Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiednikiem AR3 nazwałbym SCM100, chociaż mają one mniejszy głośnik niskotonowy.

Nie jestem pewien, ale chyba gdzieś czytałem, że ATC używa tweeterów Seasa (poza na najniższymi w katalogu modelami).

AR3 są zestrojone bardzo liniowo, tak więc ich brzmienie może wydać się niektórym cokolwiek beznamiętne.

Jest prawdziwe, niepodkolorowane i spokojne. Jeśli ktoś lubi więcej emocji, to faktycznie, można poszukać gdzie indziej, np. w Sonusach.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Dunlavy robił swego czasu coś bardziej muzykalnego od ATC

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Słyszałem różne opinie o kolumnach Dunlavy, ale jeszcze nigdy że były muzykalne. To były wielkie paczki, robione na relatywnie tanich głośnikach, których elementem wyróżniającym były doskonałe pomiary (podobno Dunlavy w ogóle ich nie słuchał). Ale oczywiście, YMMV.

Wczoraj wieczorem podłączyłem Alpha USB do poczciwego Elgara dCSa. Dawno go nie słuchałem i byłem ciekawy jak zagra w porównaniu do nowszej konkurencji. Szczerze mówiąc, to nie dawałem mu większych szans, bo mimo że w dniu debiutu Elgar był jakieś dwa lata świetlne przed najbliższą konkurencją, to jednak lata lecą i konkurencja także się mocno podciągnęła.

Podłączyłem - i jestem w szoku ! Gra to po prostu znakomicie. Wydaje mi się, że to chyba zasługa konwertera BADA Alpha USB, bo nigdy nie słyszałem Elgara grającego tak płynnie, analogowo, bez grama ostrości. Bezsprzecznie jest to znacznie wyższej klasy brzmienie niż Puccini, w którym jednak co pewien czas (szczególnie gorzej nagrane płyty) potrafiły zabrzmieć szorstko czy ostro. A tu nic. Gładko, płynnie, z dobrym wypełnieniem. O stereofonii, przejrzystości, basie czy rozdzielczości nawet nie wspominam, bo to zawsze były mocne strony dCSa.

Alpha USB jest normalnie jak Król Midas - czego się nie dotknie, zamienia w złoto :)

elgar1w.jpg

elgar2.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

I jeszcze jedna ciekawa rzecz. Ze wszystkich kabli cyfrowych, których próbowałem, najlepiej gra ... kabel BNC który dCS dorzuca za darmo do podłączenia zegara z każdym swoim DACiem. To jest zwykły profesjonalny kabel BNC, zrobiony z koncentrycznego kabla Beldena 75ohm, do tego wtyki BNC z obu stron, także o impedancji 75ohm.

Mam jeszcze do porównań dwa kable AES (powiedzmy ze takie z przedziału 1-3kzl), a także Kimbera Illuminati D-60, w wersji BNC -> RCA.

I ten prosty kabel BNC gra lepiej ! Możliwe ze po prostu dlatego, ze po obu stronach ma takie wtyki jak trzeba, czyli 75 ohm. Kimber może być bardzo dobry (gdy słucham na DACu Accuphase, gdzie jest tylko gniazdo RCA, to Kimber gra lepiej niż ten kabel BNC z dolozona przejsciowką na RCA z jednej strony), ale najwidoczniej już jeden wtyk RCA na kablu na tyle degraduje brzmienie, ze zwykła sznurowka full-BNC, gra lepiej.

Sprawdziłem kiedyś cenę tego kabla w Google (wpisalem kod z folii w jaka był zapakowany) i okazuje sie, ze taki 2m kabel BNC kosztuje 2.5 euro ! DWA i PÓL euro !

I nawet ma złocone wtyki !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie wspomniałeś tylko, ze DCS jest na sprzedaż za 10kzł :)

Przyznać jednak muszę, że to świetna maszynka choć leciwa. Sam jeszcze mam plusa i szybko się nie rozstaniemy. Jeżeli pójdzie to tylko po koleżeńsku...

O dopasowaniu impedancji pisałem wielokrotnie. Najpierw poprawnie od strony elektrycznej a później wysoka cena i wspaniałe materiały przewodzące. To samo dotyczy połączeń pre - końcówka i zasilania.

