Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Nie sądzę. Inne kolumny na tych wzmacniaczach grają lepiej lub inaczej, więc przyczyn upatruje jednak w kolumnach.

Oczywiście można brać pod uwagę okoliczność, że to właśnie kolumny są skopane ale ... przecież Elb ich używa i co gorsza zamówił model wyżej więc nie jest to chyba jednak możliwe.

Nikt rozsądny nie zamawia modelu wyżej gdy ten z którym ma aktualnie do czynienia się nie sprawdza.

W Chicago, ludzie z Quintessence Audio zestawili Q7 z monoblokami Aesthetix Atlas za jakieś zupełnie nieduże pieniądze w porównaniu do Q7 - coś chyba za piętnaście tysi dolców. Do tego użyli preampu Passa (nie pamiętam, którego modelu) - dżwięk poprawny, ale nie wart takich pieniędzy. Brzmiało to wszystko za słodko, choć pewnie potencjał był. Graty były ustawione w dużej sali, mocno akustycznie zgaszonej. Zagrali mi moją płytę, którą bardzo dobrze znam i powiem, że dżwięk mnie nie zabił. Tylko kilka setupów mi się w sumie podobało na całej wystawie. Ale wyglądają Magico Q7 zawodowo, jak milion dolców. Do ładnej willi jak znalazł.

Parker's Mood

Może jemu się sprawdza, może jemu się podoba. Moje mnie się podobają, ale są tacy, którym się nie podobają. Tak to już jest.

Nie ma co dywagować, po prostu to zestawienie (Magico + Soulution/Spectral) nie gra i tyle.

Siedzisz w hi-endzie na tyle długo aby wiedzieć, że synergia jest wszystkim. Czasami wystarczy jeden nieodpowiedni kabel wpiąć do systemu, aby dźwięk położyć.

Cała seria S Magico (S3/S5/S7, w mniejszym stopniu S1) ma doskonała prasę na całym świecie (chodzi mi nie tylko o recenzje, ale również opinie userów) i nie dzieje się tak bez powodu. To po prostu świetne kolumny.

A że i tak nie każdemu będą odpowiadać - to jest jasne.

Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sonus Faber z obecnej produkcji teź na świetną prasę i duźo fanów. A za darmo bym nie wziął, jeśli miałbym tego słuchać. Z JBL jest podobnie. Fanów cała masa.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Nie oszukujmy się - Magco S5 to zupełnie inna liga. Mają wszystko to co Harbethy (czytaj: równie barwną średnicę), ale są przy tym dużo gładsze, mniej podbarwione, mają dużo niższy i bardziej precyzyjny bas, bardziej wyrafinowaną górę - ale tez kosztują 30x więcej, więc łachy nie robią.

Co prawda nie napisał tu ani słowa o prezentacji Magico ale nie wyobrażam sobie, że S5 zagrały gorzej niż Herbatki.

Chyba, że jednak zagrały gorzej (to byłaby już tragedia).

ma doskonała prasę na całym świecie (chodzi mi nie tylko o recenzje, ale również opinie userów)

Elb doskonale przecież wiesz (a przynajmniej zdajesz sobie sprawę) jak się robi doskonałą prasę (i to skali globalnej), to tylko inwestycja nic więcej.

Edytowane przez vittorio

Mnie dziwi podejście doświadczonych audiofilów i znawców tematu do zagadnienia. Skoro Elberoth napisał o małych Herbertah, że są to najlepsze głośniki świata, to zapewne miał na myśli ligę kompaktową, w której poruszają się takie głośniki i których dżwięk może być równie emocjonujący i wciągający jak i z o wiele droższych konstrukcji, i pewnie nie przypuszczał, że forumowi wyścigowcy hi-endowi wezmą na poważnie i całkiem serio te słowa. Przecież nie chodzi o jakieś infantylne i bezpośrednie porównania ligi kompakt do ligi produktów luksusowych klasy S AMG na przykład, tak? Proszę mnie poprawić jak się mylę. Niedługo panowie pogubicie się we własnych teoriach i odgryziecie sobie własny palec z tych audiofilskich wrażeń. To jest jakieś totalne nieporozumienie i herbatnik bełkotliwy z tym całym hi-endem.

