Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

A myślisz że nie kombinowałem ? Ni za cholerę nie wiem jak zmusić Dip Trace do tego, aby akceptował druty nachylone pod kątem 45 stopni ... no chyba że na lewą stronę ją wywrócę.

Zresztą to nie jest swastykę tylko znak ognia. Zupełnie niechcący nabrał nieco innego znaczenia w ostatnim stuleciu. Ale widzę, że patrzyłeś na tego mojego cudaka. Czy oprócz swastyki - coś mu dolega ? tak wzrokowo / na oko (... wiem, wiem, odesłanie do Spice'a zaraz będzie ...) ...

• Użytkownicy+

Off top przeniosłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nici z włókna węglowego do zrobienia interkonektu potrzebuję.

Macie pomysł, gdzie można MAŁĄ szpulkę zakupić ?

(w sensie: przemysłowe szpule, po 5 kg, to trochę za dużo).

Coś znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może dla lampy 2a3 / 6s4s stosował obciążenie transformatorem o większej impedancji, niż optymalna mocowo, np. 5k? Z symulacji wychodzi ok. 2W mocy, mniejsze zniekształcenia, niższe Zout, lepszy DF. Prócz spadku mocy same plusy. Jak to odsłuchowo wypada?

Cóż, lecę po łatwiźnie -> TubeCAD twierdzi, że uzyskam ok. 2W, przy dowaleniu ponad 90% mocy admisyjnej, wolę Twoje wyliczenia ;-). Jaki punkt pracy ustaliłeś i jakie parametry trafa?

Czy ktoś może dla lampy 2a3 / 6s4s stosował obciążenie transformatorem o większej impedancji, niż optymalna mocowo, np. 5k? Z symulacji wychodzi ok. 2W mocy, mniejsze zniekształcenia, niższe Zout, lepszy DF. Prócz spadku mocy same plusy. Jak to odsłuchowo wypada?

gram na katalogowym Ra2,5k i drugi Ra3,5k

na 3,5k jest bardziej dynamicznie ale mniej ałdiofilsko, Ra5k dla 2a3 będzie moim zdaniem brzmieniowo zdecydowanym przegięciem w kierunku jazgotu/ostrości i braku wypełnienia,ona akurat chyba nie lubi dużo większego obciążenia jak i dużo wyższego napięcia, np. ponad 350V

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Masz obcykane połączenie z wtyczkami?

Połączenie z wtyczkami będzie trochę kombinowane, ale koncepcja jest. Wyprowadzić sztywnym solid core drut poza obręb wtyczki, a do tego przywiązać te włókna metodą na okrętkę - tak jak się haczyki na okonia wiąże. { Lubisz okonie smażone ? }

Masa będzie szła bokiem. Oba włókna będą wpuszczone, jak przypuszczam w cienkie elastyczne tulejki, coś na kształt skrętki lub warkocza (2 masy, 1 sygnał) z tego powstanie, tak przypuszczam. Impedancja będzie znaczna, chyba że po kilka razy tą podstawową wiązkę się puści. Pojedyncza wiązka to jest 12 lub 24 tysiące włókien o średnicy 7 mikronów, czy jakoś tak.

Lubisz okonie smażone ?

Vcc = 320 V, Ra = 3,5 kOhm, Ik = 54 mA, self bias (w katodzie 900 Ohm)

A przy Ra=5k? Te 2W było dla Ra=5k.

gram na katalogowym Ra2,5k i drugi Ra3,5k

na 3,5k jest bardziej dynamicznie ale mniej ałdiofilsko, Ra5k dla 2a3 będzie moim zdaniem brzmieniowo zdecydowanym przegięciem w kierunku jazgotu/ostrości i braku wypełnienia,ona akurat chyba nie lubi dużo większego obciążenia jak i dużo wyższego napięcia, np. ponad 350V

Jednym słowem nie należy się spodziewać nirwany (chyba, że zapuści się ich CD ;-))?

a i tak chodzi to lepiej od kultowego sun audio i napompowanej królowej 300b

ups, zaraz zaczną mnie lać

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wyprowadzić sztywnym solid core drut poza obręb wtyczki, a do tego przywiązać te włókna metodą na okrętkę - tak jak się haczyki na okonia wiąże

Jeb. Ty to jednak jesteś kozak. Kibicuję! Ryb nie jem, nie lubię (chyba że opiekane i marynowane w occie z pomidorami, to tak).

