Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Kimber TC4 ale na co?

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po przeprowadzce do nowego mieszkania jestem zmuszony zakupić dłuższe kabelki, do tej pory grałem na Kimberach TC4 i srednio byłem zadowolony, ogólnie w muzyce preferuje mocny, nisko schodzący bas, czego w moim systemie mi troche brakuje i dlatego musze podkręcać gałe basu prawie na godz 3 (no cóż wiem że to nie porawnie ale ,,,:), mysle jednak że to nie sprawa kabli a raczej kolumn, coś będe musiał z tym zrobić, ale to sprawa na osobny temat, narazie prosze o pomysł na kabelki do mojego systemu, najlepiej gdyby bardziej uwydatniły basik niż moje dotychczasowe Kimbery, no i na koniec problem - niestety po kupnie i remoncie nowego mieszkania cierpie na totalny brak kasy (wiem, wiem nie ja pierwszy, nie ostatni :):) dlatego szukam na razie coś naprawde taniego, powiedzmy ok do 15 zeta za metr,

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/27695-wymiana-kimber-tc4-ale-na-co/

Moonwalk daje duzo basu, mozna powiedziec nawet podrasowanego. Takze wydaje mi sie, ze bylby to dobry wybor dla ciebie. Z moimi dynaudio 50 jest go za duzo bo mam maly pokoj. Duzo basu ma tez procab ls40 ale nie ma takiej mocy i kontroli jak moonwalk.

jagger, 21 Sie 2006, 15:31

>Zmień na 8TC

Dokładnie! A może na nowym mieszkaniu kable są za długie? Wtedy ciach je w pół i masz 8TC :) Ten kabelek przy swoim przekroju na pewno basu nie ograniczy - zresztą polecają go nawet do subwooferów pasywnych...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Podwójny 4TC to nie to samo, co 8TC - przewodnik wprawdzie ten sam, ale parametry, np indukcyjność inne, brzmienie również. W połączeniu bi-wire można próbować 2x4TC, czasem się sprawdza, innym razem lepszy 1x8TC...

Marek, myślę że trochę przesadzasz z tą geomertią ;-) zresztą dla cierpliwych zawsze można by przepleść to w jeden warkocz ;-)

Może i tak, ale różnica w brzmieniu 8TC i 2x4TC połączonych do tych samych zacisków kolumn jest zauważalna - 8TC ma bardziej dźwięczną górę pasma i mniej twardy, za to barwniejszy bas. Co ciekawe istnieją wersje 8TC, których nie ma na stronie Kimbera - np na rynek niemiecki "Stereoplay Jubilee" w czerwono-niebieskiej izolacji i podobno z lepszej miedzi, a na rynku brytyjskim z przezroczystą bezbarwną izolacją - tu brak dodatku barwników ma korzystnie wpływać na parametry elektryczne izolacji ;o). Ciekawe, ile w tym prawdy...

8 TC

A jak splynie ci wiecej kasiory - jeszcze raz to samo !

W wersji "double run" 8TC, na BAS nie bedziesz mial prawa narzekac ! :)

Ale boje sie, ze za ten "deficyt" odpowiadaja - kolumny !

jeśli chodzi i 8TC to niestety ale jak pisałem obecnie nie na moją kieszeń, 4Tc mam za krótkie, pomysle nad Audionova Moonwalk i Procabami ale jak niektórzy sugerują i ja sam się domyślam poprawe w niskich przyniesie chyba dopiero wymiana kolumn, a szkoda bo średnice mają piękną, dobrze wyglądają i chętnie bym je zostawił. A może ktoś w/w kabelki ma do odstąpienia w dobrej cenie, wiem że to nie miejsce ale jakby co to prosze na privat

To może Cordial... Sprawdzony w niejednym budżetowym systemie, a i w nieco lepszych wielkiej szkody nie wyrządzi. W niektórych zestawieniach wydaje się brzmieniowo pełniejszy od 4TC. Np w wersji 2x6mm^2...

=>jgx

Ja także mogę polecić Ci kabelki z oferty ProCab, sam używam LS-40 i uważam że za tą cenę kabelek jest poprostu świetny. U mnie po wymianie z Profigolda bassflex, przybyło basu, dzwięk się otworzył, poprostu słychać więcej, dużo też zyskała przestrzeń, wysokie stały sie bardziej przejrzyste i perliste. W moim mniemaniu najlepszy stosunek cena/jakość.

Generalnie szukaj czegoś o dużym przekroju, ale najlepiej rozdzielonego na kilka wiązek bo 6mm2 w jednej wiązce robi już znaczny bałagan na górze...

>jgx

od siebie z tanich opcji moge zaproponować zrobienie kabla samemu na bazie skretki UTP CAT5.Miałem kiedyś 4TC i po zrobieniu sobie samemu kabelka ze skrętki go sprzedałem.

Sposób zrobienia kabelka umiściłem kiedys na forum.

decyzja zapadła - jutro zamawiam Procaba tylko teraz ostatnia sprawa - co w miom systemie byście zrobili:

1zakupić single a tak jeśli to który: ls25 czy ls40?

2. zrobić bi a jeśli tak to dać ls15 góra ls25 dół, czy raczej ls25 góra i ls40 dół?

odcinki będą jakieś 2x3,5m

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.