Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

W Hydrze możesz zobaczyć wszystkie 3 elementy o których napisałem.

Czyli w rozgałęziaczu za ponad 8000 zł jest też kondensator. Jestem pod wrażeniem! :-D

Opis "hydrauliczny włącznik Carlinga" na stronie Gigawatt'a też jest dość zabawny :-D

Edytowane przez Edward

Cały czas NBS grały za "10 000 usd" a po pokazaniu że w środku są niedrogie kable Belden okazało się, że nie grają za 10 usd.

O co chodzi?

Harpia jesteś pewien że NBS używał/używa Beldena w swoich sieciówkach ?

Wszystko jest prawdopodobne i mozliwe więc potwierdż swoje przypuszczenia

Zadałem sobie trud i przeczytałem cały ten wątek - zajecie na kilka godzin

Świetny był na początku - opisy i "perypetie" kolegi Elberotha z akustyką i sprzętem - naprawde miła lektura

........... a teraz - IPody, pseudo Dacki, streamery i jakieś inne, dziwaczne cuda które maja coraz mnie wspólnego z istotą hi-end - czyli najwyzszej jakości wykonanie urządzeń i muzyki

Co to sie stało Panie Elberoth ?

Prawda czasu, prawda ekranu Panie jorguś!! Świat schodzi na psy(nie obrażając psów).

Tandeciarstwo, badziewiarstwo, makdonaldyzacja, byle szybko, byle taniej, byle jak....takie czasy, tacy ludzie.

To trochę jak w finansach gdzie pieniądz czysty, lepszy jest wypierany przez ten gorszy.

Tak samo w inwestycjach, buisnessie itd.Gorsze wypiera lepsze, a potem jest wypierane z rynku przez jeszcze gorsze.

Świetny był na początku - opisy i "perypetie" kolegi Elberotha z akustyką i sprzętem - naprawde miła lektura

........... a teraz - IPody, pseudo Dacki, streamery i jakieś inne, dziwaczne cuda które maja coraz mnie wspólnego z istotą hi-end - czyli najwyzszej jakości wykonanie urządzeń i muzyki

Tanie rozwiązania wzięły górę nad pasją Hi End

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tandeciarstwo, badziewiarstwo, makdonaldyzacja, byle szybko, byle taniej, byle jak....takie czasy, tacy ludzie.

Oj, tak źle oceniasz hajendowców?

A jak z tym "kondycjonerem" za 6 kilo $? Można już krytykować, czy jest to jednak wyższy stopień wtajemniczenia?

Myślę że chyba można choć wiem że najlepiej sprawują się te pasywne kondycjonery które w zasadzie są rozdzielaczami na większą ilość

dobrych gniazd AC, mają zabezpieczenia przeciwprzepięciowe, czasem jakieś filtry izolujące od wibracji i otoczenia i to chyba na tyle.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Harpia jesteś pewien że NBS używał/używa Beldena w swoich sieciówkach ?

Wszystko jest prawdopodobne i mozliwe więc potwierdż swoje przypuszczenia

Miałem na myśli kable głośnikowe oraz interkonekty XLR. ( te przypadki są udokumentowane fotograficznie w sieci)

Miałem na myśli kable głośnikowe oraz interkonekty XLR. ( te przypadki są udokumentowane fotograficznie w sieci)

Ok, to już ' brzmi ' lepiej bo NBS z interkonektami i głośnikowymi kablami nie miał za dużo do powiedzenia pomimo usilnych starań.

To produkcja sieciówek wywindowała firmę na szczyty..

Nie wiem czy na szczyty. Teraz firma właściwie nie istnieje na rynku, kiedyś było o niej nieco głośniej ale też bez rewelacji.

Nie mieli nigdy mocnej, stabilnej pozycji jak wiele innych firm kablarskich.

Myślę że chyba można choć wiem że najlepiej sprawują się te pasywne kondycjonery które w zasadzie są rozdzielaczami na większą ilość

dobrych gniazd AC, mają zabezpieczenia przeciwprzepięciowe, czasem jakieś filtry izolujące od wibracji i otoczenia i to chyba na tyle.

Sly, pisałem już o kondycjonerach na forum i potwierdzę raz jeszcze swoją opinię że najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest

poprowadenie nowej linii zasilania [ jeśli jest to mozliwe - oczywiście] do gniazdek i systemu kablem 3 żyłowym w specjalnym oplocie/ekranie min 4mm kwadrat.Koszt 1m kabla około 20 zł.Efekt znakomity i dużo lepszy niż zakup drogiego kondycjonera.