Dlaczego nie do B&W ? Jest nawet na YouTube gotowa instrukcja jak wykonać samemu B&W Nautilus 800:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzieliście do jakiej zacnej elektroniki podpiął te kopie b&w, do Emotivy !

Jak szaleć z podróbkami to szaleć, cena ok. 20kzł :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymon

O dopasowaniu impedancji pisałem wielokrotnie. Najpierw poprawnie od strony elektrycznej a później wysoka cena i wspaniałe materiały przewodzące. To samo dotyczy połączeń pre - końcówka i zasilania.

No ale dopasowanie falowe to mozna tylko znalezc w przewodach cyfrowych czy tez doprowadzajacych sygnal z generatora w audio. Pomiedzy pre a koncowka mocy nie widzialem nigdy takiego dopasowania, wiec co tu mowic o dopasowaniu..? ;)

No ale dopasowanie falowe to mozna tylko znalezc w przewodach cyfrowych czy tez doprowadzajacych sygnal z generatora w audio. Pomiedzy pre a koncowka mocy nie widzialem nigdy takiego dopasowania, wiec co tu mowic o dopasowaniu..? ;)

Nie załamuj mnie.

I jeszcze jedna ciekawa rzecz. Ze wszystkich kabli cyfrowych, których próbowałem, najlepiej gra ... kabel BNC który dCS dorzuca za darmo do podłączenia zegara z każdym swoim DACiem. To jest zwykły profesjonalny kabel BNC, zrobiony z koncentrycznego kabla Beldena 75ohm, do tego wtyki BNC z obu stron, także o impedancji 75ohm.

Mam jeszcze do porównań dwa kable AES (powiedzmy ze takie z przedziału 1-3kzl), a także Kimbera Illuminati D-60, w wersji BNC -> RCA.

I ten prosty kabel BNC gra lepiej ! Możliwe ze po prostu dlatego, ze po obu stronach ma takie wtyki jak trzeba, czyli 75 ohm. Kimber może być bardzo dobry (gdy słucham na DACu Accuphase, gdzie jest tylko gniazdo RCA, to Kimber gra lepiej niż ten kabel BNC z dolozona przejsciowką na RCA z jednej strony), ale najwidoczniej już jeden wtyk RCA na kablu na tyle degraduje brzmienie, ze zwykła sznurowka full-BNC, gra lepiej.

Sprawdziłem kiedyś cenę tego kabla w Google (wpisalem kod z folii w jaka był zapakowany) i okazuje sie, ze taki 2m kabel BNC kosztuje 2.5 euro ! DWA i PÓL euro !

I nawet ma złocone wtyki !

Czy to ten kabelek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Nie wspomniałeś tylko, ze DCS jest na sprzedaż za 10kzł :)

Proszę cię Szymon. Nie idź śladem niektórych osób z tego forum, które nie są w stanie nic wnieść do prowadzonej dyskusji (ba - nie są w stanie nawet wejść w jakąkolwiek rzeczową polemikę, bo dyskutowanych klocków nie słyszały) i dla których jedyną możliwością 'zabłyśnięcia' na forum jest powiedzenie, że coś sprzedajesz. W ich mniemaniu są wielkimi tropicielami spisków, a tak naprawdę dają tylko przykład swojej miernoty intelektualnej.

Zresztą sam sobie w następnym zdaniu zaprzeczasz (na szczęście !) przyznając, że to świetne urządzenie. A gwarantuję ci - dopóki nie posłuchasz tego z Alpha USB, to nie będziesz wiedział, co Elgar potrafi.

Dla twojej informacji - wszystkie DACi które teraz mam i zamierzam porównać (Accu, Elgar, BADA) są na sprzedaż i żaden nie należy do mnie, więc jak się nad tym chwilę zastanowisz, to sam dojdziesz do wniosku, że nie mam żadnego interesu, aby zachwalać jeden kosztem innego. Opisuję to co słyszę, raz mi się rzeczy podobają, innym razem mniej.

Czy to ten kabelek

Ukryta Zawartość

Nie, ten mój to taki zwyklak (z Beldena RG-59/U), ten wyżej to już jakiś 'wypas' - szczerze mówiąc, to pierwszy raz taki widzę na oczy.

