Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Magico to świetne kolumny. Takie cechy jak neutralność liniowosc brak podbarwien i zniekształceń definiuja ich brzmienie. Ale mi w ich brzmieniu brakuje cech ktorych Pan Kisiel nigdy nie zmierzy zadnymi przyrzadami pomiarowymi ani najlepszym oprogramowaniem - emocji duszy barw :)

I dlatego Elberoth za niedługo je sprzeda. Jak ktoś kocha muzykę i emocje jakie (muzyka) ze sobą niesie to dlugo nie wytrzyma z Magico :)

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Napisałem, ze przyjemnie mi się słuchało S5 z powodów, które wymieniłem, a 9011 cenię sobie właśnie za imho, dobre pomiary, które wyraźnie słyszę i moim zdaniem to jest TO!

Nie odnosiłem się do innych firm, bo nie o nich była mowa.

Maciek ja napisałem (skomentowałem) to co napisał kol. Mark11 , a w tym co napisał jest wiele racji.

Abstrahując już od tego ,że rzeczy neutralne w naturze raczej nie występują to w audio jest to abstrakcja czyli inaczej mówiąc wodolejstwo forumowe ;)

Ja nie czepiam się konkretnych rzeczy czy produktów tylko sposobu ich opisywania na forum , który delikatnie mówiąc jest oryginalny w swoje formie i treści ;)

Mnie osobiście MBL w miarę się podobał choć nie przepadam za tranzystorami i nie słuchałem tych najwyższych modeli.

Ale o neutralności brzmienia bym nie powiedział . I dla mnie to jest zaleta tych konstrukcji na tle wielu innych "neutralnych" czy "bezpłciowych" wytworów marketingu i kwiecistych recenzji pisanych pod zamówienie , jako karma dla ptactwa.

Pelikany w naszym klimacie to raczej rzadkość ;)

P.S.

Bardzo szanuję osobiste preferencje każdego kolegi na forum w tym również kol. Elberotha.

Ale akurat czytając jego rekomendacje i konfrontując z rzeczywistością mam wrażenie ,że mam deja vu ;)

Edytowane przez jarek&ania

...a 9011 cenię sobie właśnie za imho, dobre pomiary, które wyraźnie słyszę i moim zdaniem to jest TO!

Uuuu, jak słyszysz pomiary to się musisz zatrudnić w jakiejś firmie audio, szybciej będzie można usłyszeć niedoskonałości, tfu, przeczytać :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość jamówię

(Konto usunięte)

No i oby jak pisał rochu, cała ta dywagacja nie okazała się za moment nie warta funta kłaków a w pokoju Elberotha stanie nowa referencja...bo wtedy o czym będzie trwać dysputa?

Referencja? Albo refundacja :)

A dysputa się będzie tlić i to długo - bo niektórzy 30 lat potrzebują żeby zajarzyć... :)

>>Elberoth

Czemu już dawno żadnych nowych zdjęć nie ma z odsłuchów, z pokoju?

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale mi w ich brzmieniu

A w jakiej konfiguracji i gdzie słuchałeś S5?

Uuuu, jak słyszysz pomiary to się musisz zatrudnić w jakiejś firmie audio, szybciej będzie można usłyszeć niedoskonałości, tfu, przeczytać :)

Zapytam Szefa czy w grę wchodzi drugi etat:)

Po za tym, przecież wiesz o co chodzi w skrócie myślowym " słyszę pomiary", po co ta uszczypliwość.

ABs,

Pełna zgoda, tylko temat dot. S5 i jak mi się wydaje, subiektywnej oceny kolumn, a nie realizacji:)

Mnie osobiście MBL w miarę się podobał choć nie przepadam za tranzystorami i nie słuchałem tych najwyższych modeli.

Otóż to:)

Jeśli masz chwilę i chciałbyś, to w moim wątku więcej:)

Ależ Panie Pianinko, żadna uszczypliwość, po prostu, mam nadzieje nabyć trochę doświadczenia od Was, bo pomiary czytać też należy umieć. Mówią, że skoro mam Sonego, to pewnie to sucho gra - chciałbym wiedzieć dlaczego :) Żadna złośliwość!

a 9011 cenię sobie właśnie za imho, dobre pomiary, które wyraźnie słyszę i moim zdaniem to jest TO!

Moim zdaniem korelacja pomiaru z tym co slyszysz wynika tutaj bardziej z zestawienia trudnych Twoich glosnikow ktore moga pracowac tylko z bardzo waskim gronem wzmacniaczy. Generalnie, korelowanie pomiarow w przypadku innych sprzetow juz nie jest tak proste, powiedzialbym ze proste zaleznosci pomiar/jakosc dzwieku mowia o dzwieku bardzo niewiele. Dopiero powiazanie kilku parametrow pomiarowych mowi cos o dzwieku... i to 'cos' wcale dalej nie jest duze. ;)

Panowie Styczniowy nr. z 2015 r.The Absolute Sound opublikował listę nagrodzonych produktów Audio za 2014 r.

Kolumny bez względu na cenę : Raidho D-5 - cena 220.000 $ i kolejno:

2. Magico S 5 - cena 28.600 $

3. Rockport Atria - cena 21.500 $

4. Magnepan 20.7 - cena 13.500 $ Yes,Yes, Yes !!!!!!

5. Magnepan 3.7 i ( ulepszona wersja ) - cena 5.995 $

6. Golden Ear Technology Triton One - cena 4.995 $

Natomiast w kategorii Dac'ów nagrody roku 2014 rok otrzymali

1. PS Audio DS DAC - cena 5.995 $ i Berkeley Alpha Dac Reference - cena 16.000 $

od Was

Was - Nas.. Po co to i te podziały?

Kto jest Nas, a kto Was, Was? :))

Stasio,

Zgoda w kontekście amplifikacji do modelu 101.

Sęk w tym, że podobne odczucia mają inni użytkownicy 9011, które nie pracują z kolumnami Mbl.

Po części odniosłem się już do tego w moim wątku ( dot. kolumn Odeon)

Ale to nie wątek 9011. Sorki za OT.:)

4. Magnepan 20.7 - cena 13.500 $ Yes,Yes, Yes !!!!!!

Przy tej cenie, z odpowiednim wzmakiem, i w odpowiednio dużym pokoju, te kolumny są trudne do pobicia. Skoda że u nas cena = 2x :(

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie bardzo rozumiem cytowanie recenzji z "Audio" na poparcie niewiarygodnej jakości Magico. Jak każdą recenzję p. Kisiela warto czytać z tekstami zamieszczonymi wokół jej. Trudno nie odnieść wrażenia, że opis zdominowały wrażenia techniczne, przeważają nad muzycznymi. W felietonie jest odniesienie się do oryginalności produktu, ujawniające klasykę doprowadzoną do granic współcześnie możliwej poprawności. Z kolei samą recenzję kończy nawiązanie do Avantgarde i towarzyszy temu prosty wniosek, że recenzent nie chciałby zamienić się na poznane kolumny. Co więcej, jest też wprost sugestia, że to nie koniec poszukiwań... w drodze do nirwany. I rzeczywiście te słowa brzmią jak przepowiednia. Zapowiedź. W pulikacji ani słowa nie ma o uzasadnieniu ceny za produkt. Jest za to przypomnienie, że producent nie wymyślił na nowo koła, tylko rzetelnie korzysta ze współczesnych możliwości, które pozwalają... obniżyć koszty na etapie projektowania. Do tego te wspomniane krzywe izofoniczne podpowiadają, że ewentualny nabywca niekoniecznie będzie miał lekkie życie z tymi kolumnami. Może tak bardzo oddaliliśmy się od wzorca, że jego doświadczenie odbierane jest jak spotkanie czegoś obcego - do czego trzeba mieć dystans? Bo ten dystans nazbyt widocznie aż bije po oczach.

Musisz zapytać producenta. To, że gra sucho i bez emocji to po prostu słychać. A dlaczego? To już inna kwestia.

Tzn. jaka?

Tzn. wiesz, czy nie wiesz?

Przy tej cenie, z odpowiednim wzmakiem, i w odpowiednio dużym pokoju, te kolumny są trudne do pobicia. Skoda że u nas cena = 2x :(

Możesz pomysleć o nowych Mag.3.7 i które prawdopodobnie polski dystrybutor już ma lub będzie miał na stanie.

W pomieszczeniu jakie posiadasz powinny dobrze zagrać.

Tzn. wiesz, czy nie wiesz?

Nie wiem, nie jestem technikiem ani konstruktorem wzmacniaczy. Nawet bym nie chciał nim być.

Ale żeby ocenić takie zjawiska na słuch nie trzeba na szczęście być technikiem.

Adam, jak rozmawialiśmy kiedy S5 już stały w pomieszczeniu, ale jeszcze decyzja o zakupie nie była ostateczna rozważałeś również któryś z modeli serii Q, Q3 lub Q5 o ile dobrze pamiętam.

Czy udało ci się porównać S5 z tą kulumną z serii Q? Oczekiwania były jeszcze większej ilości tych cech, o których napisał redaktor Kisiel.

Słuchałem ale bardzo krótko, i nie w moim systemie. Na pierwszy rzut oka Q3 były jeszcze bardziej transparentne i nieobecne, ale jak wiadomo - diabeł zawsze tkwi w szczegółach. Potem słuchałem jeszcze samych Q3 u znajomego, ale już mi się tak nie podobały. Lepiej grają u mnie moje S5 (choć oczywiście jest tu tez kwestia innych systemów i pokoi, więc to takie porównanie jabłek do pomarańczy).

Na chwile obecną nie mam planów zakupu droższych modeli, z jednego podstawowego powodu - brak funduszy. Poza tym kupno głośników serii Q jest obecnie ryzykowne ze względu na oczekiwany redesign tej serii. Myślę, że nastąpi on w 2015 lub 2016 roku.

To czego można się spodziewać widać w najnowszym, limitowanym modelu Project M:

magico_m_project_speakers.jpg?itok=ze_orZZr

Wydaje mi się, że nowe Q będą miały takie obłe ścianki, choć być może nie z CF tylko w dalszym ciągu z aluminium.

Nie wiem czy jest na rynku kolumna <1mln zł, która bym bardziej chciał posiadać niż powyższy Project M.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie wiem, nie jestem technikiem ani konstruktorem wzmacniaczy. Nawet bym nie chciał nim być.

Ale żeby ocenić takie zjawiska na słuch nie trzeba na szczęście być technikiem.

W porządku, jestem zaciekawiony, czemu tak jest.

>>Elberoth

A jaka jest szansa, że posłuchałbyś Q3 u siebie? :)

Z kolei samą recenzję kończy nawiązanie do Avantgarde i towarzyszy temu prosty wniosek, że recenzent nie chciałby zamienić się na poznane kolumny.

Gdzie mozna zapoznac sie z tym testem , bo na stronie audio.com.pl jest jeszcze niedostepny?

Konto w trakcie usuwania

Gdzie mozna zapoznac sie z tym testem , bo na stronie audio.com.pl jest jeszcze niedostepny?

Trzeba udać się do kiosku :)

>>Elberoth

A jaka jest szansa, że posłuchałbyś Q3 u siebie? :)

Teraz już chyba zerowa, bo dystrybutor sprzedał Q3 i kolejnych chyba nie będzie ściągał.

Magico to świetne kolumny. Takie cechy jak neutralność liniowosc brak podbarwien i zniekształceń definiuja ich brzmienie. Ale mi w ich brzmieniu brakuje cech ktorych Pan Kisiel nigdy nie zmierzy zadnymi przyrzadami pomiarowymi ani najlepszym oprogramowaniem - emocji duszy barw :)

I dlatego Elberoth za niedługo je sprzeda. Jak ktoś kocha muzykę i emocje jakie (muzyka) ze sobą niesie to dlugo nie wytrzyma z Magico :)

Kto kocha barwy i emocje bez problemu dobierze sobie odpowiedni wzmacniacz do kolumn. Wg moich spostrzeżeń kolumny i źródło powinny być neutralne i rozdzielcze jak to tylko możliwe. A barwę można sobie dobrać pod siebie podłączając odpowiedni wzmacniacz. Myślę, że do Magico najlepszy byłby jakiś mocny Vitus, ogólnie najlepiej jakiś mocarz w klasie A akcentujący nieco środek i niższy środek pasma. I będzie high end i będzie bajka :)

Ahaa i wydaje mi się, że dzisiaj sporo ludzi zapomina o wpływie przedwzmacniacza na dźwięk. Jakaś dziwna moda zapanowała na podłączanie źródła do końcówek.

Edytowane przez AccuTad

Myles Astor ceniony w USA recenzent sprzetu audio demonstruje swój system oparty na wzmacniaczach i pre

Conrada Johnsona oraz Magico S5.Myles jest fanem analogowego brzmienia co widać po elementach żródła : real tape

recorder i gramofon .W tym klipie muzyka grana z taśmy bardzo przybliża brzmienie całego systemu

oraz Magico S5. Proszę o zwrócenie uwagi na ostatni utwór Serra Una Noche.Przy dobrych komputerowych głośnikach

możemy spokojnie tak gdzieś na 75% ocenić jakość grania systemu. Mylesa Astora .

Myslę że gdyby Myles Astor włączył jakikolwiek utwór formacji Haddouk Trio system pokazał by maximum swoich możliwości.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Panowie Styczniowy nr. z 2015 r.The Absolute Sound opublikował listę nagrodzonych produktów Audio za 2014 r.

Jurgen śpieszę Tobie donieść ,że "najlepszym samochodem z napędem 4x4" bez podziału na klasę i cenę w roku 2013 i 2014 został .... Opel Mocca.

Może warto zastanowić się nad wymianą swojego samochodu na ewidentnie najlepszy samochód w tej kategorii ? ;)

http://www.opel.de/opel-erleben/ueber-opel/auszeichnungen/2013/03/opel_mokka_ist_allradauto_des_jahres_2013.html

następny "recenzent", który sobie jaja robi... i pewnie ma przestrzeń taką, że hej... sprzęt za setki tysięcy a pokoik tak na oko 12m2... to jakaś kpina, to powinno dawać do myślenia

• Pokaż nowe odpowiedzi