Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Licencja WS2012 kosztuje około 2400PLN, ale ze strony Phila można zassać triala i jechać na nim do pół roku. Dodatkowo, w wątku o optymalizerze WS2012 na Computer Audiophile jest info, że można po kontakcie mailowym od Szwajcarów dostać ich program na testy.

Wersja dla średnich firm Essentiials kosztuje 1400PLN. Tylko czy z punktu posiadanych możliwości by się nadawała. Na logikę wychodziłoby że tak bo nie są potrzebne rozbudowane mechanizmy sieciowe dla serwera audio. Może ktoś coś na ten temat wie?

Wersja dla średnich firm Essentiials kosztuje 1400PLN. Tylko czy z punktu posiadanych możliwości by się nadawała. Na logikę wychodziłoby że tak bo nie są potrzebne rozbudowane mechanizmy sieciowe dla serwera audio. Może ktoś coś na ten temat wie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tja. I wszysto jasne. Dobrze, że można przetestować system przed zakupem. Bo może jednak nie warto :)

Ukryta Zawartość

Zapomniałem napisać: MSB Diamond sprzedany. Wysłałem go na drugi koniec świata jeszcze przed świętami - sprzedaż zajęła mi dokładnie 10 dni, bez ANI JEDNEGO zamieszczonego ogłoszenia. Teraz będzie cieszył nowego właściciela w Chinach. Tyle jeżeli chodzi o słabą odsprzedawalność MSB ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tyle tylko ,że Chińczycy słuchają z "przymrużeniem oka" a raczej oczu ;)

Mimo , ze o rok starszy , widze ze ciagle we formie - kieliszeczek Sassicaia sie nalezy:)

Zapomniałem napisać: MSB Diamond sprzedany. Wysłałem go na drugi koniec świata jeszcze przed świętami - sprzedaż zajęła mi dokładnie 10 dni, bez ANI JEDNEGO zamieszczonego ogłoszenia. Teraz będzie cieszył nowego właściciela w Chinach. Tyle jeżeli chodzi o słabą odsprzedawalność MSB ;)

Znaczy Trinity rzadzi ?

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Pozamiatał MSB.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kiedyś wklejałem zdjęcie fajnego, płaskiego podnośnika do kolumn wykonanego z aluminium, jaki jest dołączany do największych Wilsonów (Maxx 3 i X-2):

wilson_jack.jpg

Oczywiście posiadacze mniejszych modeli także mogą sobie takie cudo sprawić ... wtedy jednak za taką przyjemność trzeba zapłacić $800.

Jak się okazuje, Wilson sam nie frezuje tych podnośników, tylko zamawia je z wygrawerowanym logo w Tri-C Engineering:

Ukryta Zawartość

Wygląda identycznie, a kosztuje tylko $199:

JackDown.jpg

Gdyby zatem ktoś potrzebował - niekoniecznie do Wilsonów ... to po co przepłacać :)

Ukryta Zawartość

Gdyby zatem ktoś potrzebował - niekoniecznie do Wilsonów ... to po co przepłacać :)

A ja jestem pewny ze kolumny ustawione tym za 800$ graja duzo lepiej niz ustawiane tym podnosnikiem za 150$. A fuj taki podnosnik nie oryginalny za 150$... :)

Postanowiłem trochę odświeżyć akustykę swojego pokoju, i zamówiłem sobie dwa dyfuzory SMT (Svanå Miljöteknik AB), w miejsca pierwszych odbić na ścianach bocznych.

Dyfuzory są nietypowe, bo wykonane z akrylu, a co za tym idzie - transparentne. Jest to o tyle istotne, że pierwsze odbicie na lewej ścianie wypada mi w miejscu okna, a więc nie bardzo było co tam postawić aby nie zasłonić światła.

Transparentny dyfuzor, mimo znacznej wysokości wynoszącej 140cm, zupełnie optycznie znika w pomieszczeniu.

Poniżej fajny projekt z wykorzystaniem tych dyfuzorów:

295234d1339007166-paradise-studios-stockholm-construction-studio_3.jpg

A tak wygląda na żywo:

349925d1371574742-paradise-studios-stockholm-construction-paradise_kontrollrum_4.jpg

Na podstawie dobrze widać kształt poszczególnych płyt:

349894d1371573876-paradise-studios-stockholm-construction-vingbotten_1.jpg

349895d1371573876-paradise-studios-stockholm-construction-vingbotten_3.jpg

Tu więcej zdjęć:

Ukryta Zawartość

Matts z SMT przyjeżdża zresztą w lutym do Warszawy do mojego znajomego i jeszcze jakiejś innej osoby - gdyby ktoś chciał skorzystać z jego usług projektowo-pomiarowych, to jest okazja. Normalnie bierze 800 euro za dzień, ale jak już będzie w PL to mam nadzieję, że kwota będzie choć trochę niższa. Szczególnie gdyby chętnych było więcej.

Dyfuzory dla mnie mają być gotowe na koniec stycznia.

PS. Jako rekomendacja usług SMT niech służy fakt, że projekt w SMT miał zamawiać sam Łukasiq do swoich Q7 ;)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Szczerze zazdroszczę i gratuluję SMT - na żywo prezentują się o niebo lepiej niż na zdjęciach ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Szczerze zazdroszczę i gratuluję SMT - na żywo prezentują się o niebo lepiej niż na zdjęciach ;-)

To chyba u ciebie na stronie było zdjęcie z tymi dyfozorami - z jakimiś Sonusami o ile mnie pamięć nie myli. Jak je jeszcze masz to wklej proszę.

Elb - zanim zamówisz te ustroje, dokładnie wypytaj się jak ten akryl jest gięty (i najlepiej weź to na piśmie :) ). Miałem z tym styczność niejednokrotnie i nieumiejętna obróbka potrafi objawić się po pół roku nieładnymi pęknięciami. Na początku tego nie widać z czasem będą się pojawiać powoli, malutkie, później będzie ich coraz więcej - co po roku zepsuje cały efekt.

AAAAAA wybacz - teraz widzę, że to jest składane z kawałków prostego akrylu... ale i tak uczulam.

Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

• Redaktorzy

To chyba u ciebie na stronie było zdjęcie z tymi dyfozorami - z jakimiś Sonusami o ile mnie pamięć nie myli. Jak je jeszcze masz to wklej proszę.

Jak tylko dotrę do domu to wkleję - w "fabryce" mamy bana na fejsa a to tam wrzuciłem zdjęcie :-/

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

PS. Jako rekomendacja usług SMT niech służy fakt, że projekt w SMT miał zamawiać sam Łukasiq do swoich Q7 ;)

Przy tej okazji zacytuję klasyka:

Nie wiem czego miałbym się obawiać. Tam jest kilkaset mieszkań a mnie nikt z tego forum na 100% nie widział :)

Okien też nikt mi nie wybije :)

Prorocze słowa wielebnego kol.Lukasiqa.

AMEN.

Edytowane przez jarek&ania

Elb - zanim zamówisz te ustroje, dokładnie wypytaj się jak ten akryl jest gięty (i najlepiej weź to na piśmie :) ). Miałem z tym styczność niejednokrotnie i nieumiejętna obróbka potrafi objawić się po pół roku nieładnymi pęknięciami. Na początku tego nie widać z czasem będą się pojawiać powoli, malutkie, później będzie ich coraz więcej - co po roku zepsuje cały efekt.

AAAAAA wybacz - teraz widzę, że to jest składane z kawałków prostego akrylu... ale i tak uczulam.

Akryl jest w.g. mnie podfrezowany żeby było łatwiej nad grzałka giąć później całość należy wyżarzyć. Fajnie to wygląda do pierwszego kurzu :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rozumiem że SMT, jak każda inna firma w EU, jest zobowiązana udzielić na swoje produkty 2 lata gwarancji i rękojmi - tak więc spokój wodza :)

Przy okazji kilka zdjęć pokoi zrobionych przez SMT:

Taiwan:

(widać także te transparentne dyfuzory na tle okna)

fs6h.jpg

ktjr.jpg

Szwecja:

SMT%20Marten%20room%20sm.jpg

US - tu ponownie w użyciu są rzeczone transparentne dyfuzory:

i5im.jpg

Podobno jedną z największych zalet tych dyfuzorów jest fakt, że do efektywnego działania potrzebują zaledwie 30cm odległości od głowy czy głośnika - to ok 3-4x mniej niż dyfuzory RPG, które działają na innej zasadzie. Tym samym można je postawić w miejscach 1-odbić w wielu pomieszczeniach.

Podobno jedną z największych zalet tych dyfuzorów jest fakt, że do efektywnego działania potrzebują zaledwie 30cm odległości od głowy czy głośnika - to ok 3-4x mniej niż dyfuzory

Dałbyś radę wrzucić jakąś kartę pomiarową?

Musisz pisać do SMT.

Musisz pisać do SMT.

Trochę dziwne, takie dane podają oficjalnie producenci przeważnie w zakładce dla akustyków dla doboru elementów w konkretnych zastosowaniach. Dobrze jak to jest sygnowane przez Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V :)

• Redaktorzy

Proszę, co prawda designowi Vividów dość daleko do Sonusów, ale pewnie chodziło o to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fr@ntz

Fr@ntz

"I am an audiophile"

No w każdym razie nie Tonsile ;)

Własciciel pokoju ze zdjęcia jak widać postawił nawet po dwa dyfuzory na stronę i co charakterystyczne - również bardzo blisko kolumn.

Mam nadzieję, że zarówno mój znajomy, jak i ten drugi audiofil z W-wy do którego jedzie Matts, również zakupią takie dyfuzory. Chętnie bym wtedy ich więcej pożyczył - szczególnie interesuje mnie miejsce odbić na środku ściany za kolumnami, tam gdzie stoi teraz mój sprzęt. W razie potrzeby mógłbym go zawsze te 30cm do przodu wysunąć, a dyfuzory postawić pomiędzy sprzęt a ścianę. 2x 60cm = 120cm szerokości - pasowało by idealnie.

Dwa dyfuzory na boki kupuję w ciemno.

Kupiłem cztery :-)

Też w ciemno

A kiedy kupowałeś ?

• Pokaż nowe odpowiedzi