Ukryta Zawartość

W tym przypadku nie było złośliwości. Elgar to świetne urządzenie tym bardziej za podaną cenę. Wiem dobrze na co go stać, młodszego i najmłodszego brata też. Mnie nie trzeba do niego przekonywać.

Ja dostałem w komplecie takie brzydactwo bnc w kolorze czarnym.

Czy sprawdzałeś chociaż starszego divertera (buraczkowy kolor :) z tym alpha usb? Wiem kto ma takowy na zbyciu.

Edytowane przez Szymon

Szymon też sprzedaje sprzęty i co w tym złego?

Kiedyś było jego ogłoszenie na dCS-a na HiFi Giełdzie ale chyba nie znalazł się chętny

na ten sprzęt.

Alpha USB jest normalnie jak Król Midas - czego się nie dotknie, zamienia w złoto :)

elgar1w.jpg

Wyjmij Elb ten papier to dCS ma szansę przez dotyk się od Accu zarazić ;)

Na tamten się znalazł. Klient nawet miał okazję posłuchać przed zakupem :)

Sly też sprzedaje sprzęty i co w tym złego? Tylko trzeba kupić w ciemno.

Edytowane przez Szymon

To bardzo dobrze,że jest zadowolony.

Niestety na większość sprzętów, kabli i akcesoriów kupowanych przez ebay, audio markt, audiogon

i inne ogłoszenia nie ma możliwości wypożyczania na odsłuch.

Na tamten się znalazł. Klient nawet miał okazję posłuchać przed zakupem :)

Sly też sprzedaje sprzęty i co w tym złego? Tylko trzeba kupić w ciemno.

Szymon nie chwal się bo dadzą ci zaraz łatkę Branża :)

Edytowane przez ASURA

No dobra to nie byłem ja tylko mój brat bliźniak :)

To bardzo dobrze,że jest zadowolony.

Niestety na większość sprzętów, kabli i akcesoriów kupowanych przez ebay, audio markt, audiogon

i inne ogłoszenia nie ma możliwości wypożyczania na odsłuch.

Niech kupują ode mnie to im dam posłuchać...

Edytowane przez Szymon

Też bym chętnie posłuchał kilku sprzętów i kabli oferowanych na audio markt

i może bym kupił ale niestety nie ma takiej możliwości.

Słyszałem różne opinie o kolumnach Dunlavy, ale jeszcze nigdy że były muzykalne. To były wielkie paczki, robione na relatywnie tanich głośnikach, których elementem wyróżniającym były doskonałe pomiary (podobno Dunlavy w ogóle ich nie słuchał). Ale oczywiście, YMMV.

Wczoraj wieczorem podłączyłem Alpha USB do poczciwego Elgara dCSa. Dawno go nie słuchałem i byłem ciekawy jak zagra w porównaniu do nowszej konkurencji. Szczerze mówiąc, to nie dawałem mu większych szans, bo mimo że w dniu debiutu Elgar był jakieś dwa lata świetlne przed najbliższą konkurencją, to jednak lata lecą i konkurencja także się mocno podciągnęła.

Podłączyłem - i jestem w szoku ! Gra to po prostu znakomicie. Wydaje mi się, że to chyba zasługa konwertera BADA Alpha USB, bo nigdy nie słyszałem Elgara grającego tak płynnie, analogowo, bez grama ostrości. Bezsprzecznie jest to znacznie wyższej klasy brzmienie niż Puccini, w którym jednak co pewien czas (szczególnie gorzej nagrane płyty) potrafiły zabrzmieć szorstko czy ostro. A tu nic. Gładko, płynnie, z dobrym wypełnieniem. O stereofonii, przejrzystości, basie czy rozdzielczości nawet nie wspominam, bo to zawsze były mocne strony dCSa.

elgar1w.jpg

elgar2.jpg

U mnie takie same wrażenia tylko, że ja swojego zasilam sygnałem cyfrowym po złączu optycznym ST z HiFace EVO.

Zapominałem dodać, ze HiFace EVO i Elgar są podłączone do zegara HIFace Clock.

I jeszcze jedno choć to może nie ma znaczenia ja słucham na Elgarze +

A Elgar+ ci działa z Evo clock ? Pytam bo ze Scarlattim na cholerę nie chciał działać, tak samo na Puccinim.

Czy gniazda głośnikowe w Wilsonach Audio Sophia lub Sasha akceptują banany?

Nie ma takiej możliwości. Tylko widełki.

Czy sprawdzałeś chociaż starszego divertera (buraczkowy kolor :) z tym alpha usb?

Jeszcze nie, ale ktoś ma mi pożyczyć.

bada 2 dac + bada usb vs elgar +bada usb jak według Ciebie oceniasz bezpośrednio te dwa przetworniki?

Ja punktuję 8/10 dla elgara i 7/10 dla bada2 dac lecz u mnie za interfejs robi rme aes32.

Jak znajdę taki to mi przypasuję 10/10 to zakończę poszukiwania :-)

A Elgar+ ci działa z Evo clock ? Pytam bo ze Scarlattim na cholerę nie chciał działać, tak samo na Puccinim.

Tak Elgar+ działa bezproblemowo z EVO Clock (podłączony jest do wyjścia worldclock na impedancji 75 Ohm) i sygnał cyfrowy idzie z HiFace EVO (też taktowane EVO Clockiem) po optyku ST. Nie ma żadnych problemów z sygnałem 24/96. W konfiguracji z HiFace EVO Elgar powinien być synchronizowany w trybie Sync. Próbowałeś tego ustawienia?

A ten Elgar , którego Ty masz ma wejście na Worldclocka?

Podłączenia Elgara pod zewnętrzny zegar dużo mu daje. Wynika to nie tylko z moich doświadczeń.

Zaś połączenie przez ST daje zupełną izolację galwaniczną DACa od ewentualnych zakłóceń po stronie kompa czy interfejsu.

A tak w ogóle to jakimi wejściami dysponuje ten egzemplarz u Ciebie. Ma wejście ST i wejścia na sygnał DSD?

Pytam też o DSD bo jak wszystko dobrze pójdzie to za niedługi czas będę dysponował interfejsem USB-DSD współpracującym właśnie z wejściami BNC Elgara. W takiej konfiguracji wymagany jest też zewnętrzny zegar podający częstotliwość próbkowania 44,1 kHz a to już mam.

Jestem bardzo ciekaw jaką różnice będzie słychać między PCM a DSD.

Tyle że jak już podłączysz zegar do Elgara normalnym metalowym kablem, to z izolacji galwanicznej i tak nici.

Sprawdzałeś jak sprawuje się połączenie BNC w porównaniu do ST ? Jak rozmawiałem z Martinem Reynoldsem, który zaprojektował Elgara, to mi powiedział że wstawili ST ponieważ w owym czasie sporo hi-endowych transportów miało takie wyjścia (Wadia, Theta, ML, a nawet CEC). Podobno problemem tego interface'u jest odbiornik AT&T, który sam z siebie generuje spory jitter, co wg niego podważa sens stosowania połączenia ST (i ewentualne korzyści płynące z izolacji galwanicznej).

bada 2 dac + bada usb vs elgar +bada usb jak według Ciebie oceniasz bezpośrednio te dwa przetworniki?

Muszę jeszcze raz bezpośrednio posłuchać, bo teraz słuchałem w odstępie kilku dni, przedzielonych odsłuchami Accu 801 - wtedy wszystko się trochę zamazuje.

Ale faktycznie, mam takie wrażenie że Elgar + BADA usb może być lepszy niż BADA 2 dac + BADA usb. Byłby to zupełnie nieoczekiwany wynik.

Ale faktycznie, mam takie wrażenie że Elgar + BADA usb może być lepszy niż BADA 2 dac + BADA usb. Byłby to zupełnie nieoczekiwany wynik.

Jaka jest do tego kablologia?:) Tzn miedzy Elgarem a BADA?

Czy BADA usb jest mocno wrazliwy na kable , chodzi glownie o polaczeniem z DAC?

Konto w trakcie usuwania

Profesjonalny, prosty kabel BNC - ten który dostaje się w komplecie z klockami dCSa. Koszt: 3 euro. Zarówno Elgar jak i BADA Alpha DAC maja wejścia BNC, więc nie ma problemu.

Mam też dwa kable AES uznanych producentów audiofilskich (za spore pieniądze) i oba przetworniki graja na nich gorzej, niż na tym kablu BNC.

Tyle że jak już podłączysz zegar do Elgara normalnym metalowym kablem, to z izolacji galwanicznej i tak nici.

Sprawdzałeś jak sprawuje się połączenie BNC w porównaniu do ST ? Jak rozmawiałem z Martinem Reynoldsem, który zaprojektował Elgara, to mi powiedział że wstawili ST ponieważ w owym czasie sporo hi-endowych transportów miało takie wyjścia (Wadia, Theta, ML, a nawet CEC). Podobno problemem tego interface'u jest odbiornik AT&T, który sam z siebie generuje spory jitter, co wg niego podważa sens stosowania połączenia ST (i ewentualne korzyści płynące z izolacji galwanicznej).

Tak sprawdzałem co potrafią wszystkie wyjścia z HiFace EVO i tylko w przypadku AES/EBU i przy użyciu kabla Furutech DIGITAL REFERENCE III różnica była trudna do wychwycenia w stosunku do ST (tak nawiasem to zastosowany nadajnik ST w EVO nie jest najwyższych lotów, interfejsy Belcanto używają lepszych komponentów). BNC testowałem na kablu Stereovoxa XV-2 i tu wyraźnie było słychać degradację sygnału objawiającą się lekkim "rozmyciem" szczegółów w stosunku do ST i AES/EBU. Ja zainteresowałem się złączem ST po lekturze doświadczeń posiadacza HiFace EVO i daca Wadii połączonych własnie po ST.

Standard ST jest stosowany w wielu przemysłowych instalacjach gdzie liczy się dokładność i niezawodność. Trochę dziwna ta opinia. DACki Wadii i Belcanto jak również profesjonalny sprzęt EMM Labs posiadają takie złącze a nawet rekomendują ich użycie. System Sonoma jest oparty o ST fibre. Tak z ciekawości trzeba będzie jeszcze na ten temat trochę poczytać w sieci. Moje doświadczenia są pozytywne. U mnie po wnikliwych odsłuchach porównawczych wygrał kabelek za 70 zł kontra 3800 zł (jak nie było słychać różnicy to oczywiście zadecydowała cena).

Z tą izolacją galwaniczną to może być tak jak piszesz bo zegar jest podłączony za pomocą kabla BNC Supry TRICO a z HiFace EVO Stereovoxem XV-2.

Poniżej przypadkowo znalezione opinie na temat ST. Są też oczywiście i negatywne :)

It seems each manufacturer has there own preference for digital connections. Perhaps it is in the design of the DAC or transport that makes one connection inherently better than another in certain gear. EAD always used to recommend AT&T glass. Ed Meitner, noted digital designer, recommends AT&T because it breaks the ground between components. The late Howard Mandel of Altis Audio also recommended AT&T, and all his high end stuff came with it standard. So is it a good connection? Absolutely. But we are talking about AT&T, not toslink, which is an inferior connection. Perhaps toslink is the connection Mgl123 is talking about when he says that "high end stuff doesn't even offer glass". I think you are referring to AT&T by your reference to "ST", which is another designation for it. Not only does some high end gear come with AT&T, but Theta had there own dedicated optical transmission system called "laser link", I believe.

I experimented with ST cables and connections with every DAC or transport I had that supported it. I found the ST connection to be dead quiet, very black background, lots of detail, but somewhat sterile. That was in the system I had at that time. It's sure worth experimenting with if your digital gear supports that connection.

I've found AT&T ST to always sound equal or better than coax or aes/ebu. If the DAC and Transport are designed around this method of data delivery, that's what will sound best. I think a lot of the newer gear doesn't include it do to cost and the fact that aes/ebu has come a long way. Plus I2S seems to be the new "hot" item. The one reward that I have found, is that it does not have to cost you an arm and a leg for a "glass" cable. I had one made for me at my local supplier for less than $15. You just need to know which fiber, single or multi mode. It's all in the termination of the ST connector. I've compared it to the D-60 and Orchid. It equals the $350 Orchid at a fraction of the price.

Elberoth,

a czy mógłbyś zrobić eksperyment i podłączyć BADA Alpha Dac do:

1. laptopa zasilanego bateryjnie i z zasilaczem (dla porównania)

2. dowolnego nettopa

Ukryta Zawartość

jeśli robiłes tego typu zamiany to jakie są efekty?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi