Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Może cos wiecej na temat Passa, jak to gra, jakie wrazenia - jesli możesz Elb.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

-> Elberoth

Z góry przepraszam za off-topic.

Prosiłbym Ciebie o ustosunkowanie się do mojego pytania w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z dnia 13 Maj 2008, 15:07.

Z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj - odpowiedziałem w odpowiednim watku. Następnym razem proszę nie śmiecić, tylko wysłać mi PW. Nie czytam wszystkich watków na forum.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Elberoth

>1 Cze 2008, 23:32

>Po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu, że budując naprawdę hi-endowy system,

>znacznie większą część budżetu warto przeznaczyć na elektronikę,

>a nie na kolumny. Nigdy odwrotnie. Drogie kolumny i tania elektronika

>to w hi-endzie recepta na murowaną porażkę.

Elberoth

>2 Cze 2008, 10:09

>bardzo proszę o NIE PROWADZENIE w tym wątku dyskusji na temat tego

> czy ważniejsza jest elektronika czy kolumny.

Zmiany, zmiany ;-)

xniwax, 2 Cze 2008, 17:39

>Może cos wiecej na temat Passa, jak to gra, jakie wrazenia - jesli możesz Elb.

Pass to dla mnie duże zaskoczenie. Do tej pory byłam jakoś do tej firmy uprzedzony, ale tak na dobrą sprawę, nie wiem nawet dlaczego. Gdzieś coś przeczytałem, czy gdzieś coś usłyszałem. Czyli jak większość audiofilów - nie słuchał, a wie że do dupy :-)

Dość powiedzieć, że od 4 tydodni słucham tylko na Passie, a ARC stoi w rogu i zbiera kurz.

W zestawie z ESA Meritum 1, X-250 oferuje lepszy bas i większą swobodę dynamiczną niż Ref 110. Ale nie ma sie czemu dziwić - ostatecznie jest to wielki tranzystorowy piec o wadze ponad 50kg. Jeżeli mnie coś w nim zdziwiło to tylko fakt, że brzmi dużo potężniej i swobodniej niż inny bass-champ jakiego miałem do porównania u siebie w domu - Krell FPB-200. Ostatecznie Krell to król łamiącego kości basu ... well, not anymore !

Co mnie jednak NAPRAWDĘ zaskoczyło, to barwa. Jest nawet LEPSZA niż w Ref 110. Ref 110 ma drobne rozjaśnienie na przełomie średnich i wysokich tonów, o które zawsze go podejrzewałem, ale nigdy nie byłem do końca pewien. Powodowało to swego rodzaju "niekompatybilność" z moimi Everestami, które razem z Ref 110 brzmiały odrobinę zbyt jasno i ofensywnie (dlatego takim dobrym połaczeniem było zestawienie Ref 110 z ciepłą Kubalą Emotion). Z X-250 tego problemu nie ma. Mogę w pełni wykorzystać niesłychane możliwości Everesta w zakresie rozdzielczości, mikrodynamiki, budowaniu sceny czy szeroko pojętnej transparentności. Z Kubalą to jednak wszystko gdzieś ucieka.

Druga rzecz to lepsza rozdzielczość wysokich tonów w porównaniu do ARC Ref 110 (a także AA Single Six - ale o tym później). Dźwięki są bardziej eteryczne, wybrzmienia dłuższe, no porpostu - bardziej szlachetne.

Pod względem precyzji lokalizacji, głębi sceny, mikrodynamiki Pass dorównuje Ref 110 - co jest nie lada wyczynem, bo Ref 110 to ostatecznie konstrukcja lampowa !

Zbierając to wszystko do kupy, jak nic wychodzi mi, że Pass pod kilkoma względami przewyższa Ref 110, a pod kilkoma następnymi jest równie dobry. Co gorsza, tak na dobrą sprawę nie jestem w stanie wskazać jednej konkretnej rzeczy w której Ref 110 byłby od Passa lepszy ... toteż musiał za karę iść do kąta :-) Przynajmniej na razie.

Zobaczymy jak wypadnie to samo porównanie na Wilsonach. No i nie zapominajmy, że w szufladzie leży kwartet NOSów 6H30, które zawsze mogę wetknąć do Ref 110 ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czyli wychodzi na to, że Nelson Pass ma nosa do robienia konstrukcji o pięknej barwie i przejrzystosci. Co prawda słuchałem tylko Alepha 3 i z tego co piszesz w tych aspektach to prawie wypisz wymaluj w mniejszej skali zapewne. Bas to juz inna bajka nie da sie chyba porównać.

Ciekaw jestem czy mniejszy "iks" zachowuje cechy (barwa i przejrzystośc) wiekszego brata.

Dzieki za opisanie wrażeń.

2 lata temu zrezygnowałem z zakupu X150 ze względów praktycznych. Otóż Passy nie mają trybu stand-by. W trybie idle najmniejszy z serii X150 zużywa 200W energii. Oznacza to wzrost rachunków za energię o około 80 do 100 zł miesięcznie. Bez słuchania.

Oczywiście można wzmacniacz codziennie wyłączać, ale nie sądzę żeby był to rekomendowany sposób eksploatacji.

BTW Krell FBI w trybie stand-by zużywa 70W - brawa dla D'Agostino.

Zużycie energi (był taki temat) w Passie X150 200W to wcale dobry wynik. Birąc pod uwagę serię Pass Aleph gdzie najmniejsza trójka pobierała nieco wiecej ale oddawała 30W w klasie A.

Faktem jest aby posłuchac w pełni brzmienie takiego wzmaka trzeba go uruchomić parę godzin przed własciwym odsłuchem. Co do Krella to seria KSA miała podobne pobory z sieci co Pass.

Myślę sobie, z całym szacunkiem dla konstrukcji ESA, że jednak porównywanie będzie miało sens dopiero jak podepniesz Sofie, czy inne kolumny tej klasy, które nie będą gubiły, czy zniekształacały całej masy informacji, jakiej z pewnością nie pokażą kolumny budżetowe.

Wracając do samego Pass`a, czy ktoś wie czym różni się powyższy model X 250 od modelu 250.5 ? (w sensie dźwiękowym, bo X 250 to chyba czysta klasa A, a 250.5 nie do końca?) Jaka jest różnica w cenie pomiędzy tymi modelami?

Porównywalna mocowo końcówka Krella - FPB300cx - pobiera na idle nie 70W, lecz 175W. 70W to zuzycie prądu na stand by.

Osobiśćie Passa nigdy nie zostawiałem na całą noc pod prądem - włączałem dopiero 1h przed odsłuchem. Jak widać tyle wystarczy.

X-150 nie słuchałem, aczkolwiek jak będę miał okazję to chętnie posłucham. W TAS recenzent porównywał swoje X-600 do tańszego X-250 i doszedł do wnisku, że poza mocą, praktycznie niczym sie nie różnią. Jeżeli tak samo jest pomiędzy X-250 a X-150, to będzie to końcówka o najlepszym stosunku jakości do ceny jaką znam (niedawno ktoś w ogłoszeniach sprzedawał za 7700zł - a więc taką cenę biorę za punkt odniesienia).

X-250.5 to nowsza wersja, robiona od 2 lat. Podobno jest trochę lepsza, aczkolwiek s/h za .5 trzeba dać przynajmniej 50% więcej niż za zwykłego Xa, pytanie więc czy jest to jeszcze opłacalne.

Ja w tej sytuacji na pewno będę chciał pozyczyć od dystrybutora najnowszego X-350.5. Ostatecznie już dawno w moim systemie nic nie zmieniałem :-)

PMD, 3 Cze 2008, 09:15

>Myślę sobie, z całym szacunkiem dla konstrukcji ESA, że jednak porównywanie będzie miało sens

>dopiero jak podepniesz Sofie, czy inne kolumny tej klasy, które nie będą gubiły, czy zniekształacały całej masy informacji, jakiej z pewnością nie pokażą kolumny budżetowe.

