Skocz do zawartości
IGNORED

Ciężkie zestawy na kolcach - dylematy

barni

Rekomendowane odpowiedzi

A więc usiłuję postawić z powodów oczywistych ciężkie zestawy głośnikowe na kolcach.

Pierwszy strzał to duże (średnica 3cm) mosiężne kolce przyklejone taśmą samoprzylepna do spodu zestawów. Niestety taka konstrukcja z racji masy zestawów się po prostu chybocze i po kilku chybotnięciach któryś z kolców się w końcu odkleja. Kolejny problem to jak takie zestawy po "podkuciu" przesuwać po podłodze np do precyzyjnego ustawienia?

Przestawienia poprzez obracanie ich ich na jednym podkutym kolcu nie wchodzi w grę z racji masy zestawów, po prostu kolec znów sie momentalnie odkleja. Klejenia jakimś "super-glue" kolców do spodu zestawów chciałbym uniknąć, zresztą musiałby to być jakiś strasznie mocny klej.

Myślałem o jakiejś marmurowej podstawie na kolcach, jednak spowoduje ona podniesienie zestawów, a te już same z siebie są wysokie.

No i jestem w kropce. Pomocy, może ktoś ma jakiś patent na takie zmocowanie kolców, aby:

- zestawy stały stabilnie,

- dało się je przesuwać (może być z trudem byleby się w ogóle dało ;)),

- podstawa nie powodowała znacznego podniesienia zestawów.

Zdjęcia oczywiście lub jakieś szkice mile widziane.

Niestety zestawy sa na tyle duże i cięzkieduże metalowe stożki o średnicy podstaw

Spróbuj kolce VAP są na trzy małe wkręty do drewna plus mocne podkłaki samoprzylepne w komplecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Przykręcana tuleja + kolce + podkładki. W zależności od rodzaju podłogi można to postawić na kawałku wykładziny lub cieńkiej płycie granitowej i swobodnie przesuwać.

Ukryta Zawartość

post-1087-100000331 1170308917_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli nie chcesz wysokich stożków, kupujesz 50cm pręt fi 30-40mm dajesz do tokarza i ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No własnie Mahler mam podobne kolce do tych co wrzuciłeś na zdjęciu, tylko że nie wkręcone ale przyklejone na taśmie samoprzylepnej, która nie daje rady. Moge wstawić w nie taką srubę, tylko pytanie jak wygląda ta część jaka musiałaby być wkręcona w zestawy od spodu.

Hej.

Dziwne ...

Jaki producent robi tak ciężkie kolumny (50 kg-więcej?) bez wkręcanych kolców czy stożków, albo podstaw ?

Co to za marka ?

DIY ?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Hi Barni,

po co chcesz zastosowac te kolce? Dla optyki czy dla dzwieku. Jesli dla dzwieku, to przyklejane kolce stawiane na podkladkach stawiane na dywanie mozesz sobie podarowac!!!

>barni

ja bym Tobie nie polecal kolcow, moim zdaniem, mam tak u siebie, lepsza jest poprostu plyta granitowa, ktora podklejasz cienkim filcem, takie duze prostokaty do dostania w marketach, mozesz wtedy cala kolumne przesuwac po podlodze, a kolumne przyklejasz na uhu-tac do plyty.

Dobre, tylko problem w tym, że Zollery najlepiej grają na kolcach (róznica w jakości basu) - ten typ tak ma.

...i teraz mi się dostanie za te herezję (?).

ja tu nie widze innej opcji jak plyta granitowa (bez kolcow) o wys. 3cm - to niewielka zmiana wysokosci, ale zawsze mozesz podlozyc sobie pod siedzenie jakas poduche ;) na plycie stawiasz kolumne z przymocowanymi kolcami (najlepiej uzyc wkrecanych tulejek). jezeli plyta bedzie oszlifowana rowniez od spodu to przesuwanie nawet ciezkich kolumn po dywanie lub wykladzinie staje sie dziecinnie proste.

wyglada to mniej wiecej tak (granit na zdjeciu ma wysokosc ok. 6cm):

Ukryta Zawartość

post-792-100000293 1170308972_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, mam podobnie jak gonarek, tylko, że pod płytami granitowymi mam jeszcze małe gumowe podkładki Standmaxu w celu wypoziomowania płyt.

=> gonarek - powiedz czy kolumny nie ślizgają się na płycie. Pod moimi kolcami są jeszcze podkładki a całość niestety strasznie się ślizga na granicie, nie mam pomysłu co z tym zrobić. Podkładki mają dość małą średnicę i ciężko byłoby je przykleić.

