Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Skrzypek, ja tobie odpowiem bo używam układu z serwerem NAS.

Być może Elb powie tobie źe lepiej mieć jeden serwer jak MUSA.

Ja nim kupiłem sprzęt do plików to trochę czytałem,pytałem itd.

Wiele osób i firm uważa że lepiej żeby zasoby plików były na dysku

NAS z dala od odtwarzacza plików i DAC-a.

Uwaźają że dyski sieją zakłócenia.

Sam w to nie wierzyłem i sądziłem że dorabiają do tego filozofię

ale ze względu na wygodę obsługi strumieniowców Linn-a kupiłem taki zestaw.

Po roku budując drugi system dla odmiany chciałem Aurendera który jest świetnie

wykonany i fajnie się prezentuje.

Testy u mnie w domu pokazały źe jednak Linn Akurate DS jako transport plików po kablu

cyfrowym BNC do DAC-a zagrał lepiej niż Aurender nawet po USB!

Musiałem więc niestety kupić drugiego takiego samego Akurate DS mimo źe dla odmiany

chciałem coś innego.

Sam Aurender zagrał bardzo dobrze ale Akurate DS jednak lepiej, przynajmniej u mnie.

Co ciekawe ten sam Aurender z mojego dysku NAS te same pliki grał lepiej niż ze swojego

wbudowanego. Zaskakujące ale prawdziwe. Przez przypadek miałem okazje przekonać się

że jest prawdą iż zasoby lepiej mieć na dysku NAS z dala od DAC-a i DS-a.

Poza tym oba DS-y mogą równocześnie korzystać z tych samych zasobów NAS-a.

Ponoć nawet kilkanaście DS-ów może.

Są też inne plusy np na sprzęcie audio nie masz wielkiej, brzydkiej obudowy komputerowej.

Te obudowy są różne ale nawet te lepsze nie pasują do systemu high end.

Sylwek,

U mnie z Auredera gra lepiej z konwerterem do BNC Dac,a niz bezposrednio usb-usb.

Tak ze przewaga Lina , ktora stwierdziles porownujac do polacznia usb Aurendera moglaby zniknac, gdybys wpial konwerter usb/spdif taki jak np AP1 z Pure Power albo jak twierdzi Elb najlepszy dostepny czyli BADA . Przewaga AP polega na tym, ze niepotrzeba kabla cyfrowego, wpinasz konwerter do wejscia BNC dac,a i nie potrzeba super kabla zasilajacego, bo ma zasilanie bateryjne.

Ja dodalem do tego kabel usb Konstantin z modulem uziemijacym Minimus ( audio voodoo) i gra super, duzo lepiej, niz usb do usb.

Pisalem juz o tym ,ze prawdopodobnie implementacja usb jest na razie kiepska, podczas gdy spdif jest juz bardzo zaawansowany. Podielaja to zdanie rowniez ludzie z Computer Audiophile, czytalem tez jakis wywiad z linku na naszym forum , ktory potwierdzal ,ze lepsze wyniki daja dobra implementacja z teoretycznie gorszym polaczeniem niz odwrotnie.

Ale zewnetrzny NAS tez ma soje zalety - nie zabiera miejsca na polce:)

Wszystkiego najlepszego z okazji imienin:)

marslo

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Jako prawdziwy Sylwester składam wszystkim najlepsze życzenia lepszego kolejnego roku a jeśli lepszy już być nie będzie mógł

to żeby nie był gorszy!

Nie zawsze serwer ma wyglądać jak komputer ja posiadam taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cichy,bez wiatraka/pasywne chłodzenie,delikatny wyświetlacz,pliki czyta z serwera NAS lub po USB.Obudowa ok 1600zł.

Bardo ladny, Marcin mial mi zrobic na podobnej obudowie, ale sie nie wyrobil i kupilem Aurendera.

Co masz w srodku?

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Moim zdaniem NAS to świetne rozwiązanie. MUSA czy taki CAPS tego nie wyklucza (sam Chris Connaker używa NASa).

Moim zdaniem najładniejsze obudowy robi Streacom - tu model FC5WS-EVO:

1898652-a.jpg

Koszt ok 1000zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

.....

Przetworniki jakie mam pod ręką w domu to Accuphase DC-801, dCS Elgar, Metrum Octave i BADA Alpha.

.....

