Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensator do zwrotnicy, można olejowy?

---==LUK==---

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, pilnie proszę o radę i wyjaśnienie pewnej sprawy.

Będę budował zwrotnicę do zestawu Car Audio (proszę doczytać do końca ;) ) tweeter to Vifa PL27NEO. Zacząłem przeszukiwanie forum, w poszukiwaniu jakiego najlepiej kondensatora użyć - max. mógłbym pozwolić sobie na Mundorfa Mcap, ewentualnie bardziej pasował by mi tańszy SCR MKP.

A tu zacząłem napotykać się w Waszych wypowiedziach na kondensatory olejowe...

Przejrzałem allegro i znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ----- MPHP-3 4uF/160V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ----- OMBG-2 4uF/200V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ----- MBGO 4uF/160V

Nieco się zdziwiłem...

1. Czy takie kondensatory można zastosować w zwrotnicy samochodowej w torze tweetera???? Przyznam, że pierwszy raz z tym się spotykam, na forach CA ani razu nie spotkałem się z taką zwrotką.

2. Jeśli można, to jak taki kondensator gra? Czy warto zaryzykować w stosunku do SCR MKP / Mundorf Mcap?

3. I ostatnie, jeśli warto, to który z 3 powyższych jest najbardziej warty uwagi?

Bardzo proszę o poradę i wytłumaczenie jak początkującemu;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można.

Najlepsze do zwrotnic ( i nie tylko ) to BOSCH MP i SIEMENS MKV - jezeli mówimy o "normalnych" cenach . Mają najwięcej mikrodetali , "tła". Ale czasem może być z nimi za ostro. Bardzo dobre z olejaków sa TELPODy MPHP-3 - te mają najbardziej wyraźne kontury wybrzmień , ale już bez mikrodetali BOSCHa i SIEMENSa. Z MBGO testowałem jedynie MBGO-1 i wyraźnie odstawał od reszty. Coś na poziomie MKP SCR.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie wiem. Wyobraźmy sobie mroźną zimę i taki kondensator olejowy w samochodzie gdzie temeratura w nocy spada do -20stopni C albo upalne lato gdzie na tym oleju można będzie jajecznicę usmażyć bo temperatura w aucie zostawionym na słońcu jest 50 stopni C ;p

Na elektrolitach podaja max. temperatury pracy a na takich nie . Nie wiadomo kiedy tracą ,,formę".

No i w aucie będzie słychac czy to jantzen, mundorf czy olejowy ? Ja w swoim aucie słysze silnik , wiatr , amortyzatory , klaksony itd.

...there is no spoon...

>Wyobraźmy sobie mroźną zimę i taki kondensator olejowy w samochodzie gdzie temeratura

>w nocy spada do -20stopni C albo upalne lato

patrz, cholera nie pomyślałem o tym...

>w swoim aucie słysze silnik ,

>wiatr , amortyzatory , klaksony itd.

też prawda :-)

pozdrawiam

A ktos mierzyl indukcyjnosc tych olejowych? budowane byly do pracy na 50hz. Wiec dla 5-20k moga byc indukcyjne? zaleta ich jest duza pradowosc pracy no bo w silnikach prad rozruchu moze byc duzy. Nawet 10A i wiecej. Ja bym jednak dodawal cos rownolegle do nich jakis maly kondens aby stlumic efekt indukcyjnosci kondens. Zreszta z tego sie biora roznice w dzwieku. A najlepeij to robis samemu z dwoch folii alu lub Cu i teflonu. Taka zwijka bedzie najlepsza i duzo tansza od fabrycznych. Policzyc tylko trzeba pojemnosc okladzin i zwinac. teflon we wstedze jest do kupienia jak i alu.

Kondensatory tzw.: silnikowe, niezależnie od typu (papierowe, polipropylenowe, olejowe, itp)-np.: MP, MKV, Frako LPM, ITT, SEL, i sporo innych, są idealne do autka.

Przewidziane zostały do pracy w ekstremalnych warunkach. Są "przyklejone" do silnika i narażone na ciągłe wibracje. Żaden inny kondensator , podejrzewam, nie wytrzyma tak długiej pracy na wytrząsarce. W związku z tym mają specjalna budowę tłumiąca drgania- często dodatkowe, wewnętrzne "zawieszenie" minimalizujące wpływ drgań.

To co niektóre audiofilskie zajoby próbują robić w swoich ekstremalnych konstrukcjach, czyli wytłumienie konda, tutaj jest fabrycznie zastosowane.

Zrobione są z najlepszych materiałów, bo nie da się oszukać. Taki MKV zalany jest olejem po czubek i chlupie, jak sardynki w puszce. On nie ma prawa wyschnąć, co nagminnie przytrafia się markowym , highendowym olejakom do lamp.

Dodatkowo grają znakomicie. Powiedzmy do poziomu miedzianego Jensena ( a może i lepiej), nie mówiąc już o takich modnych "popierdółkach" jak BG N, raczej nic im nie podskoczy. Mówię o MKV, LPM, MP, bo te mają najlepsza opinię.

Cenowo silnikowe atrakcyjne sa tylko na rynku wtórnym, bo porządny nowy u dystrybutora to nie są takie małe pieniądze. Może się okazać, że niejeden kond. uznawany za audiofilski jest tanszy.

Praktycznie każdy silnik elektryczny ma zamontowany kondensator- świat nie staje w mrozy i upały.

Parametry kond. rozruchowych są dużo lepsze od k. do standartowych zastosowań.

Np.: praca od -30 stopni C do +85C, czy 100ooo h w max tem znamionowej. Tak przykładowo, bo w datasheet znajdzie się już konkretne parametry danego konda.