Co do firmy NBS to najlepszym rynkiem zbytu były Stany i Azja.Europa nie liczyła się w tamtych czasach.

Edytowane przez Magnepan

Co to jest filtr izolujący od wibracji i otoczenia ?

Stosują takie antywibracyjne rozwiązania w wielu różnych listwach, kondycjonerach itd.

Może źle to nazwałem filtrem a powinienem napisać rozwiązania antywibracyjne,

odlewy z jednego kawałka aluminium, sposób mocowania gniazd.

Czytałem że tak robi Furutech w wysokich modelach, będzie takie Argento Audio.

Edytowane przez sly30

Czyli w rozgałęziaczu za ponad 8000 zł jest też kondensator. Jestem pod wrażeniem! :-D

Opis "hydrauliczny włącznik Carlinga" na stronie Gigawatt'a też jest dość zabawny :-D

Nawet 4 szt (mówimy tu o starej Hydrze 6, która kosztowała 5900kzł). Każdy kondensator za $1 sztuka. I to jest właśnie zdzierstwo, o którym pisałem.

Polecam prześmiewczą recenzję z 10audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatnio toczyłem nawet dyskusję z Grantem z Shunyatay na ten temat na forum Audio Aficionado:

Ukryta Zawartość

Aż się dziwię że ten wątek jeszcze wisi, bo na AudiogoNie wątek w którym ta sprawa wypłynęła i w którym wkleiłem zdjęcia Hydry 6 szybko skasowali.

W nowych Shunyatach już nie ma takiej ściemy - powiem więcej, są obecnie jedną z nielicznych firm która otwarcie pokazuje na wystawach wnętrza swoich urządzeń (lubię myśleć że to właśnie za sprawą afery z Hydrą), ale jakiś niesmak zawsze pozostał.

Kable sieciowe robią natomiast cały czas bardzo dobre. Sam przez lata używałem.

U mnie wbrew pozorom nic się nie zmieniło. Cały czas próbuję u siebie najdroższe klocki. Ostatnio miałem Audio Aero La Source, MSB Diamond IV, teraz mam Accuphase 800/801. Trafiłem też dwa absolutnie fantastyczne, budżetowe DACi które stawiają świat na głowie.

Tyle że nie chce mi się już o nich pisać. Skutecznie zniechęcili mnie do tego użytkownicy forum. Za każdym razem jak coś opisze to czytam później że to reklama. Nawet jak kupię sobie monobloki Lamma za 100kzl i napiszę że są do dupy. Więc nic nie piszę, i przynajmniej jest względny spokój, żółć się nie wylewa z monitora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale Elb nie możesz brać wszystkich jedną miarą! Ja lubię czytać opisy sprzętów które miałeś i nawet dziś sobie przypomniałem że nie doczekałem się twoich wrażeń z MSB vs La Source vs Scarlatti.

Coś tam pisałeś o MSB, kilka zdań ale jak u ciebie wypadło porównanie tych 3 wypasów?

MSB miałem u siebie 2 wersje bo Signature i Diamond z Femto Clock.

Ale nie miałem La Source i nie wiem jak mają się względem siebie i jak oba mają się do Scarlatti?

Nie bądź ego...istą i napisz. A że ktoś źółć wylewa to go olej.

Edytowane przez sly30

Trafiłem też dwa absolutnie fantastyczne, budżetowe DACi które stawiają świat na głowie.

A jakież to DACi?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nawet 4 szt (mówimy tu o starej Hydrze 6, która kosztowała 5900kzł). Każdy kondensator za $1 sztuka. I to jest właśnie zdzierstwo, o którym pisałem.

Polecam prześmiewczą recenzję z 10audio:

Ukryta Zawartość

Ostatnio toczyłem nawet dyskusję z Grantem z Shunyatay na ten temat na forum Audio Aficionado:

Ukryta Zawartość

Aż się dziwię że ten wątek jeszcze wisi, bo na AudiogoNie wątek w którym ta sprawa wypłynęła i w którym wkleiłem zdjęcia Hydry 6 szybko skasowali.

W nowych Shunyatach już nie ma takiej ściemy - powiem więcej, są obecnie jedną z nielicznych firm która otwarcie pokazuje na wystawach wnętrza swoich urządzeń (lubię myśleć że to właśnie za sprawą afery z Hydrą), ale jakiś niesmak zawsze pozostał.