Zaciekawił mnie ten konwerter BADA. Bardzo chciałem zobaczyć, co tam siedzi w środku. po dłuższych poszukiwaniach udało mi się znaleźć zdjęcia "rozbierane" :D. Może kogoś zainteresują:

http://www.computeraudiophile.com/f6-dac-digital-analog-conversion/best-usb-spdif-converter-12904/index5.html#post191599

Post nr 116.

Przyznam, że nawet się dość postarali, z inżynierskiego punktu widzenia patrząc. Zegarki Crysteka, reszta też dość "czysta" inżyniersko, rozdzielone z głową sekcje, podział na "brudną" i "czystą" :). Izolacja galwaniczna na customowych trafkach. Standardowo z ceną nieco pofantazjowali, po flakach patrząc, tak z drobne 10 razy. Ale to jest akurat taka moda, więc się nie dziwię.

Edytowane przez SlawekR

Zaciekawił mnie ten konwerter BADA. Bardzo chciałem zobaczyć, co tam siedzi w środku. po dłuższych poszukiwaniach udało mi się znaleźć zdjęcia "rozbierane" :D. Może kogoś zainteresują:

Dużo wpisów przybywa w wątku i pewnie nie zauważyłeś że wstawiałem zdjęcia środka BADA pod wpisem Elba:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Acoustic Lab

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ano prawda, nie zauważyłem. Przyznaję bez bicia. Ale zdjęć nigdy gość, szczególnie jeśli są na nich powiększenia istotnych elementów, z punktu widzenia konstrukcyjnego. Więc pewnie nie zaszkodzi.....

Tak jeszcze Odnosnie obudowy.Szczotkowane aluminium,na żywo wygląda lepiej.Nie napisałem jeszcze,ze automatycznie ripuje CD,wystarczy tylko włożyć CD .W środku to jest projekt CAPS 2.Wyswitlacz pokazuje wykonawcę,czas utworu,bitrate ,wytwórnie płyt ,kiedy dany utwór był ostatni odtwarzany itp.Moge sam ustawiać co ma być na wyświetlaczu.Takze moge ustawic prędkość przesuwa liter

Co trzeba wiecej?Sterowanie programem Jriemonte z Ipada.

Pozdrawiam

P.s Pliki 24/96 nie tną sie .Wszystkie dostępne formaty są odtwarzanie bez jakichkolwiek problemów.

Bardzo eleganckie i rozsadne cenowo rozwiazanie.Gratulacje.

Konto w trakcie usuwania

Dużo wpisów przybywa w wątku i pewnie nie zauważyłeś że wstawiałem zdjęcia środka BADA pod wpisem Elba:

Ukryta Zawartość

Obaj przeoczyliście, bo dokładne rozbierane zdjęcia sam zamieściłem dużo wcześniej ;)

Ukryta Zawartość

Wyswitlacz pokazuje wykonawcę,czas utworu,bitrate ,wytwórnie płyt ,kiedy dany utwór był ostatni odtwarzany itp.Moge sam ustawiać co ma być na wyświetlaczu.Takze moge ustawic prędkość przesuwa liter

Czy trzeba do tego wgrać jakieś oprogramowanie ?

Czy wszystko przychodzi razem z obudową ?

Standardowo z ceną nieco pofantazjowali, po flakach patrząc, tak z drobne 10 razy. Ale to jest akurat taka moda, więc się nie dziwię.

Odpowiem ci jak w tym kawale - fantastyka piętro wyżej.

PS. Zrób coś równie dobrego za 1/10 ceny, a zobowiązuję się tutaj oficjalnie na forum zamówić 500szt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

...

Odpowiem ci jak w tym kawale - fantastyka piętro wyżej.

PS. Zrób coś równie dobrego za 1/10 ceny, a zobowiązuję się tutaj oficjalnie na forum zamówić 500szt.

Elborth, dlaczego traktujesz mnie jak bym Ci chciał krzywdę zrobić? Czy ja napisałeś coś tak naprawdę złego i ohydnego, że musisz od razu być tak uszczypliwy?

Jeśli uważasz że to co napisałem to trolling to mnie po prostu zbanuj.

Wyraziłem zwykłą, normalną, opinię jak normalny człowiek, bez żadnych podtekstów. Patrząc okiem inżyniera, że naprawdę całkiem kompetente pudełko, zegarki Crysteka, podział na strefy, przyzwoita aplikacja. Cenę ma identycznie wpisującą się w podobne urządzenia, tyle że tutaj przynajmniej jest to konkretnie inżyniersko zaaplikowane. Czy to jest taki naprawdę specyficzny dział, gdzie nie możemy rozmawiać jak normalni ludzie, tylko warczeć na siebie ?!?!

