Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

- właściwa szerokość (dobrana pod szerokość guzów kulszowych, przy danym rowerze bo zmienia się w zależności od pochylenia). Siodełka, szczególnie te sportowe, mają często dwie lub trzy szerokości do wyboru.

W wielu sklepach są urządzenia do pomiaru szerokości guzów kulszowych, ale wystarczy też kartka/tektura i kalka techniczna (jak można to gdzieś dostać jeszcze), ewentualnie cos miękkiego gdzie da się odbić nasz tyłek. Siadamy i patrzymy gdzie te guzy się odbiły. Ważne, aby pochylić się do przodu, z podobnym kątem jak jesteśmy pochyleni na rowerze, do którego kupujemy siodło.

- własne preferencje odnośnie twardości

- preferowany profil anatomiczny (jedni wolą z wycięciem w kroczu, inni nie, kwestia budowy i pozycji na rowerze)

System gra dobrze, albo nie....

11 godzin temu, STELVIO napisał:

Ostatnio miałem coś od Bontragera.

Przez wiele lat jeździłem na Bontrager FS 2000. Rok temu zmieniłem na Bontrager Verse Elite, które okazało się trochę dla mnie zbyt twarde. Gdyby był chętny z twardszym tyłkiem niż mój, to kontakt na priv 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, il Dottore napisał:

A my dzisiaj ponad 30km po szutrach. 

Co to za szutry, skoro rowerki wygladaja wyglancowane jak nowe, prosto z fabryki 🙂  

2 godziny temu, przemak napisał:

Oczywiscie - d4 się przyzwyczaja do jeżdżenia i siodełko przestaje mieć znaczenie 😉

W zakladce HighEnd powiedzieli by, ze siodelko "sie wygrzalo" 🙂

Edytowane przez xajas
  • Redaktorzy
W dniu 28.08.2022 o 12:24, xajas napisał:

Ja swoich nie gole, ale czasami uzywam zszywki biurowe

Ukryta Zawartość

No dobra. Ku przestrodze. Tak kończy się jazda w SPD, kiedy to tracisz równowagę po zatrzymaniu się i lecisz w bok zahaczając nogą o patelnię 42x32x22 bez osłony (bo kto PRO chwaliłby osłonę na dużym blacie???) kiedy to łańcuch jest na środkowym blacie.

Było trochę krwi. Po powrocie do domu powiedziałem, że przejeżdżałem obok ZOO, tygrys drapnął mnie, chciałem oddać, ale ostatecznie mu spi3...iłem. 😉

IMG_20200503_085308077~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

21 minut temu, xajas napisał:

Co to za szutry, skoro rowerki wygladaja wyglancowane jak nowe, prosto z fabryki 🙂

Jakbyś mój rower zobaczył...połowy lakieru już nie ma i aluminium świeci, przerzutka, korby mocno porysowane...ale wszystko chodzi idealnie, bez żadnego zbędnego dźwięku podczas jazdy.

38 minut temu, kangie napisał:

Tak kończy się jazda w SPD, kiedy to tracisz równowagę po zatrzymaniu się i lecisz w bok zahaczając nogą o patelnię 42x32x22 bez osłony

Taki mam jeszcze napęd w moim góralu (3x10, o takim samym stopniowaniu z przodu, a z tyłu kaseta 11-36, Shimano XT), ale w przyszłym roku wymienię na 1x11 lub 2x10, zależy jak będzie z kompatybilnością tego wszystkiego.

No jak się przesiadłem na SPDy, lata temu, to też zaliczyłem kilka gleb. Pierwszą na jakimś podjeździe stromym, gdzie mi koło zaczęło buksować i straciłem równowagę, a później kilka razy przez kumpli, co mieli bekę i od czasu, do czasu, z zaskoczenia mnie zatrzymywali, niby to przypadkiem.

Kwestia wprawy. Obecnie nawet przy jakiejś nagłym zdarzeniu, lub gdy trzeba się na jakimś ostrym skręcie asekurować nogą, nie mam problemu z wypięciem. To jest po prostu naturalne. W tym roku wpadł mi góral, przednim kołem, w duży poprzeczny uskok i wszystko zmierzało do otb, automatycznie się jakoś wypiąłem, rower poleciał a ja przebiegłem wielkimi krokami kilkanaście metrów.

Inna historia, to kiedyś SPD mi uratował rower. Było to, jak dobrze pamiętam, w Czeskich Jesenikach. Był fragment, w teorii łatwy, bo grubych, ale płasko ułożonych kamieniach, z urwiskiem z jednej strony. W pewnym momencie, na brzegu tego urwiska, przednie koło mi się zablokowało w szczelinie pomiędzy dwoma kamieniami. Ja poleciałem właśnie na tę skarpę, a rower ponad mną. Jedną nogę wypiąłem, druga została. Zatrzymałem się na jakichś krzaczorach, z patykiem wbitym w nogę, a rower wisiał mi na tym jednym bucie co się nie wypiął. Inaczej poleciałby kilkanaście metrów w dół. Wstępnie wyglądało to dużo gorzej, niż się później okazało. Patyk wbił się tylko na nieco ponad cm i nie uszkodził żadnego mięśnia. Wszystko się zaklipsowało i praktycznie nie mam nawet blizny.

Edytowane przez barmanekm

• Redaktorzy

U mnie SPD od ok. 6 lat. Wcześniej noski. Gleby w noskach były spektakularne.

Od kwietnia tego roku ujeżdżam 1x12. Fajna sprawa. I nie ma ryzyka spotkanie z lwem. 😉

20 minut temu, kangie napisał:

1x12

Raczej mi nie wędzie do mojej ramy i piasty, a szkoda mi się pozbywać tego roweru, bo bardzo go lubię. To Canyon Grand Canyon AL SLX 7.9 z 2013 r. Całość napędu, poza korbą to Shimano XT. Wymieniłem mu tylko manetki na XTR i później hamulce na SRAM Guide RS (rozwaliłem oryginalne Avidy Elixir 5). Rower jest z cieniowanego aluminium, i waży niecałe 11 kg katalogowo, a w moim rozmiarze XS jeszcze mniej. Stoi na dobrych DT Swissach z całkiem przyzwoitym amorkiem FOXa, lepszym niż obecnie montowane Rythmy tego producenta. Jako, że MTB to aktualnie mój trzeci wybór, to nie widzę sensu na nowy rower, który obecnie kosztowałby spore pieniądze. Ma niby dosyć konserwatywną geometrię 70 stopni, ale bardzo krótki mostek, kąt rury 74 stopnie, duży slope, ale świetnie się prowadzi. Dobrze zjeżdża, podjeżdża i fajnie wygląda. Przypomina mi mojego starego BMXa, i pewnie przez sentyment tak go wciąż lubię.

Zdjęcie z Lasów Janowskich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez barmanekm

18 minut temu, xajas napisał:

Czy Canyon jest w Polsce dostepny?

Canyon prowadzi wyłącznie sprzedaż bezpośrednią poprzez internet (podobnie jak np. Rose Bikes). Pojawia się czasami na różnych eventach rowerowych, ze swoim sprzętem i wtedy można pooglądać i poprzymierzać rowery. Nie wiem czy to aktualne, ale chyba od jakiegoś czasu w Szczecinie mają swój Showroom.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Po to mam stojak i Karchera low pressure. 🙂 Pucowałem je ostatnio jak pies sukę. 😄 No i efekt widoczny. Starcza jednak tylko na jakieś 30 minut. Problemem nie jest błoto, bo już dawno nie padało, ale pył. Czarne opony zaraz robią się białe, co widać na załączonym obrazku. Biała opona, biały przedni błotnik, pod spodem ramy to białe to też nie błoto ale po prostu osadzony pył. Na goleniach amortyzatora też się osadza - widać jak się amor rusza. Na szczęście łatwo się Karcherem to spłukuje. 🙂

Ukryta Zawartość

A ja kończę kawunię i na rowerek! 🙂

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A wiesz, ze Kärcher to najwiekszy wrog elektrykow? Nie uzywam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, barmanekm napisał:

Raczej mi nie wędzie do mojej ramy i piasty

Wejdzie bez problemu, na pewno 11. Chyba, że chcesz najmniejszy 10 z tyłu, to wiadomo, że nowa piasta/bębenek. Mam 1x11 w starym Garym Fisherze i bez problemu śmiga. Teraz przednia tarcza 38 założona jako zewnętrzna, bo tak 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Redaktorzy
3 minuty temu, przemak napisał:

Teraz przednia tarcza 38 założona jako zewnętrzna, bo tak 😉

Kozacką nogę musisz mieć! 😄

U mnie 32 i bardzo mało miejsca. 36 chyba na styk by weszła. 38 można zapomnieć.

