powrocie do fabrycznego ustawienia wszystko wraca do normalności. 70mm to bardzo dużo.

Plecy wyleczyłem. Można jeździć.

Ukryta Zawartość

IMG_20220826_164539522~2.jpg

IMG_20220826_164544940~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, przemak napisał:

Nie wymyślili tego amatorzy. Takie rowery istnieją od bardzo dawna i od bardzo dawna nazywają się przełajowe. Można je składać, jak każdy inny rower, ale żadna to nowość. Producenci kombinują z geometrią, ale jedyną ale istotną modyfikacją systemową w stosunku do przełajówki jest mocowanie do bidonu 😉 

Przełaje sa agresywne i maja wyżej połozone suporty niz w szosie aby skakac przez przszkody na wyscigach.. Sa dosc niewygodne na co dzień.. To takie lesne konie wyscigowe. Gravel to rama bardziej cross terenowy z barankiem. Lecz teraz sa dzisiatki geometrii i każdy znajdzie cos dla siebie. Ja bardzo polubiłem  kierownice baranek z flarą czyli rozgiete na dole. Mam jedna max adventure ritchey i polecam na długie trasy. 

Grundig High Fidelity

3 minuty temu, mzawek napisał:

Przełaje sa agresywne i maja wyżej połozone suporty niz w szosie aby skakac przez przszkody na wyscigach.. Sa dosc niewygodne na co dzień.. To takie lesne konie wyscigowe. Gravel to rama bardziej cross terenowy z barankiem. Lecz teraz sa dzisiatki geometrii i każdy znajdzie cos dla siebie. Ja bardzo polubiłem  kierownice baranek z flarą czyli rozgiete na dole. Mam jedna max adventure ritchey i polecam na długie trasy. 

Owszem. Czyli bez problemu złożyłbyś gravela jak każdy, wystarczy trochę przespawać dostępne ramy 😉

nagrywamy.com

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.