Edytowane przez SlawekR

Źródło jest niezmienne - serwer muzyczny MUSA z kartą USB firny SOtM, do tego oprogramowanie Win 7/64 + JRiver 17 + JPLAY v4.1.

No to Ci to nie moze dobrze grac jak ciagle grasz na tak niskiej wersji Jplay-a ;) WIEM CO MOWIE! :)

No to Ci to nie moze dobrze grac jak ciagle grasz na tak niskiej wersji Jplay-a ;) WIEM CO MOWIE! :)

No i duzo lepiej tez gra na Windows 8 oraz bez zadnej nakladki typu Jriver itp... najlepiej zapuszczac na samym Mini-Jplayu jest duza poprawa, ale zanim nie sprobujesz nie przekonasz sie :) jakie sa ogromne przyrosty jakosciowe :)

Pozdrawiam StasioP

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

.....

No i duzo lepiej tez gra na Windows 8 oraz bez zadnej nakladki typu Jriver itp...

.....

Jeśli chodzi o Windows 8, to pewnie mało kto zwraca na to uwagę, ale jednak dość zasadniczo różni się od poprzednich wersji Windows, w filozofii działania w samym swoim wnętrzu. Najnowszy system jest optymalizowany pod tablety z ekranem dotykowym, które w wydaniu x86, z natury rzeczy opierają się o nieco słabsze procesory, za to o niskim poborze energii, i nośniki flash jako dyski systemowe. Stąd też optymalizacja systemu pod takie środowisko, co w konsekwnecji powoduje, że system znaczenie rzadziej odwołuje się do dysku i rzadziej wykonuje zbędne "ruchy", jak to miało miejsce wcześniej. Aby się o tym przekonać wystarczy na działającym systemie odłączyć dysk twardy.

Windows 7, odmawiał współpracy mniej więcej 10 do 30 sekund po takiej operacji, co pokazuje jak często sięgał do dysku, czy to potrzebne było, czy nie. To samo jak zrobiliśmy na WIndows 8, to ze zdziwieniem stwierdziliśmy, że system zbuntował się dopiero po 25 minutach !. Co pokazuje, jak bardzo został zoptymalizowany do wykonywania małej ilości operacji wejścia-wyjścia na dysku. Myślę, że z punktu widzenia zastosowań audio, taka "czystość" ruchu we/wy i zdyscyplinowane operowanie wyłącznie w obrębie RAMu, może mieć istotne znaczenie. Więc jeśli miałbym wybierać system pod platformę audio, to raczej byłby to dziś Windows 8. W zasadzie innej opcji nie ma. Nie ma już powrotu do wiecznie śmiecącego po dysku Windowsa, we wcześniejszych odsłonach.

EDIT

Przepraszam za przekręcenia nicka ELBa w mojej wcześniejszej wypowiedzi, było to działanie niezamierzone.

Edytowane przez SlawekR

Jeśli chodzi o Windows 8, to pewnie mało kto zwraca na to uwagę, ale jednak dość zasadniczo różni się od poprzednich wersji Windows, w filozofii działania w samym swoim wnętrzu. Najnowszy system jest optymalizowany pod tablety z ekranem dotykowym, które w wydaniu x86, z natury rzeczy opierają się o nieco słabsze procesory, za to o niskim poborze energii, i nośniki flash jako dyski systemowe. Stąd też optymalizacja systemu pod takie środowisko, co w konsekwnecji powoduje, że system znaczenie rzadziej odwołuje się do dysku i rzadziej wykonuje zbędne "ruchy", jak to miało miejsce wcześniej. Aby się o tym przekonać wystarczy na działającym systemie odłączyć dysk twardy.

Windows 7, odmawiał współpracy mniej więcej 10 do 30 sekund po takiej operacji, co pokazuje jak często sięgał do dysku, czy to potrzebne było, czy nie. To samo jak zrobiliśmy na WIndows 8, to ze zdziwieniem stwierdziliśmy, że system zbuntował się dopiero po 25 minutach !. Co pokazuje, jak bardzo został zoptymalizowany do wykonywania małej ilości operacji wejścia-wyjścia na dysku. Myślę, że z punktu widzenia zastosowań audio, taka "czystość" ruchu we/wy i zdyscyplinowane operowanie wyłącznie w obrębie RAMu, może mieć istotne znaczenie. Więc jeśli miałbym wybierać system pod platformę audio, to raczej byłby to dziś Windows 8. W zasadzie innej opcji nie ma. Nie ma już powrotu do wiecznie śmiecącego po dysku Windowsa, we wcześniejszych odsłonach.

