Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

ABSOLUTNIE TAK i MarkN miłośnik koncertów , gigów i bywalec jazzowych klubów w Chicago powinien TO WIEDZIEĆ.

Magnepan od wazeliny lepszy jest lubrykant :)

Dla rozluznienia atmosfery - bylo o lampach, o stroicielu fortepianu, o wydatkach ...

Ale nie bylo o wiosnie i pieknych widokach za oknem:)

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No wlasnie to sa lampy malych mocy bo one siedza w pzredmwzmacniaczach mikrofonowych

Stasio wstaw do toru audio odpowiedznią lampę z odpowiedniego rocznika a nie pierwszą lepszą to zobaczysz , że takiej różnicy w dżwięku żadnymi kablami nie uzyskasz.

Z lampą jest jak z dobrym winem . Mark N coś o tym wie :)

Ale nie bylo o wiosnie i pieknych widokach za oknem:)

Jak to widok z twojego okna to ci zazdroszczę ;)

Super !

Stasio wstaw do toru audio odpowiedznią lampę z odpowiedniego rocznika a nie pierwszą lepszą to zobaczysz , że takiej różnicy w dżwięku żadnymi kablami nie uzyskasz.

To ja zripostuje tak - wstaw do dobrego tranzystora, wysokiej jakosci kondensatory teflonowe lub jeszcze lepiej powietrzne a wtedy zrewidujesz to co wiesz na temat lamp ;)

Edytowane przez Stasiop

Z lampą jest jak z dobrym winem . Mark N coś o tym wie :)

Jak to widok z twojego okna to ci zazdroszczę ;)

Super !

Taki mam wlasnie widok po prawej rece od fotela:) Wies, Panie, wies swojska i polska:)

Konto w trakcie usuwania

ABSOLUTNIE TAK i MarkN miłośnik koncertów , gigów i bywalec jazzowych klubów w Chicago powinien TO WIEDZIEĆ

Bzdury...! Ostatnio byłem na Liebmanie, siedziałem niecały metr od sceny i centralnie przed nim. Dmuchał mi sopranem w twarz i chociaż podobało mi się bardzo z innych względów, to nie był to wzorzec dwięku, który chciałbym mieć w domu. Poszedłem na chwilę do tyłu i było już fenomenalnie. To tak w kwestyji wzorca dżwięku panie Magnepanie... Bardziej wzorcem będzie dżwięk fortepianu wybrzmiewający w tym samym pokoju co system audio i tu już jest pole do popisu dla waszych rozważań. Koncert i wzorzec dżwięku...??? To chyba jekieś nieporozumienie moi dżwiękowcy... to są zupełnie dwie inne sytuacje o zupełnie innej energii i innej wymowie.

Parker's Mood

Magnepan od wazeliny lepszy jest lubrykant :)

Co sprzedaż świniaków nie poszła po twojej myśli ?

Jarek społeczeństwo jest coraz bardziej świadome że wieprzowina nie jest za bardzo jadalna.

Wiosna...za moim oknem....

A gdzie to tak pieknie kwitnie?, u mnie dopiero paczki:)

Zabudowania troche jak w UK, trafilem?

Sprawdzilem juz w profilu , pozdrawiamy Essex:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Taki mam wlasnie widok po prawej rece od fotela:) Wies, Panie, wies swojska i polska:)

Chętnie Cię odwiedzę z dobrą lampą integra 2x 110 W w sinusie albo lampowymi nonoblokami 300W/8 w sinusie...i porównamy

z Ayonem.

Chętnie Cię odwiedzę z dobrą lampą integra 2x 110 W w sinusie albo lampowymi nonoblokami 300W/8 w sinusie...i porównamy

z Ayonem.

Jak to mowia Rosjanie : Soyez le bienvenu:)

Konto w trakcie usuwania

Dmuchał mi sopranem w twarz i chociaż podobało mi się bardzo z innych względów, to nie był to wzorzec dwięku, który chciałbym mieć w domu.

Stremowałeś Liebmana patrzeniem prosto w oczy dlatego nie brzmiało to tak jak być powinno.

>marslo

Najpiękniejszy motyw na zdjęciu to ten trzyczłonowy świecznik na instrumencie... Boskie!... Ale widok przepiękny i część pomieszczenia cudowna.... widać, że tworzyli to ludzie nie z pierwszej łapanki...

Parker's Mood

>marslo

Najpiękniejszy motyw na zdjęciu to ten trzyczłonowy świecznik na instrumencie... Boskie!... Ale widok przepiękny i część pomieszczenia cudowna.... widać, że tworzyli to ludzie nie z pierwszej łapanki...

Nie boj zaby, jest podklejony filcem, a zona lubi takie bibeloty:)

A za mile slowa dzieki:)

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Takie widoki to ja mam tylko na urlopie w Italii ;)

A gdzie to jest ? Jakie to jest jezioro?

Wiesz Jarek, szczegoly na priv na wsjakij sluczaj:)

Konto w trakcie usuwania

Moja też lubi, dlatego mieszka osobno. U mnie ten cały kram jest nie do przyjęcia i nie do zaakceptowania... nawet podklejony filcem. Ale z drugiej strony pozwalam jej na wiele innych wybryków. Moja prywatna przestrzeń jest dla mnie bardzo ważna.

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

Moja też lubi, dlatego mieszka osobno. U mnie ten cały kram jest nie do przyjęcia i nie do zaakceptowania... nawet podklejony filcem.

Moja też lubi, dlatego mieszka osobno. U mnie ten cały kram jest nie do przyjęcia i nie do zaakceptowania... nawet podklejony filcem.

Jak to sie mowi " cos za cos":)

Konto w trakcie usuwania

Jak to mowia Rosjanie : Soyez le bienvenu:)

Twoja gościnność została wystawiona na próbę i dziękuję za zaproszenie.....a tak na serio to jeśli chciałbyś posłuchać wzmacniaczy

lampowych o takiej mocy to proszę daj znać na priva .

Widok za oknem jak dla mnie przepiekny na poziomie tego co ma Lukasiq patrząc na Bałtyk.Gratuluję.

Tak , Lukasiq bedzie mial piekne miejsce sluchania muzy , a sprzet ktory szykuje to mega wypas, fajnie, ze sie kolegom dobrze wiedzie...

O wzmakach bede pamietal, dzieki:)

Konto w trakcie usuwania

Wracając do tematu:

e20 DAC - Stereo DSD/DXD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-40176-0-88049600-1366529793_thumb.jpg

Opis:

Ukryta Zawartość

A na popsucie humoru;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Recenzja Piotra Ryki o kolumnach z twojej ulubionej firmy!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepiej bym tego nie napisal, swietne pioro Piotra , musze to przytoczyc, bo tak samo odbieram Avantgardy u siebie , chociaz z Accu E560 nie zgraly sie u mnie tak jak Crossfire.

No ale tu mega system Accu na monosach , moze to i kable Siltecha robi roznice.

No i tu tekst Piotra Ryki:

Albowiem tuby stwarzają aurę. Dobrze ustawione i wyskalowane co do mocy sekcji aktywnej, ogniskują wprawdzie dźwięki w konkretnych lokalizacjach, lecz jednocześnie wprawiają w drżenie całą przestrzeń, podobnie jak czynią to w swych komorach wybitne słuchawki, a zwłaszcza elektrostaty. W dodatku sam dźwięk jest nieco inny, bardziej sprężysty i rozpostarty. Można nawet powiedzieć – taki bardziej kubiczny, czyli mający bardziej przestrzenną formę. Dzięki temu jego źródła nie przypominają kartonowych figur pozbawionych głębi. Płaskich postaci powycinanych z plakatu czy fotografii i naklejonych na tekturkę. Są bardziej trójwymiarowe i w tym sensie realne. Zarazem ta sprężystość nieco je odrealnia, ale w bardzo przyjemny sposób i jednocześnie bardzo nieznacznie. W sumie otrzymujemy z tego w pewnym sensie spektakl światła i dźwięku, a nie dźwięki same, bo to co się rozgrywa przed nami jest bardziej niż zwykle ożywione i wielowymiarowe. Zupełnie jakby duża głębokość tub nadawała wydobywającym się z nich dźwiękom większej rozciągłości, jednocześnie nasycając przekaz większą niż zwykle ilością powietrza.

Elb musi to przeczytac, uwaza, ze Saszki bija Omegi o dwie klasy, moje zdanie jest odmienne, zgodne z tym co pisze Piotr Ryka.

Tak ze Mirek, wez jeszcze przemysl sprawe tych Duevel:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Lepiej bym tego nie napisal, swietne pioro Piotra , musze to przytoczyc, bo tak samo odbieram Avantgardy u siebie , chociaz z Accu E560 nie zgraly sie u mnie tak jak Crossfire.

No ale tu mega system Accu na monosach , moze to i kable Siltecha robi roznice.

No i tu tekst Piotra Ryki:

Albowiem tuby stwarzają aurę. Dobrze ustawione i wyskalowane co do mocy sekcji aktywnej, ogniskują wprawdzie dźwięki w konkretnych lokalizacjach, lecz jednocześnie wprawiają w drżenie całą przestrzeń, podobnie jak czynią to w swych komorach wybitne słuchawki, a zwłaszcza elektrostaty. W dodatku sam dźwięk jest nieco inny, bardziej sprężysty i rozpostarty. Można nawet powiedzieć – taki bardziej kubiczny, czyli mający bardziej przestrzenną formę. Dzięki temu jego źródła nie przypominają kartonowych figur pozbawionych głębi. Płaskich postaci powycinanych z plakatu czy fotografii i naklejonych na tekturkę. Są bardziej trójwymiarowe i w tym sensie realne. Zarazem ta sprężystość nieco je odrealnia, ale w bardzo przyjemny sposób i jednocześnie bardzo nieznacznie. W sumie otrzymujemy z tego w pewnym sensie spektakl światła i dźwięku, a nie dźwięki same, bo to co się rozgrywa przed nami jest bardziej niż zwykle ożywione i wielowymiarowe. Zupełnie jakby duża głębokość tub nadawała wydobywającym się z nich dźwiękom większej rozciągłości, jednocześnie nasycając przekaz większą niż zwykle ilością powietrza.

Elb musi to przeczytac, uwaza, ze Saszki bija Omegi o dwie klasy, moje zdanie jest odmienne, zgodne z tym co pisze Piotr Ryka.

Tak ze Mirek, wez jeszcze przemysl sprawe tych Duevel:)

Oczywiscie ze tak,twoje kolumny sa piekne i ladnie graja,tylko ciagle sa pokazywane z wzm trazystorowymi, a je chcem uslyszec z moim wzm czyli Cary 300SEI(300B)zebym mial tylko taka szanse odsluchu i sprawdzenia!akurat te same co mial Piotr pasuja do mojego pokoju ok.20m2 (5.5m x 3.5m),a kolor obledny czerwone-czarne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mirek10 strasznie się miotasz z tymi kolumnami Ty po prostu w końcu coś wybierz bo nas tu coś zaleje na tym forum.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Oczywiscie ze tak,twoje kolumny sa piekne i ladnie graja,tylko ciagle sa pokazywane z wzm trazystorowymi, a je chcem uslyszec z moim wzm czyli Cary 300SEI(300B)zebym mial tylko taka szanse odsluchu i sprawdzenia!akurat te same co mial Piotr pasuja do mojego pokoju ok.20m2 (5.5m x 3.5m),a kolor obledny czerwone-czarne

Ukryta Zawartość

Kolumny te z reguły są pokazywane z tranzystorami bo do ich dobrego prowadzenia potrzebny jest mocny tranzystor a nie lampa.

To że marslo wybrał sobie lampę to jego wybór ale nawet producent kolumn uważa że tak skuteczne kolumny może opanować tylko

tranzystor i takie też oferuje w ogóle nie tykając żadnych lamp.

Podobnie uważa wielu specjalistów z branży o czym kiedyś już pisałem.Sam wtedy zdziwiłem się gdy usłyszałem ich opinie ale muszę

przyznać że to ma sens i można im wierzyć.

Powszechnie uważa się że do słabowitego lampiaka należy podpiąć wysokoskuteczne kolumny bo wtedy można uzyskać zadowalającą

głośność i to prawda. Ale wysoko skuteczne kolumny wbrew pozorom są trudne do okiełznania, prowadzenia i kontroli.

Mają jakby silny własny charakter czy też pewnego rodzaju bezwład i narzucają go słabemu wzmacniaczowi.

Nie ma wtedy mowy o jakiejkolwiek kontroli. Po prostu jakoś to gra ale to kolumny mają władzę nad wzmacniaczem a nie odwrotnie

jak być powinno i żeby było tak jak być powinno to musi być potężny, mocny tranzystor.

Czym kolumny bardziej skuteczne tym wzmacniacz powinien być jeszcze mocniejszy.

Wzmacniacz musi złapać kolumny mocno za mordę a te wysokoskuteczne są jak krnąbrny nastolatek

i wtedy trzeba za mordę chwycić jeszcze bardziej.

Lampiak nie ma szans mimo pewnych innych zalet.

Dla wielbicieli słabych lampiaków to złe wieści i pewnie trudno będzie im przełknąć tą prawdę ale jest jak jest.

Co nie znaczy, że nie można cieszyć się muzyką mając taki właśnie wzmacniacz. Dla każdego coś miłego.

Małoskutecznych kolumn użyć nie można bo to już w ogóle będzie kicha więc użyć trzeba wysokoskutecznych.

Ale kontroli nie będzie i z tym trzeba się pogodzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi