Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Ale z tego co czytam to jednak trudniej zrobić i dobrze zestroić bass reflex. Może problem leży gdzie indziej? Poważne duże kolumny mają poważne, duże sekcje basowe. I może jest tak, że samym wewnętrznym wytłumieniem nie sposób wygasić ciśnień powstających wewnątrz kolumny i musi być jednak jakieś odpowietrzenie, takiego czy innego typu, a to już nie jest wtedy obudowa zamknięta.

Skoro nie jest to nic z niego nie wylatuje tak? Ale nie ważne. Szkoda zaśmiecać wątek. Ty pozostaniesz przy swoim, a ja przy swoim.

Gość

(Konto usunięte)

I może jest tak, że samym wewnętrznym wytłumieniem nie sposób wygasić ciśnień powstających wewnątrz kolumny i musi być jednak jakieś odpowietrzenie, takiego czy innego typu, a to już nie jest wtedy obudowa zamknięta.

Twoje refleksje sa trafione w dziesiątke.

obudowa basowa nautiliusa w prototypie miała "odpowietrzniki" otwory na końcu tunelu pozwalające wydostac sie reszczie fali niepochłonietej przez tłumienie (żadne tłumienie nie pochłonie zakresu niskiego basu) a miało to na celu wykluczenie cofania sie fali i uderzania o tylna strone membrany

widocznie to zjawisko bylo tak małe ,ze z tych otworów zrezygnowano

Ale z tego co czytam to jednak trudniej zrobić i dobrze zestroić bass reflex. Może problem leży gdzie indziej? Poważne duże kolumny mają poważne, duże sekcje basowe. I może jest tak, że samym wewnętrznym wytłumieniem nie sposób wygasić ciśnień powstających wewnątrz kolumny i musi być jednak jakieś odpowietrzenie, takiego czy innego typu, a to już nie jest wtedy obudowa zamknięta.

Do tego sa programy symulacyjne jak i matematyczne wzory, ( trzeba znac parametry glosnikow )miec pewna dosc ograniczona wiedza, sa do tego komory bezpoglosowe, pomiary rowniez te impulsowe bez komor itd...i wtedy mozna cos pisac jak jest i kiedy...

Sly koncz wasc, wstydu sobie oszczedz!

Edytowane przez Stasiop

I to oznacza, że przy sekcjach basowych na 12 lub 15 calowych driverach schodzących do 20hz, a nawet niżej obudowa zamknięta odpada. I to wyjaśnia dlaczego duże Avalony, TADy, Focale, Raidho, Nola Nola, Kinoshita itd nie są w obudowach zamkniętych. Czyli dylemat wyjaśnił się.

Gość

(Konto usunięte)

dlatego tez niektórzy konstruktorzy za najlepsza obudowe basową uważaja dobrze tłumiona linie transmisyjną , która jednak pozwala ujść reszcie cisnienia na zewnątrz co wiąże sie z zupełnym brakiem odbić powracających na tylna strone membrany

Skoro nie jest to nic z niego nie wylatuje tak? Ale nie ważne. Szkoda zaśmiecać wątek. Ty pozostaniesz przy swoim, a ja przy swoim.

Zasmiecasz tylko ty, piszac bzdury i glupoty w watku, gadasz glupio i tyle w temacie ;)

Gość

(Konto usunięte)

Do tego sa programy symulacyjne jak i matematyczne wzory,

jesli podchodzimy do projektu w bezkompromisowy sposób to wyliczenia i symulacje sa tylko wstepna podstawą wykonania dobrej akustycznie obudowy

I to oznacza, że przy sekcjach basowych na 12 lub 15 calowych driverach schodzących do 20hz, a nawet niżej obudowa zamknięta odpada. I to wyjaśnia dlaczego duże Avalony, TADy, Focale, Raidho, Nola Nola, Kinoshita itd nie są w obudowach zamkniętych. Czyli dylemat wyjaśnił się.

znów uogólniasz , a to jest błedem , o tym czy głosnik, nieważne jakich rozmiarów, nadaje sie do obudowy br czy cl sa jego parametry t-s

dayton 39 ma parametry do obudowy zamknietej i zejdzie w niej tak samo nisko jak Twoje utopie z duzo lepszym impulsem

Sly rozum czlowieku, ze piszesz na temat na ktory nie masz elementarnej wiedzy, te twoje wypowiedzi sa takie same jakby na temat latania odrzutowcem wypowiadala sie gospodyni domowa. Czy masz prawo pisac jako gospodyni domowa na temat latania odrzutowcem, owszem masz! Ale w watku Elberotha, wydaje mi sie ze to nie jest dobre miejsce, bo tu wypowiadaja sie raczej ludzie ktorzy nie pisza takich bredni. Nie zanizaj poziomu dobrego watku!

jesli podchodzimy do projektu w bezkompromisowy sposób to wyliczenia i symulacje sa tylko wstepna podstawą wykonania dobrej akustycznie obudowy

Sa wstepna ale podstawowa! Bez symulacji i pomiarow, na sluch nie sposob to zrobic, a wszelkie dywagacje co jest i kiedy, nie majac przed soba programu symulacyjnego i podstawowych pomiarow nie sa nawet amatorszczyzna, sa zwykla glupota!

Edytowane przez Stasiop
Gość

(Konto usunięte)

Słyszałem opinie, że Dayton robi świetne drivery basowe. U nas chyba niedostępne.

obudowy bas reflex maja te przewage ,że z relatywnie niedużej objetości mozna uzyskać niskie zejście basu, jest to dośc prosty sposób na zmniejszenie rozmiarów kolumny ale najlepsze brzmienie wg mnie mozna uzyskac właśnie z dobrze wykonanej linii transmisyjnej;)

Sa wstepna ale podstawowa, bez symulacji i pomiarow, na sluch nie sposob to zrobic, a wszelkie dywagacje co jest i kiedy, nie majac przed soba programu symulacyjnego i podstawowych pomiarow nie sa nawet amatorszczyzna, sa zwykla glupota!

tak, masz rację, o gospodyniach domowych i odrzutowcach tez masz rację:):)

Masz rację Stasiop, nie powinienem pisać o budowie kolumn, a ty w ogóle nie powinieneś nigdy nic pisać w zakładce high end o odsłuchach sprzętów, których nie miałeś u siebie. A że nigdy nic nie miałeś, to powinieneś zakończyć pisanie w tej zakładce! Opinie na podstawie filmików z netu nikogo tu nie interesują. Nie kompromituj się więcej.

Edytowane przez sly30
Gość

(Konto usunięte)

Prosze moderacje o interwencje w watku! Netykieta jest tutaj nagminnie lamana, czy nikt tego nie dostrzega?

nie przesadzaj , to ,że ktos czegos nie wie to jeszcze nie powód by go banować, sam tez róznie nazywasz kolegów, wiec wyluzuj:):)

mamy świeta, odrobina altruizmu by sie przydała:)

nie przesadzaj , to ,że ktos czegos nie wie to jeszcze nie powód by go banować, sam tez róznie nazywasz kolegów, wiec wyluzuj:):)

Jak kali ukraść krowę to dobry uczynek, jak kalemu ukraść krowę, to zły uczynek. Poza tym wszystko gra: trąbka, pompka i gitara.

Parker's Mood

Jusz w formie?

Dopsz... :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• 3 tygodnie później...

ces 2016 , był ktoś , słyszał coś ? Może jakieś fotki ? .

Prawie tak jak byś był - 20 stron do zwiedzania :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 年CES實況報導-High-Perfomance-Audio-高級音響

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisze tu to co napisałem przed chwilą w klubie Harbetha:

Mam własnie u siebie Harbethy P3ESR. To najlepsze kolumny świata ! Przynajmniej jeżeli chodzi o stosunek jakości do ceny. Grają FENOMENALNIE.

Mój wzmacniacz kosztuje 20x tyle co kolumny, DAC 10x więcej ... i wstydu nie ma.

Gratuluje posiadaczom. Musze spróbować droższych modeli. Korzystam z tego, że nie mam swoich kolumn. Przez ostatnie 4 tygodnie miałem już u siebie 8 różnych par. Ale to Harbeth rozwalił system.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie nie miałem ... ale te Harbethy kosztują 7200zł !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No tak. Ale przecież zero nie ma wartości, więc możesz jest bezkosztowo dodać do tej kwoty i zbliżysz się do Isis. A 2 zera też nadal nie mają przecież wartości, więc gdy dodasz je do ceny Harbethów to bedziesz miał Trenner&Friedl The Duke z autografem Papieża... i Stasiopa.... :-)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Napisze tu to co napisałem przed chwilą w klubie Harbetha:

Mam własnie u siebie Harbethy P3ESR. To najlepsze kolumny świata ! Przynajmniej jeżeli chodzi o stosunek jakości do ceny. Grają FENOMENALNIE.

Mój wzmacniacz kosztuje 20x tyle co kolumny, DAC 10x więcej ... i wstydu nie ma.

Gratuluje posiadaczom. Musze spróbować droższych modeli. Korzystam z tego, że nie mam swoich kolumn. Przez ostatnie 4 tygodnie miałem już u siebie 8 różnych par. Ale to Harbeth rozwalił system.

Elb jak jestes dalej w takim nastroju i masz okazje potestowac tanie malenstwa to poleacm Elac B5.

Slyszalem ta budzetowke i gralo tak dobrze ze uwierzyc nie moglem ze chca za to 250 dolarow.

To te nowe konstrukcje Alana Jonesa ? Nie wiem czy są dostępne w PL.

• Pokaż nowe odpowiedzi