Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

Minęło trochę kolejnych miesięcy :)

Ciekaw jestem, jakie po tym czasie są wrażenia i doświadczenia posiadaczy klonów, również byłych posiadaczy?

Z klonów Tdrozda powstały po kilku modyfikacjach trójdrożne Drozd'Aki ;) Już w wersji z Morelem były świetne, bo miałem okazję posłuchać. Chociaż jak na mój gust, nawet w pierwszej wersji "czysty klon" grały super.

Rogus chyba nadal jest zadowolony z "ortodoksyjnych" klonów.

A inni? Pewnie powstało już kilka lepszych projektów u kogoś, dla kogo klony były kolumnami przejściowymi?

Pochwalcie się :)

Niezależnie od rezultatów gratuluję chęci, wytrwałości...zrobienie własnych kolumn - czy to klony czy nie - to z pewnością wielka frajda.

Sam chętnie bym się za to wziął, ale póki co jestem leszcz w temacie i nie rzucam się na tak głęboką wodę. Póki co jestem na etapie czytania wpisów bardziej doświadczonych.

fachu robienia kolumn po prostu zazdroszczę :)

Adse

Odkąd złożyłem Passa A30 jestem bardzo zadowolny i jak na razie nie myślę nad zmianą kolumn.

Podłączam system do sieci, czekam godzinkę aż się nagrzeje :-), puszczam Bacha i znikam ;-)

Pozdr.

• 1 rok później...

W pełni zgadzam się z opinią Krystiana Majera. Moje "klony" mają podobną obudowę do oryginałów, natomiast głosniki, to Vify.

Obecnie grają z monoblokami lampowymi DIY.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15526-100003949 1223414074_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlatego napisałem "klony" w cudzysłowie. Skrzynki mają taki sam wymiar jak Proac 2.5, oraz podobne wytłumienie (5mm masy bitumicznej i 3cm wełny mineralnej). Głosiki są inne, niż w oryginałach.

Masz rację, obudowa pusta ma ok.30l. Jednak po odjęciu wzmocnień i wytłumienia objętość maleje do ok.27l, a to już jest do przyjęcia dla Vifek. Dodatkową zmianą jest umieszczenie otworu bass-refleks do dołu. Zbyt duża objętość obudowy powoduje spadek mocy głośników w zakresie niskich częstotliwości, ale kolumny pracują z 15W wzmacniaczem lampowym i nieźle sobie radzą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> zyr2, 7 Paź 2008, 23:14

" W pełni zgadzam się z opinią Krystiana Majera."

Wyrazajac taka opinie, Krystianowi - i nie tylko jemu - wtedy tak sie tylko wydawalo. Dzisiaj juz mu sie nie wydaje..., ma rzeczywiscie to, co wtedy mu sie tylko wydawalo, ze jest... i nie tylko to, bo jeszcze sporo wiecej :-)))

Tak jest ze wszystkim opiniami. Dzisiaj wydaje mu się "to" jutro może wydawać coś innego.

Do czego sie to wszystko sprowadza ...że tylko tak nam się wydaje.

• 3 lata później...

Witam

Przykra sprawa - spaliłem głośnik

czy któryś z kolegów ma na sprzedaż głośnik Scan Speak Classic 18W-8535-00? - może być używany

potrzebny jeden ale odkupię też parę za rozsądną cenę

pozdrawiam

• 2 lata później...

Witajcie, trochę odświeżę wątek sprzed lat :)

Chcę sobie popełnić klony z sentymentu i mam dylemat czy montować 18W-8535-01 czy 18W-8535-00, nie wiem który wybrać, ktoś doradzi?

Witajcie, trochę odświeżę wątek sprzed lat :)

Chcę sobie popełnić klony z sentymentu i mam dylemat czy montować 18W-8535-01 czy 18W-8535-00, nie wiem który wybrać, ktoś doradzi?

18W-8535-00 nie są już produkowane i będą w całości zastąpione przez głośniki z końcówką 01.

Chcę sobie popełnić klony z sentymentu

Aleś skamienielinę wykopał :)

Dzisiaj tylko sentyment zostaje . Kiedyś to było coś , dzisiaj nie warte zachodu . No cóż , czasy się na lepsze zmieniają

Aleś skamienielinę wykopał :)

Dzisiaj tylko sentyment zostaje . Kiedyś to było coś , dzisiaj nie warte zachodu . No cóż , czasy się na lepsze zmieniają

Moje grają do tej pory :-))).

JarekC

A jakie byś polecił głośniki zamiast 18W-8535-00 o podobnej średnicy ?

Zdecydowanie 18W8545 . Dużo lepszy pod każdym względem tylko franca potrzebuje mocnego i wydajnego prądowo pieca .

Zdecydowanie 18W8545 . Dużo lepszy pod każdym względem tylko franca potrzebuje mocnego i wydajnego prądowo pieca .

8535 ma lepszą średnicę...o to w tym głośniku chodzi

Nisko schodzi i to zejście jest imponujące, no ale bas jest jak ciepła klucha, chociaż obfity to pozbawiony dynamiki..jednak przymykam na to oko bo zależy mi usłyszeć znowu piękną średnicę z tych przetworniczków...o ile uda mi się jeszcze gdzieś je dostać :)

Wiadomo, trudno o kompromis, coś za coś. 8545 był popularniejszy z uwagi na większą uniwersalność, dynamiczniejszy bas, ale nie dorównywał nigdy 8535 w średnicy . Dlatego niekiedy ludzie stosowali go jako średniotonową 18. Albo w zamkniętej kaście, bądź z niską kluchą w dużym kominie z basrurą. Tak czy inaczej przy szybkiej muzyce już dostają zadychy:) ale mi właśnie chodzi o ten sentyment, o którym kolega muda44 wspominał, żeby sobie puścić wokalistkę i się oszcz.... z wrażenia. I tak mam mało czasu na słuchanie muzyki zatem, gdy mam chcę słyszeć to co chcę.

Oczywiście, 8531 jest godny swojej renomy i ceny , ale takiej średnicy nie ma, nie czarujmy, ma super bass to fakt, ale średnie są trochę zneutralizowane, podobnie było w 8545, nie piszę że źle. No i racja, że technologia jest nowsza, również się zgadzam odnośnie trafności projektów Zapha ale...żeby nie wałkować..chodzi o ten konkretny głośnik 8535.

Próbowałeś polipropylenów jak Seas WT171XP ?

nie próbowałem, ale słyszałem u Cornera na Szewskiej w Poznaniu..to było jakiś czas temu i pamiętam, że nie zachwyciły mnie specjalnie, dlatego średnio je pamiętam.

Coś jeszcze proponujesz? chętnie się zastanowię nad czymś nowym z piękną średnicą, ...bo nie sądzę, żebyśmy znaleźli jakiś kompromis w 2-way.

I statystycznie najładniejsze dźwięki przeważnie słyszałem z przetworów "papierowych"

zapewne inni mają bogatsze doświadczenie więc może ktoś zaproponuje średnio-niskiego optymalnego?

Co nie znaczy, że odpuszczę 8535 :)

Vienna Bethoveen . Scan 9300 na górze i polipropyleny . Dużo , dużo lepiej od klonów ProAc 2,5 .

Też lubiłem te węglowce ale wolę membrany twarde jak Kef z serii R czy LS50 .

Jest i barwa i rozdzielczość kwestia reszty elektroniki

Jak już zmieniać, to i nieco lepszy tweeter pewnie by się dziś znalazł wśród tekstylnych np. SS, Seas'ów czy innych...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.