Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Tak to prawda glosnik "ultra gory" w kappa 9 jest oparty na Semit K (c-Emit 902-2645B).

Posiadaczem tych kolumn jestem od jakiegos miesiaca...i z tymi "inowacjami " nie mam nic wspolnego. Nie wiem jak to jest zrobione (czasem lepiej moze i nie wiedziec) , ale gra jednak fajnie. (bardzo subiektywne).

Gdybym zdobyl jakos te s-emity i skopiowal zwrotnice dla samej gory i ultra g. tak jak na schemacie kappy 9 to moje pytanie brzmi czy granica podzialu f . miedzy srodkiem i gora w 8 i 9 jest taka sama ...bo na calkowita przebudowe zwrotnicy to nie bardzo mam zapal i sily.

Co do podzialu gory to nie widze duzych problemow .. raczej i dam rade.

Poimo roznic w budowie zwrotnic (Kappa 8,9) to jednak w opisie jest bardzo podobnie.."Crossover Frequencies: 80Hz, 800Hz, 4500Hz"...

Chyba jednak pokusze sie na dokonanie zmian.

Bez obaw , nie ruszaj istniejącego podziału ( bo nie ma takiej potrzeby ) a podział pomiędzy Emitem a Semitem jest "dokładką" dla już istniejącego .

Wykorzystaj to co już masz , Semit ma mniejsza folie ( wyższy rezonans ) a zatem wymaga wyższego podziału niż Emit , natomiast w druga stronę raczej nie ma już tych ograniczeń .

Góra pasma dla Emita to okolice 40kHz ( tu mogę się mylić ) zatem wystarczająco wysoko .

a Semit? Czy EMIT High Energy to dobry odpowiednik? chodzi tutaj o dostepnosc ...

Wykorzystaj to co już masz , Semit ma mniejsza folie ( wyższy rezonans ) a zatem wymaga wyższego podziału niż Emit , natomiast w druga stronę raczej nie ma już tych ograniczeń .

Bo rozumiem , że pokazane głosniki masz sprawne . Jak zdążyłeś sie zapewne zapoznać górna granica pasma podawana przez Infinity dla K9 i K np 8 jest identyczna i wynosi 45kHz .

Pokazane glosniki sa sprawne ...a moim celem jest wmiana dolozonego I. emit k wraz ze zwrotnica na takie rozwiazanie jak w Kappa 9A z INFINITY sEMIT K SUPER TWEETER 902-2645B

.

Tak jak na tym schemacie...

post-54710-0-90893400-1457636678_thumb.jpg

post-54710-0-04229400-1457636693_thumb.jpg

Pokazane glosniki sa sprawne ...a moim celem jest wmiana dolozonego I. emit k wraz ze zwrotnica na takie rozwiazanie jak w Kappa 9A z INFINITY sEMIT K SUPER TWEETER 902-2645B

.

Tak jak na tym schemacie...

Dokładnie o tym piszę , tylko sam próbujesz ustawić sobie schody w pionie ;-))

Wszystko jest Ok , tylko zamiast wymyślać zastępstwo dla Semita użyj w tym miejscu Emita 1 do 1 . Wszystko masz pod ręka , tylko działaj.

Nie zmieniaj tez org podziału pomiędzy Polydomem a "dolnym " Emitem , a dołóż jedynie elementy odpowiedzialne za podział pasma między górkami .

Posiadam Kappy 8.2i z Rotelem RB990BX i myślę nad modernizacją sprzętu ;)

Myslałem nad Kappami 9.2i i Nakamichi PA-7.

Przedwzmacniacz to Yamaha CX-1000, jestem z niego bardzo zadowolony, wiec raczej zostaje.

Pokój aktualnie 25m^2, ale docelowo będzie około 40m^2, więc myślę że 9.2 się sprawdzą.

Macie jakies sugestie odnośnie końcówki? Czy do 4500-5000zł dostane coś lepszego niz PA-7?

Edytowane przez m.stank2

Posiadam Kappy 8.2i z Rotelem RB990BX i myślę nad modernizacją sprzętu ;)

Myslałem nad Kappami 9.2i i Nakamichi PA-7.

Przedwzmacniacz to Yamaha CX-1000, jestem z niego bardzo zadowolony, wiec raczej zostaje.

Pokój aktualnie 25m^2, ale docelowo będzie około 40m^2, więc myślę że 9.2 się sprawdzą.

Macie jakies sugestie odnośnie końcówki? Czy do 4500-5000zł dostane coś lepszego niz PA-7?

Jak myślisz poważnie nad modernizacją i lubisz granie "pełną gębą" to nie eksperymentuj i użyj sprawdzonego zestawu, czyli patrz na mój system. Gra w 60m2 i to jak, jak budżet nie pozwala na raz, to step by step :-)

Pozdrawiam,

8-12kzl dla jednego.

3lite mamiał właśnie do sprzedania klona dobrze wykonanego w rozsądnych pieniądzach.

Również polecam taki zestaw jak Dartman, u mnie Re90 grają na zmianę z Kappami 9.2

• 2 tygodnie później...

Tak tylko wtrącę, że narzekający na brak basu w Re90, powinni przed szukaniem lepszego pieca wymienić kondensatory. Tam gdzie się da, na midbasie i midtweecie, na jak najlepsze, przetestowane, rewelacyjna poprawa w całym zakresie odsłuchu.

Edytowane przez Mikellino

Witam, czy warto kupić Infinity RS 4001 za prawie 700zł? Czy może lepiej RS 3000?

Nie znam RS 3000 ale mam 4001 i jestem z nich bardzo zadowolony-w mniejszym pokoju ( ok 12 m2 ) brzmią lepiej od RE 90 !

Jak głośniki są oryginalne i w dobrym stanie-za 700 zł nie znajdziesz nic lepszego...

I z tego co widzę,te 3000 to popierdólki przy 4001 :)

Tak tylko wtrącę, że narzekający na brak basu w Re90, powinni przed szukaniem lepszego pieca wymienić kondensatory. Tam gdzie się da, na midbasie i midtweecie, na jak najlepsze, przetestowane, rewelacyjna poprawa w całym zakresie odsłuchu.

Zaciekawiłeś, co i na co wymieniałeś? Opis, krok po kroku, zdjęcia by się też przydały.

Byłby to zacny wkład do zacnego klubu.

Pozdrawiam,

Ciekawe który handlarz je zgarnął, Epsilonki za €2500: http://link.marktplaats.nl/m1040631302

Sprzedaje je jakaś zakręcona baba także pewnie pójdą za 2x tyle.

Edytowane przez Marek.S

Calkiem fajne te Epsilony.... :o) szkoda tylko ze numery seryjne sa dosc daleko od siebie, jedna ma nowsza plytke z tylu z dopiskiem "Harman International". Obie maja juz upgrade serwa i akcelerometrów.

Edytowane przez Marek.S
  • 2 tygodnie później...

Nie znam RS 3000 ale mam 4001 i jestem z nich bardzo zadowolony-w mniejszym pokoju ( ok 12 m2 ) brzmią lepiej od RE 90 !

Kolega chyba na głowę upadł....

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

"Kolega" dość długo słuchał obu zestawów i stąd takie wnioski więc nie będę nic nikomu udowadniał...a głowę mam całą i na miejscu :).Dodam tylko,że mówię o małym ok 12m2 pokoju na poddaszu,więc nie wiem czemu zdziwienie?

A kolega "zdziwiony" miał okazję porównania w podobnych warunkach Rs4001 i Re90 ?

Freedi

Mam Re 90 od marca 2013, wcześniej stały w pokoju na niecałych 12 m2 i słuchałem ich dość długo, by móc obiektywnie twierdzić, że RS4001 nie dorównają im w żadnym aspekcie, to pojedynek olbrzyma z liliputem.

Nie da się ukryć faktu, że Rs przy Re to jest zwyczajna "popierdułka" kosztująca mniej niż 1/3 ceny, fabrycznie nowych Re 90.

Kwestią najważniejszą jest tylko i wyłącznie odpowiednie ustawienie kolumn i amplifikacja.

Słabszy, gorzej dobrany wzmacniacz z łatwością ogarnie RS4001 ( 6 Ohm), a z Re 90 ( 4 Ohm) pójdzie mu już dużo, dużo gorzej.

Żeby dobrze ustawić tak duże kolumny w tak małym pokoju, to trzeba się sporo napracować, natomiast z małymi skrzynkami jest o wiele prościej i tu bym upatrywał źródło iluzorycznej przewagi Rs nad Re.

Pozdrawiam

Pygar

post-45609-0-14932700-1461488345_thumb.png

post-45609-0-39114500-1461488357_thumb.png

Edytowane przez Pygar

Napisano wczoraj, 20:48

Wyświetl postUżytkownik freedi dnia 10.04.2016 - 06:37 napisał

Kolega chyba na głowę upadł....

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Pygar

Napisano dziś, 10:55

"Freedi

Mam Re 90 od marca 2013, wcześniej stały w pokoju na niecałych 12 m2 i słuchałem ich dość długo, by móc obiektywnie twierdzić, że RS4001 nie dorównają im w żadnym aspekcie, to pojedynek olbrzyma z liliputem.

Nie da się ukryć faktu, że Rs przy Re to jest zwyczajna "popierdułka" kosztująca mniej niż 1/3 ceny, fabrycznie nowych Re 90.

Kwestią najważniejszą jest tylko i wyłącznie odpowiednie ustawienie kolumn i amplifikacja.

Słabszy, gorzej dobrany wzmacniacz z łatwością ogarnie RS4001 ( 6 Ohm), a z Re 90 ( 4 Ohm) pójdzie mu już dużo, dużo gorzej.

Żeby dobrze ustawić tak duże kolumny w tak małym pokoju, to trzeba się sporo napracować, natomiast z małymi skrzynkami jest o wiele prościej i tu bym upatrywał źródło iluzorycznej przewagi Rs nad Re.

Pozdrawiam

Pygar"

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

kolega freedi chyba nie wytrzymał presję i usuneł oryg. wpis bo go już nie widzę. Szkoda, każda opinia oparta na osobistym doświadzeniu ma swoją wartość. Nawet gdy się z nią nie zgadzam. Zgadzam się natomiast w 100% z tym co napisał Pygar.

RE90 to oczywiście zupełnie inna bajka, to innej klasy i wagi kolumny,

Ale bez poprawnej amplifikacji, i jeszcze lepiej bi-amplifikacji nie warto w ogóle REN90 dotykać.

REN80 są pod tym wględem bardziej uniwersalne kolumny.

PS: w.w. nie zmienia faktu, że 4001ki za 700zł są super zakup!

Edytowane przez elektroboy
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.