Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

>>>Elberoth

Znakomita komnata,znakomita!Tylko w takich warunkach można usłyszeć całą prawdę na temat elektroniki,kolumn oraz akustyki.Wypowiadanie sie na temat kolumn postawionych w salonach,z "wersalką" oraz aneksem kuchennym jest poprostu nieporozumieniem.

Gratuluję Elb!tak można cieszyć się muzyką odtwarzaną z najwyższą jakością.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

>>>zorro,

żąl czytać,spaprałeś kolejny watek bez najmniejszych powodów-dla sportu?

Żenujące jest to,że nigdzie nie deprecjonuję wpływu sieciówek na dzwięk ale jak zwylke coś sobie dopowiedziałeś.

Mimo wszystko pozdrawiam Świątecznie

Właśnie sobie wyobraziłem Elberotha siedzącego w swojej samotni, na fotelu który w wyobraźni zmienia się w krzesło elektryczne, z lampami świecącymi w oczy i ułożonymi rzędem pilotami...

I ten jego rozpaczliwy wybór, od którego zacząć żeby przeżyć następne cztery minuty nagrania :)))

To jakaś komnata tortur, albo dziupla samotnika jak z serialu Ally McBeal (tam wejście było za sraczem)...

Ładnie wygląda, tak katalogowo raczej niż użytkowo. Ale normalne to nie jest, jeśli nie pełni roli pokoju odsłuchowego w sklepie ze sprzętem audio.

czerwony fotel "ożywia" pomieszczenie, zupełnie jak czerwone kondensatory w pathosie twin towers ;)

A poza tym te fotele z ikei są świetnie wyprofilowane i wygodne. Wszystkie podobnie wyglądające podróbki jakie sprawdzałem w różnych sklepach meblowych, są poprostu beznadziejne w porównaniu.

Qubric

">To jakaś komnata tortur, albo dziupla samotnika jak z serialu Ally McBeal (tam wejście było za

>sraczem)..."

Qubric, a wrzuc fotke swojego pokoju odsluchowego. Moze tez sie posmiejemy ;>

pzdr

"A poza tym te fotele z ikei są świetnie wyprofilowane i wygodne. Wszystkie podobnie wyglądające podróbki jakie sprawdzałem w różnych sklepach meblowych, są poprostu beznadziejne w porównaniu."

to jest rzeczywiscie ciekawe, bo sam mam taki fotel z podnozkiem, swietny materialowo, wykonany i wykonczony super, a jednak u ojca jak usiade na oryginale takim sprzed 20 lat to jest jednak zdecydowanie lepiej i wygodniej, a wygladaja tak samo, nawet moj lepiej...

Dobry pokój do pracy jako tester sprzętu ,jesli do relaksu to czułbym się zrelaksowany jak głowny bohater z odysei 2001 Stanleya Kubrica gdzieś w kosmosie

moja opinia jest subiektywna i proszę się nią nie przejmować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13206-100004722 1175885838_thumb.jpg

post-13206-100004723 1175885838_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tez mam takie krzeslo, tylko ze niebieskie ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Rafaell

widzisz roznice?

Elberoth przedstawia swoj pokoj, realny pokoj w ktorym siada, zeby posluchac muzyki, a TY proponujesz zamknac sie w sluchawkach albo odleciec w kosmos... :-))

Panowie, panowie, chociaz dla zachowania pozorow, zaopatrzcie sie w min. dwuosobowowe fotele. Te indywidualne krzesla wiecej o was mowia niz cale pokoje i sprzet i ta boconceptowatosc.

>>Membrana normalnego głośnika średniotonowego waży przeciętnie 6-12g, natomiast membrana Audiostatica waży ... 0,5g. I taka jest też różnica w szybkości ataku dźwięku w porównaniu do kolumn dynamicznych>>

Argumentowanie samą różnicą w wadze w oderwaniu od pozostałych parametrów, np. sztywności, nie wydaje mi się sensowne.

>americano

>A poza tym te fotele z ikei są świetnie wyprofilowane i wygodne

Też posiadam i śmiem wątpić. Tzn one są wygodne, ale nie do słuchania. Ja w każdym razie zamierzam wstawić jakąś niedużą sofę, natomiast z Ikei polecam podnóżek - wygodny i lekki, a przez to łatwy w przesuwaniu.

Veni, vidi, audi...

Dopisuję kilka słów z opóźnieniem - Elb dzięki za sympatyczny wieczór, gratuluję znakomicie zestawionego systemu! Tym bardziej, że nie kosztuje kosmicznych pieniędzy. Tylko trochę pieniędzy ;-)

Wielka przyjemność posłuchać - z pewnością Twój pokój z bardzo naturalną, nieprzetłumioną akustyką jest kluczem do tego co usłyszałem, niemniej audiostaty z cary powodują, że włos się jeży, okulary zachodzą mgłą i napitki wylewają się ze szklanek.

A poważniej - nadzwyczajna szybkość, gładkość, takiej holografii jeszcze nie słyszałem - żeby słyszeć jak grający na tamburinie porusza ręką w góre i w dół i można niemalże policzyć brzęczące kółka?! A przy tym ten system nie rozbija muzyki na części, zachowuje spójność i muzykalność. Fantastyczne. Słuchaliśmy różnych rzeczy - mojego Claptona/Johnsona, Racheli Podger, Jazz w Peackock Club, i wielu rozmaitości Elba - i co ciekawe jest to dość uniwersalny system, robi wrażenie i w pianistyce, wokalu, bluesie i rocku, składach większych i mniejszych. Dość duża tolerancja na jakość nagrania - system jest tak szybki i gładki że nawet w gorszych nagraniach nie razi. I nie ma to nic wspólnego z muleniem. Chyba że ktoś uważa że Filharmonia na żywo i Porcupine Tree na żywo też mulą, ale to już sprawa na inne forum.

Nawet moje dotychczasowe przekonanie o wyższości AA Capitole nad MBLem uległo zachwianiu - we wcześniejszych moich odsłuchach AAC z AudioPhysicami wypadał bardziej naturalnie od MBLa, a tutaj żadnej sztuczności MBLa nie zauważyłem. Gdybym się miał czepiać, to zmianiłbym pre na bardziej soczysty - o tym zresztą rozmawialiśmy. No i fakt że słychać tak spektakularnie tylko w 0.1m3 z wszystkich 70m3 kubatury pokoju...Siedząc w czerwonym fotelu lepiej głową nie ruszać.

Oj, chyba jednak kupię tego AAC żeby go u Ciebie porównać - strzeż się.

ABs, 6 Kwi 2007, 21:09

>>Rafaell

>widzisz roznice?

>Elberoth przedstawia swoj pokoj, realny pokoj w ktorym siada, zeby posluchac muzyki, a TY

>proponujesz zamknac sie w sluchawkach albo odleciec w kosmos... :-))

W słuchawkach robię 121 rzeczy+n na terenie całego mieszkania a w tamtym pokoju robiąc tylko jedną czułbym się jak David Bowman

" Meble wyglądały na prawdziwe solidne.Wypróbował wszystkie krzesła-wszystkie bez wyjatku podtrzymywały jego cieżar.Jednak szuflady biurka nie otwierały się były makietami"

poirot, 6 Kwi 2007, 21:35

>Słuchaliśmy różnych rzeczy

możesz mi wyjaśnić jak bo do

>Zbig, 6 Kwi 2007, 10:31

Elberoth pisze tak :

>Tu odchodzisz 25cm od idealnego miejsca odsłuchu - niezależnie czy do tyłu czy na bok - i po wysokich tonach pozostaje wspomnienie jak po >zeszłorocznym śniegu :-)

Tych kolumn nie da się słuchać w dwójkę bez przytulania-naprawdę i pisze o tym Elberoth

Czyli moje skojarzenie ich z odsłuchem na słuchawkach elektrostatycznych jest całkiem prawidłowe ,na jednej parze słuchawek w dwójkę też się nie da słuchać i wstawienie tam kanapy nie ma totalnie sensu

W tym pokoju tak naprawdę brakuje jednej rzeczy- porządnego fotela z wysuwanym/dokładanym podnóżkiem, z regulowanym oparciem pleców i mięsistym podgłówkiem. Wiem, bo mam i naprawdę relaksujących odsłuchów sobie bez tego (już) nie wyobrażam. Poza tym- miodzio,

pozdrawiam

Spokojnie, podnóżek do kompletu już mam. Wiele osób zwracało mi uwagę aby zamienić ten fotel na coś bardziej "wypasionego", ale osobiście nie czuję takiej potrzeby.

Fotel z Ikea jest prosty i bezpretensjonalny, a do tego bardzo wygodny. Polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

poirot, 6 Kwi 2007, 21:35

>Dopisuję kilka słów z opóźnieniem - Elb dzięki za sympatyczny wieczór, gratuluję znakomicie

>zestawionego systemu! Tym bardziej, że nie kosztuje kosmicznych pieniędzy. Tylko trochę pieniędzy

>;-)

>Oj, chyba jednak kupię tego AAC żeby go u Ciebie porównać - strzeż się.

Cała przyjemność po mojej stronie. Dołączyłeś do stale poszerzającego się grona osób, które doświadczyły zjawiska szoku poznawczego :-)

Ale od czego są takie systemy - właśnie od tego aby wytyczać nowe horyzonty !

Ja sam, mimo że słucham Audiostaticów od 2 tygodni, do tej pory nie mogę się nadziwić, jak niesamowicie ten system obecnie gra. Od dwóch tygodni chyba nie było dnia, abym poszedł spać przed 2-gą w nocy !

AAC to świetny CD, szczególnie jeżeli kupujemy used - można znaleźć takowe już za 12k zł. Jeżeli kupujemy new, to jednak zdecydowanie polecam MBL.

PS. Dzięki za wino !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

@ Elbeoroth

W twoim pokoju jest dużo kątów prostych z czego to wynika ?

Ja akurat staram się zlikwidować ostrości zabudowując je płytą gipsowo-wełnianą .

• Pokaż nowe odpowiedzi