18 minut temu, kangie napisał:

Kozacką nogę musisz mieć! 😄

U mnie 32 i bardzo mało miejsca. 36 chyba na styk by weszła. 38 można zapomnieć.

Nie kozacką nogę tylko po płaskim jeżdżę 😉 Z tyłu jest kaseta 11-40 jakaś z aliexpressu, z kilo waży. W górach mam normalnie, z przodu 32 a z tyłu 11-50. Ta przednia tarcza 38 musi być jako zewnętrzna a nie środkowa bo raz że się oczywiście nie mieści jak piszesz a dwa że teraz i tak jeżdżę praktycznie na trzech najmniejszych z tyłu, więc jest mniejszy przekos, znaczy nie ma przekosu. Bo ja mam korbę normalną trzyrzędową stx. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

• Moderatorzy
15 minut temu, kangie napisał:

bardzo mało miejsca.

To popatrz dokładnie jak wygląda wyśrodkowanie przedniej tarczy względem kasety.

Może można dać dodatkowy dystans między ramę a prawe łożysko co pozwoli zyskać dodatkowe 2, 3 mm dystansu i pozwoli na większą tarczę przednią.

P.S. Takie są skutki dostosowywania ram do absurdalnie szerokich opon.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Redaktorzy

Świetny pomysł. Wezmę pod uwagę.

Choć wydaje mi się że 1x12 (32T przód i 11T-52T tył) jest dla mnie OK. Noe potrzebuję szybko dokręcać z górki.

33 minuty temu, przemak napisał:

Wejdzie bez problemu, na pewno 11

No 11 powinno, ale 12 na pewno nie. Zresztą mam na tyle mocną nogę, że od biedy myślałem nawet o 1x10 napędzie i po prostu wywaleniu przedniej przerzutki, pewnie każdą górkę w terenie i tak bym podjechał na 30-36, ale może mi nieco brakować z drugiej strony, na zjazdach lub na płaskim. A przy 1x11, dałbym sobie z przodu 34 zęby (z tyłu max 42) i byłoby już w miarę uniwersalnie.

Edytowane przez barmanekm

2 godziny temu, xajas napisał:

A wiesz, ze Kärcher to najwiekszy wrog elektrykow?

Największy! Ale ten normalny - wysokociśnieniowy. Dlatego kupiłem Low Pressure OC3 Bike Box Karchera. I ten jest skuteczny oraz bezpieczny dla roweru. Żona oczywiście też się przyssała i używa do mycia okien na parterze z zewnątrz oraz mebli ogrodowych.

Na jednym ładowaniu 3 rowery można umyć.

kaercher-2.643-858.0-Bike-Box_3.jpg

Jest też wersja OC3+ z większym zbiornikiem na wodę ale ja używam na podwórku, gdzie jest kran, więc mi taki niepotrzebny.

kaercher_oc_3_plus-5-jpg.webp

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 minuty temu, kangie napisał:

Dobrana i ładna z Was para!

🙂

Przecież to Niemka z niemieckiej reklamy! Jak Niemka może być ładna??? 😄

9 minut temu, STELVIO napisał:

Już coraz mniej Niemców w Niemczech.

Ukryta Zawartość

I jest ich mniej coraz. Niemców.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Dziś na rowerku takie klimaty:
FbajDxAX0AUXWnN?format=jpg&name=4096x409

FbajIjoWYAotmpg?format=jpg&name=4096x409

FbajPIcXwAIqE-t?format=jpg&name=4096x409

FbajXXUXwAUfbPs?format=jpg&name=4096x409

Jeszcze słitfocie z rowerka dzisiaj:

Fban_oqWIAs1w4T?format=jpg&name=4096x409

Fban_ooWAAwdn5R?format=jpg&name=4096x409

Fban_orXwAYHjJB?format=jpg&name=4096x409

Fban_ouXkAQ3hVe?format=jpg&name=large

14 minut temu, kangie napisał:

Czadowa koszulka "Fender"! 👍

Wszystkie moje koszulki Marshall i Fender mam z Tesco. 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.