Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Mówisz masz. 2x18" starczy? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sm1vf.jpg

Może być ostatecznie nawet tak tylko nie będziesz za oknem wtedy widział wpływającego największego tankowca do portu :)

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Te głośniki są większe, niż kontrabasiści w rzeczywistości mają w swoich piecach, he he. Chłopaki... Luzik... opanujcie się... Bo to już niemal że Tworki... Ja przepraszam... panie!

Parker's Mood

MarkN jak zapewne wiesz kontrabas brzmiący na żywo potrafi zabrzmieć bardzo potężnie i zająć całe pomieszczenie swym dźwiękiem!!! To co przeważnie słuchamy na koncertach live to kontrabas przystosowany do wymiarów narzuconych w lotnictwie i najlepsi właśnie takie wykastrowane!!! kontrabasy na koncerty po całym swiecie wożą :(

Sorry Rafaell, ale mam inne doświadczenia z kontrabasem i uważam, że przeważnie jego dżwięki są bardzo subtelne, a wzmaki jakie posiadają kontrabasiści to niejednokrotnie wynalazki z epoki, które potrafią zadziwić swoim dżwiękiem. Myślę i wiem to raczej na pewno, że chodzi o jakość dżwięku kontrabasu, a nie jego ilość. Tak to mniej więcej wygląda z mojego punktu widzenia i jak najbardziej słyszenia... i to bez znaczenia czy w klubie jazzowym, czy w filharmonii.

Parker's Mood

No widzisz ja takiego słuchałem w studio nagrań i była tam dogrywana wersja basso continuo do koncertu nagranego wczeniej na otwartym powietrzu live. Na otwartym powietrzu właczony był filtr górnoprzepustowy z racji hałasu tła i cały dół został nie nagrany. Jakoś to trzeba było ratować (chyba dla DUX-a) no i końcowy odbiorca otrzymał to co miał :D

Też uważam że jak trzeba to dźwięki z kontrabasu potrafią być jak machnięcie skrzydłem motyla i dla tego nie machamy 10" ani 8" skrzydełkami bo są za szybkie i ciut za małe :)

Edytowane przez ASURA

... też mi się zdarzyło, że podczas konceru w pewnych momentach było za dużo basu w basie, albo za mało... jednak póżniej, na płycie z tego samego wydarzenia było bardzo dobrze... i to jest właśnie ta prawda, nawet z koncertów, w którą tak wierzy LUKASIQ... he he...

Parker's Mood

Jak to dobrze że nie słuchasz vinyli tam to dopiero jest misz masz każdy okres, każda wytwórnia inna charakterystyka zapisu :)

Warto poczytać od 14 strony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne kolumny i ładne kształty … tylko brać ;-) … ewentualnie na miejscu kolumny można stać :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Taak, wiem; nagrać xwesyn to nie każdy potrafi!!!!

raczej chodziło mi o to, że ten instrument ma specyficzny dźwięk.

najlepiej go określił pewien znany dyrygent: "dźwięk klawesynu przypomina mi odgłos kopulujących szkieletów na blaszanym dachu"

i jest w tym wiele prawdy...

było za dużo basu w basie

ale, że o co chodzi???

a kontrabas może zabrzmieć b. różnie - zależnie od instrumentu, sali, techniki gry, dynamiki, smyczka, a żeby było bardziej hiendowo - włosia czy rodzaju używanej kalafonii, a może chwytu....????

lepiej popatrzyć na piękno z powyższego zdjęcia;-)

szkoda ze wszystkie kolumny mają "maskownice"

raczej chodziło mi o to, że ten instrument ma specyficzny dźwięk.

najlepiej go określił pewien znany dyrygent: "dźwięk klawesynu przypomina mi odgłos kopulujących szkieletów na blaszanym dachu"

i jest w tym wiele prawdy...

Nie mam tak traumatycznych przeżyć z tym instrumentem jak dyrygent wędrujacy po lepszych i gorzej wyposażonych w instrumenty salach. Nawet coś tam sobie na klawiszach brzdąkałem palcami; bardzo miłe brzmienie. Moim zdaniem cichy! piękny pastelowy dźwięk. przez wielu bezmyślnie nagrywany poprzez wsadzenie mikrofonu do środka skrzyni! W takim "Rybim Oku" wiadomo usłyszymy ramę stalową i jej rezonanse. Instrument ten powinien być "fotografowany" dobrym wielko membranowym mikrofonem z minimum 5 metrów.

lepiej popatrzyć na piękno z powyższego zdjęcia;-)

szkoda ze wszystkie kolumny mają "maskownice"

No ale jak przy tych dodatkowych wschodnich zamaskowanych obiektach potężnie wyglądają (przypomnę 154 x 36,8 x 41 cm)

nie chcę skłamać co do nazwiska, ale był to Dyrygent z tych wielkich, a wiele, nawet dobrych klawesynów brzmi ostro i brzęcząco - w końcu to instrument, w którym struna jest szarpana przez "plektron" często metalowy, więc o pastelowości trudno tu mówic...

pastelowy może być szpinet a jest klawikord

klawesyn to tylko "z tłumikiem" ale tak jest nagrywany tylko solo i to rzadko.

Widocznie mamy inną percepcję słyszenia, ja lubię klawesyn na żywo (pamiętajmy dochodzi odległość,ja np lubię 6 rząd w filharmonii) a z realizacjami na CD bywa już bardzo różnie i jeżdżenie fotelem po pokoju wiele nie pomoże :)

z daleka to inna bajka, ale to takie nie highendowe uśrednianie......

gdzie szczegółowość ataku, szarpnięcie i wibracja struny, odgłosy mechanizmu ;-)

jest świetna płyta z Suitami Haendla z Gouldem (Glenem) grającym na b. dobrym instrumencie - polecam.

jest świetna płyta z Suitami Haendla z Gouldem (Glenem) grającym na b. dobrym instrumencie - polecam.