Parker's Mood

Mnie dziwi podejście doświadczonych audiofilów i znawców tematu do zagadnienia. Skoro Elberoth napisał o małych Herbertah, że są to najlepsze głośniki świata, to zapewne miał na myśli ligę kompaktową, w której poruszają się takie głośniki i których dżwięk może być równie emocjonujący i wciągający jak i z o wiele droższych konstrukcji, i pewnie nie przypuszczał, że forumowi wyścigowcy hi-endowi wezmą na poważnie i całkiem serio te słowa. Przecież nie chodzi o jakieś infantylne i bezpośrednie porównania ligi kompakt do ligi produktów luksusowych klasy S AMG na przykład, tak? Proszę mnie poprawić jak się mylę. Niedługo panowie pogubicie się we własnych teoriach i odgryziecie sobie własny palec z tych audiofilskich wrażeń. To jest jakieś totalne nieporozumienie i herbatnik bełkotliwy z tym całym hi-endem.

+1

Wystarczy czytać to co napisałem. Napisałem to expressis verbis:

Mam własnie u siebie Harbethy P3ESR. To najlepsze kolumny świata ! Przynajmniej jeżeli chodzi o stosunek jakości do ceny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale tu nie chodzi o to że małe pierdziawki w stylu Harbetha się Elberothowi podobały - jak jest tak zachwycony to super - niech sobie je nawet kupi.

Problem w tym że twierdzi że to najlepsze kolumny świata ( z dopiskiem w relacji cena/jakość). Skąd to u licha wie że najlepsze - słuchał wszystkich kolumn na świecie w tej cenie ? Ile miał u siebie w systemie kolumn do 10 tys zł ?

Edytowane przez sebryl

Harbethy na podstawkach

Możesz pokusić się o opisanie różnic w brzmieniu na różnych podstawkach,

tu Harbethowcy zawsze mają dylemat.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Bo najlepszą podstawką pod monitory jest...brak podstawki i w jej miejsce wstawienie sekcji basowej... :-)

a najlepiej dwóch :-)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bo najlepszą podstawką pod monitory jest...brak podstawki i w jej miejsce wstawienie sekcji basowej... :-)

Acha,na pewno.

Może powiesz,że najlepiej takiej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Acha,na pewno.

Może powiesz,że najlepiej takiej :)

Takie tylko nie 12" ale 15" na sekcji :)

Teraz sobie skojarzyłem że przecież Trenner&Friedl wystawiali się lata temu w Krakowie, ceny nie były tak wyzyłowane, jak to mówia frajerr pompka trzeba było kupić a nie przejmować się tym że jakoś tak za vintagowo wyglądały :)

To sa nowe podstawy do waszych kolumn i wyglada na marmur czy granit?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To sa nowe podstawy do waszych kolumn i wyglada na marmur czy granit?

Ukryta Zawartość

Mirek chcesz kupić i nie wiesz co kupujesz :) Marmur ale czy Kanaryjski czy inny to Ci nie powiem :)

Mirek To kiedy planujesz do mnie dostawę? ;)

Ukryta Zawartość

Mirek chcesz kupić i nie wiesz co kupujesz :) Marmur ale czy Kanaryjski czy inny to Ci nie powiem :)

Mirek To kiedy planujesz do mnie dostawę? ;)

chyba to powinno zainteresowac wlacicieli tych kolumn,tylko czesto pisano ze granity i marmury to be!

chyba to powinno zainteresowac wlacicieli tych kolumn,tylko czesto pisano ze granity i marmury to be!

Ja sądzę że dobra podłoga w mieszkaniu to podstawa sukcesu a jak producent kolumn przyoszczędzi na obudowie to i granit pod jak i na kolumnie to tylko taka proteza. Tak że Mirku kolumna powinna ważyć te +45kilo jak to ma stać byle gdzie ;)

Te Twoje repliki Goodmansów to ile ważą ?

Elberoth, z podstawkowych dobrze grały Diapason Astera - dokładnie w tym systemie :

Możesz ich posłuchać u siebie i nawet podłączyć w Bi-wire :-)

Po drodze było tam trochę różnych angielskich usypiających/średnicowych/wokalowych kolumienek podstawkowych, i te włoskie kolumienki zagrały lepiej/ładniej, był klimat/aura i ciekawa głębia. Brzmienie do spokojniejszych mniejszych składów bez większej dynamiki, ale w klasie kurdupli podstawkowych to było dobre granie.

6743.jpg

hyy...co! 29 000 zł za takie kolumienki bez podstawek + 7 000 zł za te marne standy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podstawki/standy w cenie Harbeth P3ESR :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Diapasony właśnie te małe świetnie grały! z dużymi ich modelami już nie było tak świetnie :(

Ja sądzę że dobra podłoga w mieszkaniu to podstawa sukcesu a jak producent kolumn przyoszczędzi na obudowie to i granit pod jak i na kolumnie to tylko taka proteza. Tak że Mirku kolumna powinna ważyć te +45kilo jak to ma stać byle gdzie ;)

Te Twoje repliki Goodmansów to ile ważą ?

nie repliki, tylko prawdziwe Goodmansy, bo drzewo swieze.....,wlasnie oddaje kolumny do zmiany koloru (blac-piano) no i przyjda na dniach glosniki wysokotonowe do nich,nastepnie zamawiam granity i wtedy zrobie zdjecia to zobaczysz

Świeże drewno na kolumny?!!

Tak świeżo ścięte jest najlepsze, cały czas pracuje i dźwiek się non stop zmienia, nie trzeba wachlować non stop kablami dla mieszaczy sprzętem jest to optymalne rozwiązanie;)

Sylwek moze te Twoje nowe kolumny bedą takie piekne mocno ociekające żywicą, pomyśl sobie żywica jako element akustyczny w torze, tego jeszcze nikt nie stosował, będziesz pionierem oby nie radzieckim ;)

Diapasony właśnie te małe świetnie grały! z dużymi ich modelami już nie było tak świetnie :(

Dokładnie! ... z dużymi Diapason Dynamis to już nie było to.

Masz dobry/rasowy słuch! – nasze opinie zbiegają się w 70-80% a może i więcej.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Mylisz się. Na bazie żywic są zrobione kompozyty z których robi obudowy wiele firm. Podobnie jest ze sklejkami oraz Lignofolem. Tam wszędzie istotną częścią tych materiałów są żywice.

nie repliki, tylko prawdziwe Goodmansy, bo drzewo swieze.....,wlasnie oddaje kolumny do zmiany koloru (blac-piano) no i przyjda na dniach glosniki wysokotonowe do nich,nastepnie zamawiam granity i wtedy zrobie zdjecia to zobaczysz

To będziesz miał wszystko tak jak w pierwszym modelu Forda T; wybór wszystkich kolorów pod warunkiem że wybierzesz czarny ;)

Mylisz się. Na bazie żywic są zrobione kompozyty z których robi obudowy wiele firm. Podobnie jest ze sklejkami oraz Lignofolem. Tam wszędzie istotną częścią tych materiałów są żywice.

Nie rozumiesz jeszcze tematu, doczytaj to nie te żywice naturalne tylko na bazie formaldehydu.

Dokładnie! ... z dużymi Diapason Dynamis to już nie było to.

Masz dobry/rasowy słuch! – nasze opinie zbiegają się w 70-80% a może i więcej.

Będę nieskromny, inni tez tak twierdzą :)

Te duże Diapazony bardzo mi się podobały jako design! Myślę że to dla Sly30 była by jakaś forma wyjściowa do jego prototypowych kolumn o ile one maja także wyglądać :)

taka przenosnia sa wykonane z paru rodzajow sklejki

Mógłbyś konkretnie napisać jakie to są sklejki jak już kończymy z przenośniami?

• Pokaż nowe odpowiedzi