Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

MG, Pawcio proszę oszczędźcie nam takich wpisów, jest ich cała, długa strona, która powinna być wyjaśniana na PW, a nie publicznie. Nie zawsze cały świat musi być poinformowany, czyje jest na wierzchu! Wyluzujcie!

• 2 tygodnie później...

Hej,

W ramach cięcia kosztów i tak drogiego hobby wpadłem na być może głupi pomysł ..

Otóż potrzebuję dobrego dławika anodowego ok 150H/30mA a w niedalekiej przyszłości trafa miedzy stopniowego.

Czy można by połączyć te funkcjonalności ?

Intersage na pierwotnym miał by parametry takie jak potrzebuję dla dławika, wtórne na czasów testów dławika było by nie podłączone..

Czyli takie dwa w jednym..

Co wy na to ?

Lepszym rozwiązaniem było by połączyć oba uzwojenia w trybie dławika. Dało by to większą indukcyjność i było by bezpieczniej. Oczywiście łączyć trzeba z uwzględnieniem kierunku nawijania.

Witam

Prosze o porade odnośnie preampu ze str.http://www.tubecad.com/Nine-Pin_Aikido_PCB.pdf,w czym problem na wyjściu za kondem występuje stałe napięcie ok 2V co powoduje zadziałanie zabezpieczenia w końcówce jak to zwalczyć? czy potencjometr dać na wejściu czy na wyjściu preampa? końcówka jest pozbawiona konda wejściowego

W przyszłości mam zamiar składać wzmacniacz słuchawkowy na 6sl7 i 6s33s ( Zana Deux ) taki jak w schemacie poniżej. Nie mogę jednak znaleźć schematu zasilacza. Żarzenie diabełków rozumiem się z przemiennego.

Producent robi zasilanie na 6d22s. Czy mógłby ktoś pomóc w sprawie zasilania do tego wzmacniacza?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cześć

Tak ale po około godzinie napięcie spada do 0.25V co i tak doprowadza do zadziałania zabezpieczenienia przed DC w końcówce .Czy może pomóc dodatkowy kond na wejściu końcówki,czy może lepiej dać potka między pre a końcówką? e

Wczoraj polutowałem jeden kanał wzmacniacza rh84 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Nie mam żadnego problemu z przydźwiękiem ale w jakichś (średnich) częstotliwościach słychać trzaski. Macie jakiś pomysł co to może być? dodam że punkt pracy dla el84 jest już wyregulowany, dla ecc81 jeszcze nie.

Ukryta Zawartość

przed chwilą podciągnąłem prąd anodowy ecc81 z 4 do ok 4,9 mA, będzie wiecej jak tylko skocze do sklepu po odpowiednie rezystory, niestety nadal trzeszczy. Może doświadczeni koledzy podpowiedzą co początkujący mogł zrobić nie tak.

ciężko wyczuć tak na odległość. to w sumie prostu układ i nie powinno być problemów z odpaleniem.

sprawdź luty i czy lampy siedzą porządnie w podstawkach.

napięcia i prądy masz w porządku dla EL84?

cGyver, 28 Lip 2009, 20:28

>W prawidłowo zmontowanym pre wg. tego schematu nie ma prawa być napięcia za kondem. Masz babola

>albo przebite kondy.

O.K wymieniłem kondy wszystko gra,ale zastanawi mni mimo wszystko skąd to napięcie jakby kondy były przebite to napięcie przed i po byłoby podobne,może jakaś upływność czy co nie mam pojęcia,jakieś pomysły?Pewno ten gostek co mi je sprzedał miał ten problem i sie go pozbył,szkoda bo kondy zacne.Jeszcz jedno zwarłem wyjśćie z konda do masy przez amperomierz pokazuje 18uA co z tym można zrobić?

>krisio06

Ten schemat to moja wariacja na temat Zana Deux.

Nie dorysowałem tu pętli sprzężenia zwrotnego- a ta musi być w skończonym projekcie (mała impedancja wyjściowa, mniejsze wzmocnienie).

Co do zasilania: do tego wzmacniacza używałem klasycznego filtra RC.

Jednak mimo wielu podejść nie udało mi się zbudować tego wzmaka tak, aby nie było słychać małego brumu w słuchawkach.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Zwracam się na forum o pomoc w rozszyfrowaniu lamp.

Mam lampiaka DIY na lampach rosyjskich, o których chcę się coś dowiedzieć i do których zamienników szukam.

Są to:

1. 6Ł3C-E (albo, jesli źle czytam, to 6P3C-E)

2. 6H7C (to na polski chyba 6N7C)

3. 6H1Ł-E8 (albo jeśli źle widzę: 6H1P-E8, na polski to będzie 6N....-E8)

KTOKOLWIEK WIE, będę wdzięczny za informację.

WiAPer, 7 Sie 2009, 15:44

>Są to:

>1. 6Ł3C-E (albo, jesli źle czytam, to 6P3C-E) 6P3S-E, zamienniki to 6L6, KT66, 5881

>2. 6H7C (to na polski chyba 6N7C) zamienniki to CV1285, CV1956, CV1957, CV1958, VT96

>3. 6H1Ł-E8 (albo jeśli źle widzę: 6H1P-E8, na polski to będzie 6N....-E8) 6N1P-EW, zamienników nie ma, ale tych lamp zawsze jest pełno na allegro.

Dzięki McG,

rozumiem, że lampy mocy, to 6P3S (czy po myślniku litery "E" albo "E8" coś oznaczają)?

I jeszcze jedno pytanko - sorry, że Cię tak męczę - jak się reguluje biasy?

Pozdro

WiAPer, 7 Sie 2009, 16:47

>Dzięki McG,

>rozumiem, że lampy mocy, to 6P3S (czy po myślniku litery "E" albo "E8" coś oznaczają)?

Nie "E8" tylko "EB" w cyrylicy, a po naszemu "EW". Wersja o podwyższonej niezawodności dla wojska.

>I jeszcze jedno pytanko - sorry, że Cię tak męczę - jak się reguluje biasy?

>Pozdro

Zwykle śrubokrętem ;-)

A poważnie, to zależy od konstrukcji wzmacniacza. Nie wiem jak jest zbudowany Twój.

mam taki problem..

chciałbym użyć źródła na XLR > preamp lampowy z wejściem XLR ale wyjściem RCA ;) > końcówka RCA...

w wejściu preampa lampowego chciałbym użyć traf np Lundahla.. na wyjściu może być kondensator lub też trafo lundahla (droższa opcja)

chciałbym po prostu wykorzystać potencjał XLR'owego źródła..

>chciałbym po prostu wykorzystać potencjał XLR'owego źródła..

a co to za HEREZJE !!!

XLR wymyślono dla sprzętu PRO by na długich kablach nie tracić sygnału a zrobił się z tego nieodzowny element hajendu

jako kolejny (kiepski) stopień wzmocnienia - kolejne źródło zniekształceń

brawo audiofile

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.