Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

A dają za to jakieś nagrody ? Może pieniężne ? Jeszcze nigdy w życiu nic nie wygrałem :)

Właśnie przeczytałem taką perełkę, napisana przez Dietmara z Trinity - wręcz nie mogę uwierzyć, że zdecydował się to napisać publicznie:

we had shipped the old triangle version to a senior editor of “enjoy the music” I mean a complete 100.00Euro System a DAC with 2 power amps and the guy tried to sell it at the same day at audiogon without any permission from us. God bless we got the brand new equipment back after 6 months with scratches, broken feet and the nuts of the speaker connectors of the power amp were removed, since he needed this parts for himself as a replacement for the broken parts on his loudspeaker and the best at the end, he has not written a line about our products. Believe I learned my lesson, so I am really not interested in the American market.

By the way, you get only a review, if you buy and place adds in this newspapers. Nothing is for free.

Tłum:

Wysłaliśmy starą, trójkątną wersję DACa do redaktora "Enjoy the Music" - mam na myśli kompletny system 100.000 Euro z DAC i dwoma wzmacniaczami - i facet próbował go sprzedać ma audiogone w tym samym dniu, bez naszej zgody. Dzięki Bógu dostaliśmy nasz nowy sprzęt z powrotem po 6 miesiącach - cały podrapany, a połamanymi nogami i bez zakrętek w terminalach głośnikowych, ponieważ facet potrzebował wymienić sobie połamane nakrętki w swoich kolumnach. Na koniec nie napisał słowa o naszych produktach. Dostaliśmy lekcję, więc naprawdę nie jestem zainteresowany amerykańskim rynkiem. Jedyny sposób, aby dostać tam recenzję, to kupno reklamy w gazecie. Nic nie jest za darmo.

Wygląda na to, że rynek w US to dopiero jest dziki zachód !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

U nas tez to dziala w ten sposob (reklama za reklame), no moze bez tak skrajnego przeswiadczenia ze otrzymany sprzet to lapowka i darowizna, choc sporo tych klamotow i tak trafia do zakladki 'sprzedam' wlasnie na stronach takich 'recenzentow' w ramach rozliczenia sie za 'niezalezny' opis ;'))

Myślę, że "wynagrodzeniem" jest spory upust u dystrybutora niż darowizna sprzętu.

Jak na sprawę nie patrzeć recenzja nie jest warta np. 20.000 PLN ;-) No chyba, że recenzujemy klocek za 150.000 PLN ...

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A potem pojawiają się ogłoszenia ....

Znana jest też inna forma. Dystrybutor ma w magazynie np. jakąś parę kolumn, która nie chce znaleźć nabywcy. Nagle na forum audio pojawia się szereg wpisów, które są hymnami pochwalnymi. Potem ktoś przypadkiem ma do sprzedania wychwalany sprzęt, pochodzący od "znajomego" ....

benio1208,

jakoś bardzo mocno przypominasz mi jednego z forumowiczów, twoja sympatia do Elberotha i w ogóle...

zapomniałeś hasła do starego konta czy zbanowali na amen ?

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Myślę, że "wynagrodzeniem" jest spory upust u dystrybutora niż darowizna sprzętu.

Jak na sprawę nie patrzeć recenzja nie jest warta np. 20.000 PLN ;-) No chyba, że recenzujemy klocek za 150.000 PLN ...

Upust możesz dostać i bez recenzji. Więc to żaden argument.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To prawda. Liczą się znajomości.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

benio1208,

jakoś bardzo mocno przypominasz mi jednego z forumowiczów, twoja sympatia do Elberotha i w ogóle...

zapomniałeś hasła do starego konta czy zbanowali na amen ?

Zastanawiam się nad tym samym od kilku dni. Nawet miałem zapytać, jaki był jego poprzedni nick ...

U nas tez to dziala w ten sposob (reklama za reklame), no moze bez tak skrajnego przeswiadczenia ze otrzymany sprzet to lapowka i darowizna, choc sporo tych klamotow i tak trafia do zakladki 'sprzedam' wlasnie na stronach takich 'recenzentow' w ramach rozliczenia sie za 'niezalezny' opis ;'))

W Polsce bez problemu możesz mieć recenzje bez żadnej reklamy. Jedyne przypadki gdy ktoś sprzedawał coś co było w recenzji widziałem na highfidelity, i było to tylko w przypadku tanich urządzeń/akcesoriów dostarczonych bezpośrednio przez producenta z Azji, gdzie koszt odesłania był większy niż wartość przedmiotu. Przypuszczam że zostało to w jakiś sposób rozliczone barterowo. Dlatego uważam twoje stwierdzenie za krzywdzące.

W Polsce bez problemu możesz mieć recenzje bez żadnej reklamy.

Naprawdę ? To chyba tylko po znajomości ;-) Normalnie zawsze trzeba wykupić reklamę albo banerek reklamowy na stronie. I wiem co mówię bo się tym żywo interesowałem.

Edytowane przez Piopio

Przypuszczam że zostało to w jakiś sposób rozliczone barterowo. Dlatego uważam twoje stwierdzenie za krzywdzące.

Bez wchodzenia w zazarte polemiki, dodam tutaj jednak, ze moje negatywne zdanie glownie dotyczy internetowych 'stronek recenzenckich', dzialanie magazynow 'pamierowych', jest jeszcze calkiem do rzeczy, i nawet widac proby obiektywizmu, choc tez nalezy sie miec na bacznosci.

dzialanie magazynow 'pamierowych', jest jeszcze calkiem do rzeczy

U nas nie ma żadnego poważnego magazynu papierowego czy też innego i długo nie będzie. W niemczech każdy magazyn ma dwa redakcyjne pomieszczenia odsłuchowe, redakcyjne referencyjne sprzęty z różnych półek cenowych i chociaż recenzję pisze jeden redaktor to reszta też słucha recenzowanego sprzętu. To co u nas nazywa się recenzjami ma znacznie niższą wartość niż opinia doświadczonego użytkownika forum, bo ten przynajmniej nie musi sie podlizywać producentowi i często ma lepsze pomieszczenie i sprzęt.

Edytowane przez dd6

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Recenzje u nas to tylko audifilska poezja. Dotyczy to także większości wpisów na forum. Czasem są to tylko subiektywne wrażenia, a czasem celowo sformułowane peany na cześć ;)

Wiedza techniczna, potrzebna do prawidłowej oceny stoi u nas na niskim poziomie i jest odwrotnie proporcjonalna do wysokości półki do której sprzęt zaliczono.

W sumie napisałeś wszystko co jest istotne na ten temat. Dodam tylko że np. w starym niemieckim Stereo były np. piękne wykresy wodospadowe z pomiarów głośników a obecnie to co mi moze o kolumnie powiedzieć taki prosty wykres charakterystyki :) O odpowiedzi impulsowej i czasie narastania sygnału to już zapomnieć można na100%

Jak by ktoś miał taki skan strony z powiedzmy 76roku i wstawił tomogli bysmy porównać tamten a obecny stan rzetelności magazynów, rynku, redaktorów.

To nie do kolegi klona tylko do dd66.

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kolega klon pytanie zbył milczeniem ...

Większość piszących tutaj i tak nie wie co to jest odpowiedź impulsowa, więc jakie to ma znaczenie ;)

A kolega autor wątku na żadne konkretne nigdy nie odpowiada ;)

Zamiast czekać na odpowiedź, której się nie doczekasz, lepiej zadzwoń do odpowiednich służb i niech sprawdzą logowania na forum po adresie IP, a potem porównają z listą aktywnych kont oraz zbanowanych i "będziesz w domu".

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar
  • 2 tygodnie później...

Wiedza techniczna, potrzebna do prawidłowej oceny stoi u nas na niskim poziomie i jest odwrotnie proporcjonalna do wysokości półki do której sprzęt zaliczono.

Z tą wiedzą to raczej powszechne zjawisko i w pierwszej kolejności należy szukać jej u profesjonalistów.

Ciekawy pokój z adaptacją SMT:

pOIoKl.jpg

Więcej zdjęć w wątku o pokojach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisano 20.09.2015 - 06:30

Użytkownik benio1208 dnia 11.09.2015 - 16:49 napisał

Z tą wiedzą to raczej powszechne zjawisko i w pierwszej kolejności należy szukać jej u profesjonalistów.

Często gro osób z wiedzą techniczną nie potrafi złożyć sprzętu do kupy by grało to w miarę poprawnie. Ta ich wiedza często w praktyce to psu na budę warta.. Jeżeli tak potraficie wykorzystać swoją dogłębną wiedzę techniczną, to dlaczego nie potraficie "sparować" kilku klocków by była idealna synergia i podać tu na forum dla każdego gotowego, prostego przepisu: klocek A o takich i takich parametrach łączymy kablem o takiej i takiej strukturze materiałowej i geometrycznej z klockiem B o parametrach takich i takich idealnych do poprzednika, z kolumnami o budowie takiej i takiej(wykresy pomiarów), to wszystko stawiamy na takim i takim podłożu i w efekcie mamy nirwanę. Czy któryś z was kiedykolwiek zamieścił zdjęcie swojego cudownego i idealnego zestawu złożonego w oparciu o tę niby profesjonalną wiedzę? Tutaj więcej można dowiedzieć się od prawdziwych, wiecznie poszukujących pasjonatów-audiofilii niż od was "technicznych". Proszę więc by osoby "techniczne" od tej pory zamieszczały zdjęcia swoich zestawów i małą próbkę dźwięku tych cudów własnych, by reszta technicznie niedouczonego motłochu mogła czerpać garściami z waszej "wiedzy i doświadczeń".

Forum przede wszystkim powinno mieć walor edukacyjny więc osoby techniczne powinny zamieszczać fotki własnych idealnie dobranych zestawów gdyż były one dobrane świadomie i na podstawie prawdziwej wiedzy technicznej.. Takie "wzorcowe" zestawy będziemy kopiować i kupować ku szczęśliwości ogólnej.. Jestem pewien, że żaden z was się nie odważy. Bijecie tylko pianę i nic więcej. Nie twierdzę, że wiedza techniczna jest nieważna, jest ważna, ale czy w praktyce potraficie ją rzeczywiście zastosować? Pokażcie te perfekcyjnie zestawione klocki we własnym pomieszczeniu. Udowodnijcie że jesteście dobrzy i profesjonalni bo jak na razie to plecenie trzy po trzy.