Lubię Goulda i te jego niekontrolowane przyśpiewki pod nosem.

Widocznie mamy inną percepcję słyszenia, ja lubię klawesyn na żywo (pamiętajmy dochodzi odległość,ja np lubię 6 rząd w filharmonii) a z realizacjami na CD bywa już bardzo różnie i jeżdżenie fotelem po pokoju wiele nie pomoże :)

tzn. Jak się ustawiasz?

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Dziś przyjechał mój własny przetwornik BADA Alpha 2 DAC. Przez ostatnie pół roku, czyli od momentu sprzedaży Scarlattiego, cały czas słuchałem na jakiś pożyczonych DACach - czas już zatem był najwyższy, aby się ustatkować.

A ponieważ ciągle mam jeszcze egzemplarz pożyczony od znajomego - mam teraz dwa identyczne, nawet kolor się zgadza :)

bada2x.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Też czekam. W kwietniu także Voice miał mieć demo Amati Futura ... i też nic.

Chwilowo słucham na ESAch Profi, które udało mi się jakoś oswoić, i na słuchawkach Stax Omega. Takie słuchawki to w sumie niegłupia sprawa, szczególnie jak ktoś nie ma warunków do słuchania. Za 20kzł (mówimy o cenie nowych z energizerem) nie da się kupić równie dobrze grającego zestawu kolumn / wzmacniacz.

Mój znajomy ma zamiar sprzedać te Staxy 007 i energizer 007t, i kupić topowy model 009 i prawdopodobnie wzmacniacz słuchawkowy Woo Audio do tego (podobno lepszy niż fabryczny energizer Staxa). Sam jestem ciekaw ile można jeszcze z tego formatu wycisnąć.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Słuchałem 009 z Woo Audio i to jest niesamowite, jak słuchawki, czyli głośniki kilka cm od bębenków :) mogą tak zagrać. Dla mnie było to lepsze granie od mojego zestawu Audio Research z Sophią. Źródło było takie same - Puccini.

Model 009 Stax można a raczej trzeba napedzić czymś innym, jak firmowy wzmak, inaczej mamy granie na pół gwizdka. Firmowe Staxa wzmaki lekko odstają a dziewiątki to wyrafinowana dźwiękowo konstrukcja.

Sam ich używam z LRT i Spectralem, pozbywając się 007TII, 007 i 717. Inna jakość muzyki.

Co do basu staxów to mity bo i Omega MKI i SR- 009 mają go sporo ( więcej niz np. dynamiki T1 i Hd-800) lecz w tym drugim zdecydowanie bardziej zróznicowany, wielobarwny i pięknie pokazujący fakturę instrumentów. W skali dałbym 8-9/10 lecz Orpheus ma go o oczko wiecej.

Elberoth 007TII dobrze robi transparentna sieciówka.

Edytowane przez johny

Dziś przyjechał mój własny przetwornik BADA Alpha 2 DAC. Przez ostatnie pół roku, czyli od momentu sprzedaży Scarlattiego, cały czas słuchałem na jakiś pożyczonych DACach

Pewnie mi cos umknelo ale mialem wrazenie, ze nosiles sie z silnym zamiarem nabycia Metrum HEX i nawet go wypozyczyles czas temu jakis. Cos sie zmienilo ?

A jak z basem? Elektrostaty ten bas mają...taki specyficzny...

Bas w Omegach jest rewelacyjny. Szybkość, zroznicowanie, faktura - wszystko na absolutnie najwyższym poziomie.

Słuchałem wczesniej kilku modeli słuchawek elektrostatycznych (razem z Omegami pozyczylem także starszy model Stax SR-5 Gold) i faktycznie w tego typu sluchawkach często nie ma najniższego basu, powiedzmy poniżej 30Hz. To trochę jak słuchanie absolutnie topowych monitorów. Referencyjna szybkość, rozdzielczość, zróżnicowanie i selektywność dźwięku, ale wszystko kosztem ciśnienia akustycznego, tego uderzenia, pulsowania basu, które są w stanie wytworzyć dobre klasyczne słuchawki zamknięte. Tak jest m.in. we wspomnianych Staxach SR-5 Gold.

W Omegach ten problem w duzej mierze wyeliminowano, tzn. dalej nie są to może słuchawki do słuchania jakiegoś ciężkiego rocka z koncertowymi poziomami glosnosci, ale tu absolutnie nie ma juz wrażenia niedosytu dotyczącego basu. Bas jest obecny, pełny, nisko schodzacy. A przy tym pod każdym innym względem, słuchawki te deklasują dynamiczne konstrukcje. Jak ktoś nigdy nie słuchał Omeg, to szczerze polecam - to jest jedno z tych doświadczeń, które zupełnie zmienia optykę i nasze punkty odniesienia.

I jeszcze jedna cecha natury użytkowej - słuchawki te są niezwykle komfortowe. Wczoraj słuchałem ich 5h non stop - zero zmęczenia, bólu uszu czy bólu głowy. Zarówno poduszki, jak i pałąk podtrzymujacy, są zaprojektowane absolutnie perfekcyjnie. W porównaniu do moich starych Sehnheiserow HD-600, są jak przesiadka z Golfa IV do najnowszego Rollsa.

Rodzi się też pytanie jakie źródło kupować do takiego systemu. Za 10k$ (Woo WES + Stax 009) mamy system grający na równi systemu "kolumnowego" za 10 razy tyle :)

Edytowane przez LUKASIQ

Myślę, że DAC za minimum drugie tyle będzie niezbędny aby pokazać potencjał tych urządzeń.

• Pokaż nowe odpowiedzi