Kable sieciowe robią natomiast cały czas bardzo dobre. Sam przez lata używałem.

U mnie wbrew pozorom nic się nie zmieniło. Cały czas próbuję u siebie najdroższe klocki. Ostatnio miałem Audio Aero La Source, MSB Diamond IV, teraz mam Accuphase 800/801. Trafiłem też dwa absolutnie fantastyczne, budżetowe DACi które stawiają świat na głowie.

Tyle że nie chce mi się już o nich pisać. Skutecznie zniechęcili mnie do tego użytkownicy forum. Za każdym razem jak coś opisze to czytam później że to reklama. Nawet jak kupię sobie monobloki Lamma za 100kzl i napiszę że są do dupy. Więc nic nie piszę, i przynajmniej jest względny spokój, żółć się nie wylewa z monitora.

Ale ja napiszę: Metrum Octave to najlepszy DAC, jakiego słuchałem (niezależnie od ceny). To przetwornik, który nie dodaje nic od siebie. Jego brzmienie jest czyste jak woda. Jest przy tym szybszy od dCSa, lepiej różnicuje materiał. Czy jest idealny? Nie. Ma trochę wycofaną górę, nie zachwyca dynamiką. Ta ostatnia jest dobra, ale są przetworniki, które mają więcej do powiedzenia na tym polu, ale Metrum ma pewną cechę, której nie mają inne DACi., tzn. mają, ale na dużo niższym poziomie. Chodzi o PraT. Sprowadza się to do tego, że zamiast analizowania brzmienia, rozkładania go na czynniki pierwsze, czyli klasycznego zachowania audiofila, zatapiamy się w muzyce - nóżka chodzi mimowolnie. I oto chodzi :) Słucham na swoim serwerze i z konwerterem Offramp 5.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jakież to DACi?

Pierwszy to Teddy Pardo DAC, a drugi to Metrum Octave, o którym napisał właśnie Marcin.

Oba są trochę inne (Metrum szybszy, a Teddy pełniejszy i bardziej płynny), ale oba są hi-endem pełną gębą. I to za grosze (Teddy 5kzł, Metrum 3.8kzł).

Do ceny niestety trzeba doliczyć koszt dobrego konwertera USB/SPDIF - przynajmniej czegoś na poziomie JK SPDIF mk 3 @ 1400zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Teddy Pardo nie słuchałem ale Octave akurat tak (miałem go kilka dni w swoim systemie) i mam odmienne zdanie. Jest to dobrze grający DAC ale bez przesady - w moim systemie Hegel hd20, Young, Calyx zagrały zdecydowanie lepiej.

Może kwestia transportu, którą podkreślał Elberoth? Anyway, dla mnie jest to game changing DAC :) Bardzo przypomina mi VertexAQ Aletheia.

Edytowane przez Marcin_gps

Niestety Metrum Octave jest niezwykle czuły na jakość transportu. Początkowo myślałem że wystarczy Stello U3, ale dopiero jak podłączyłem AP1 i ORT 5, to dopiero 'odpalił'. Ze Stello gra tak, jakbyś samochodem jechał cały czas na 3 biegu. A jest jeszcze 4-ka, 5-ka i 6-ka :)

Dla odmiany Teddy DAC nawet z parszywym transportem gra dobrze - ma dużo nowocześniejszy (czytaj mniej czuły na jitter) input receiver.

Dość powiedzieć że Teddy DAC sprzedałem Markowi Dybie, a Metrum sobie zostawiłem, choć tak jak napisałem - oba są rewelacyjne i wybór pomiędzy nimi to bardziej kwestia gustu.

.... Dziwny jest ten świat... ;-)

A mnie dziwi najbardziej, że wszyscy się ciągle dziwią.;)

Dziwne, a przede wszystkim różne, są poszczególne warunki odsłuchowe. Znając je osobiście łatwiej zrozumieć, co kto ma na myśli, a to niestety, niewielu jest dane...

Kto na tym korzysta?;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

U mnie transport raczej nie jest problemem. Oczywiście jest jeszcze kwestia gustu. Octave tak jak napisałem uważam za dobry DAC, ale z pewnością nie za wybitny.

O wilku mowa - właśnie ukazał się test Teddy DAC, autorstwa Marka Dyby.

Ukryta Zawartość

Ogólnie zgadzam się ze spostrzeżeniami Marka, może za wyjątkiem faktu, że mi bardziej się podoba Teddy niż dCS Debussy.

Może czas teraz pożyczyć wersję z regulacją głośności ?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi