Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie PCB by Bodo_z

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co pamiętam na przykład Muzg dostosował stabilizator na nap wyjściowe 5V.

Po wsadzeniu kostki NE5534 i dobraniu diody D1 na 4V na jaką wartość trzeba jeszcze zmienić D2?

Czy zenerka 3,9V w miejsce D2 będzie właściwa ?

przepraszam za pytanie laika ale mam rozumiec ze ne 5534 bez problemow moge wsadzic>? czy musze cos grzebnac w wyprowadzeniach. nie chce mi sie po notach szukac ;)

Tak, z tym że nie jest powiedziane, że będzie chciał chodzić z takim napięciem. Zależy pewnie od producenta. Radzę także uruchamiać poza układem docelowym i przetestować na obciążeniu rezystancyjnym przed wmontowaniem do układu. Zastosowanie darlingtona na wyjściu zwiększy wydajność prądową i teoretycznie obniży napięcie wyjściowe o 0.7V, ale nie próbowałem przy tak małym napięciu. Na darlingtonach mam odpalony jeden duży na 15V.

Bodo_z,

Wyjaśniło już się coś?

Witam,

Zaprojektowałem sobie płytkę na podstawie schematu który zamieścił Bodo_z. Niestety mam następujący problem - napięcia na wyjściu wynoszą +8.2V i -7.1V i nie da się ich wyregulować. Przy tym grzeją się dwa rezystory 680R 3W. Napięcie za diodami prostowniczymi wynosi 25V. Chcę uzyskać +/-18V. Użyłem wzmacniaczy operacyjnych UA741. Co może być przyczyną wadliwego działania? Może właśnie te wzmacniacze operacyjne?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nic nie zmieniałem w schemacie. Te dwa tranzystory obok BD139/140 wywaliłem bo wcześniej chyba Piorek_608 pisał że bez nich też chodzi. Przed chwilą je przylutowałem, ale wszystkie napięcia są dokładnie takie same, także to nie ich wina. Czy mam jeszcze spróbować wywalić dwa rezystory 5R6? Jeśli tak to czy mam je zmostkować?

Schemat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z potencjometru regulującego napięcie podałeś napięcie na dodatnie wejście opampa a napięcie z diody zenera na na ujemne, a powinno być odwrotnie.

W EAGLE Opamp ma odwrotnie graficznie ustawione wejścia opampów niż na schemacie Bodo_z.

Zasilacz działa :) Rzeczywiście problem był w dodatnim i ujemnym wejściu wzmacniacza operacyjnego. Podczas projektowania nie zwróciłem uwagi na numerację nóżek tylko na oznaczenia. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem a Henrykowi za bystre oko. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

nick30, 8 Paź 2009, 17:03

>Moze kto wie gdzie można kupić opa227?

Bez problemu możesz zastosować NE5534, TL071, OPA 134 i wiele innych.

OPA134 można zasilać już od +/-2,5V ale powinien też wystarczyć NE5534, który dolną granicę zasilania ma od +/-3V.

Sprawdzałem oba i bez problemu uzyskałem +5V z diodą zenera 3,9V. Nie testowałem ujemnego.

• 3 miesiące później...

Orientuje się ktoś jaką wydajność prądową może mieć zasilacz mini? Chciałbym nim zasilić preamp na 2 buforach 2SK170 + opamp i nie wiem czy użyć jednego czy dwóch zasilaczy mini (po jednym na kanał)?

• 3 tygodnie później...

Ponieważ znikły schematy pcb które popełniłem a pcb są w waszych rękach zamieszczam schematy tych pcb

Ukryta Zawartość

post-998-100003466 1265231651_thumb.gif

post-998-100003467 1265231651_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Mam problem z zasilaczem TT. Napięcie jakie chcę uzyskać na wyjściu to +5V. Potencjometr R7 wymieniłem na 5k, rezystory R2 i R3 na 2k a diody zenera na 3V9. Użyty OpAmp to NE5534 z Texas Instruments. Najniższe napięcie jakie udało mi się uzyskać to 5.2V. Próbowałem zmieniać diody zenera na czerwone LED, rezystory R2 i R3 na 1k, ale napięcie jest takie samo. Wymieniłem wzmacniacz operacyjny na LME49710 i wtedy mogłem wyregulować napięcie do 4.7V. Od razu nasuwa się myśl że NE5534 nie jest tutaj odpowiedni, ale wcześniej kilku kolegów chwaliło się, że u nich ten opamp pracuje bez problemu przy 5V. Czy któryś z kolegów ma jakiś pomysł?

U mnie to pracowało, ale pewnie na granicy, więc i PSRR może nie być za wysoki. Najlepiej dać im jakiś zapas. Napięcie referencyjne musi być niższe od wyjściowego jakie się chce uzyskać, najlepiej z dwa razy.

u mnie na minusie ne5534 nie dawał rady. oba wymieniłem na opa 134 i chodzi. Zenera ref zastąpiłem dwoma ledami a wyjściowego jednym. rezystor do plusa musiał być ok 1 k w układzie, że pot 2 k i do masy dalej poszło 5k6 (chyba takie części akurat miałem pod ręką). najniższe napięcie jest chyba też ok 4,2V. potem zmieniłem rezystor do dwóch ledów na diodę ograniczającą prąd ale układ dobrze pracował też z jfetem dobranym na ok 4mA. dodatkowo dodałem rezystor po mostku diodowym do kond filtrujących. Próbowałem też dodać układ filtrujący do napięcia ref. do op ampa ale nie mieści się. sprawdzałem jedynie na pająku 100 omów i 100uF i to dobrze chodziło ... szkoda, że tego układu nie przewidziano.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Witam.

Zrobiłem jak podał Bodo_z na OPA134 z zenerkami na +5V- i hul, aż miło bez problemu.

pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

Panowie, czy wszyscy jestescie zgodni ze Zasilacz stabilizowany by Bodo_z [pierwsza wersja] jest lepsyz niz zasilacz by pkrecz na lm317/lm337?

do tej pory używalem w DACu zasilacza pkrecza, diody BYV29, Epcos sikorel, LMki, Wima mkp10, elna silmic 47uf i na wyjsciu rubycon ZL.

Dzisiaj zaaplikowalem do DACA zasilacz taki jak w tym poscie:

Ukryta Zawartość

zmienilem mu tylko kondy z Panasonicow FC na Sikorele z zasilacza LM, oraz na wyjsciu zamiast sanyo wstawilem NOWE, niegrane Sikorele 47uf, wszystko podlaczylem do DACa [nieco dluzszymi kabelkami niz przy LM317] i włączylem.

Gra tak słabo ze aż przykro.. niewymownie gorzej w kazdym aspekcie niz przy LM317.

czy to mozliwe ze to kwestia niewygrzania wieksozsci elementow? Moze kwestia dluzszych kabli? Prosze o sensowna podpowiedz..

spróbuj jeszcze wstawić np. silmic lub coś zbliżonego na wyjście i porównaj.

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie ma czegoś takiego jak dobrze grający kondensator. Każdy ma swoje miejsce i zastosowania ; nawet te egzotyczne są ok ale trzeba wiedzieć w które miejsce je włożyć, żeby móc cokolwiek uzyskać ;). Propozycja zmiany jest taka, żeby wiedzieć co stoi na wyjściu i silmicII będzie się nadawać do tej roli. OP ampa też zmień na jakiegoś przewidywalnego, bo ten lm10 jest mało znany a np. z 5534 miałem kłopoty przy małym napięciu i dobrze zobaczyć np. oscyloskopem jak zachowuje się wzmacniacz operacyjny. Przewody jasne że można skrócić ale nie jest to shunt. Poza tym .... to nie jestem fanem takich zasilaczy do dac`a.

Edytowane przez Rambo

Dziękuje Ci za pomoc :), zastosuje się do Twoich rad.

Podpowiedz mi proszę, jaką pojemnosc proponujesz zastosowac na wyjsciu? Mam 4 sztuki Silmic 22uf, moge wiec dac po 22uf na plus i minus, ewentualnie zła 44uf na + i -.

Prosilbym rowniez o podpowiedz jaki opamp zastosować, priorytet - jakosc.

Trafo zasilajace ma parametry:

Transformator o mocy 40VA

Napięcie zasilania: 230V

Napięcie wyjściowe: 2x12V

potrzebuje na wyjsciu 12VDC.

Jeżeli nie jest to optymalne rozwiazanie do zasilania DAC - jaki Twoim zdaniem zasilacz bylby lepszy w tej aplikacji? :)

Przy tym napięciu zwykły tani ne5534, opa 134 itp. będzie dobry. Na wyjściu wstaw np. 47UF silmic. Wtedy układ będzie bardziej przewidywalny. Widziałeś jakie robiliśmy zasilacze i ja takie robię, czyli albo otwarty emiter albo multiplowanie pojemności (nie wiem jak to się nazywa po polsku)i to poprzedzone jakimś preregulatorem.

W ten sposób przekonamy się czy wina leżała po stronie części, bo te główne filtrujące są ok. Jak masz pod ręką to wstaw też diody byv27 a jak nie to zostaw te co są.

• Pokaż nowe odpowiedzi