Jak tam idą moje rezystory?

Z niewiedzy zalozylem nowy topic z moim problemem moze powinienem wkleic go tutaj ?

Najwyzej temat sie usunie.

Witam serdecznie, jako że moje doświadczenie z lampami jest zerowe, pragnę uzyskać od kolegów poradę.

Chcę zbudować taki oto przedwzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Chce natomiast uzyc nieco wyzsze napięcie 120V

Oraz chce użyć lampy 6n1p

Napięcie anodowe bedzie filtrowane filtrem CLC i stabilizowane na mosfecie.

Potrzebuje wartości wszystkich rezystorów bo nie wiem za co są odpowiedzialne. (tzn wiem ze anodowy i katodowy wyznacza punkt pracy)

Nie interesuje mnie silne wzocnienie. Preamp ma wzmacniac sygnał z CD (2V) I sterować gainclonem lub ugodą... szkoda mi poprostu robić pasywnego preampa

Uprzejmie prosze o pomoc

Ukryta Zawartość

Chce natomiast uzyc nieco wyzsze napięcie 120V

a dla czego nie 200V, i jest do tego gotowy trafolek sieciowy w Telto - TSL10/TO4

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
Oraz chce użyć lampy 6n1p

Zły pomysł. To bardzo przeciętna lampa, w dodatku grająca mało lampowo i wprowadzająca spore zniekształcenia harmoniczne.

Napięcie anodowe bedzie filtrowane filtrem CLC i stabilizowane na mosfecie.

Olej mosfeta, daj porządny dławik albo dwa małe i zrób CLCLC.

Nie interesuje mnie silne wzocnienie. Preamp ma wzmacniac sygnał z CD (2V) I sterować gainclonem lub ugodą... szkoda mi poprostu robić pasywnego preampa

Będziesz miał za duży sygnał, to jest zły pomysł. Zrób lepiej bufor.

Potrzebuje wartości wszystkich rezystorów bo nie wiem za co są odpowiedzialne. (tzn wiem ze anodowy i katodowy wyznacza punkt pracy)

Napisz do mnie na PW, to pogadamy i Ci puszczę symulację w PSpice.

A przy Ra=5k? Te 2W było dla Ra=5k.

W mojej symulacji wychodzi 3,4W @ 5%. Przy "prawdziwym" sterowaniu w A2 (wtórnik spięty galwanicznie z siatką 6S4S) jest mocno ponad 4W.

... chyba że zastosujesz odpowiednio mniejsze rezystory konwersji wprost z wyjścia kości DAC we wnętrzu napędu CD i pójdziesz nieco "bokiem" ... WTEDY dopiero cała zabawa nabrałaby nieco większego rozmachu / sensu. Jaki masz model / typ tego napędu CD tak w ogóle ? Nówka, pieczątka, gwarancja vs. nieco starszy, przechodzony ? "Modyfikowalny" czy "łapska precz" ?

mam taniego DAC'a

moj system jest budżetowy (gainclone)

cd mam sl pg520a technics

wysoki model ale używany troche pojechany

dac taki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dac taki

Czyli kość taka: ...

Ukryta Zawartość

Sygnał kradniesz z nogi 19 oraz z nogi 23.

Najlepiej go ukraść z padów lutowniczych elementów sprzęgających prowadzących do op-ampa (w sensie że nie z tego miniaturowego pająka PCM2702, bo tam za gęsto z nóżkami jest).

Z sygnałem idziesz na buforek lampowy.

Miodzio.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.