Skocz do zawartości
IGNORED

B&W SIGNATURE DIAMOND - 40 lat B&W

Pixeel

Rekomendowane odpowiedzi

----------------------------------------------------------------

Signature Diamond - Dzieło sztuki na 40-lecie B&W

----------------------------------------------------------------

Dla uczczenia ważnych rocznic w swej historii, B&W tworzy unikalne systemy głośnikowe pod nazwą Signature. Pierwszym z nich był podstawkowy model Silver Signature - doskonała, 2-drożna konstrukcja, zbudowana dla upamiętnienia 25-tej rocznicy powstania Firmy. Następcą był, wolno stojący Signature 30, który został powstał na 30-lecie B&W.

Obydwa te modele były pojedynczymi konstrukcjami, opartymi na istniejących produktach ówczesnej Serii 800, wzbogaconymi o pewne techniczne i stylizacyjne modyfikacje.

Wprowadzenie Signature 800 w 35-tą rocznicę powstania Firmy było inne od poprzednich pod dwoma względami. Po raz pierwszy, B&W wybrało jako bazowy model największą i najdroższą kolumnę Serii 800, a także, dla podkreślenia wzrastającego znaczenia kina domowego, dodało głośnik kanału centralnego Signature HTM oraz głośniki efektowe Signature HTM.

Signature Diamond

Aby uczcić przypadające w 2006 roku 40-lecie Firmy, stworzony został jeszcze jeden model Signature. Powraca on do koncepcji pojedynczych, zwartych konstrukcji, ale w nieco innym wydaniu. Do zespołu pracującego nad tak specjalnym projektem, zaproszony został także Kenneth Grange, pierwszy projektant wzornictwa, z którym współpracowała firma B&W. W skrócie, chodziło o to, by stworzyć prostą, 2-drożną konstrukcję wolno stojącą, wykorzystującą przełomową technologię diamentowej kopułki wysokotonowej w połączeniu ze 180-milimetrowym, Kevlarowym? przetwornikiem nisko/średniotonowym. I to wszystko.

Signature Diamond będzie modelem limitowanej edycji. Wyprodukowanych zostanie tylko 600 ponumerowanych par.

Wzornictwo

Od wielu lat Kenneth eksperymentuje z przenikającymi się tubowymi kształtami - pionowym, stanowiącym część główną obudowy, oraz poziomym, współpracującym z głośnikiem niskotonowym i będącym w linii z ruchem membrany dla zredukowania sił działających na ściany obudowy. To bardzo eleganckie podejście do problemu redukcji zakolorowań wprowadzanych przez obudowę.

Standardowe obudowy Serii 800 B&W są namacalnym dowodem umiejętności precyzyjnego łączenia wielu, zarówno zaokrąglonych i płaskich paneli i ciasnego dopasowania ich do wewnętrznej struktury Matrix.

Materiał

Gdy zapadła już decyzją, że materiałem obudowy będzie drewno, następnym zadaniem był wybór kolorów wykończenia. Pierwszym, na który padł wybór był biały z szarym pierścieniem wokół głośnika i szarą podstawą. Opracowując drugą opcję wykończenia Kenneth chciał wyrazić swój podziw dla mnogości i detaliczności wzorów naturalnie występujących w drewnie. To doprowadziło B&W do włoskiej firmy Alpi, zajmującej się przetwarzaniem drewna. Specjalizuje się ona w cięciu fornirów, łączeniu ich warstw, a następnie, dzięki kształtowaniu, ponownym cięciu i barwieniu, tworzeniu niemal nieskończonej palety wzorów - od prostych, poprzez egzotyczne, aż do całkiem niezwykłych. Znaczącą część procesu projektowania wzornictwa Signature Diamond zajęło wybranie zdecydowanego kontrastu dla prostego białego wykończenia. Odnaleziono go w ciemnym, opracowanym przez stylistę fornirze, nazwanym Wakame (japoński morszczyn o podobnym kolorze i wzorze).

Obudowa głośnika wysokotonowego wykonana została z marmuru. Dla zachowania prostoty białej obudowy, zastosowany został wzorzysty marmur, jednak o stosunkowo subtelnym rysunku, aby nie zdominować wizualnie całej kolumny oraz zachować unifikację wyglądu obydwu obudów wysokotonowych. W przypadku bardziej skomplikowanego wykończenia Wakame, zastosowany został marmur Belgian Black - prawie zupełnie gładki, z nielicznymi plamkami potwierdzającymi autentyczność kamienia. Wykończenie obydwu marmurów jest unikalne i nie ma dwóch takich samych egzemplarzy.

Dźwięk

Wybór kształtu i materiałów dokonany przez Kennetha był odpowiedni, aby zapewnić niski poziom zakolorowań i idealną dyspersję z dwóch przetworników. Diamentowy głośnik wysokotonowy jest najlepszy w swojej klasie.

John Dibb, który zaprojektował Signature 25 i Signature 30, wprowadził udoskonalenia konstrukcyjne korektora fazy Kevlarowego głośnika, aby uzyskać poprawę dyspersji bez powstawania szumów turbulencyjnych, które często powiązane były z takimi rozwiązaniami w przeszłości. Wykorzystując niezwykle precyzyjnie dobrane głośniki i znakomite komponenty zwrotnicy, pracujące w konfiguracji 1-go stopnia, Diamond Signature są najlepszym 2-drożnym zespołem głośnikowym jaki kiedykolwiek powstał w firmie B&W.

Dostępność: Limitowana seria 600 par. Od marca 2007 do grudnia 2008.

Cena detaliczna: 62.500 PLN za parę.

źródło:

AudioKlan

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5989-100009250 1170310544_thumb.jpg

post-5989-100009251 1170310543_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31156-bw-signature-diamond-40-lat-bw/

americano>

Sarkazm niepotrzebny.

Zawsze można ominąć jeden wątek ;-) A poza tym jest to wątek informacyjny - taki new's. Nie musiałeś się nawet fatygować o komentarz, ale rozumiem, że nie mogłeś się oprzeć :-)

A tak poważnie:

Pomino, iż sam bardzo lubię i szanuję Bowers&Willkins również uważam, iż zaprezentowane "dzieło sztuki" wygląda koszmarnie. Głęboko jednak wierzę, że nadrabia brzmieniem :-)

Pozdrawiam

Pixeel

Mam znajomego hydraulika, powinien mi zrobić cos takiego taniej, moze takie DIY?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zupelnie szczerze. Zauwazajac gdzies fotografie tej kolumny pokazanej bez zadnej referencji jej gabarytu, stwierdzilem ze B&W wyprodukowal maly produkt stolikowy do iPoda, lub komputera i nie zadalm sobie trudu przeczytania opisu. Pomylilem sie. B&W wg mnie tez...wypuszczajac rekwizyt do Barbarelli.

To białe na górze to nie zart ? do 1 kwietnia zostało jeszcze trochę czasu.

Pewnie zapatrzyli się na Bang&Olufsena którego trzy modele zamieszczono niżej;)

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Taa, ja rozumiem, że B&W, jako swoisty "mainstream", nie może cieszyć się estymą PRAWDZIWYCH audiofili ;-)

Ale wybrzydzanie na wizualną stronę tych głośników przez Szanownych Kolegów, przy jednoczesnej admiracji przeróżnych chorych kształtów, wzorów, wykończeń i całego panoptikum projektów prezentowanych na naszym forum w różnych wątkach stawia mnie w trudnej sytuacji. Albo ja jestem pierdolnięty, albo, Panowie wybrzydzacie, żeby powybrzydzać i się "powymądrzać" w typowo polskim stylu. Chyba, że ktoś z Szanownego Grona Krytyków miał osobiście styczność z tym produktem (niewątpliwie powstałym z inspiracji marketingowców zresztą) i opinia jego jest wynikiem tego traumatycznego doświadczenia ;-)))))

=>lukson, 24 Sty 2007, 19:17

No i jesteś pierwszym potencjalnym klientem, Panowie z B&W jesczcze tylko 599 klientów.

A te zdjecia na forum to koledzy dają po to żebyś nie dał sobie wcisnąć kitu jakie to nowatorskie ustrojstwo-KanalAudio już był- zobacz te trzy szaraczki wyzej.

Zobacz nawet znawca, kolega Eberoth dał sobie wcisnąć takiego Lamma na ruskich lampach wiesz jaki to ból póżniej odsprzedawać sprzęt z 50% stratą.To forum ma nam oszczędzić rozczarowań

pozdrawiam

Rafaell

:-))))

Spox, za tę kasę wolałbym na pewno 801D :-))) Ale nie da rady, niestety, choćbym chciał. Chodziło mi tylko o to, że, jak zwykle, wszyscy wypowiadają się krytycznie, jeden przez drugiego, a nikt nawet nie widział ich na żywo. Niby po dwóch latach na forum powinienem przywyknąć, ale jednak...;-)

A że forum może wspomagać procesy decycyjne i równoważyć marketingowy bełkot, to fakt. Pozdrawiam krytyków.

=>americano, 24 Sty 2007, 19:52

żeby być sprawiedliwym, pokazałem swojej kobiecie i spytałem co ona o tym myśli :krótka odpowiedż

kosz na śmieci

Proponuję test u kobiet może będą łagodniejsze dla B&W

pozdrawiam

Rafaell

No dobra, wygraliście ;-)))

Powtórzyłem Wasz eksperyment i oderwawszy Panią od kanapy, Davisa i tv (podzielność uwagi to podstawa, he,he) usłyszałem: "hm, podobna do łazienkowego śmietnika, choć ładna w porównaniu z innymi, które mi pokazywałeś z forum. Tylko czemu biała?" I, po chwili namysłu: "taka trochę jak..... RURA KANALIZACYJNA".

De gustibus.....itp. :-)

Ćwierkają sikorki że ta w/w limitowana seria jest przeznaczona na rynek azjatycki

dla tego chyba nie musimy się stresować

coś dla równowagi BW signature 800 i ARC VM220

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry Wojak Szwejk idąc na badanie lekarskie, bodajrze, zatrzymywał się przy każdej spluwaczce i używał jej do woli. Czytając 'Szwejka' po raz pierwszy próbowałem sobie wyobrazić, jak wyglądała taka spluwaczka. No i masz, po po latach przyszło olśnienie - B&W Signature Diamond. A z innej beczki, to film 'Atak Daleków na Ziemię' (też silne wspomnienie z dzieciństwa) zainicjował chyba pewne trendy stylistyczne, które jak czkawka zdają się powracać.

Rafaell, dzieki za piekna fotke byla tu potrzebna tak dla zrownowazenia smaku ..dobrego smaku bo czy one nie wzbudzaja respektu swoja pompatyczna budowa !!! choc "nieco" odbiegaja od mojego idealu PROac studio 130 ale jest w nich to cos!!!!!!

Jest wiele lepszych propozycji niż B&W SIGNATURE DIAMOND .... to tylko ma niecodziennie wyglądać .

Lepiej już kupić takie 801D - chyba nawet taniej wyjdzie a idę o zakład że zagrają lepiej niż to hydrauliczne coś.

Ta "okrutna" czerń, przypomina okrutną maskę ...Lorda Vadera... (specyficzny image).

Patrząc na powyższe obydwa modele muszę stwierdzić,. że firmom chyba skończyły się pomysły na dźwięk ...

Teraz kupujesz jakiś głośnikopodobny (lub nie) wytwór wyobraźni konstruktora...

No coż - coraz wiecej "szoków".

Dokąd zmierzamy ?

Powiem szczerze, że futurologicznie wyglądające Jamo R909 - w rzeczywistości nie zrobiły na mnie wrażenia (te na papierze były ładniejsze), choć niestety nie zdążyłem ich usłyszeć.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja się tym projektem nie bulwersuje ani podniecam. Firma B&W znowu zaskoczyła publiczność audiofilską (szczególnie tą bogatą) i oto właśnie chodzi. Mówi się o tym i pisze, ale posłuchać tego raczej się nie da, chyba że się kupi.

Nie rozmumiem ???

Nie można posłuchać przed kupnem ?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.