Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze ECC82

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Kazik II napisał:

Na pewno nie jest to komfortowe dla lamp, skraca żywot żarnika.

Nic z tych rzeczy. Otóz niektóre europejskie lampy mają specjalnie skonstruowane żarniki w taki sposób, by jak najszybciej osiągały temperaturę roboczą. I takie żarniki błyskają przy załączaniu. Jest to zjawisko całkowicie normalne, walka z tym nie ma sensu. 

36 minut temu, Kazik II napisał:

U mnie załącza się 1/2 napięcia i po około 40 sekundach lampy dostają pełne napięcie.

Czy wydłuży żywotność to się okaże, ale mam lepsze samopoczucie ?

W całym tym zdaniu owo samopoczucie jest kluczowe.

Ciekawe skąd tyłu użytkowników, którym Philips rozbłyskuje. Znając życie, po kilku dniach i u mnie tak będzie. Na zagranicznych forach twierdzą, że nie ma to wpływu na żywotność. Ciekawe jak jest naprawdę...

Czas pokaże :)

Lampy sterujące z tamtych lat i tak mają długą żywotność. Dla philips to powinno być co najmniej 5 tys. godzin od nowości. Mało który audiofil wytrzymuje tyle z jedną parą lamp, a nawet z jednym klockiem. ?

Grałem 3 lata dość intensywnie na ECC81 Brimar-ach z końcówki lat 60-tych. I co? Zacząłem zmieniać na inne lampy, a brimar cały czas są dobre, pewnie dopiero w połowie życia. 

• 2 tygodnie później...

Lampy wygrzane, 

Dźwięk Philipsów z Heerlen chyba jest nie tylko najciekawszy ale również najbliższy prawdzie. 

Rocznik '65 ecc82 jest świetny. Dźwięk rozciągniety w całym paśmie. Bardzo nasycony a jednocześnie szybki.

Nie zgodzę się, że pogrubiony. Nazwałbym to raczej dosłowny i wyraźny. Gdy wchodzi kontrabas to słychać pudło i niskie struny. To nie pogrubienia, to ich wierne oddanie. 

Zaznaczam, że dużo zależy od rocznika i zużycia oraz samej konstrukcji.

Mam też bowiem na szwach Miniwatt i one to mistrzynie zagęszczenie i ilości szczegółów. Dodają do tego niezwykłą szybkość, wybrzmienia oraz przestrzeń i plany gdzie słychać do tej pory niezauwazone dźwięki. 

Testowane z lampami mocy RFT el34 o sygnaturze jakości "1"

Wszelkiej maści Raytheony czy RCA (czarne anody 17mm) odłożyłem. U mnie i dla mnie Philipsy mają to coś, do tego brzmieniowo są chyba nie do pobicia.

Już zbieram na przyszłość. Kolekcja rośnie :) 

RFT ecc82 to średniaki. Bardzo przeciętne lampy.

Pewnie za kilka lat będą bardziej doceniane jak braknie NOS-ów a bieżąca produkcja będzie nadal tak słaba. 

• Moderatorzy
W dniu 10.09.2019 o 19:00, bomarek napisał:

A czy ECC82 RFT zaliczają się do tych lepszych, czy jeszcze czekać ze sprzedażą ?

Bardzo słabe. 

W dniu 10.09.2019 o 14:19, Arczibald napisał:

Rocznik '65 ecc82 jest świetny.

W niektórych aplikacjach można zamiast lampy ecc82 użyć jej wersji "komputerowej" o teoretycznie znacznie lepszych parametrach, czyli E80CC. Wymaga dwa razy większego prądu żarzenia, ma też trochę większe wzmocnienie i fizycznie jest dwa razy większa - przypomina EL84.  

-----------------

W dniu 10.09.2019 o 14:19, Arczibald napisał:

Wszelkiej maści Raytheony czy RCA (czarne anody 17mm) odłożyłem.

Ja mam połączenie ecc83 Amperex Buggle Boy oraz ecc82 Raytheon. Parka Philips Miniwatt grzecznie czeka w szufladzie ? Lubie takie połączenie cech o których piszesz w przypadku lampek z Heerlen z dociążeniem czarnej anody typu Raytheon.  W przypadku wszystkich lampek Amperex/Philips było już za szczupło i jasno. 

Aha i umie Amperexy Buggle Boy też rozbłyskują przy starcie. 

Edytowane przez MrSalieri

Łączenie jest dobrym rozwiązaniem. Ja mając tylko ecc82 postawiłem na Philipsa ale lata 60'te. z Heerlen.

Grają zdecydowanie rowniej niż RCA czy Raytheon czarna zebrowana anoda 17.

Bas może nie jest monstrualny ale bardzo nisko schodzi i ma tysiące barw w 3D. W amerykanach tego nie ma, a szkoda.

Tak, bardzo dobra lampa ale też bardzo droga.

Coraz ich zresztą mniej

Ponadto to ecc802s !

Dziś pewnie parka NOSow to dobre 2kzl

A nawet 3kzl :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Arczibald
rozwiniecie

A nawet 3kzl :(

Ukryta Zawartość

Gdyby ktoś miał ochotę na NOS-y ecc82:

Philips z fabryki z Heerlen z najlepszych lat (1963-8)
Uwaga! Te same kody ⊿ Gf8 / 9C3 na obu lampach.

Taki rarytasik posiadam. Dziś dostałem 3 komplety. Dwa mogę sprzedać. 

Kontakt przez PW

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Arczibald
rozwiniecie
W dniu 13.09.2019 o 14:35, Arczibald napisał:

Philips z fabryki z Heerlen z najlepszych lat (1963-8)

Uwaga! Te same kody ⊿ Gf8 / 9C3 na obu lampach.

Jeżeli już to kody są ⊿ 6f8 lub ⊿ 8f8 . Jeżeli kolega chce kreować się na znawce to warto zadbać o szczegóły. 

Skąd taka informacja że 1963-1968 to najlepsze lata? To raczej jest czysty marketing. 

No cóż, nigdy nikomu literówka się nie zdażyla...

Znawcą nie jestem, słucham ćwierć wieku i stąd moja opinia. Dotyczy konkretnych lamp, nie wszystkich.

A znawców to musisz szukać wśród handlarzy. Oni Ci prawdę powiedzą :) :) 

Jam skomny człek 

A może jednak nie literówka? 

Może kolega znawca, bo ja nim nie jestem, zerknie tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może nie gdybajmy. Delta jest przed gf8.

Zdajmy się na to co na lampie i co fachowcy mówią. 

Jak widać czepiales się niesłusznie. I na tym skonczmy bo szkoda czasu na domysły 

Delta nie może być przed Gf8. Bez żartów. Delta zawsze poprzedza cyfrę która oznacza ostatnia cyfrę roku produkcji. Delta jest zawsze w drugiej linii.

Będę w domu to sprawdzę ale chyba masz rację. Z pamięci piszę.

Wpadnij do mnie i sam zobaczysz bo na forum to zasmiecamy tylko wątek takim pisaniem

Tak oczywiście delta jest przed symbolem czyli w drugiej linii ::) 

Edytowane przez Arczibald
poprawka
29 minut temu, fafarskid napisał:

Nie ma problemu. Po prostu coś mi tam nie pasowało, ale już się wyjaśniło. Lampki te są fajne. Dobra alternatywa dla współczesnej produkcji. 

Lampki są genialne. Przerobiłem czarne anody RCA i Raytheona, tego ostatniego jeszcze mam. Jednak to co wprowadziły "Heerleny" przeszło moje oczekiwania. Zresztą to powszechna opinia.

Zapraszam na odsłuch :)

3 godziny temu, MrSalieri napisał:

Co oznaczają kody:

165

⊿1I1 oraz ⊿1I2 dla Philips Miniwatt ecc83

To oznacza że obie lampy Phillips Miniwatt są z września 1961 roku. 

Co do Amperex to jaki jest pełny kod? 

I 65

I 6O4

• 2 tygodnie później...

Panowie,

co to za lampki na zdjęciu?

Grają u mnie po zmianie kolumn i chciał bym kupić takie same bo naprawdę jestem z nich zadowolony.

Wzmacniacz to Music angel na kt 88 z wczesnych lat produkcji ,kiedy to wkładali jeszcze lampki nos.Są u mnie od nowości i pewnie mają już godzin trochę na liczniku,z przerwami na testy innych.

Czy literka A to oznaczenie wersji wojskowej?

Na spodzie widać małą literkę c i liczbę 11.

Ukryta Zawartość

IMG_20190928_224136.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi