Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

słucham tej lampy dopiero od kilku godzin, ale... już mogę polecić Panów uwadze kolejna fajną lampę stopnia wejściowego do Amplifona - Sylvania GB 5814A (Gold Brand - ze złoconym nóżkami i "złotym" napisem na bańkach) naprawdę bardzo dużo dobrego grania za niewielkie pieniądze (niecałe 40 pln/szt.!), brzmienie podobne do ECC802S, dźwięczne, świeże, dynamiczne, przestrzeń i powietrze ;-) może dlatego tak mi pasuje ;-) no, mam nadzieję, że za kilka dni nic się nie pogorszy ;-p

k.

Nauti pisałeś że wymieniałeś okablowanie wewnętrzne -powiedz mi w takim razie jak sobie poradzić z tą płytką do której przymocowane są gniazda cinch.Jak ją zdemotować o rozumiem że musiałeś ją jakoś zdemontować żeby przylutować kable.

Witam. Chciałbym zakupić wzmacniacz Amplifon WT-30II tylko nie mam możliwośći odsłuchu i boje się w ciemno bo mam DAC Audionemesis który gra troche ciepło i gładko i nie wiem czy się spasuje, czy nie będzie za wolno, spokojnie. Czy jest ktoś z Was z opolskiego i pozwoli przesłuchać kilku utworów?

To ja tez mam pytanie, a mianowicie:

1) Na ktorej godzinie macie ustawione pokretlo glosnosci pytanie do posiadaczy WT 30 przy normalnym sluchaniu. Wedlug danych 30 W na kanal a u mnie musze miec ustawione powyzej godz 9 ok 10. We wczesniejszym lampowc co prawda mial 35W na kanal na dziesiatej bylo juz zbyt glosno.

Kolumny jak w opisie 86dB, 4Ohm

2)Jesli chodzi o wymiane lamp mocytzreba je parowac tzn w WT 30 dobierac w trojki czy caly sekstet?

Pozdr

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

To na której godzinie jest ustawione nie ma znaczenia - zalezy jaki potencjometr.

Np w wt 40 wzmacniacz ustawiony na godz 10 gra mniej wiecej tak jak jadis na godzinie 8.30 - 9. ale na

godz 15 amplifon gra głosno bez zniekształcen a jadisa na 14 juz nie da sie słuchac. W cayin ta35 ma godz 13 są juz takie zniekształcenia ze charczą głosniki a w amplifonie na godz 15 nawet nie zniekształca.

Pozdrawiam.

Dzieki za szybka odp.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

miło dołączyć do tak zacnego grona, mój WT40 właśnie jedzie do mnie(będzie w pn)...później dołączą VA Bachy. Mam natomiast jedno pytanko, jaka jest różnica pomiędzy WT40, a WT40II...??

Stare wt-40 (rok produkcji sprzed 2002) były na innych transformatorach i nie posiadały zabezpieczen jakie miają obecnie produkowane wt40 i maja inne kondensatory sprzegające (nie scr a icele). Teraz moienila sie stylizacja boczków zamiast drewnianych to akryl.

Pozdrawiam.

On kupil z drewnianymi.

nautilus81, 6 Lut 2009, 17:31

>Stare wt-40 (rok produkcji sprzed 2002) były na innych transformatorach i nie posiadały

>zabezpieczen jakie miają obecnie produkowane wt40 i maja inne kondensatory sprzegające (nie scr a

>icele). Teraz moienila sie stylizacja boczków zamiast drewnianych to akryl.

>Pozdrawiam.

tu trzeba dodać, że są... dwie wersje WT40 :-)

wcześniejszą - prod. do 2001 r. - można rozpoznać po trafch Telto, sprzęgających SCRach i braku zabezpieczeń stopnia mocy. regulacja wartości głębokości sprzężenia zwrotnego - 0, 6 i 10 dB.

"nowsza" WT40 (prod. 2001-08) była z trafami Trafber, sprzęgającymi kondami ICELa oraz z zabezpieczeniem lamp mocy. ma dwa ustawienia sprężenia - 0 i 6 dB. oba wzmacniacze są w "złoto-drewnianej" wersji "gejowski barok" ;-D

WT40-II (prod. od poł.2008) z jest "srebrno-czarny", z akrylem zamiast drewna (+ większe "wcięcia" na pokrętłach volume i source, b.przydatne! ;-) WT40-II ma jeszcze lepsze sprzęgające ICELe, zmienione są też kondy w zasilaniu... pewnie też ma 2 ustawienia sprzężenia zwrotnego 0 i 6 dB ;-)

na rynku mogą się oczywiście zdarzać wersje "poprawione" przez A.P. lub "tuningowane" przez samych użytkowników, wystarczy poczytać na forum ;-)

jeśli coś pokręciłem ws. WT40-ki, proszę mnie poprawić... ;-D

pzdrw,

k.

... ale ja nigdzie nie napisałem, że mi się "gejowski barok" nie podoba ;-D ba, ja jeszcze nawet nie widziałem na żywo srebrno-szarej wersji z czarnym akrylem... ale na fotkach jest bardzo ok ;-)

Dzisiaj sprzedałem moje akustyki rr2 ( klient dał mi avance singature mk2 i dopłacił ) róznica w brzmieniu kolosalna na kozysc akustyków co mnie cieszy bo własnie szykuje sie do robienia kolejnego projektu na jeszcze drozszych i ponoc lepszych illuminatorach scan speaka. Chce ktos kupic avanece dostały max. gwiazdek w hi fi (sprzet redakcyjny). A i klijent przywiózł kabelki głosnikowe albadeo monolith . Myslałem ze ja mam swietne kable bo nie były gorsze w odsłuchu niz nordosty red dawn - myliłem sie albadeo monolitch sa rewelacyjne - najlepsze kable jakie słyszłałem .

Pozdrawiam.

zawi, 7 Lut 2009, 17:24

>krzychu-regulacja wartości głębokości sprzężenia zwrotnego w Amplifonie-możesz rozwinąć temat

nie jestem elektronikiem, więc Ci nie wyjaśnię, o co chodzi ;-) ale spójrz na tylny panel wzmacniacza - tam na środku jest hebelek o pisany 0dB / 6dB; ponoć tak ogólnie - przy 0 dB, czyli wyłączonym sprzężeniu zwrotnym, wzmacniacz ponoć gra lepiej, a przy 6 dB - ma lepsze parametry... czy jakoś tak ;-D może niech wypowie się ktoś bardziej kompetentny, ja po rozmowie z A.P. ustawiłem wzmaka na 0 dB i tak słucham... ;-)

ja też nie słyszałem różnicy, dlatego w rozmowie z A. P. zapytałem o sprzężenie. Andrzej mówił, to co napisałem wyżej, ja nie jestem ekspertem, nie wnikam... ustawiłem na "zero" i tak słucham. ale możliwe, że wszystko zależy od konkretnego systemu - warto popróbować, to nic mnie kosztuje ;-)

taaak... ale prócz dźwiękowych są także różnice w trwałości lamp ;-) imho trzeba uważać z takimi zabawami i raczej nie "oszukiwać" wzmacniacza, mimo, że np. z 4-omowymi kolumnami gra lepiej na odczepach 8-omowych i tak w końcu wyjdzie szydło z worka. u mnie jakoś tak zbyt szybko lampy mocy zaczynają okazywać oznaki "zmęczenia"... ;-(

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.