Do not underestimate the power of the force !

X150 ma tryb stand by - wystarczy rzut oka do instrukcji, a 200W dotyczy trybu idle. Używam X150 od paru lat i najlepszym dowodem na to jak fajna to końcówka jest fakt, że jest to obecnie najstarszy element mojego systemu ( Esoteric, Revel, Krell ). To ja ostatnio ogłaszałem X150 - cel upgrade do wyższego Pass'a :)

Sluchalem Passa X-150.5/X-1 w Nieporecie w zestawieniu z Dynaudio Focus 220, gralo to fantastycznie, i dynamika i muzykalnosc i przestrzen. Gdy przyjechalem podpiety byl dzielony wzmacniacz Densena, nie pamietam oznaczen, ale zastapienie go Passem pokazalo roznice...

meico

Instrukca Pass (X150.5) wspomina o diodach na front panelu stand-by i power on. Nie ma stanu pośredniego. Power consumption opisują także 2 stany idle i power max.

Dlatego myślę, że stan stand-by = poborowi energii dla idle, czyli 250W dla X150.5

szkoda

Sądzę, że idle i standby to trochę rózne stany dla tej końcówki, ale myślę, że to poboczny wątek tego tematu i nic więcej nie będę dodawał. Wracając do samego X150, to w moim systemie miałem okazję porównać go z 2-kanałowym Krellem z serii KAV i starszą koćówką Classe ze środka serii ( przed Deltą )i jak widać Pass dalej u mnie gra.

Stand-by to stand-by, a idle to idle. Dwie różne rzeczy.

ok, rzuciłem okiem na stronę producenta i już wiem, że klasa A to seria XA. Wobec tego słuchałem X 150.5, a jestem ciekaw różnicy do X 250.5 gdyby ktoś mógł się podzielić wrażeniami.

Krzycho, 3 Cze 2008, 12:52

>Koncząc temat: czy zużycie energii w trybach stand-by i idle jest takie samo?

Nie. W trybie stand-by część wzmacniacza jest wyłączone (co dokładnie to nie wiem, wzmacniacz się jednak nie grzeje), natomiast idle oznacza że wzmacniacz jest normalnie włączony, tyle że nie ma sygnału na wejściu.

Idle – stan bezczynności. Dokładne dane w każdej serwisówce PassLabs

standby - wyłączenie bez galwanicznego odcięcia zasilania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Wczoraj reszcie znalazłem chwilę aby rozpakować nowe kolumny. Jakość finishu jest po prostu POWALAJĄCA.

Kolor może i nazywa się Mercedes Silver, ale pracownicy MB AG jeszcze długo musieli by się chyba uczyć, aby położyć lakier w sposób tak idealny jak to robią w Provo. Powierzchnia to ABSOLUTNE lustro, bez najmniejszych nawet optycznych niedoskonałości.

Zresztą - zobaczcie sami jak odbija się w nich przedwzmacniacz. Kolumny przychodzą w specjalnej folii, która ma na celu ochronę lakieru.

Ukryta Zawartość

post-579-100001986 1212501344_thumb.jpg

post-579-100001987 1212501344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze widzę ARC wrócił na swoje miejsce? Nie będzie starcia Audio Research vs Pass z nowymi głośnikami?

Wykończenie prima sort.

dla mnie wygladają tragicznie te kolumny; jakość wykonanie jest całkiem całkiem to fakt, aczkolwiek wygladaja paskudnie, jeszcze ta żóła nakleja - ohydztwo niesamowite, Poza tym wcale nie sa aż tak wybitnie wykończone ( np. patrz foto kolców). Kolejny dowód że Amerykanie to kompletne bezguscia.

Mam nadzieje, ze chociaż dobrze graja te Wilsony, choć jak na nie patrze to az trudno w to uwierzyc:)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

gniazda głośnikowe, tabliczka znamionowa - numery nabite jak przez ucznia w warsztacie slusarskim

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

trochę "Śnieżką" zalatuje ...

• Pokaż nowe odpowiedzi