Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Kto się nie wychował na komputerach 8-bitowych, to nie zrozumie :)

Z ciekawości - po czym wnioskujesz tą opinię? Może na podstawie mojej wcześniejszej wypowiedzi? W tym momencie chyba umknęła Ci jedna informacja - PONG. Porównywanie gier z lat 70-80 do obecnie produkowanych produkcji, takich jak wspomniany W3 to raczej żart. Ówczesne gry...nie miały ani fabuły, ani grafiki (pixeloza), a dopiero czasy wprowadzenia akceleratorów graficznych na PC (vodoo, 3dfx), a później żywot pierwszych konsol (strzał w 10 - PSX)...mocno zmieniły oblicza gier bo te zaczęły wyglądać, brzmieć i mieć zawartość (fabuła). Oczywiście...z sentymentem ciężko polemizować...co nie znaczy, że sentyment ma przesłaniać zdrowy rozsądek w ocenie i mimo znajomości ówczesnych gier...nie mam do nich żadnego sentymentu, a jedynie wspomnienia, że kiedyś "coś takiego" było i się w to grało. Ten sentyment odtworzyć można dziś...na pierwszym lepszym smartfonie - ot, przykład: Rive Raid (River Raid, czy Wings of Fury), tylko że biorąc wszystkie powyższe...w żadną nie grałem 550h z marszu, a odnosząc to do wątku audio...jakoś nie wierzę w to, że nagle przestaniecie słuchać swoich systemów i wrócicie np. do polskiego Kasprzaka... Edytowane przez firekage

Mam już do kompletu odtwarzacz Technicsa :) Całe 300zł za idealną sztukę, ale musiałem po niego pojechać aż do Iławy.

Mówcie co chcecie, ale wyświetlacze i jakość wykonania Technics miał zawsze mistrzowskie. Przynajmniej na zewnątrz, bo w środku to wiadomo - paździerz.

Nie miałem jeszcze czasu posłuchać, a i nie mam preampu, więc i tak muszę czekać aż przyjdzie wzmacniacz. Jak podłączę komplet, to razem z moimi Magico M3, będzie to chyba najdroższy system świata z klocków Technicsa :)

6kCv76.jpg

bZZv2t.jpg

Mam już dwa magnetofony i dwa korektory SH-GE70 - powoli chyba muszę zacząć sprzedawać co niepotrzebne, bo hałdy sprzętu szybko rosną ...

Cały czas szukam idealnej sztuki odtwarzacza SL-PS900 (wyższy model), a i wzmacniacz SU-V90D chyba zamienię na SU-V900 (to nowszy model i dokładnie ten który miałem w 1991).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W ogóle taka refleksja mnie naszła, że gdy porównamy jakość wykonania takiego Technicsa (np. to jak wyjeżdża szuflada lub jak obraca się gałka) do jakiegokolwiek 'hi-endu' <20kzł, to nie sposób nie odnieść wrażenia, że pod pewnymi względami zamiast iść do przodu - cofamy się.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Hoho kolekcja się rozwija. Może i ja zamiast kilku płyt powinienem kupić marzenie sprzed kilkudziesięciu lat czyli dzielony Amp Technics z końcówka że wskazowkami

W ogóle taka refleksja mnie naszła, że gdy porównamy jakość wykonania takiego Technicsa (np. to jak wyjeżdża szuflada lub jak obraca się gałka) do jakiegokolwiek 'hi-endu' <20kzł, to nie sposób nie odnieść wrażenia, że pod pewnymi względami zamiast iść do przodu - cofamy się.

Też posiadam ze złotej ery stereo rozczłonkowany co prawda prawie najwyższy modej Sonego ES .Cześc jest u syna , CD-ek zostawiłem sobie . Nie będę tu pisał o jakości brzmienia bo to sprawa subiektywna - obecnie po kilkuletnich wizytach na audio show nikt mi nie wmówi również że wszystko co drogie jest lepsze , ale to tez temat na inną rozmowę . Cd-ek choc nie gra w moim głownym zestawie zostanie u mnie aż padnie - ale mam go 20 lat i działa bezawaryjnie . Jakość wykonanie , praca szuflady to pozim dzisiejszego Accuphase ale jak kiedys to na tym forum napisałem do zostałem wbity w podłogę .To były inne czasy , magnetofon Pioneera CT 1250 był dla mnie szczytem marzeń i i takim hi-endem ludzkiej inżynierii .Dzisiaj jezeli komukolwiek można zaimponować swoim zestawem to chyba dopiero za ok miliona złotych , samochodem za 100 tys. też już nikomu. Choć moja inwestycja w elektronikę przekroczyła grubo sześciu zer , nie wiem czemu czasami we snach pojawia się mój Radmor z Dama Pik i Altusami . Mozecie to jakoś sensownie wytłumaczyć.

Polecam odwiedzić warszwski Nomos - sklep -serwis - myślę ze niejednej osobie zakręci się łezka w oku

Choroba postępuje: własnie kupiłem Musical Fidelity A1 (trzeci klocek jakiego recenzję pisałem - SAT-Audio-Video, 1994 rok) oraz Alchemista Kraken APD6 (AUDIO, ~1995).

Czy gdzieś w internetach jest osiągalna ta recenzja A1?

Kupiłem go na angielskiej/anielskiej prowincji za 100 funciaków i nie będę ukrywał,kocham go.

To jest prawda, praca mechanizmu wysuwania szuflady SL-PS700/900 bardzo cicha ,ale kolejne zubożone SL PS740 już pracowały głośno (oszczędności).

To samo mechanizmy magnetofonów były bez zarzutów (poza dual capstanem) ,pracowały cicho .Gdyby nie mechanika Pioneera (bezszelestna ) to faktem jest magnetofony Technicsa pracowały cicho.

Bylem ze 4 lata temu u klienta a klient miał sprzęt jak sam określił ...przedwojenny ,kupiony w Pewexie SU V90D i ten faktycznie nie grał za dobrze ,amplituner Yamahy który posiadał ( 14 kg wagi) zagrał lepiej . SU V900 jest zdecydowanie lepszy .

Gdyby te rodzynki wyłowić Technicsa z lat 70 tych ,najlepsze lata dużych koncernów ,kolumny nawet po 140 kg wagi na 18 calowym basie + dwie tuby i inne ciekawe zabawki ,ale tego mało i ceny wysokie, kolekcjonerskie.

Edytowane przez Studio16Hertz

No i dojechał ostatni element układanki - wzmacniacz SU-V90D. Jeszcze nie wiem jak to gra - wzmacniacz z UK, więc muszę najpierw zmienić wtyczkę. Ale przynajmniej na 240V, co obecnie jest zaletą (stare Technicsy z pozostałych części Europy są na 220V, co sprawia, że często regulatory napięcia grzeją się w nich bardziej niż powinny).

DqdnFT.jpg

hykqLk.jpg

32FvAq.jpg

BWeptz.jpg

6BUdaJ.jpg

kznRPg.jpg

Tylko nie wiem jak do tego kable podłączyć ... będę musiał jakoś kombinować.

Zwykłe banany i widły nie wejdą.

No piękne te klocuszki Technicsa ,a mnie teraz wzięło na Pioneera i od paru dni ujeżdżam ct979 i jestem pozytywnie zaskoczony jakością nagrywania,na tą chwilę wolę słuchać z taśmy niż z prztwornika,:)i te wskażniki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Super ten Pioneer !

Gdybym miał miejsce, to kupiłbym sobie jeszcze wieżę Pioneera z tych roczników oraz całą wieżę Sony ES.

Poszukaj kogoś kto ma szpulowca (Studera lub podobnego) i zgraj sobie na niego kilka taśm. Jakość takiej kopii 'R2R to compact cassette' może zaskoczyć niejednego fana hi-endu. Oczywiście kaseta nie dorównuje jakością taśmie ze szpulowca i jest co najwyżej ubogim krewnym, ale pomijamy w tym procesie całą konwersję analogowo-cyfrową (nagranie w studio) oraz cyfrowo-analogową (DAC). Mamy więc bardzo prosty, czysto analogowy tor i efekt finalny potrafi być znakomity.

Sam mam taki plan aby pojechać lub wysłać magnetofon do RCMu lub Voice'a i zrobić kilka takich kopii z taśm.

Edytowane przez Elberoth

Nie musisz mnie przekonywać o wyższości taśmy bo słuchałem takiego szpulowca i potem miałem z tego powodu doła...nie chciało mi się jakiś czas słuchać cyfry,analog to analog i kropka.Swoją drogą jakby do dziś rozwijano modernizację i produkcję kaseciaków to mogło by być bardzo ciekawie.Patrząc na ludzi i ich ochotę na słuchanie analogu to widzimy jak zatacza się koło i powrót do tego co miłe i przyjemne, coś czuję podskórnie,że jakaś firma za niedługo wypuści znowu dobrego kaseciaka...oby od jakiegoś czasu w MM pojawiły się kasety a to dobry znak.

Z tym przegraniem dałeś mi do myślenia...może trzeba się będzie udać do Rogera...:)

A jaka przyjemność nagrywania,regulację ,kontrola, przewijanie ach...pliki tego nie dają

U mnie podobną reakcję daje słuchanie kaset na Onkyo Integra TA-2570. Dobre nagrania mają w sobie to coś czego nie mają płyty CD.

Pozdrawiam

Pygar

Już pisałem - wymiana kabla zasilającego / gniazda, wymiana elektrolitów w analogówce wyjściowej na tantale, gdzie się da - lepsze okablowanie wewnętrzne, stabilizacja zasilań, bezpieczniki - albo firmowe albo zwory.

Taki 979 naprawdę może ciekawie zagrać, jak się mu stworzy odpowiednie warunki, wiem coś o tym :-)

Edytowane przez audiograde

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ale przynajmniej na 240V, co obecnie jest zaletą (stare Technicsy z pozostałych części Europy są na 220V, co sprawia, że często regulatory napięcia grzeją się w nich bardziej niż powinny).

Ja w tej sprawie, bo no właśnie. Za czasów tych Pewexowskich Technicsów mielimy w gniazdkach 220 V, potem przeszliśmy na 230 V, stąd takie pytanie...

Jak się objawia i czy w ogóle - w odniesieniu do wzmacniaczy - ta różnica w napięciu konstrukcyjnym i użytkowym dzisiaj?

Domyślam się, że awarią to nie grozi, sprzęt działa sprawnie, ale czy jakościowo dźwięk może ucierpieć?

Czy gdyby w teraz wyprodukowanym wzmacniaczu była taka niezgodność, to byłby to powód do reklamacji?

Np. dystrybutor ściągnął sprzęt z kraju, gdzie standard wynosi 220 V i sprzedawał go w Polsce.

Mógłby ktoś, w zbiorczej formie, wytłumaczyć jak krowie na rowie albo i prościej?

Wszystko projektuje się z zapasem, tak więc takie 230V (ja mam w gniazdku 236V) nie zabije sprzętu na 220V. Przynajmniej nie od razu.

W takim dajmy na to odtwarzaczu CD, gdzie napięcia masz regulowane za transformatorem, każdy z regulatorów napięcia będzie miał o te kilka procent wyższe napięcie na wejściu (czyli zamiast np. 12V będzie to np. 12.8V), a to oznacza, że te nadmiarowe 0.8V będzie musiało być oddane w regulatorze napięcia jako ciepło. Wyższa temp pracy = krótsze życie komponentów.

Duża część klocków ma przełącznik (lub zworkę) na 240V, które zawsze było standardem UK. Wystarczy przełączyć / przelutować zworkę na 240V i sprawa załatwiona.

A jak nie ma przełącznika, to dołożyć radiatory na paście na wszystkie regulatory i gotowe.

Problem jest tylko z główną filtracją, jeśli producent przyoszczędził i dał za niski woltaż kondensatorów, a za trafem wychodzi napięcie blisko limitu napięcia kondensatora, to wtedy takie kondy mogą pracować w granicach specyfikacji lub lekko ją przekraczać, sprawa dotyczy osób, które maja w sieci powyżej 240V.

Wg. norm energetycznych napięcie dostarczane do lokalu może mieć odchyłkę +- 10% z 230V, czyli od 207V do 253V i wg. nich jest ok :-)

Oczywiście są to wartości skrajne, ale wcale nie wyjątkowe.

Wystarczy, że ktoś ma za oknem transformator lub w bliskiej odległości od domu, wtedy 243-248V w gniazdku to norma :-)

Pozdrawiam

Pygar

przewijanie ach...pliki tego nie dają

Ciekawi mnie czy z taka rozkoszą przewijałeś taśmy video przed zwrotem do wypożyczalni ????

A tak na marginesie powiało sentymentalizmem wśród hi-enowców , może miłym ale jednak ......

Na przykład płaskie membrany głośników - trochę zgaduję, ale chyba w ich przypadku proces produkcji się trochę komplikuje.

Co do zalet akustycznych nawet nie zgłębiałem tematu, bo dziś nikt takich nie robi. Nie są tak dobre albo właśnie są tak drogie.

z tematu zrobiła się high - endowa sraczka, kogo interesują te stare trupy Techniksa ? Elberoth mam przypuszczenia , że nawet jakbyś dostał w prezencie sprzęt za 10 mln $ do byś go posłuchał ze dwa razy i postawił do kąta a później sprzedał , Ty słuchasz wogóle muzyki ?

Elb

Czy aby Magico M3 to nie krok w tył w stosunku do S5 MkII ?

Nic nie napisałeś o brzmieniu M3 w tym wątku - a opisałeś tu chyba wszystkie urządzenia jakie miałeś.

A zakupy starych-paździerzowych Techniksów to chyba próba zabicia rozczarowania Magico M3 :)

Pisałem już w kilku miejscach - są praktycznie pod każdym względem lepsze, poza szeroko pojętą dużą dynamiką, ale tego trzeba było się spodziewać (2x 25cm na basie w S5 to jednak więcej niż 3x 18cm). Skok jakościowy nie jest już jednak tak duży niż przechodząc dajmy na to z Wilsonów Sasha na S5. Krzywa przyrostu jakości dźwięku względem ceny bardzo się spłaszcza ... ale jeżeli ktoś chce mieć jeden z najlepszych głośników do średniej wielkości pomieszczeń i go stać, to z czystym sumieniem polecam.

• 2 tygodnie później...

Jakoś zupełnie nie mam sentymentu do starych kolumn. Pewnie są jakieś modele, które mimo swoich lat są warte grzechu (jak stare berylowe Yamahy) ale trudno mi tu coś doradzić.

• 3 tygodnie później...

Najdroższy złożony system Technicsa świata ?

:)

9KJ7oO.jpg

Tak grającego Technicsa jeszcze nie słyszałem :)

• Pokaż nowe odpowiedzi