Brawo Slawku w koncu do Ciebie dociera ze 0 i 1 to nie zawsze to samo ;) mnie to osobiscie cieszy nie ze wzgledu ze forsuje i promuje tutaj takowa teorie ale ze wzgledu na to ze chyba zaczynasz rozumiec zjawiska cyfrowego audio.

A jesli chodzi o Windows 8 to ciekawe rzeczy piszesz z tym dyskiem twardym, bo dyski bardzo smieca wlasnie, wiec nim mniej system odwoluje sie do HDD to i mniej smieci.

A juz tak na marginesie i w off-topie pewnie sie Elb wnerwi, ale nie moge sie oprzec aby napisac o beznadziejnej moim zdaniem filozofii Win8. Jak pierwszy raz siadlem na Windows8 to czulem sie jak czlowiek ktory siada pierwszy raz zakierownice :D do dzisiaj np nie wiem jak zamknac system i wiele wiele roznych innych podstawowych rzeczy ktorych nie moge polapac w tej Windzie :D ale moze to sprawa czasu :D

Chyba bede musial kupic jakas ksiazke i sie poduczyc, po tylu latach uzywania Windy :D :D :D

Pozdrawiam Stasiop

Do Win 8 można się przyzwyczaić. Mam w laptopie z dotykowym ekranem właśnie. Gra podobno jeszcze lepiej niż Win 7, ale problemem jest niestety brak sterowników. Te od BADA także nie działają, nawet w trybach zgodności.

Myślę że to będzie dobry system, ale za pół roku rok, jak wszyscy wypuszczą do niego sterowniki. Na razie więc zostanę przy Win 7.

Win 8 to owczy pęd podobnie jak przejście na procek i3-7 Masę programów i urządzeń przestała działać i zbudziliśmy się z ręką w wiadomym miejscu.

Do wielu urzadzeń już na Win 7 nie ma sterowników

i nie będzie !

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Do Win 8 można się przyzwyczaić. Mam w laptopie z dotykowym ekranem właśnie. Gra podobno jeszcze lepiej niż Win 7, ale problemem jest niestety brak sterowników. Te od BADA także nie działają, nawet w trybach zgodności.

Myślę że to będzie dobry system, ale za pół roku rok, jak wszyscy wypuszczą do niego sterowniki. Na razie więc zostanę przy Win 7.

No niestety, Windows 8 nadal nie dorobił się natywnej obsługi UAC2 (USB Audio Class 2), wbrew oczekiwaniom wielu użytkowników, to nie nastąpiło. i wszelkie konstrukcje bazujące na tym standardzie zmuszone są bazować na sterownikach firm trzecich. A konstrukcje na Xmosie pracują głównie na UAC2.

Tutaj zaznacza się bezsprzeczna przewaga MAC OSa i Linuxa, które natywnie, czyli w samym systemie, obsługują ten standard bez najmniejszego problemu.

Dlatego też i ceny interfejsów tego typu, są pompowane ze względu na konieczność zakupu sterowników od zewnętrznej firmy, najczęściej jest to Thesycon, a on już sobie swoje woła za możliwość używania jego sterowników. A żeby pojawiła się prawidłowa obsługa Windows 8 przez te wszystkie konstrukcje, to tak naprawdę właśnie Theysycon musi te sterowniki dostosować do nowego systemu, bo wszyscy od niego je kupują. Producent Bada na 99% również.

Win 8 to owczy pęd podobnie jak przejście na procek i3-7 Masę programów i urządzeń przestała działać i zbudziliśmy się z ręką w wiadomym miejscu.

Do wielu urzadzeń już na Win 7 nie ma sterowników

i nie będzie !

Windows 8, jak i Windows 7, to w kwestii sterowników rzeczywiście wiele się nie zmieniło. Ale na szczęście są i plusy, czyli wspomniana przeze mnie wcześniej, optymalizacja do mniejszego rzeźbienia po dysku. A to zawsze jest dobre dla systemu, w zastosowaniach audio zapewne też. A jak sterowniki są do 7, to i będą do 8. To tylko kwestia czasu i to na pewno nie odległego. Ale do siódemki, optymalizacji operacji we/wy, takiej jak jest w 8, to już na pewno nie będzie. Więc odwrotu nie ma.....

Edytowane przez SlawekR

Sławek R

Sterowników nie będzie bo mamy kupować nowe urządzenia a stare sa moralnie zużyte :) Może za trwałe jeszcze? :)

Przyznam, że nie bardzo rozumiem przyczyny tego twojego świętego oburzenia moim komentarzem o fantastyce (zresztą zamieszczonymi w formie cytatu z kawału, a więc z założenia żartobliwej).

Pisząc 'standardowo z ceną pofantazjowali' sam wystawiasz się na strzał, bo dajesz jasny dowód na to, że nie masz choćby bladego pojęcia o tym, jak BOM (koszt materiałów składowych) przekłada się na cenę towaru na półce.

BOM w przypadku BADA Alpha USB bardzo ostrożnie licząc oscyluje w granicach $250-350 (15-20%), włączając w to koszty elektroniki, obudowy, pudełka, czy zakupu/opracowania własnego drivera od Thesycon. Nie odbiega on tym samym od innych produktów audio. Pozostałe koszty to koszty dystrybucji, marketingu, serwisu, R&D, czy wreszcie koszty utrzymania firmy.

Zresztą gdybyś sprawdził ile kosztują materiały potrzebne do wyprodukowania 1L Coli czy 1kg chleba, dostał byś podobne, o ile nie mniejsze wartości (litr coli bez opakowania to pewnie z 10gr kosztuje - a w sklepie 3zł).

To tylko osobom żyjącym w świecie DIY wydaje się, że suma kosztów części = koszt produktu. Dziwnym trafem, do kosztów budowy nigdy nie wliczają dziesiątek godzin spędzonych na eksperymentach czy zakupu zmarnowanych / niepotrzebnych części ... Bliskie spotkanie 'ze ścianą' przezywają dopiero gdy chcą swoje dzieło DIY wypuścić jako komercyjny produkt na rynek - wtedy cena dziwnym trafem idzie do góry 10, jak nie więcej razy.

PS. Bardzo proszę o nie kontynuowanie w tym wątku dyskusji o Win 7 vs Win 8. Polecam waszej uwadze zakładkę PC Audio.

To tylko osobom żyjącym w świecie DIY wydaje się, że suma kosztów części = koszt produktu. Dziwnym trafem, do kosztów budowy nigdy nie wliczają dziesiątek godzin spędzonych na eksperymentach czy zakupu zmarnowanych / niepotrzebnych części ... Bliskie spotkanie 'ze ścianą' przezywają dopiero gdy chcą swoje dzieło DIY wypuścić jako komercyjny produkt na rynek - wtedy cena dziwnym trafem idzie do góry 10, jak nie więcej razy.

Oj z ta cena 10+ to dowaliłeś do pieca :)

Duży może zejść z kosztów produkcji i dla tego ma tak dobre przebicie! Mały nie bardzo, prędzej uda mu się utrzymać stała cenę przez dłuższy okres czasu.

Nich będzie - 20x !

Piszesz o powiększeniu w mikroskopach :)

Trzeba być naprawdę niezły w te klocki żeby sobie taką marże narzucić czyli jednak cena wtedy staje się adekwatna do jakości wyrobu :)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Przyznam, że nie bardzo rozumiem przyczyny tego twojego świętego oburzenia moim komentarzem o fantastyce (zresztą zamieszczonymi w formie cytatu z kawału, a więc z założenia żartobliwej).

Pisząc 'standardowo z ceną pofantazjowali' sam wystawiasz się na strzał, bo dajesz jasny dowód na to, że nie masz choćby bladego pojęcia o tym, jak BOM (koszt materiałów składowych) przekłada się na cenę towaru na półce.

Pisząc, że pofantazjowali, miałem na myśli nie fantazję w sensie fantastykę, a fantazję w rozumieniu "fantazja ułańska" :). Już piszę skąd mi to akurat przyszło do głowy i skąd taki komentarz. Zacząłem się rozglądać po necie za tym urządzeniem, za informacjami o jego konstrukcji, bo lubię od tej strony też na sprzęt spojrzeć. W pierwszej kolejności, co jest oczywiste, pojawiły mi się różne sklepy, mające dany produkt w ofercie. I co wszedłem na stronę, to różna cena. I różnice były nie na poziomie 5$, a co strona to stówkę więcej. Maksymalne widełki sięgnęły bodajże 700$. Dlatego też pozwoliłem sobie na taki komentarz. Bo to ewidentnie wskazuje, że ktoś tam sobie ustala ceny z ułańską fantazją, a nie kierując się jakąkolwiek kalkulacją. A jeśli już to kalkuluje, "bo zupa była za słona". Produkt o charakterze specjalistycznym, to cena jest totalnie umowna. Ale czasem zbyt totalnie. O to mi chodziło. A Ty od razu zareagowałeś "strzałem", bo uznałeś, że "wystawiam się na strzał" :-). Ja zresztą w odpowiedzi zareagowałem równie alergicznie. Tak, że Peace.

BOM w przypadku BADA Alpha USB bardzo ostrożnie licząc oscyluje w granicach $250-350 (15-20%), włączając w to koszty elektroniki, obudowy, pudełka, czy zakupu/opracowania własnego drivera od Thesycon. Nie odbiega on tym samym od innych produktów audio. Pozostałe koszty to koszty dystrybucji, marketingu, serwisu, R&D, czy wreszcie koszty utrzymania firmy.

Zresztą gdybyś sprawdził ile kosztują materiały potrzebne do wyprodukowania 1L Coli czy 1kg chleba, dostał byś podobne, o ile nie mniejsze wartości (litr coli bez opakowania to pewnie z 10gr kosztuje - a w sklepie 3zł).

No ok, Ty patrzysz na to przez pryzmat uwarunkowań dystrybucyjnych. Ja spoglądam na to jako klient. Uznajmy więc, że obaj mamy prawo do swojego zdania w tej kwestii. Ja rozumiem uwarunkowania dystrybucyjne, łupanie podatkami przez państwo po łbie i całą resztę, co nie znaczy że musi mi się to podobać i nie mam prawo wyrażać w tej kwestii niezadowolenia. Ale i Ty oczywiście masz prawo dokładnie w drugą stronę, patrząc na to przez ciężki kawałek chleba dystrybucyjnego.

Więc zawsze można spotkać się gdzieś pośrodku :).

Przyznam się szczerze, że bardziej karkołomnego tłumaczenia dawno nie czytałem. Ale zostawmy to, szkoda mi czasu na dyskusję.

Podaj proszę linki do sklepów z różnicami o których piszesz (rzędu $700).

Bardzo proszę o nie kontynuowanie w tym wątku dyskusji o Win 7 vs Win 8. Polecam waszej uwadze zakładkę PC Audio.

Ja oczywiscie rozumiem ze to niby tematy PC-audio oraz szanuje wole autora watku, z tym ze to tzw. Pc-audio tak mocno w tym momecie wchodzi w dziedzine High-End ze nie sposob pisac i omijac to forum.Dodatkowo moim zdaniem zrodlo i to co idzie wlasnie z serwerow komputerowych ma moim zdaniem GŁÓWNE znaczenie jesli chodzi o jakosc.Jeszcze tak niedawno tez nie bralem pod uwage ze zrodlo tzn (serwer i jego oprogramowanie) moze miec jakikolwiek wplyw na dzwiek, bo przeciez 0 to zero a 1 to jeden. Jednak po wielu eksperymentach z przezegarowywaniem w technologii super niskich szumow cyfrowych i niskiego jitteru Crystek CHD-950/957 oraz po zastosowaniu dlugiego i maksymalnie szybkiego FIFO (4Mbity/10ns) po probach z programem Jplay oraz zabawach ze zrodlem (tunningiem samego komputera) oraz tunningiem kabla USB okazuje sie ze podstawowym urzadzeniem ktore ma glowny wplyw na jakosc dzwieku jest sam naped plikow (zrodlo). To bylo bardzo szokujace odkrycie wrecz dlugi czas nie moglem sie z tym pogodzic ale jednak teraz uwazam ze glownym urzadzeniem w audio ktoro ma najwiekszy wplyw na dzwiek jest sam naped i jego oprogramowanie. Radze sprobowac bo jest to szokujace!:)

Pozdrawiam Stasiop

Mam pytanie dlaczego te kolumny zdrożały o 5 patyków w 2013, recesja się skończyła?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie dlaczego te kolumny zdrożały o 5 patyków w 2013, recesja się skończyła?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może dlatego że jak się Napalonemu Klientowi zrobi upust o 10 tyś to robi to lepsze wrażenie niż upust o 5 tyś;-)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Przyznam się szczerze, że bardziej karkołomnego tłumaczenia dawno nie czytałem. Ale zostawmy to, szkoda mi czasu na dyskusję.

Podaj proszę linki do sklepów z różnicami o których piszesz (rzędu $700).

Na te z mocno różniącymi się cenami, trafiłem poprzez linki, które pojawiały się w związku z dyskusją na forach nad tym produktem. Nie chce mi się ponownie "śledztwa" przeprowadzać. Faktycznie szkoda czasu. W każdym razie producent nie podaje na stronie ceny rekomendowanej, a przyjęty system dystrybucji to jeden dystrybutor - jeden kraj. Więc dość oczywistym jest, że ceny mogą się różnic znacząco, bo każdy dystrybutor cenę sobie ustali wedle własnego uznania i uwarunkowań. Poza tym przykłady dziwnych ruchów cenowych można mnożyć na pęczki. Sztandarowym przykładem był nagły wzrost cen wysokich modeli słuchawek wielu firm. I na pewno nie była to kwestia kryzysu, bo różnice z dnia na dzień potrafiły być 30-40%. HD800, T1, Denony i cała reszta. Nagle z 2999 robiło się 3999 na ten przykład. Raczej trudno sobie wyobrazić, że tak nagle wszystko tąpnęło, aż do tego stopnia. A nie, że była to okazja do wykorzystania "paniki" kryzysowej, jako uzasadnienia podwyżek.

Pisałeś, że niska cena to jest domena myślenia DIYowców. Osobiście uważam, że wręcz przeciwnie. Produkt masowy, produkowany przez dużą firmę, może mieć cenę w miarę rozsądną. A to produkty niszowe, niskonakładowe, czyli o typowym pierwotnym rodowodzie DIY, które następnie zostały przekształcone w produkty komercyjne. To one mają taką ogromną różnicę cenową. Bo niski nakład wymusza konieczność wysokiego zarobku jednostkowego.

W kazdym razie wracając do samego konwertera. to posiada on wszystkie znamiona, które powinien mieć konwerter możliwie zbliżony do idealnego A, które to swojego czasu podawałem w dziale PC Audio. I to jest warte podkreślenia, niezależnie od ceny. No może mogliby się jeszcze trochę do zasilania przyłożyć i obudowę dać o wyglądzie bardziej adekwatnym do aspiracji jakościowych. Ale co do reszty trudno mieć zastrzeżenia.

Edytowane przez SlawekR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo o to poprosił właściciel. Nie mi wnikać dlaczego. Ale myślę że jak dasz 20kzł to sprzeda od ręki, bo ma już nowe paczki (Maxxy 3) i ESY mu tylko zagracają.

Swoją drogą to bardzo dobre kolumny, jak postawiliśmy w ich miejsce Wilsony Maxx 3 to nie było jakiejś niesamowitej przepaści, i dość długo się zastanawiał które bardziej mu się podobają. Mam wrażenie że kwestie snobistyczne jednak przeważyły.

PS. Dziękuję za darmową reklamę (jakoś tak się śmiesznie składa, że za każdym razem gdy ktoś zamieszcza moje ogłoszenia to przedmioty te się szybko sprzedają - zazwyczaj wbrew intencjom osób o tym piszących /patologiczny przykład Zyzio/). Jak kiedyś będziesz miał jakieś pytania , to maila do mnie znasz ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te ESY to przyzwoite paczki. Tym bardziej za 20kzł.

Chętnie bym je przygarnął ale kolor mi nie pasuje. Mam zamówione już sporo większe paczki od Kisiela, taki wybryk noworoczny. Sporo droższe ale przynajmniej nowe i w pięknej obudowie ze zwrotnicą z cukiereczków wysokich lotów. Zobaczymy co można wycisnąć z referencyjnych scanów, jak zagrają to zostawię je w systemie jako równorzędne narzędzie do łojenia jak nie zagrają to pójdą do KD. Jak będą gotowe to wkleję zdjęcia. To jedyna taka konstrukcja w PL powierzona w ręce mistrza od stolarki.

Życzę oczywiście szybkiej sprzedaży. Dobre rodzime produkty popieram i wiem, że są często warte kilkukrotnie więcej niż kosztują.

• Pokaż nowe odpowiedzi