Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy kolumn ADAM Compact i HM2

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

W najblizszy poniedziałek będę przejazdem w Warszawie i pomyślałem sobie o posłuchaniu tych dwóch modeli kolumn firmy ADAM. Są to konstrukcje przeznaczone na rynek komercyjny w odróżnieniu od aktywnych modeli serii S tej firmy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Być może ktoś z Was już je słyszał i może coś powiedzieć na ich temat, lub zechce się wybrać ze mną w poniedziałek na odsłuch. Myśle, że dystrubutor przeżyje jeśli nie będzie to więcej niż 3-4 osoby.

Ukryta Zawartość

Cisza, spokój, nikt widać nie słuchał.

Dla zachęty wkleję może fotki. Bardzo podobna konstrukcja w oparciu o głośnik wstęgowy i nomexowego Etona gościła na AS2005 w pokoju Ancient Audio podłączana do Silverów na 300B i grało całkiem ładnie - nazywało się bodajże Holography :)

Ukryta Zawartość

post-2999-100005363 1175103203_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli nic się nie zmieni, to będzie to najbliższy poniedziałek około 10:00-11:00. Warszawa ul. Rosoła 9 (Natolin).

Godzina niestety jest jaka jest, ale bedę w Warszawie jedynie przejazdem i chciałbym szybko załatwić sprawę.

Rozważam poważnie zakup jednego z tych modeli, więc późniejszy ewentualny odsłuch w Poznaniu :)

Mam nadzieję, że nie będzie to reklama:

Ukryta Zawartość

Na tej stronie są inf. o dokładnej lokalizacji (mapka)

Ukryta Zawartość

Dzięki Marek

Tej recki nie czytałem. Za to dość dużo poczytałem o poprzedniej wersjii Compacta. Wydawało mi się, że Compact i HM2 ze względu na budowę nie różnią się za bardzo brzmieniowo, ale recenzja, do której dałeś link różni się w zasadniczy sposób od tych, które czytałem o Compact.

Zweryfikuję odsłuchem, bo prosiłem o podłączenie obu par.

Takna wszelki wypadek info.

Te same kolumny można obejrzeć i posłuchać w Audiopunkcie przy ul.Batorego. Lokalizacja bliżej centrum i spora oferta elektroniki do zestawienia.

Pozdr

Papamek

Jak już kiedyś pisałem, słuchałem niedawno aktywnych monitorów studyjnych A.D.A.M. S4A. I był to zdecydowanie najlepszy dźwięk, jaki w życiu słyszałem. Ciekaw jestem, jak się sprawują "domowe" pasywne kolumienki tego producenta (chociaż ja kupując coś od nich, zdecydował bym się już na model aktywny...).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Wybór modele aktywne-pasywne daje również firma ATC, jednak w tej chwili dystrybucja w Polsce padła. Zostają Czechy :)

Sądzę, że rozważając zakup warto sprawdzić również modele aktywne. Odpada problem wzmacniacza i kabli głośnikowych. Układ wzmacniacz-kolumna jest wtedy optymalny. Można skupić się na preampie. A w ogłoszeniach jest Bryston :)

Zestawienie Bryston - aktywne monitory Yamaha zrobiły na mnie mocne wrażenie. Słuchałem ich w Artis Audio z gramofonem AcousticSolid.

Powodzenia

Papamek

Dystrybutor niby jest, tyle, że kolumn nie chce sprowadzać. Broy chciał kupić podłogowe SCM. Napisał mi, że już nie będzie, tak poinformował go dystrybutor. Kupiłem prawdopodbnie ostatnie.

Słuchałem dawno temu aktywnych monitorków ADAM-a i było bardzo dobrze. Na aktywne jednak raczej nie zdecyduję się. Po pierwsze cena jest nieco zbyt duża jak na to co chcę wydać, a po drugie wierzę, że dobry wzmacniacz powinien zapewnić podobną klasę dźwięku co wbudowane scalaczkowe wzmaki w kolumnach. Większa jest również szansa powodzenia przy ewentualnej odsprzedaży pasywek - tutaj mogę się mylić, ale tak mi się wydaje.

Posłucham i ocenię, czy to jest to co mi się podoba.

Podoba mi się w ADAM-ach koncepcja połączenia nisko schodzącej wstęgi, która przetwarza sporą część średnicy i górę z szybkim zwartym basikiem z Etona. Właśnie szybkość, dynamika i barwa środka muszą mnie przekonać do zakupu.

No i po odsłuchach. Dziękuję kolegom Edwardowi i Jackowi, którzy wpadli również posłuchać. Co 3 pary uszu to nie jedna.

Moja opinia jest krótka i węzłowata - kupuję ADAM Compact.

Zarówno HM2, jak i Compact grały bardzo ładnie. Krótkim zwartym basikiem bardzo barwnym środkiem i szczegółową góra. Compacty miały przesunięty środek ciężkości w kierunku dołu pasma (były nieco inaczej zestrojone niż HM2), co nadawało dźwiękom więcej masy. HM2 to bardziej monitorowy dźwięk, ale również bardzo dobry.

Słuchaliśmy niestety z laptopika przez (ponoć profesjonalną) kartę wiszącą na USB. Jako wzmacniacz posłużył lampowy model Fatampa???

Więcej opisów wkrótce...

Tak mniej więcej wyglądało pomieszczenie odsłuchowe :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rekin, tak właśnie zawsze za młodu wyobrażałem sobie swoje przyszłe miejsce pracy :) No ciekawa sprawa z tymi Adamami... Może lepiej nie słuchać? Lampa plus wstęga, może być ciekawie...

Korzystając z tego, że Rekin umówił się na odsłuch, a ja miałem niedaleko to skorzystałem z okazji i zajrzałem aby posłuchać ADAM-ów. Pewnym zaskoczeniem było dla mnie to, że jak widać na fotce nie jest to typowe sklepowe pomieszczenie odsłuchowe, ale demonstracyjne studio dźwiękowe pełne różnego sprzętu. Pokój jest bardzo mocno wytłumiony, z pewnością bardziej niż przeciętne mieszkanie. Kolumny stały na średnio solidnej półce i trochę za wysoko. Za źródło robił widoczny a zdjęciu laptop oraz zewnętrzny przetwornik D/A podłączony po USB. Wzmacniacz lampowy (stoi koło monitora) był podobno niezbyt wygrzany, może Rekin będzie pamiętał dokładnie co to za model. Tak więc towarzystwo dla kolumn nie było audiofilskie, ale wobec alternatywy że można tego wcale nie słuchać nikt nie dyskutował i posłuchaliśmy.

Najpierw słuchaliśmy modelu HM2. To są te srebrzyste z dwoma otworami bas reflex na dole. Od razu dało się zauważyć dwa aspekty brzmienia. Ogromna szczegółowość, oraz bardzo krótki, prężny i zwarty bas. Ale co ciekawe ta szczegółowość nie męczy. Nawet po dwóch godzinach intensywnego i głośnego słuchania nie byłem zmęczony. Trochę uwypuklona była wyższa średnica, więc wokale wychodziły na wierzch, a fortepian grał trochę za dużą plamą. Ale ten krótki i sprężysty bas mnie osobiście zachwycił. Rekin puszczał muzykę z płyty jakiegoś basisty, więc gdy ten tylko dusił struny, bas urywał się natychmiast. Fantastyczne wrażenie, polecam szczególnie tym, którym kolumny dudnią. Oczywiście efekt ten był dodatkowo wspomagany mocnym wytłumieniem pomieszczenia. W mieszkaniu będzie inaczej, ale jak, to pewnie Rekin wkrótce napisze. Kolumny są bardzo kierunkowe. Zarówno w pionie jak i w poziomie. Niewielkie wyjście poza oś głośników powoduje dość znaczną słyszalną zmianę brzmienia. Nie podobała mi się natomiast przestrzeń, jaką one tworzą. Dźwięk nie za bardzo chciał się odrywać od kolumn. Może w domu będzie inaczej. W każdym razie to jedyne zastrzeżenie jakie do nich mam.

Potem przyjechał model Compact. To są te srebrne na zewnątrz z jednym bass reflexem i ciekawie zaokrągloną ścianką przednią. Zagrały podobnie, tylko trochę lepiej. Bas dostał więcej głębi choć pozostał nadal krótki i sprężysty. Ogólnie dźwięk stał się bardziej mięsisty cokolwiek to może znaczyć :) W każdym razie zagrały pełniej, spokojniej, swobodniej ale równie detalicznie. Podobał mi się ten dźwięk. Rekinowi też :)

Trudno ocenić na ile sprzęt towarzyszący wpływał na brzmienie, były to sprzęty nie znane mi wcześniej, ale może będzie jeszcze okazja posłuchać ADAM-ów w innym towarzystwie. Oczywiście sprzętowym towarzystwie, bo personalne było bardzo miłe.

Pozdrawiam

Wzmacniacz, na którym dokonywaliśmy odsłuchu udało mi się zidentyfikować. Był to Fatman itube 252 :

Ukryta Zawartość

Co do kabelków i przetwornika niestety nie wypowiem się.

Wydaje mi się, że wzmacniacz lampowy to dobre towarzystwo do tych kolumienek. Odpowiednie źródełko również powinno prezentować najwyższy poziom i tutaj widzę najsłabszy punkt w systemie, na którym dokonaliśmy odsłuchu.

Zobaczymy jak zagrają kolumienki w domciu, ale to jeszcze trochę potrwa - ile zależy od tego, czy koledzy ze stolicy będą mieli ochotę posłuchać go u siebie w klubie.

Ukryta Zawartość

>rekin

Ciekawa decyzja, czy uważasz, że to optymalny wybór, te Adamy sa najlepszą opcją? Do domu jakoś prędzej mi pasują np drewniane Harbethy, czy uważasz, że te Adamy to lepsza opcja?

pozdrawiam

Uważam, że grają bardzo dobrze. Być może są inne opcje w podobnej cenie, ale słyszałem dużo gorszych głośników za większe pieniądze. Wiecej wrażeń po odsłuchach w domu. Poprzednich głośników nie wyrzuciłem, jak te będą gorsze, to się poważnie zdziwię, przemyslę, zdenerwuję i poszukam nabywcy. Nie sądzę, jednak, żeby tak się stało po tym co usłyszałem.

rekin

"Bardzo podobna konstrukcja w oparciu o głośnik wstęgowy i nomexowego Etona gościła na AS2005 w pokoju Ancient Audio podłączana do Silverów na 300B i grało całkiem ładnie - nazywało się bodajże Holography :)"

Na tym samym Etonie z polskich kolumn masz jeszcze Sundial Impetus.

>tomaen

Nie wiedziałem o tym, ale główną zaletą ADAM-ów jest jednak głośnik wstęgowy. Dobry basik jest miłym dodatkiem, ale w moim małym pokoiku pewnie wiele innych głośników byłoby również OK.

Głośniczki już zresztą zakupiłem i powinny przyjść przed świętami. Będzie później okazja do porównań z innymi z podobnej półki cenowej. Prawdę mówiąc takie porównania w sposób nieco "retrospekcyjny" dokonały się w mojej głowie. Słuchałem wcześniej sporo różnych monitorków i miałem pewne oczekiwania przed odsłuchem ADAM-ów. Postanowiłem, że jeśli będę zadowolony ze wszystkich lub najważniejszych dla mnie aspektów odtwarzania dźwięku przez te monitorki, to je zakupię i tak się stało :)

No i przyjechały ADAM-y Compact.

Właśnie przed chwilą podpiąłem je i mogę potwierdzić wszystko co napisałem wcześniej. Bas jest bardzo dobry, dźwięk dużo masywniejszy niż z moich B&W CDM1NT z akcentem położonym na średnicę. Mimo to detalów nie brakuje, chociaż ADAM-y są oszczędniejsze na samej górze w serwowanie metalicznych wybrzmień. Srodek jest doskonale wysycony i barwny. Mam wrażenie, że ADAM-y duszą się jednak troszkę w moim małym pokoiku. Przestrzeń jest bardzo fajna (dużo lepsza niż ta, którą słyszałem na odsłuchach w Wa-wie), ale wydaje mi się, że może być jeszcze lepiej w większym pokoiku.

Gdybym miał podsumować ich dźwięk w kilku słowach, to napisałbym Gładkie nasycone brzmienie z doskonałą podstawą basową - grają z klasą.

Więcej po dłuższych odsłuchach i wygrzaniu kolumienek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.