>gonarek

to sprobuj wykrecic kolce i kolumne zespawac na uhu-tac z granitowa plyta, jak kolumny dodatkowo sa ciezkie to powinno byc lepiej. Nie wiem co to za cokol masz przy tych elacach i jak jest przytwierdzony, jak mozna to najlepiej go odkrecic i zespawac sama kolumne z plyta.

u mnie rowniez nic sie nie slizga, niezaleznie od tego czy kolumna stoi na kolcach czy na oryginalnych stópkach. natomiast nie za bardzo rozumiem sens poziomowania kolumny podkladkami pod płyte. do tego celu sluzy przeciez regulowana wysokosc kolcow czy nóżek.

Właśnie o Zollerkach mowa (hihihi fajne zdrobnienie dla 80kg kolosów) . Nie maja one kolców, stoją na takiej własnej płycie MDF nieco węższej od samych zestawów ( taki cokół schowany pod zestawami). Bas strasznie przenosi mi się na podłogę i ogólnie całe pomieszczenie w sensie mebli i ścian. Na kolcach jest znacznie lepiej, bas przestaje snuc sie przenosić na pomieszczenie a faza ataku ma fenomenalna szybkość, po prostu skrzyżowanie estradowego wykopu z absolutną kontrolą dźwieku.

Sęk w tym, że wtedy zestawy z racji swej masy i wysokosci po prostu poruszają sie na kolcach na boki, co finalnie doprowadza do odklejenie się ich. Poza tym ten MDF na spodzie nie jest jakis super idealnie obrobiony, więc kolce się same z siebie na tasmie cienko trzymają. Płyty granitowej chciałbym uniknąć - zestawy są duże same z siebie i jak je jeszcze na czymś postawię to muzyki będę na stojąco słuchał.

Stąd pytanie w jaki sposób osadzić te wkręty od kolców w spodzie zestawów, co na obecną chwilę wydaje mi się najlepszym pomysłem.

PS. Idealnie z Zollerem zgrywa sie sub Sunfire'a. Z Dynaudio nakręciłem sie gałkami, ustawieniami amplitunera i samym subem jak głupi, aby go zestroic tak aby idealnie współgrał z przodami, a i tak zawsze jakoś się wyróżniał. Z Sunfire'm od razu zagrał, nawet nic nie musiałem ustawiać.

Wczesniej proponowałem kolce VAP-a podklejane krążkiem samoprzylepnym i ddatkowo przykręcane trzema wkrętami lub to co zaproponował na zdjeciu mahler. Może coś takiego, wykonanego przez jednego z forumowiczów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak widze te kolce stojace na podkladkach, stojace na plycie, stojace na podkladce, stojace na dywanie,... to od razu mysle o przytoczeniu dziesiatek starych postow o sensie stosowania kolcow i zasadzie ich dzilania. Jesli macie na mysli optyke i "potrzebe" robienia czegos audiofilskiego, to to wszystko jest OK, ale z punktu widzenia polepszenia jakosci odtwarzania, to absurdy kontraproduktywne w stosunku do celu kolcow...

Podoba mi sie podstawa xniwax-a, chyba pojde w tym kierunku, zwlaszcza ze moje zestawy maja na dole taki wezszy postument, na ktoiry de facto moznaby taka obejme zalozyc. Dzieki za idee, musze pogadac ze slusarzem o wykonaniu ;)

Nie mój pomysł, ale dzięki. Pomysł autorstwa kolegi "prezes1"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Czyli kolce tylko w dywan

posluze sie przykladem ze zdjecia zalaczonego przez gonarek. Postawil glosniki na kolcach na plyte kamienna, a ta zkolei na dywaniem, a ten zkolei (podejrzewam) na betonowej wylewce.

Sensowne i zgodne z przeznaczeniem byloby wywalenie plyty i wbicie kolcow przez dywan w betonowa wylewke (wystarczy porzadnie nacisnac na glosnik w tym przypadku Elac'kow przydepnac fabryczny cokol. Tak wbite do betonu kolce zagwarantowalyby stabilna pozycje glosnikow i optymalne akustycznie warunki pracy.

Dlatego tez wszystkie oryginalne/sensowne kolce sa ostre (!!!!) a nie jak te tepe, akustycznie bezuzyteczne stozki ze zdjecia xniwax'a

>, w marmur, granit już nie? Pytam serio.

nie odgrywa roli, najlepszy jest beton pod dywanem (olbrzymia masa) albo kafelki. Jesli masz parkiet, to mozesz sobie kolce podarowac

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.