Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na końcu strony jest opis jak zidentyfikować nieznane trafo.

Ukryta Zawartość

pawcio, 20 Wrz 2008, 13:22

>najlepiej drut, najlepiej cieniutki (poza masą oczywiście) ;)

Moze rozjasnij? Niewyobrazam sobie stosowania polaczen przewodamui typu drut w izolacji wewnatrz urzadzneia. Chyba dla kamikadze zaopatrzonych w kombinerki. Polaczenia musza byc wykonane elastycznymi przewodami w dobrej izolacnji.

Bez izolacji dopuszcze sie czasem niektore polacznenia pomiedzy e;ementami czy polaczneia srebrzanka.

We wzmacniaczu lampowym zazwyczaj występuja spore napięcia ale to nie jak zasilanie kineskopu rzędu KV. Bez przesady. Co znaczy w dobrej izolacji?. Czyżby ktos stosował kable wysokiego napiecia od samochodu.

Tak na poważnie to nie operujemy napięciem KV więc przewody są normalne. Oczywiście nie stosujemy kabli telefonicznych ze względu na ich delikatność. Czy linka czy drut to nie ma znaczenia. Drut można lepiej układać, poza tym nic więcej. Spotkałem się z opiniami że trzeba stosować druty ze srebra(to nie są wzmacniacze w.cz) lub to że kable powinny się wygrzewać. Jest tyle bzdur że naprawdę usmiać się można. W konstrukcjach lampowych prądy są bardzo małe więc tak jak powyżej ktoś napisał kable nie muszą być grube. Nie mniej ważny jest dobór elementów staranność montażu i zdrowy rozsądek.

witam mam monobloki na diabelkach wiadomo pływająca trioda chciałbym zmienić potęciometry do biasu na takiej wielkości abym mógł je przykręcić z tyłu obudowy gdzie takie kupie i może ktoś podpowie jakie one miały by byc

i chciałbym obrazu wstawić mierniki napięcia jak najmniejsze może ktoś ma namiar na coś takiego po prostu chciałbym ustawić bias bez rozkręcania wzmacniacza i podłączania mierników czy mój pomysł jest dobry ?

witam mam monobloki na diabelkach wiadomo pływająca trioda chciałbym zmienić potęciometry do biasu na takiej wielkości abym mógł je przykręcić z tyłu obudowy gdzie takie kupie i może ktoś podpowie jakie one miały by byc

i chciałbym obrazu wstawić mierniki napięcia jak najmniejsze może ktoś ma namiar na coś takiego po prostu chciałbym ustawić bias bez rozkręcania wzmacniacza i podłączania mierników czy mój pomysł jest dobry ?

Brencik, 27 Gru 2008, 20:02

>Moze rozjasnij? Niewyobrazam sobie stosowania polaczen przewodamui typu drut w izolacji wewnatrz

>urzadzneia.

A dlaczego nie? Nie rozumiem.

Linka może być a drut (solid core) już nie?

Witam,

Wszyscy koledzy którzy kontaktowali się ze mną na PW w sprawie zamówienia na regulatory prądowe Ixys-a IXCP10M90S oraz IXCP10M45S proszę o ponowny kontakt na @ artur_pawlak tlen.pl

Pozdrawiam,

Artur

kdo5, 27 Paź 2008, 23:38

>Pomocy!Wymieniłem lampy 6n2p-ew na 6n2p i wzmacniacz zaczoł brubić

Radzę kupić i wstawić drugą parę 6N2P-EW.

Akurat ten typ lampy w wersji standardowej (bez EW) znany jest z tego typu niespodzianek.

Pawcio:

w nawiązaniu do fotografii twojej konstrukcji parę postów wyżej - jakie przewody montażlwe stosujesz?

Wyglądają na bardzo cieniutkie ale izolacja ciekawa.

To teflon?

Dobra skrętka nie jest zła, wystarczy popatrzyć do wnętrza Audio Note.

Co do drutów to ja polecam te którymi krosowane były prastare centrale mechaniczne, a ci którzy uważają że dobra miedź to cardas niech sobie pozostaną w swojej słodkiej naiwności;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• 2 tygodnie później...

Witam,

jak ustawić Napięcie żarzenia diabełków tzn wiem gdzie jest potencjometr ale do której nóżki dotknąc miernik z tego co wiem powino wynosić 6,3 v

Masz we wzmacniaczu potencjometr regulujący napięcie żarzenia? Jesteś pewien? To znaczy że jest to potencjometr w układzie stabilizatora żarzenia napięciem stałym? A może to potencjometr symetryzujący napięcie żarzenia zmienne?

Gdzie się kontroluje nzpięcie żarzenia? Na nóżkach 1-2 i 6-7 podstawki oczywiście!

Właśnie przyszły nowe lampki do pre. Pora wypróbować miniaturowe triody DHT :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wsadziłem tak na szybko 5676 do pre i niestety czeka mnie sroga walka z brumem.

grzanie tych lampek to niby tylko 1,25V ale skubane wyją jak cholera. teraz mam 9400uF>LM317>330uF i nie da się słuchać. czekam jeszcze na większe kondzie i dławiki.

macie jakieś pomysły na grzanie DHT, może poza tentlabs :)

właśnie myślę o akumulatorze do grzejnika :)

oglądalem schemat pre na DHT z grzaniem na aku + stab.

zrobiłem teraz po mostku CRCLC>stab (4V)>stab (1,25) i jest dużo ciszej.

Pawcio, na schemacie powyżej LM317 pracuje jako zwykły stabilizator napięcia. Niektórzy zalecają zastosować go jako regulator prądu właśnie do lamp bateryjnych. Należy też pamiętać że stabilizatory trochę szumią.

miałem niestety małą przerwę w zabawie z pre ale czas się znów zabrać za walkę.

kolejny pomysł podrzucony przez jt211.

wciąż czekam na więcej pomysłów! ;)

i ponawiam pytanie: jak już grzać z baterii to lepiej "gołym" aku 1,2V czy większym, np. 6V ze stabilizatorem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pawcio, zupełnie nie tak. To co tutaj widzę to delikatnie pisząc nie jest zbyt mądre:(

Ponieważ prąd jest mały zastosuj w torze aktywne tłumienie, czyli klasycznie tranzystor w swzereg z zasilaniem ale do jego bazy doprowadzony sygnał z podzielnika po drugiej stronie, czyli od strony wejścia zasilania; ewent. zawsze możesz dać darlingtona. Układ mało popularny ale w Twoim przypadku bardzo skuteczny, pzdr.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek nie masz pod ręką jakiegoś schematu?

cholernie złośliwa ta lampka (a taka mała :)) i ciężko ją uciszyć ale po przyciszeniu grzejnika do w miarę akceptowalnego poziomu muszę stwierdzić, że warto dla niej walczyć!

• 1 miesiąc później...

Panowie może ktoś miał by na stanie do wypożyczenia na ok 2 tyg dwa dławiki anodowe ok 100H/20mA

Strasznie chciałbym spróbować układu DRD zanim zamówię żelastwo z prawdziwego zdarzenia.

EA Europe wyceniło mnie na 150 EUR za 2 szt na rdzeniach CC więc cena nie jest banalna ;-)

Artur

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.