Mozna je prawie gotować, wstawiać do zamrażarki - a wszystko to na wytrząsarce i grają dobrze dalej.

Zdecydowanie polecam Mundorfa M-Cap. Cos niesamowitego, co potrafi zrobic z dzwiekiem ten kondek... Jak dla mnie, zdecydowanie lepszy wybor, niz np. SCR MKP lub Jantzen Audio... Mundorf zupelnie mnie oczarowal - bardzo plastyczny, analityczny i przede wszystkim dzwiek ma "to cos", czego nie zapewnia czesto sporo kondow nawet z wyzszej polki.

Pozdrawiam,

Lete

Bardzo ciekawe jest to co piszecie i dzięki za wszystkie info.

Sam również przegrzebałem forum w poszukiwaniu informacji o tych olejakach, i znalazłem że często piszecie o bocznikowanu kondensatorem teflonowym. Po co się to stosuje i jakiej wartości ma być taki kondensator? Czy musi być teflonowy?

OK, co do poprzednich pytań to przeszukałem archiwum i już wiem po co się bocznikuje itd.

Więc teraz konkretne pytanie:

Kondensator Telpod MPHP-3 4uF + równolegle teflonowy FT-1 0,01uF .... Będzie to miało ręce i nogi? :) Jest sens się zabawić, zamiast iść na skróty i kupić SCR MKP?

Jak wspomniałem, na forach CA ani w instalacjach, nie potkałem się nigdy z czymś takim, a chętnie bym spróbował, więc liczę na Waszą pomoc. Nie chodzi nawet o stracone pieniądze jeśli by nie było do końca OK, tylko o czas i kłopot z rozbieraniem samochodu żeby dostać się do zwrotki i przerabiać, więc dlatego pytam o szczegóły:)

Alez Ty kombinujesz... Czy naprawde uwazasz, ze jakis wynalazek w rodzaju Telpod MPHP zbocznikowany kondem teflonowym da Ci na - uwaga - WYSOKOTONOWCE - jakosc dzwieku lepsza/inna, niz w przypadku dzwieku uzyskanego z zastosowaniem pojedynczego, solidnego konda klasy Mundorf M-Cap lub SCR MKP??? Aby moc uslyszec jakakolwiek ewidentna roznice pomiedzy tymi kondami wytlumienie Twojego auta musialoby byc drozsze, niz samo auto, a dodatkowo musialbys sluchac tylko na postoju... Co wiecej, wcale nie jest powiedziane, ze zbocznikowany Telpod zagra lepiej (moze zagrac nawet gorzej...).

Przepraszam, ale zabierasz sie do tego z przesadna pieczolowitoscia... Gra nie jest warta swieczki... Wstaw Mundorfa i odejdz w pokoju :)))

Pozdrawiam,

Lete

Dzięki za wszystkie wypowiedzi!

Zdecydowałem że jednak warto zaryzykować i kupie Telpod MPHP-3 4uF + MPHP-1 1uF - potrzeba mi kondzia ok. 5uF i myślę że takie połączenie jest dopuszczalne. Na razie nie będę bocznikował teflonem ani niczym innym.

Jeśli złożę do kupy i okaże się że to jednak niewypał kupie dla świętego spokoju Mundorfy MCap.

PZDR.

@pedro311

Chodzi o to, że te olejaki mają wycofaną górę i mało detali? Dlatego teflon byłby wskazany?

Więc przeszukałem archiwum jeszcze raz, i znalazłem, że jeśli teflon to 0,1uF a nie jak pisałem wcześniej 0,01uF...

Tylko w takim razie jeszcze jedno istotne pytanie: czy zamiast MPHP-3 może być Telpod KBG-MN?? Bo wtedy miałbym i olejaka i teflon od jednego sprzedawcy.

• 6 lat później...

K75-10 to ogromne kondy ,do zwrotnicy nie dawałem ale na wyjsćiu pre dał mi niesamowity bas z wycofaną górą,w zwrotnicy raczej bym dał mphp-2 jeśli chcesz zrównoważone brzmienie,lub mphp-3 jeśli chcesz górę trochę rozjaśnić.

Prubowałem jedynie równolegle z teflonami k72,bo sam K75 w torze sygnałowym raczej mi nie odpowiadał,ma to coś co innym kondensatorom brakuje,czyli przekaz basu i średnicy,ale zbocznikować go trzeba ,aby górę nieco ożywić,w planach mam zrobić bypass z K40y-9 których mam trochę w zapasie

• 1 rok później...

Ja mam w 98db kolumnach rosyjskiego 6uf KBG-MN zmostkowanego MKP1837, ta kombinacja zagrala lepiej niz oryginalny Bosch MP. KBG-Mn moim zdaniem swietnie sie spisuja w zwrotnicach kolumn wysokoskutecznych. Sprobuj bo to tanie kondy..mam kilka sztuk 8uf, jezeli taka wartosc na cokolwiek Ci sie przyda to podesle Ci je gratis.

Mialem Mundorf Supreme oraz Siemense MKV.

Siemens to jest gniot przy tym mundorfie ;) Wyostrzone i podbarwione brzmienie. Zupelnie jak by ktos dodal jakis wysokich harmonicznych psujacych dzwiek. Dodatkowo przykrywa mase szczegolow. Ale cos czuje, ze Ty tego szukasz....

Jeśli można, to jak taki kondensator gra?

Bardzo proszę o poradę i wytłumaczenie jak początkującemu;)

Jak początkujący zaczyna od takich herezji, to tłumaczyć cokolwiek jest już ciężko...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.