Skocz do zawartości
IGNORED

Samodzielna wymiana lasera CD

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moj Marantz CD-63 dokonuje zywota (w zasadzie jego laser, ktory juz zamowilem i mam w domu)...

Pytanie: Czy mozliwa jest samodzielna wymiana lasera (nie dysponuje zadnymi specjalistycznymi narzedziami)?

Czy taki laser po wymianie nalezy jakos kalibrowac?

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/31178-samodzielna-wymiana-lasera-cd/

Przećwiczyłem.....nie polecam.....poszukaj fachowca (wielu kolegów z forum dysponuje wiedzą i praktyką w interesującym Cię zakresie) - pozdrawiam...:-)

Ps.

NAD na którym "praktykowałem" samodzielną wymiane głowicy laserowej kurzy się na półce do dziś.....:-)

Z tego co wiem (sam nigdy nie wymieniałem), to nie trzeba kalibrować. Trzeba tylko usunąć zworę zabezpieczającą w postaci kropli cyny między ścieżkami. Ze zworą laser jest martwy. Mówiąc "laser" mam na myśli cały mechanizm CDM czy VAM. Pytałem serwisanta o wymianę samej głowicy i mówił, że on nie bawi się w wydłubywanie jej z mechanizmu. Więc pewno kalibracja dotyczy samej głowicy (i tu mógłby być potrzebny oscyloskop i wiedza+serwisówka).

Witam,

Juz wymienilem... W Marantz CD-63 wymienia sie caly mechanizm, nie trzeba nic kalibrowac, ani usuwac zadnych zabezpieczen. Kupuje sie po prostu CDM12.1 i cale wymontowuje z napedu, wklada nowe (polutowac trzeba kableki) i dziala... Zero problemow. CD czyta jak nowy, natychmiast, kazda plyte i idelanie sprawnie :)

Pozdrawiam,

Lete

>bertomak

Laser CDM12.1 jest akurat niedrogi, kosztowal 50 zl + wysylka.

(Nie wiem jaki masz u siebie, ale wszelakiego rodzaju KSS sa juz drozsze, czasem nawet okolo 250-275 zl.)

Sklep internetowy www.impelshop.com.

Pozdrawiam,

Lete

>bertomak

Niech kumpel wymienia... Aha - nie trzeba niczego 'odbezpieczac', 'kalibrowac', regulowac... Przyjdzie paczka ze sklepu, to wystarczy CD rozkrecic, delikatnie rozmonotwac wszystko to, co stanie na przeszkodzie odnosnie dostepu do lasera i wymienic caly uklad (z przelutowaniem kabelkow do plyty odtwarzacza).

Po tym zabiegu odtwarzacz dziala jak nowy, plyte rozpoznaje w ulamki senkund, a przejscia pomiedzy trackami sa natychmiastowe.

Pozdrawiam,

Lete

• 6 lat później...

Witam,

Potrzebuję pomocy przy wymianie lasera SHARP H8147AF w moim odtwarzaczu Denon DCD 1550AR.

1. Pierwsze pytanie czy laser posiada jakąś zworkę do usunięcia?

2. W moich poprzednich odtwarzaczach zawsze widziałem minimum dwa a zazwyczaj cztery potencjometry do regulacji lasera/mechanizmu, w Denonie nic takiego nie odnalazłem. Jest możliwe, że laser kalibruje się automatycznie?

3. Na płytce przy laserze znajduje się potencjometr mocy lasera, jak go ustawić aby nie dać za dużego albo za małego prądu na laser?

Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem/wiedzą na ten temat.

Pozdrawiam

Na głowicy nie wolno dotykać pr prądu lasera, to jest ustawione fabrycznie i prawie zawsze zabezpieczone delikatnie klejem po to aby unieważnić gwarancję w razie "W".

Ten sharp raczej zwory technologicznej nie posiada.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• 5 miesięcy później...

Witam,

mam problem po wymianie CDM12.1 (VAM1201) w moim Technics-ie SL-PG580A.

Przed wymianą odtwarzacz przeskakiwał ścieżki i były podczas tego słyszalne charakterystyczne trzaski. Wyczytałem gdzieś w necie, że to sprawa lasera, którego czas się już kończy. Kupiłem zatem nowy moduł VAM 1201 z mechanizmem. Wymiana oprócz przełożenia całego modułu, i przepięcia zworek wymagała jeszcze przelutowania przewodów do dwóch silniczków i stycznika.

Problem jest taki, że po włożeniu - płyta CD nie obraca się. Poza tym laser porusza się góra-dół, więc chyba z nim wszystko okej. Z tego, co czytam od razu powinno działać, a tu niespodzianka...

Nie znam za dobrze zasady działania, więc proszę o jakieś podpowiedzi, albo konsultację - jeśli ktoś jest z Pruszkowa lub Warszawy - chętnie podjadę z odtwarzaczem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.