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Często gro osób z wiedzą techniczną nie potrafi złożyć sprzętu do kupy by grało to w miarę poprawnie. Ta ich wiedza często w praktyce to psu na budę warta.. Jeżeli tak potraficie wykorzystać swoją dogłębną wiedzę techniczną, to dlaczego nie potraficie "sparować" kilku klocków by była idealna synergia i podać tu na forum dla każdego gotowego, prostego przepisu: klocek A o takich i takich parametrach łączymy kablem o takiej i takiej strukturze materiałowej i geometrycznej z klockiem B o parametrach takich i takich idealnych do poprzednika, z kolumnami o budowie takiej i takiej(wykresy pomiarów), to wszystko stawiamy na takim i takim podłożu i w efekcie mamy nirwanę. Czy któryś z was kiedykolwiek zamieścił zdjęcie swojego cudownego i idealnego zestawu złożonego w oparciu o tę niby profesjonalną wiedzę? Tutaj więcej można dowiedzieć się od prawdziwych, wiecznie poszukujących pasjonatów-audiofilii niż od was "technicznych". Proszę więc by osoby "techniczne" od tej pory zamieszczały zdjęcia swoich zestawów i małą próbkę dźwięku tych cudów własnych, by reszta technicznie niedouczonego motłochu mogła czerpać garściami z waszej "wiedzy i doświadczeń".

Forum przede wszystkim powinno mieć walor edukacyjny więc osoby techniczne powinny zamieszczać fotki własnych idealnie dobranych zestawów gdyż były one dobrane świadomie i na podstawie prawdziwej wiedzy technicznej.. Takie "wzorcowe" zestawy będziemy kopiować i kupować ku szczęśliwości ogólnej.. Jestem pewien, że żaden z was się nie odważy. Bijecie tylko pianę i nic więcej. Nie twierdzę, że wiedza techniczna jest nieważna, jest ważna, ale czy w praktyce potraficie ją rzeczywiście zastosować? Pokażcie te perfekcyjnie zestawione klocki we własnym pomieszczeniu. Udowodnijcie że jesteście dobrzy i profesjonalni bo jak na razie to plecenie trzy po trzy.

Takie przepisy byłyby naprawdę fajne i wskazane, kłopot w tym, że każdy ma inny gust, inne pomieszczenie i inny... budżet.

Masz rację mało kto ma t.z.w. Czuja ale szkoda tłumaczyć co to :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

będzie to nieskromne z mojej strony ale co mi tam....mam czuja:)

z tego co usłyszałem i przeczytałem na temat mojego skromnego systemu to popełniam same błędy

połączenie Jadisa z Harbethami.....kilku kolegów twierdziło że to jest błąd....kupno m40.1 ŻYCIOWY BŁĄD a najwięcej krytyki właśnie

usłyszałem od kolegów którzy maja Harbethy.....następny błąd i kompromitacja, kupno kabli WILE.....ostatnio dobry kumpel powiedział

i to dość stanowczo ,,popełniasz błąd przechodząc z Jadisa DA88 na i88,,...

...i jeszcze jeden błąd..... ostatnio gościu napisał że popełniam błąd kupując dyfuzory 2D

.... CIESZĄ MNIE TE MOJE BŁĘDY:):)

Edytowane przez Miroslav1

Udowodnijcie że jesteście dobrzy i profesjonalni bo jak na razie to plecenie trzy po trzy.

Niestety muszę się z tobą nie zgodzić. Zdjęcia swego sprzętu już zamieszczałem. Mało tego? Masz jego konfigurację w o mnie i była już na forum poddawana ocenom. Twój wpis w związku z tym traktuję jako kolejny mijający się z prawdą. Ponadto bądź łaskawy przyjąć do wiadomości, że niczego nie muszę udowadniać. Wytłumacz się w takim razie po co zamieściłeś taki wpis?

będzie to nieskromne z mojej strony ale co mi tam....mam czuja:)

z tego co usłyszałem i przeczytałem na temat mojego skromnego systemu to popełniam same błędy

połączenie Jadisa z Harbethami.....kilku kolegów twierdziło że to jest błąd....kupno m40.1 ŻYCIOWY BŁĄD a najwięcej krytyki właśnie

usłyszałem od kolegów którzy maja Harbethy.....następny błąd i kompromitacja, kupno kabli WILE.....ostatnio dobry kumpel powiedział

i to dość stanowczo ,,popełniasz błąd przechodząc z Jadisa DA88 na i88,,...

...i jeszcze jeden błąd..... ostatnio gościu napisał że popełniam błąd kupując dyfuzory 2D

.... CIESZĄ MNIE TE MOJE BŁĘDY:):)

Oj tam Panie, herbatniki w Toruniu to żadne tam ochy i achy - to wręcz bida jest ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi